Nostalgia: Z

Klasická stratégia sa vrátila ne hernú scénu v takmer nezmenenej podobe, ale taktiež v novej verzii, ktorá by mohla osloviť aj mladších hráčov.

pridal uni 28.7.2014 o 12:35 pod hry
Nostalgia: Z

HRY > NOVINKY >

Boli časy, keď sa hráči tešili prakticky z každej novej hry a k zábave stačilo málo. Ak tvorcovia použili trochu fantázie, hra sa natrvalo zapísala do pamäti a mnohí skôr narodení jedinci si ju radi pripomenú aj dnes. Aj keď možno už len z nostalgie. Do kategórie klasiky patrí aj stratégia so strohým názvom - Z. Ale toto jediné písmenko určite v mnohých vyvolá príjemné spomienky na staré dobré časy.

"Zetko" nespomíname náhodou. Niekto sa totiž rozhodol, že bradatú RTS opráši a predstaví aj mladším hráčom, ktorých by mohla zaujať. V súčasnosti môžete naraziť na dve verzie hry. Prvá sa ako kliešť pridŕža konceptu a formy pôvodnej verzie, čo na mobilných zariadeniach neprekáža, ale na PC to už až taká sláva nie je. Tvorcovia hru síce priniesli vo vysokom rozlíšení na širokouhlej obrazovke a urobili nejaké decentné úpravy, ale skrátka to nie je  celkom OK.




Vlastne sa jedná o decentný remake v retro grafike, ktorý pohodlne funguje aj na Windows 8. Hráčov čaká séria misií v singleplayeri, ktorý má jednoduchý, ale stále dobre fungujúci koncept.  Na jednej strane stoja modré roboty a ich stroje, na druhej strane červené a tie ovláda hráč. Na každej mape treba obsadiť a udržať všetky teritóriá a to prostredníctvom  vlajok, ku ktorým je nutné poslať svoje jednotky.  Napokon zostane len  dobre chránené hlavné sídlo protivníka, ktoré treba zbaviť obrancov a padne.  Rovnako to prebieha v ďalších misiách, kde sa však obmieňajú mapy a pribúdajú vyspelejšie jednotky.

Všetky posily sa produkujú automaticky  v barakoch a vojenských budovách na obsadených územiach. V určitých intervaloch pribúdajú pešiaci, džípy, tanky a ďalšie jednotky. Hráč ich už iba presúva po mape, snaží sa dobyť nové vlajky a udržať tie, ktoré dovtedy získal.  Vojačikovia pritom používajú granáty, ktoré sa povaľujú po okolí, môžu ovládnuť guľomety a delá, ktoré prišli o posádku a občas sa im podarí prevziať aj nepriateľský tank. Napriek svojej jednoduchosti je to zábavné, ibaže pomalé. Kým sa pechota dostane na ďalšie územie, chvíľu to trvá, hoci je celkom blízko.  Máte dojem, akoby to nezvládalo vaše PC, je to však problém optimalizácie hry a jej  nedostatočného prispôsobenia moderným počítačom.



Príjemnou odmenou za splnené misie sú početné videosekvencie. Síce v pôvodnom, veľmi kostrbatom prevedení, ale s humorným obsahom, ktorý má stále svoje retro kúzlo. Je škoda, že sa tvorcovia nepokúsili zakomponovať multiplayer a trochu viac sa nepohrali s optimalizáciou. V tomto stave hra zaujme len nostalgických veteránov, ktorým bude pasovať do retro zbierky.  Hru kúpite na Steame za 6,99 €, mobilné verzie nájdete na App Store a Google Play.

Tých neskôr narodených by ale mohol upútať skrášlený remake Z: Steel Soldiers,  ktorý debutuje na Steame  1. augusta.  Táto verzia ponúkne 30 misií v novej 3D grafike, so slušnými efektmi, rýchlym presunom jednotiek a arkádovou hrateľnosťou. Bohužiaľ , stále bez multiplayeru,  ktorý by hre veľmi pristal a dokonca by mohol byť hlavným dôvodom, prečo by sa ju oplatilo kúpiť. Systém je totiž ideálny na multiplayerové potýčky. Hra sa  sprístupní o niekoľko dní na Steame.





Nostalgia: Z  Nostalgia: Z  Nostalgia: Z
Nostalgia: Z  Nostalgia: Z  Nostalgia: Z
Páči sa mi!






Nostalgia: Z
PC

Vývoj: Kiss / Kavcom / Bitmap Brothers /TickTockGames
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk