ESCAPE DEAD ISLAND

ESCAPE DEAD ISLAND

6.5

Nepriznaný braček známej zombie série

Recenzia na PC verziu

Séria Dead Island sa rozrástla viac ako jej pôvodní autori z Techlandu očakávali. Tí už majú v rukách novú kooperatívnu zombie akciu Dying Light, no o ich dieťa je postarané dobre. Stihli ešte priniesť samostatnú expanziu Riptide, no potom už distribútor Deep Silver zveril práva na ďalšie hry do rúk iným štúdiám. Dočkali sme sa tak MOBA hry Dead Island: Epidemic a priame pokračovanie je práve vo vývoji v štúdiu Yager (Spec Ops: The Line). Okrem toho však vznikla aj ďalšia hra, no zo všetkých sa jej dostalo asi najmenej pozornosti.

Ja sám sa musím priznať, že až do momentu, keď ma na nemeckom Gamescome pozval jeden z vývojárov na prezentáciu hry, som o Escape Dead Island vôbec nevedel. A akonáhle autor o hre spustil, nevedel som pochopiť, prečo sa o nej viac nehovorí. Veď predsa tvorcovia stavili na úspešnú formulku, z ktorej vo veľkom ťažia aj Telltale. Vývojári hry Escape Dead island zobrali známu značku a pozreli sa na ňu z iného, viac dobrodružného uhla, kde sa nestrieľa hlava-nehlava, ale ponúkne iný zážitok. Rovnako ako ticho sa na hre pracovalo, tak ticho aj vyšla. A kým pred vydaním znelo všetko tak nádejne, teraz je už celkom zrejmé, prečo sa vlastne o hre viac nehovorilo.

Escape Dead Island nie je zlou hrou. Lenže si budete často klásť otázky, ako vôbec autori dokázali takmer dokonale zahltiť zábavu nezáživnosťou a nudou.  Produkt toho ponúka toho veľa, ibaže sa všetkého veľmi rýchlo prejete a sympatické sľuby autorov sa hneď rozplynú v bahne priemernosti. Čo je dosť veľká rana pod pás, keďže Escape sa rozbieha veľmi nádejne a to po každej stránke. Rozširuje príbeh univerza (aj keď si nakoniec nebudete istí, či tomu tak skutočne je), ponúka zaujímavé postavy a hrateľnosť sa tiež ukazuje v pozitívnom svetle.

Escape Dead Island
Escape Dead Island Komiksový štýl hre pristane.
Komiksový štýl hre pristane.


Escape Dead Island V boji si môžete pomôcť rôznymi pascami.
V boji si môžete pomôcť rôznymi pascami.


Escape Dead Island V priamom boji často nemáte veľké šance, preto sa v hre tlačí do popredia tichý postup.
V priamom boji často nemáte veľké šance, preto sa v hre tlačí do popredia tichý postup.





Kde sa vzal, tu sa vzal, na tropickom ostrove sa objavil ninja s podivným prízvukom. Nemáte poňatia o tom, kde ste, kto ste a čo tam robíte, ale tušíte veľké problémy. Keďže na seba prvý páchnuci zombie nenechá dlho čakať, veľmi rýchlo si uvedomíte, že ste v kaši. A to v poriadne veľkej, keďže sa ako hráč zrazu ocitáte na inom mieste, v inom čase a sledujete osudy iných postáv. Dalo by sa čakať, že nakoľko vás hra hneď v úvode hodí do stredu diania, nebude vás neskôr otravovať vatovými úvodnými levelmi, kde sa pomaly učíte aj chodiť. Bohužiaľ tomu tak nie je a výborne nastavené tempo z úvodu tak klesá, aby ste sa zoznámili s novými postavami.

Pamätáte sa ešte na názvy Isla Nublar a Isla Sorna? Escape Dead Island až pozoruhodne pripomína práve sériu Jurský park. Už dávno viete, čo sa stalo v tropickom raji Banoi. Opálení dovolenkári sa zmenili na hnijúce mŕtvoly odmietajúce skutočne zomrieť, kým im lebkou nepreženiete kovovú trúbku. Banoi však nebol jediným ostrovom v okolí. „Testovacia jazda“ tejto zombie apokalypsy totiž prebiehala niekde inde. A na pozadie tohto všetkého sa chce pozrieť mladík Cliff Calo so svojimi priateľmi. Cliff je rozmaznaní hajzlík, ktorý to mal v živote ľahké, no aj tak sa nenechal úplne strhnúť bohatstvom svojho otca a chce mu dokázať, že aspoň za niečo stojí. Rozhodne sa teda prísť s príbehom, ktorý celému svetu ukáže, kto ťahal za nitky pri vypustení nebezpečného vírusu.

Aj Cliffovi je čoskoro jasné, že tu niečo nehrá. Pláž je prázdna, všade sú krvavé nápisy, z ktorých sála žalostné volanie o pomoc a vzápätí mu na hlavu padajú nákladné kontajnery. A nie v akomkoľvek prenesenom zmysle, ale doslova. A to je len začiatok. Ak vám na tom niečo nesedí, nelámte si s tým hlavu. Autori nechcú potrápiť vašu šedú kôru zložitým príbehom, iba vám budú jeden príbeh akoby posúvať z jednej dimenzie do druhej. Jednej viac reálnej, druhej viac fantastickej. Postava sa medzi nimi zmieta a rovnako aj vy. Čo z toho je len sen a čo skutočnosť? Žeby ani jedno?

Dokonca ani na túto otázku hra nedá jednoznačnú odpoveď, čo je len a len dobre, aj keď nejaký ucelenejší koniec by jej rozhodne prospel. Takto síce dáva priestor na opakované putovanie, ktoré by vám rado dalo množstvo možností na nové objavovanie, no asi sa k tomu neodhodláte. Dôvod vám bude prvých pár hodín skrytý. Spočiatku vás baví odhaľovať, čo hra ponúkne. Prvé stretnutia s nemŕtvymi sú nesmelé, ste v nich opatrní, snažíte sa nepriateľom skôr vyhýbať a všetko riešiť potichu a odzadu. Až neskôr si trúfnete postaviť sa oponentom tvárou v tvár, no aj vtedy je boj s tromi naraz veľkým rizikom.

Objavujete nové časti ostrova a ako nimi prechádzate, tu a tam narazíte na miesta, kam sa ešte neviete dostať. Poklopy (ako v Lost) sú chránené kartami, inde zas potrebujete špeciálnu výbavu. Vtedy si poviete, že sa už neviete dočkať, kedy sa tam dostanete a zistíte, čo za bonusy sa tam skrývajú. Escape totiž umne stavia na zbieraní. Zbierate nahrávky, ktoré vám viac povedia o príbehu. Iné nahrávky, ktoré predstavia povahu vírusu. Taktiež pohľadnice z ostrova, zbytky po rôznych návštevníkoch a taktiež fotografujete zaujímavosti, ktoré prvý raz uvidíte. Sú to stovky vecí a pri prvom prechádzaní sa k väčšine z nich ani nedostanete.

Kým však zo začiatku je to celé zábava, postupne nastupuje stereotyp. Ostrov sa otvára, no neustále chodíte sem a tam po tých istých lokalitách s minimálnymi zmenami. Ešte aj zombíci sa objavujú na tých istých miestach, len sú  trochu silnejší, prípadne obyčajných doplnia silnejšie druhy. Keď sa takáto schéma opakuje prvý raz, ešte je to ok, druhý raz to prehryznete, no vždy potom je to už len otravné. Medzi otvorenejšími priestranstvami prechádzate vždy tesnými tunelmi, kde sa musíte skrčiť. Na ne sa neskôr nedokážete už ani pozerať, z hľadiska herného dizajnu je ich účel len jediný – aby sa nahrala ďalšia časť mapy.

A ako by to nestačilo, tak si samotná kampaň ani nedrží kvalitatívnu úroveň. Čaká vás niekoľko veľmi dobrých momentov, no hra ich vyvažuje aj dosť hlúpymi. Akoby nestačilo, že vás podstatná časť deja bude jednoducho nudiť. Ani súbojový systém nie je extra zábavný. Je jednoduchý a repetitívny, čo samo osebe nie je zlé (tak isto funguje aj Arkham séria, kde sú súboje vynikajúce), no je tak trochu aj ťarbavý a občas vďaka tomu pôsobí neuveriteľne spomalene. Chvíľami máte dojem, že kým sa raz zaženiete sekerou, zombíci vám už dávno ohrýzajú rebrá. Aspoň náboje do strelných zbraní hra dávkuje primerane, takže sa nikdy nebudete cítiť všemocne a ak občas miniete, možno vám to aj bude ľúto.

Escape Dead Island
Escape Dead Island Časti ostrova sú relatívne veľké a za každým rohom vás môže čakať hrozba.
Časti ostrova sú relatívne veľké a za každým rohom vás môže čakať hrozba.


Escape Dead Island Až do konca si nemôžete byť istí tým, že máte pred očami realitu.
Až do konca si nemôžete byť istí tým, že máte pred očami realitu.


Escape Dead Island Rozpálená pláž skrýva pod povrchom temné tajomstvá.
Rozpálená pláž skrýva pod povrchom temné tajomstvá.





Escape Dead Island má aj zopár ďalších neduhov. Tým najväčším sú asi nešikovne rozmiestnené checkpointy. Niekde sú príliš husto, čo teda neškodí, len pôsobí veľmi divne v kontraste s inými miestami, kde sú zas od seba príliš ďaleko. A ak sa vám niečo stane, budete musieť opakovať prechod cez celú sériu rôznych úzkych chodieb, kde sa nič nedeje, len sa musíte pri každom druhom kroku skrčiť. Vďaka tomuto všetkému je vlastne kratšia herná doba pozitívom, nakoľko hra skončí skôr, ako vás úplne otrávi. Autori sľubovali 9-10 hodín, v realite hru dáte za takých 6-7, čo je dnes štandard. Príjemným faktom je cena, ktorá je nastavená nižšie ako je pri väčších hrách zvykom.

Graficky je hra spracovaná veľmi príjemne. Síce jednoducho a nenáročne, no štýl jej nechýba a vďaka komiksovému vizuálu si udrží slušnú kvalitu. Je to vizuál, ktorým by sa mohli  inšpirovať Telltale, keď už nechcú opustiť komiksový štýl. Pôsobí to modernejšie a živšie. Navyše hra obsahuje aj drobné „artové“ chvíľky, kedy pekne oreže farebnú paletu, aby nechala vyniknúť koloritom zvýraznený psychický stav postavy. Dabing je fajn, aj keď neponúka žiadne známejšie mená. Hudba je veľmi dobrá a budete si ju pri hraní užívať.

Sú chvíle, keď by som dal Escape Dead Island o bod viac a sú aj chvíle, kedy by som jej najradšej dal aj o niekoľko menej. V zásade nie je zlou hrou a pri prvom prechádzaní vás pobaví. No najbližší rok sa k nej asi nebudete chcieť vrátiť a to aj napriek tomu, že útržky zaujímavého príbehu vám tu a tam uniknú. A aj pri tom prvom hraní by ste raz za čas uvítali tlačidlo na pretočenie dopredu. Ak ste fanúšikmi série, kvôli príbehu sa o hre oplatí uvažovať, aj keď možno nie hneď teraz. Navyše sa tu objaví aj jedna dobre známa tvár, ktorú radi uvidíte.


napísal matus_ace 1.12.2014
Páči sa mi!
6.5
Ohodnotiť
ESCAPE DEAD ISLAND
+ príbeh rozširujúci známe univerzum
+ zaujímavé postavy
+ množstvo predmetov na zbieranie
+ sympatická grafika
+ dobrá hudba
- ťarbavé súboje
- zle umiestnené checkpointy
- stereotyp a vkrádajúca sa nuda
- niektoré nezaujímavé pasáže
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,4GHz; 2GB RAM; HD 5450/GeForce GT430; 10GB HDD
Doporučená konfigurácia: Quadcore CPU 2,4GHz; 4GB RAM; HD 6850/GeForce GTX460


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / Deep Silver
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 31. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk