ANGRY BIRDS EPIC

ANGRY BIRDS EPIC

6.5

Nahnevané vtáky v neľútostných súbojoch

Recenzia na Mobil verziu

Fínske štúdio Rovio Entertainment prišlo koncom roka 2009 s nenáročnou hrou menom Angry Birds, ktorá sa po prvýkrát objavila na iOS. Fakt, že Rovio s ich novou hrou trafili do čierneho, sa potvrdil už po niekoľkých mesiacoch, kedy popularita Angry Birds stúpala raketovým tempom. Rovio začali z potenciálu značky náležite čerpať a do dnešného dňa vyšlo už deväť Angry Birds hier. Počas takmer päťročnej cesty herným priemyslom sme sa s nahnevanými vtákmi pozreli do hlbín vesmíru, vyskúšali si, aké je to hrať v animovanej rozprávke a taktiež sa vlámali do šatne 20th Century Fox a prezliekli za známe postavy zo Star Wars. Minulý rok sme dokonca vyrazili na cesty s Angry Birds Go. Odklon od pôvodnej myšlienky série prišiel aj s najnovším dielom Angry Birds Epic. Nahnevaní vtáci sa tentokrát púšťajú do boja s prasatami v RPG štýle.

Ešte predtým, než začnem analyzovať hru, musím upozorniť na jednu vec. Po spustení nových "nahnevaných vtákov" na mňa vyskočila hláška, že si mám skontrolovať internetové pripojenie. Áno, nových Angry Birds si skrátka bez internetového pripojenia nezahráte, čo je vzhľadom na fakt, že ide o mobilnú hru, pomerne veľké mínus. Samozrejme, aj u nás existuje mobilný internet, no určite nie je natoľko rozšírený, aby sa nad touto požiadavkou mávlo rukou.

Angry Birds Epic
Angry Birds Epic Odvtedy, čo sme ho videli naposledy, ani veľmi nepribral.
Odvtedy, čo sme ho videli naposledy, ani veľmi nepribral.


Angry Birds Epic Zlaté mince sú na dosah.
Zlaté mince sú na dosah.


Angry Birds Epic Čo si vytočíme na kolese?
Čo si vytočíme na kolese?





Príbeh hry sa odohráva na ostrove Piggy Island, kam ste sa vybrali po tom, čo vám skupina banditov (prasiat) opäť ukradla niekoľko vajec. Na úvod začínate s vtákom menom Red a hra vás doslova vodí za ručičku pri každom jednom kliknutí. Ako prvé prichádza na rad zoznamovanie sa s hrateľnosťou v prvom súboji, ktorý je, pochopiteľne, veľmi jednoduchý a vyhrávate ho hneď po prvom ťahu. Ďalej prichádza na rad predstavovanie nových možností v rámci RPG systému, čo prebieha pozvoľna, aby ste si nové prvky stihli osvojiť. Vaše možnosti a silu určuje v prvom rade výška levelu. S každým ďalším dosiahnutým levelom sa vám sprístupnia nové veci a automaticky pribudne vyššie zdravie či sila pri útokoch.

Samotné ovládanie pri súbojoch je, aj napriek zmene žánru, takmer totožné so staršími titulmi. Potiahnutím prstom na miesto streľby vašej pechoty z pripraveného praku určujete, na koho má zaútočiť a poklepaním zas vyvoláte špeciálne schopnosti. Systém je teda maximálne jednoduchý a postavený tak, aby aj hráčov starších dielov náležite privítal, no je len na vás, či to zoberiete ako mínus alebo nie.

Práve schopnosti sú to, čo charakterizuje každého jedného vtáka. Zahrňujú liečenie spoločníkov, ich ochranu, zvyšovanie útočnej sily alebo samotné spôsoby útokov, ako jednoduchý úder či výbuch, ktorý zasiahne všetkých nepriateľov. Schopnosti si, pochopiteľne, budete môcť ďalej zdokonalovať. Cestou budete oslobodzovať zajatých kamarátov a vaša partia sa bude postupne rozširovať. Do jedného súboja si však môžete zobrať maximálne trojicu bojovníkov. To znamená, že ak je vaša skupina zostavená zo štyroch alebo viacerých vtákov, pred spustením úrovne si môžete vybrať, ktorých použijete. Zo začiatku, kedy ešte nebudete dobre poznať ich klady a zápory, bude vaša hra s vysokou pravdepodobnosťou prebiehať metódou pokus-omyl.

Keď prvé zoznamovanie skončí, môžete sa porozhliadnuť po mape ostrova Piggy Island. Jednotlivé úrovne sa tentokrát neskrývajú pod číslami a namiesto toho virtuálne putujete krajinou. V každej z úrovní sa postavíte minimálne proti jednej skupine protivníkov v tematicky ladenom prostredí, ktoré sa mení podľa toho, kde sa momentálne na ostrove nachádzate. V dôležitejších úrovniach sa však proti vám postaví hneď niekoľko vĺn nepriateľských prasiat, pričom sa ich sila, pochopiteľne, zvyšuje. Celý ostrov je naozaj veľmi dobre spracovaný a navyše ukrýva aj zopár prekvapení. Popri ceste občas narazíte aj na obchod, kde si môžete kúpiť nové zbrane či vylepšenia pre vášho operenca.

Pri každom vylepšovaní alebo kupovaní nových schopností potrebujete suroviny - mušle, drevo, kamene, piesok, paradajky a množstvo ďalších. Tie získavate pri súbojoch, z pokladov alebo bonusov pri prechádzaní ostrovom, no ako inak, ani tu nemôžu chýbať mikrotransakcie. Na začiatku, kedy hrou prechádzate hladko, mikrotransakcie si ani veľmi nevšimnete. Robíte si si to svoje až do určitého momentu, kedy vás hra, pri dovtedy bežných činnostiach, zastaví s vetou, že pre tú a tú vec nemáte dostatok mincí. Tento moment však príde pomerne skoro, asi po pätnástich úrovniach, čo sa ale samozrejme môže líšiť podľa vášho štýlu hrania.

Ako príklad uvediem vylepšovanie postáv. Ak si už chcete zlepšiť ktorúkoľvek z vlastností vášho vtáčieho bojovníka, potrebujete na to suroviny. Ako som už spomenul, tie získavate hraním, no hra vám tiež ponúka možnosť dokúpiť si ich za hernú menu - snoutlings. Ak ju máte, minie sa vám naozaj rýchlo a jej získavanie síce nie je až také pomalé, no určite nejde o niečo, čo by ste nazbierali raz-dva. Samozrejme, ak sa chcete zbieraniu snoutlings vyhnúť, môžete si túto menu dokúpiť za zlaté mince - Lucky Coins. Tie síce získavate pri dosiahnutí nového levelu, no je to natoľko zdĺhavé, že to ani nestojí za reč.Tým pádom sa dostávate do bodu, kedy vám zostanú len tri možnosti: vyrovnať sa so zdĺhavým zbieraním, siahnuť do vašej peňaženky alebo kliknúť na tlačítko odinštalovať.

Angry Birds Epic
Angry Birds Epic Oblačno, miestami ľad a údery.
Oblačno, miestami ľad a údery.


Angry Birds Epic Tu sa začne vaša cesta.
Tu sa začne vaša cesta.


Angry Birds Epic Chlapi, teraz je rad na mne!
Chlapi, teraz je rad na mne!





Musím však spomenúť aj niekoľko svetlých stránok, ktorými sa to autori snažili vykompenzovať. Po skončení súboja sa pred vami objaví koleso šťastia. To potiahnutím prsta roztočíte a predmety/suroviny, ktoré sa zastavia pod získanými hviezdami sú vaše. Ide tak o veľmi dobrú motiváciu spojenú so získavaním potrebných surovín a navyše vás to inšpiruje k tomu, aby ste v úrovniach vybojovali všetky tri hviezdy. Druhá kompenzácia je vo forme pozerania reklamných videí. Občas vám hra ponúkne video, ktoré ak si pozriete, získate buď liečivé nápoje alebo vyššie zdravie a silnejší útok, aj keď len počas jedného súboja. Nakoniec tu je tretí spôsob, ktorý pomôže pri získaní zlatých mincí. Raz za deň môžete vyzvať na súboj zlaté prasa a ak sa vám ho podarí poraziť, mince sú vaše.

Bez nových schopností a ďalších, už spomínaných vecí, to ale naozaj nejde. Teda zo začiatku nebudete môcť získať iba plný počet hviezd, no neskôr už nebudete môcť niektoré úrovne ani dokončiť. To vás donúti vracať sa k starším levelom a vyzbierať zvyšné hviezdy. Nazbierate si tak dostatok surovín a môžete si postavu znova trochu vylepšiť. Ťažšia obtiažnosť je síce dobrá, no len dovtedy, kým nezačne byť frustrujúca, čo sa stalo aj mne. Na miesto, kde som sa zasekol a bez platenia by som pokračoval ďalej len veľmi ťažko, som sa dostal približne v polovici hry. Dovtedy som však pri Anry Birdds Epic strávil približne desať hodín, čo je na mobilnú hru pomerne vysoké číslo.

Angry Birds Epic je zaujímavým odklonom od pôvodnej série. RPG systém však umožnil autorom vo väčšom rozsahu zakomponovať mikrotransakcie, čo začnete pociťovať hneď v úvode. Najnovší diel Angry Birds je ale iba mobilnou hrou, ktorá má za úlohu zabaviť počas niekoľkých minút a práve to spĺňa veľmi dobre. Na druhej strane, ak nemáte mobilný internet, vonku si jednoducho nezahráte, čo celý potenciál v spojení s agresívnejšími mikrotransakciami ničí bez štipky súcitu.


napísal Play3man 25.7.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
ANGRY BIRDS EPIC
+ atraktívny Piggy Island
+ jednoduchá hrateľnosť
+ rozmanité prostredia
+ zaručená zábava na niekoľko hodín
- nutnosť internetového pripojenia
- bez opakovania už dokončených úrovní sa ďaleko nedostanete
- agresívnejšie mikrotransakcie


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Rovio
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk