DOOR KICKERS

DOOR KICKERS

8.5

Taktické misie so špeciálnymi jednotkami

Recenzia na PC verziu

SWAT jednotky prichádzajú v plnej sile a s veľkou motiváciou poraziť zlo v drsných, nepredvídateľných podmienkach. V hrách sa s touto tematikou nestretávame prvý raz, lenže obvykle sledujeme ozbrojených mužov z akčného pohľadu prvej alebo tretej osoby. Tentoraz sa na celú situáciu pozrieme zhora a kľúčovú úlohu zohrá plánovanie postupu.

Hru Door Kickers majú na starosti traja vývojári, ktorí tvoria indie štúdio pod názvom KillHouse Games. Partia pochádzajúca z rumunského hlavného mesta Bukurešť má za sebou niekoľko rokov skúseností, pričom jeden z nich si čo-to odpracoval aj pre EA a Ubisoft. O Door Kickers začali autori rozprávať už dosť dávno, pričom s hrou skúsili šťastie ešte minulý rok v Steam Greenlight kampani, kde uspeli a hneď aj produkt vydali vo verzii s predbežným prístupom. Za poplatok si tak každý záujemca mohol kúpiť prístup do testovacích alfa verzií, ktoré boli vydávané s určitým časovým odstupom a veľkým dôrazom na odozvu hráčov. Pokrok medzi jednotlivými verziami bol značný a hra prešla skutočne veľký kus cesty. Každopádne, finálna verzia vyšla pred pár týždňami a tak sa môžeme konečne pozrieť na to, do akej miery úspešne sa „vykopávači dverí“ prebojovali až do cieľa.

Door Kickers je taktická 2D top-down stratégia, v ktorej sa chopíte svojho SWAT družstva pozostávajúceho z desiatich profesionálnych jednotiek. V hre sa tak doslova stávate veliteľom vášho profesionálneho tímu, ktorý si môžete postupne zdokonalovať kúpou kvalitnejšej výbavy. Pred začatím každej akcie by ste sa mali pripraviť a naplánovať celý jej priebeh. To znamená určiť, kam má každá z vašich dostupných jednotiek ísť, aký priestor má kontrolovať, akým spôsobom má odomknúť dvere alebo či má niekde hodiť granát. Autori hru propagujú hlavne so slovami real-time, teda v dianie na obrazovke má prebiehať v reálnom čase, no po spustení akcie ju môžete kedykoľvek pozastaviť a pozmeniť správanie vašich jednotiek. Toto je, pochopiteľne, možné aj bez pauzy, no v prípadoch, keď hrá čas veľkú rolu a každá sekunda je veľmi cenná, sa bez neustáleho pozastavovania jednoducho nezaobídete.

Door Kickers
Door Kickers Na pomoc vám občas príde snajper.
Na pomoc vám občas príde snajper.


Door Kickers Na veľkých mapách sa poriadne zapotíte.
Na veľkých mapách sa poriadne zapotíte.


Door Kickers Nepirateľom nemôžete dať žiadnu šancu.
Nepirateľom nemôžete dať žiadnu šancu.





K dispozícii je celkovo päť tried/druhov jednotiek s nasledovnou základnou výbavou: Pointman – 1911 Pistol, Assaulter – karabína M4, Breacher – brokovnica M590, Stealth – samopal MP5SD3, Shield – štít a pištoľ M&P 40. Každý borec má teda vlastnú zbraň a určitý výstroj, no postavy môžete ľubovolne upravovať, pričom každý druh štítu či nepriestrelnej vesty má aj svoje parametre, výhody a nevýhody. Ak si teda kúpite najdrahšiu vestu, neznamená to automaticky ten najlepší výber, kedže je aj najťažšia a tým pádom sa podstatne zníži obratnosť vášho vojaka. To isté platí aj pre zbrane, čiže už tu sa kladie veľký dôraz na taktiku, pretože si treba vybrať čo možno najlepšiu kombináciu do akcie.

S vašim SWAT tímom sa dostanete do rôznych komplikovaných situácií. Napríklad budete musieť dostať do bezpečia dôležitých VIP ľudí, oslobodiť rukojemníkov bez straty na (ich) životoch alebo získať čo najväčší počet dôkazov a zabrániť ich zničeniu. Autori skutočne veľmi dobre zapracovali do hry rôzne situácie, keď kriminálnici reagujú na rozličné podnety a s tým musíte počítať pri tvorbe taktiky. Niekedy je lepšie nalepiť na dvere bombu a odpáliť ich aj s nepriateľmi za nimi. Inokedy je vhodnejšie použiť hrubú silu, čo pochopiteľne protivníci započujú a zalarmujú ostatných v okolí. Dôležitou súčasťou je však hlavne tiché vstupovanie otvorením zámku s následným použitím zbraní s tlmičom. Práve vďaka pohľadu zhora máte navyše dokonalý prehľad nad priebehom celej akcie a viete kedykoľvek a hlavne rýchlo zareagovať. V náročných situáciach určite využijete možnosť rozdeliť si vaše jednotky do skupín (alfa, beta, charlie) a posielať ich do akcie postupne na váš povel. Každopádne, ak sa váš prvý pokus zlyhal, môžete ho pokojne zopakovať aj niekoľkokrát po sebe a možno to nakoniec skončí úspechom. No postavy nepriateľov sa neustále pohybujú a aj keď sú väčšinou ukryté v rovnakých miestnostiach, nie je to pravidlom.

Po úspešnom dokončení úrovne ste odmenený hviezdami, ktorých počet závisí od množstva stratených jednotiek, získaných dôkazov alebo od toho, či ste ju dokončili v stanovenom čase. Okrem toho však môžete získať aj vedľajšie bonusy, ktoré obdržíte za dokončenie úrovne iba s jedným vojakom, bez pozastavenia priebehu misie alebo upravovania vopred stanoveného plánu.

Za získané hviezdy si následne môžete kúpiť celý rad vecí či príslušenstva, od zbraní, samopalov, brokovníc, nepriestrelných viest, štítov, granátov, nožníc na prestrihovanie zámkov, až po ťažké kladivá na vyrážanie dverí a detonátory. Nechýba ani tazer. Súčasťou je jednoduchý RPG systém s levelovaním, no okrem neho sa každý člen vášho tímu vie zdokonalovať aj sám – čím častejšie ho budete zapájať do akcií, tým väčšie skúsenosti naberie, získa vyššiu hodnosť a samozrejme, bude lepší v boji. Po dosiahnutí určitého levelu sa vám postupne odomykajú ďalšie triedy vojakov a taktiež získavate body, za ktoré si môžete zlepšiť napríklad presnosť pri streľbe, rýchlosť nabíjania, prácu so zbraňou a podobne.

Čo ma ale nepríjemne prekvapilo bola dĺžka kampane. Tá pozostáva iba z troch nezávislých častí, v ktorých máte za úlohu prejsť niekoľkými úrovňami. Kým sa dopracujete k tomu, že budete mať dostatočné skúsenosti a potrebnú výbavu na to, aby ste ich dokončili na sto percent, síce zaberie niekoľko hodín, no aj tak je počet úrovní skutočne sklamaním a podstatne obsiahlejšia kampaň by naozaj potešila. Na druhej strane, okrem kampane hra ponúka aj okolo osemdesiat misií, ktoré sú slušnou náplasťou za kratšiu kampaň. V kampani, ale aj v týchto misiách, sa teda dostanete do situácií, v ktorých budete musieť riešiť skutočne zložité úlohy. V kampani však máte hneď niekoľko akcií po sebe, čiže ak stratíte nejakého člena vášho tímu, do ďalšej akcie idete v oslabení. Samozrejme si môžete každú jednu akciu pustiť znova bez opakovania celej kampane, takže sa postupne dopracujete až k najlepšiemu výsledku. Každopádne, autori taktiež pridali režim pre skúsených hráčov s názvom Iron man,  ktorý ponúka dvojnásobné XP a aj vyššie odmeny, no zároveň blokuje možnosť reštartovania a teda si budete musieť naozaj veľmi dobre premyslieť, aké pokyny dáte svojim jednotkám.

Veľmi vítaným bonusom je generátor levelov, kde si môžete zvoliť veľkosť máp či silu nepriateľov a po jednom kliknutí máte pred sebou novú, unikátnu misiu. Tým pádom je tak vlastne k dispozícii neobmedzený počet misiía aby toho nebolo málo, autori pridali aj editor, kde si môžete vytvoriť vlastné mapky. K dispozícii máte prakticky všetky potrebné nástroje, vrátane upravovania logiky, umelej inteligencie, čiže trasy, po ktorej majú chodiť postavy, kam sa majú pozerať a podobne. Ďalej môžete pridávať svetlá, nábytok, steny, rôzne prekážky a tak ďalej. Okrem toho, autori priamo podporujú módy, ktoré sú prepojené s workshopom Steamu. Dvere všetkým moderom sú tak otvorené dokorán a už teraz si môžete stiahnuť niekoľko podarených kúskov.

KillHouse Games pripravili kvalitnú hru z prostredia SWAT jednotiek, ktorá výborne preverí vaše taktické schopnosti. Nepriatelia vám nič nedarujú a využijú aj najmenšie zaváhanie a hlavne v neskorších fázach hry jednoducho nie je priestor na chyby. Aj napriek kratšej kampani poteší niekoľko desiatok misií, generátor a editor úrovní spolu s podporou módov. Door Kickers si určite zaslúži miesto na horných priečkach tohto žánru a jediné, čo hre chýba, je mobilná verzia, na ktorej ale už autori pracujú.

Door Kickers
Door Kickers Plánovanie je základ.
Plánovanie je základ.


Door Kickers Pomocou špionážnej kamery môžete pozerať cez zamknuté dvere.
Pomocou špionážnej kamery môžete pozerať cez zamknuté dvere.


Door Kickers Zbieranie dôkazov pre usvedčenie páchateľov.
Zbieranie dôkazov pre usvedčenie páchateľov.






napísal Play3man 2.12.2014
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
DOOR KICKERS
+ taktizovanie je skutočne na prvom mieste
+ pozície nepriateľov sa pri opakovaní menia
+ editor a generátor úrovní
+ podpora módov
+ RPG systém
- dotykové ovládanie by hre sadlo viac
- kratšia kampaň
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Pentium IV 2.6 GHz, 2GB RAM, OpenGL 2.0


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PixelShard / KillHouse Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk