MURASAKI BABY

MURASAKI BABY

7.0

Citlivý príbeh strateného dievčatka

Recenzia na Vita verziu

Na PlayStation Vita existuje mnoho podarených kúskov, za ktoré dáme okamžite ruku do ohňa a nájdeme desiatky dôvodov, prečo by sme mali tento handheld odporučiť ako plnohodnotnú hernú mašinku. Murasaki Baby sa, žiaľ, nezaradí k týmto titulom, hoci od povestnej hranice „must have“ hry ju delil povestný chlp. Rozhodne sa jedná o zaujímavý počin a originálne spracovaná logická 2D arkáda za vyskúšanie stojí. Škoda len, že po dohraní začnete snívať o premrhanej príležitosti.

Základná úloha tohto dielka je až detsky jednoduchá: doviesť malé dieťa k svojej matke, pričom cesta cez rôzne nočné mory malých detí alebo ich hriechy je lemovaná strachom z neznáma a tmy. V podstate neovládate konkrétnu postavu, ale doslova vediete za ruku roztomilé dieťa za ruku. Ovládanie je tomu plne prispôsobené. Zabudnite na klasickú schému tlačidiel, Murasaki Baby využíva obe dotykové plochy Vity: predný displej a zadný panel. Originálna myšlienka si vás okamžite získa a ohromí, no počiatočné nadšenie neskôr, žiaľ, vystrieda frustrácia. Nie je to systémom checkpointov, ktoré sa vyskytujú v leveloch dostatočne často. Ani tým, že malé dievčatko má vlastne len jeden život – mimochodom, symbolizovaný balónom v tvare srdca. Dôvodom sa stávajú niekedy až príliš zamotané prsty.

Ovládanie je alfou a omegou hry. Ak posúvate prst blízko dievčatka pomaly, vykračuje adekvátnou rýchlosťou, teda ako ju ťaháte za ruku. Akonáhle pohyb zrýchlite, začne bežať i hlavný protagonista. Musíte brať do úvahy to, že ide o malé dieťa a príliš agresívne vedenie vyústi do pádu. Tento nenápadný prvok má vplyv na vaše počínanie počas hrania a prirodzene predurčuje k trpezlivosti. Ide  predsa o malé dieťa a nemáte ho ťahať ako odušu. Krehkosť neskazenej duše sa takto pomaličky a potichučky vkráda do vášho srdca a ono to skutočne funguje. Neovládate teda priamo pohyb postavy, ale ho len smerujete, čo je  niekedy menším problémom: ruka dievčatka je nakreslená len čiernou čiarou a neviete sa presne trafiť. Áno, je to malé dieťa a podobne sa môžete cítiť i v skutočnosti, ale to je na inú debatu. V hre to pôsobí mierne otravne, ak tenkú ručičku neviete okamžite nájsť.

Murasaki Baby
Murasaki Baby Originálnu vizuálnu stránku podporuje aj stvárnenie postáv, ktoré majú ústa nad očami. Hlavná hrdinka je však všetko, len nie obluda.
Originálnu vizuálnu stránku podporuje aj stvárnenie postáv, ktoré majú ústa nad očami. Hlavná hrdinka je však všetko, len nie obluda.


Murasaki Baby Do tmavých miest sa dostanete premiestnením žiarovky na ďalší držiak.
Do tmavých miest sa dostanete premiestnením žiarovky na ďalší držiak.


Murasaki Baby Dievčatko sa mačiek bojí, z obrazovky ich dostane závislák na svetoch za obrazovkou, ktorý vás neustále prenasleduje a chce sa vyslobodiť.
Dievčatko sa mačiek bojí, z obrazovky ich dostane závislák na svetoch za obrazovkou, ktorý vás neustále prenasleduje a chce sa vyslobodiť.





Lenže prikazovať kam má dievčatko ísť, by nebolo príliš zábavné, respektíve by nás originalita neudržala pri hre až po jej dokončenie, približne dve skromné hodiny. Druhým parametrom je samotný život hrdinky, a teda srdiečko. Balón môžete a neskôr i musíte ovládať druhým prstom na dotykovom displeji. Niekedy balónik dievčatko pustí zo strachu, takže ho musíte zachytiť a priniesť uplakanému dieťaťu späť. Inokedy ho zas chytíte a stiahnete dolu, aby sa neprepichol o ostne či ho chránite dáždnikom pred rôznymi padajúcimi predmetmi. Je to zábava, lenže často sa tieto sekvencie odohrávajú príliš blízko seba, takže v konečnom dôsledku nevidíte na samotné dianie na obrazovke a problémy riešite skôr intuitívne.

Zábavnejším a rozmanitejším robí Murasaki Baby ovládanie pomocou zadného panelu. Ťahaním prstu (listovanie) meníte pozadia v danom svete (spolu prejdete štyrmi), pričom každý plní inú funkciu a využijete ho na prekonávanie prekážok či riešenie logických rébusov. Na začiatku len ťaháte prstom po displeji a presúvate lampáše na tmavé miesta, aby sa dievčatko nebálo ísť ďalej, neskôr začne prituhovať. Aby ste sa dostali cez priepasť, musíte najprv zmeniť pozadie na zamračené, spustiť búrku, po zaplavení kanálu aktivujete mlyn vo veternom svete, ktorý vytvorí vietor poháňajúci malý čln s napnutou plachtou a rezko preplávate cez prekážku. Ono to takto napísané vyzerá jednoducho, variabilita sa značne mení, ale na samotné zvládnutie to už chce trochu viac cviku. Podobných príkladov sa dajú nájsť desiatky. V priebehu hry príde k slovu aj otáčanie gravitácie (obrátením samotnej Vity), takže postavička zrazu chodí po strope, elektrické ovládanie vozíkov či pák, hasenie ohňa a mnohé ďalšie. Každá novinka je najprv predstavená, neskôr skombinovaná s ostatnými v danom svete, aby ste sa na koniec nedostali za pár minút. Každý zo svetov má maximálne štvoricu pozadí, vďaka čomu dostáva prísun noviniek neustále.

Lenže to by nebolo Murasaki Baby, aby zaujímavý nápad nezadupalo do zeme nemotorné ovládanie. Ak musíte snoriť prstom po zadnom paneli (rolovať), aktivovať danú funkciu (ťuknutie či neustále klepanie prstom po paneli) a zároveň aj ovládať dianie vpredu cez dotykový displej, je to na porazenie. Nebojte sa, neskôr začnete Vitu aj otáčať, takže sa kvalitne zamotáte a stratíte sa skôr, ako hlavná hrdinka otvorí ďalšie dvere do novej krajiny stvorenej z fantázie malých detí. Takéto kúskovanie inak plynulej hrateľnosti je zbytočnou boľačkou na inak príťažlivej zábave. Ono to vlastne aspoň vydrží dlhšie, no zároveň dokáže pri systéme pokus-omyl slušne iritovať, vyúsťujúc až do vypnutia hry. Hádanky nie sú neprekonateľné, náročnosť ale stúpa nárazovo, takže z detsky jednoduchej hry (a to je tentoraz kladom) sa stane pre mladších a menej skúsených hráčov frustrujúca skúsenosť. Navyše vám hra nič nevysvetlí a na všetko musíte prísť sami. Zbytočne mätúce a chaotické to totiž bude aj pre vás, pretože Vita sa pri podobne náročných eskapádach skrátka zle drží.

Napriek všetkému vyššie uvedenému je Murasaki Baby zaujímavá a krásna hra. Jej podanie je úžasné, na čom sa podpísal špecifický vizuál i jednoduché zvuky. Grafiku vidíte na obrázkoch a nič lepšie si k hre nedokážeme predstaviť. Emócie z nej vyžarujúce sú dostatočným lákadlom a menší displej bez problémov ukryje menšie nedostatky, ako opakujúce sa predmety na pozadí a ich recyklácia či inak mŕtve svety a primitívne kreslené textúry. Animácie pohybov sú plynulé a svojim spôsobom rozkošné. Neustála gestikulácia či poskakovanie postáv dodávajú atmosfére potrebné body k dobru. Nie je potrebný ani dabing, všetko dôležité sa dozviete z híkania a smiechu. Minimalistické spracovanie dodáva hre ten správny šmrnc a robí pre atmosféru omnoho viac ako mnohé AAA tituly s HD textúrami aj na zadku tej najposlednejšej NPC postavy.

Hľadanie pomocnej ruky matky je neustále zaujímavé nielen pre zmeny v hrateľnosti a riešenie nových hádaniek, ale aj minipríbehom. Zakaždým sa dostanete do detského sveta, ktorý je naštrbený modernými hriechmi a novodobými závislosťami. Je úplne jedno, či sa pozeráte na dietko závislé na televízii, dievčatko posadnuté vlastnou krásou a dokonalosťou alebo neustále hádajúce sa dvojičky. Vždy je svet, z ktorého chcú nájsť vyslobodenie, neuveriteľne zaujímavý. Navyše máte nutkanie pomôcť z neviditeľných pút každej mladej duši. Ak sa vám to podarí, pocit z dobre odvedenej práce sa dostaví okamžite a aj drsným ostrostrelcom sa na konci zalesknú oči. Hra núti zamyslieť sa nad sebou samým, či svojim ratolestiam skutočne poskytujeme všetko, čo by si zaslúžili a zbytočne ich neodkladáme na druhú koľaj. Pekné príbehy, hoci čiastočne s miernym klišé, sa hrajú vždy výborne. Kratšia herná doba je kladom i záporom zároveň: neustále sa niečo deje, ale koniec sa dostaví príliš rýchlo.

Murasaki Baby prináša originálne ovládanie, zaujímavú zápletku a pútavé spracovanie. Číslo v konečnom hodnotení však napovedá, že hra nezíska status hitu, ktorý musíte na Vite jednoznačne mať. Ale ak ho kúpite za pár drobných, nad slabšou výdržou sa zľutujete. Na každú pochvalu vieme nájsť čosi, čo vám kazí zážitok z hrania a nenápadne zabíja dobré nápady. Škoda, Murasaki baby to malo rozohrané vynikajúco.

Murasaki Baby
Murasaki Baby Padací most drží nespratník a nechce ho pustiť? Prepnite sa na strašidelné pozadie, vyľakajte ho a cesta je otvorená.
Padací most drží nespratník a nechce ho pustiť? Prepnite sa na strašidelné pozadie, vyľakajte ho a cesta je otvorená.


Murasaki Baby Ku koncu sa musíte starať aj o dieru v srdiečku a neustále ho dofukovať.
Ku koncu sa musíte starať aj o dieru v srdiečku a neustále ho dofukovať.


Murasaki Baby Vagóny fungujú na elektrickú energiu, takže sa musíte presne trafiť na zadnom paneli na konkrétne miesto.
Vagóny fungujú na elektrickú energiu, takže sa musíte presne trafiť na zadnom paneli na konkrétne miesto.






napísal Kordi 8.1.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
MURASAKI BABY
+ dotykové ovládanie
+ samotná zápletka a svety
+ technické spracovanie
+ zábavné rébusy
- niekedy neprehľadné a nepresné ovládanie
- krátkosť a žiadna znovuhrateľnosť


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: SONY / Ovosonico
Štýl: Akcia / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19577)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk