COSTUME QUEST 2

COSTUME QUEST 2

8.0

Šup do kostýmov a hor sa zachrániť Hallowen!

Recenzia na PC verziu

Halloween už síce máme za sebou, ale to neznamená, že si ho nemôžeme pripomenúť v hre, ktorá je plná cukríkov a kostýmov. Najmä ak je celkom vydarená a pod škraboškou a mejkapom klauna ukrýva vydarenú zábavu.

Súrodenci Wren a Reynold sa tak ako každý rok chystajú naplniť si vrecká sladkosťami počas Halloweenu. Všetko prebieha tak ako má, až kým sa podozrivo správajúci sused, zubár Dr. Biely, nespolčí s podivínom s hodinami namiesto tváre. Ten otvorí časový portál a Dr. Bielemu sa podarí ukradnúť dôležitý amulet z minulosti, ktorý chránil Zem pred návalom príšer. Wren a Reynold  sú toho všetkého svedkom a keď sa prítomnosť navôkol nich zrazu zmení (všetka sviatočná výzdoba a cukríky sú preč), vhupnú do časového portálu aj oni a ocitajú sa tak v minulosti. Bláznivá premisa, ale hra sa neberie vážne a tak je o dobrodružstvo postarané.

Costume Quest 2 je pokračovaním rovnomennej jednotky, originálnej RPG s halloweenskou tematikou. Podstata hry je pomerne jednoduchá. Vo svojej skupinke máte vždy dve až tri deti a snažíte sa získať čo najviac cukríkov z každého domčeka, ktorý sa v danej lokalite nachádza. Ak máte šťastie, dvere vám otvorí dospelý a dostanete slušnú nádielku. Ak vám ale dvere otvorí jedna z príšeriek, musíte sa dať do boja. Takto to v podstate prebieha v každej novej oblasti. Spočiatku máte k dispozícii iba bažinaté mestečko Bayou a jeho priľahlé okolie. Postupom v príbehu si otvoríte väčšie lokality a zavítate napríklad do pochmúrneho veľkomesta, kde sú cukríky veľmi žiadaný podpultový tovar. Dr. Biely totiž zakázal Halloween a je len na vás, aby ste svet zachránili pred jeho zubnou utópiou.

Costume Quest 2
Costume Quest 2 Aligátory v tejto hre nehryzú.
Aligátory v tejto hre nehryzú.


Costume Quest 2 Každý kostým má iné vlastnosti.
Každý kostým má iné vlastnosti.


Costume Quest 2 Bude sa bojovať alebo dostanete cukríky? Je len jeden spôsob ako to zistiť...
Bude sa bojovať alebo dostanete cukríky? Je len jeden spôsob ako to zistiť...





Zamrzí ale to, že náplň je v podstate v každom prostredí rovnaká, teda vyzbierať cukríky a poraziť záporáka. Hra ale vďaka primeranej dĺžke nezačne nudiť. Každá nová oblasť je síce o niečo väčšia ako tá posledná, ale dokopy ich nie je až tak veľa. Hra obsahuje aj postranné misie, v ktorých buď hľadáte skryté deti alebo sa snažíte nájsť určitú vzácnu  kartičku. Je trochu škoda, že ich nie je viac. Ak nemáte tušenie čo ďalej, môžete vždy nazrieť do svojho denníka, ktorý zaznamená každý splnený a nesplnený quest. Mnohokrát je riešenie jednoduché, len sa treba dobre poobzerať a navštíviť každé zákutie, či prehovoriť s postavami.

Pri skúmaní prostredí musíte často využiť svoje kostýmy na prekonanie prekážok, inak sa ďalej nedostanete. Napríklad Jefferson vie presvedčiť hocikoho, aby vám vyhovel alebo poskytol informácie. Taký pterodaktyl vie zas odfúknúť nahrnuté lístie z cesty a umožniť vám priechod na miesta, kam ste sa nemohli predtým dostať. Čarodejník zas vie vysvietiť tmavé zákutia so svojou paličkou. Od obchodníka s cukríkmi si môžete taktiež zakúpiť mapku oblasti alebo rôzne bojové kartičky, ktoré využijete počas bojov. Tie ale dostávate aj náhodne po víťaznom súboji, takže je lepšie našetriť si cukríky na vylepšenie kostýmu, ktorý nie je lacný.

Súboje sú ťahové, ale našťastie nepriatelia hliadkujú a môžete sa im zvyčajne vyhnúť alebo ich prekvapiť zozadu. Boje nie sú veľmi náročné, ale niekedy môžu trvať nejakú tú chvíľu a taktiež obsahujú interaktívne quick time eventy. Stlačenie tlačidla v správny okamih pridá na sile útoku, jeho minutie zas silu uberá. Každá príšera má svoje slabé a silné stránky a je na vás, aby ste zvolili vhodný útok pre čo najväčšie poškodenie. Svoj pohybový arzenál si po vylevelovaní viete rozšíriť návštevou pomocníka, ktorý vás naučí zopár nových trikov, ako napríklad urobiť výpad či zaútočiť dvakrát za sebou.

Hlavným lákadlom hry sú ale kostýmy. Na začiatku máte len dva základné, ale skúmaním prostredia nájdete roztrúsené bedničky s kúskami kostýmov. Na získanie nového prevleku potrebujete tri príslušné kúsky a návod ako ho zostrojiť. Kostýmov je dokopy desať a niektoré dostanete ako dar od určitých postáv alebo za splnený quest. Môžete sa premeniť napríklad na klauna (smiech lieči v tomto prípade platí dvojnásobne), autora americkej deklarácie Jeffersona (v hre skôr výbušnej), čarodejníka (očividne inšpirovaného Gandalfom), vlkolaka, či ducha, ktorý dokáže byť nehmotný. Každý z nich má svoje špecifické prednosti a slabosti (na štýl kameň, papier, nožnice – príšera, stroj, kúzelník) a špeciálny útok s osobitnou animáciou, ktorá sa ale, našťastie, dá zrušiť, ak máte naponáhlo.

Kostýmy viete deckám kedykoľvek vymeniť za iný, teda okrem súbojov a prispôsobiť si tak svoju partiu. Pri boji s nepriateľmi sa deti doslova zmenia na to, čo ich kostýmy predstavujú a vedia napáchať dobrú šarapatu. Mať slušnú zásobu cukríkov sa vždy oplatí, keďže slúžia ako platidlo v celej hre a niektoré postavy budú vyžadovať sladký úplatok kým vás pustia ďalej. Hra nie je ťažká, ale doplniť si zdravie po každom súboji sa odporúča, hlavne ak nemáte kostým, ktorý vie liečiť. Stačí ale nájsť fontánku s vodou alebo zjesť pár sladkostí a vaša partia bude opäť v hre. 

Art štýl  je na úrovni, veľmi sa do hry hodí a vidieť na nej rukopis Tima Schafera. Postavičky sú v kostýmoch veľmi roztomilé, i keď je škoda, že nie sú nijako charakterovo výrazné a je úplne jedno, koho si zvolíte ako šéfa partie. Prostredie zas hýri pestrou škálou farieb a každé má svoj štýl. Hudba dobre dotvára atmosféru a po chvíli zistíte, že si pohmkávate niektoré melódie. Celkové prejdenie hry mi trvalo takmer osem hodín, čo je pomerne slušná doba, ak sa snažíte vyzbierať a splniť všetko, čo vám hra ponúka.

Costume Quest 2 je milá a humorná hra, ktorá odstránila niektoré neduhy z jednotky, je nenáročná na hardvér a zabaví mladších aj starších hráčov. V kostýmoch strávite niekoľko príjemných hodín a aby ste si to užili, nemusí byť ani Halloween.

Costume Quest 2
Costume Quest 2 Francúzska štvrť je rušné miesto.
Francúzska štvrť je rušné miesto.


Costume Quest 2 Skúmať sa oplatí.
Skúmať sa oplatí.


Costume Quest 2 Správne načasovanie útoku vždy pomôže.
Správne načasovanie útoku vždy pomôže.






napísal Raina Audron 19.11.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
6.8
Ohodnotiť
COSTUME QUEST 2
+ príjemný humor
+ 10 rôznorodých kostýmov
+ roztomilé postavičky
+ slušná herná doba
+ zábavný bojový systém
- postranných misií nie je veľa
- náplň hry sa neskôr opakuje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 1,8 GHz, 4 GB RAM, 256 MB GeForce 8800


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Majesco / Double Fine Productions
Štýl: Adventúra / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk