EVOLVE

EVOLVE

8.5

Prežije len najsilnejší

Recenzia na PC verziu

Hry ponúkajú skutočne rôznorodé formy zábavy. Umožňujú nám preháňať sa krkolomnými zákrutami svetových okruhov v nablýskanom krásavcovi, ktorý nám v detstve visel na plagáte nad posteľou, no rovnako aj zažiť svetové konflikty z oblakov, riadiť jednotky niekde vo vesmíre, či vypestovať si závislosť na zachraňovaní princezien. Máločo z toho sa však vyrovná tomu pocitu, keď môžete poriadne nakopať kamoša. Samozrejme to nerobíte naživo, ale natrieť mu to aspoň virtuálne je pocit na nezaplatenie. A čo tak ešte možnosť rozdupať ho a roztrhať na kusy?

Zem je nám malá. Niežeby sme sa tu nepomestili, no ambície siahajú oveľa ďalej. Žiadny Mesiac ani Mars. Chceme sa dostať ešte ďalej. Tam niekde je planéta s menom Shear. Trošku exotické a divoké miesto, no s trochou snahy by sa mohlo nazvať domovom. Je tu však jeden menší problém. Všetci a všetko na planéte nás chce zožrať. To si po chvíli uvedomili aj kolonisti a začala sa urýchlená evakuácia celej planéty, kým ešte je koho evakuovať. A vtedy do práce povolali vás – lovcov, ktorí možno nie sú najbystrejší alebo najkrajší, no vedia hubiť škodcov. A to aj takých dvojposchodových.

Toto sú dva základné stavebné kamene Evolve od Turtle Rock Studios. Z radov multiplayerových FPS vytŕča budovaním pocitu zadosťučinenia vždy, keď priateľov porazíte či s nimi vybojujete ďalšie víťazstvo. A až nečakane veľmi si zakladá na príbehu. Ten síce nie je originálny a v konečnom dôsledku ani hlboký, no hre dodáva nový rozmer. Máte 5 dní na to, aby ste z planéty dostali toľko ľudí, koľko len bude možné. Alebo naopak - spravili si z nich večeru a postarali sa o to, že planétu neopustí nikto. Partia lovcov je skutočne tak trošku panoptikom plným rôznorodých postáv. Od chladnokrvných zabijakov, cez vedcov, vtipkárov, až po robota a ešte ďalej.

Je to dvanásť protagonistov, z ktorých každý je svojský. Obľúbiť si ich môžete nielen na základe herného štýlu, ale aj vďaka osobnosti. A keďže bojujú bok po boku, pochopiteľne medzi nimi funguje istá chémia. Badať ju môžete najmä pri vstupe do jednotlivých súbojov, no občas medzi sebou niečo prehodia aj v boji. Samozrejme sa to nemôže rovnať singleplayerovým hrám a časom sa interakcia medzi postavami začne opakovať, no aj tak je to niečo, čo bežne nevidíte. A čo sa týka obludária na druhej strany barikády, tam sa, samozrejme, na osobnosti nehrá, no rozdielnosť sa zakladá na dojme z jednotlivých monštier. Radi útočíte nenápadne, z diaľky alebo dáte prednosť demonštrácii svojej sily? Žiadny problém.

Evolve
Evolve Monštrá sú agilnejšie ako lovci a musíte im obmedziť priestor.
Monštrá sú agilnejšie ako lovci a musíte im obmedziť priestor.


Evolve Zožrať vás nechcú len monštrá, ale aj zvieratká na planéte Shear.
Zožrať vás nechcú len monštrá, ale aj zvieratká na planéte Shear.


Evolve Niekedy je na mieste aj obeta, ak tým pomôžete k víťazstvu.
Niekedy je na mieste aj obeta, ak tým pomôžete k víťazstvu.





Už asi tušíte, že Evolve bude výrazne individuálnym zážitkom. Zabudnite na veľkolepé bitky s desiatkami postáv na každej strane. Asymetrický koncept 4 proti 1 môže pôsobiť komorne, no nie je to tak. Boje majú stále náboj, šľahajú pri nich plamene aj blesky a ak aj nehráte, vždy sa na to dá dobre pozerať. A skutočne nemusíte vždy hrať a teraz nemám na mysli len replay. Od hry si môžete nachvíľku oddýchnuť a na mape vás v boji zaskočí AI. Každopádne sa vďaka tomuto konceptu strany jasne diferencujú a nepotrebujete žiadne rozsiahle intro a tutoriály, aby ste vedeli, čo od nich môžete očakávať.

Lovcov je v hre 12 a delia sa do štyroch tried. Hra vám sama dáva na výber prioritu jednotlivých tried, takže si nastavíte na popredné priečky tie, za ktoré hráte najradšej a práve tie sa vám bude snažiť v hre dať. Ak hráte s hráčmi s podobnými prioritami, hra tieto triedy rotuje medzi nimi a celkovo sa tak k svojej obľúbenej triede dostanete veľmi často. V rámci triedy však nemáte hneď prístup ku všetkým postavám. Musíte si ich odomknúť počas progresu, no ak čakáte, že čím vzdialenejšia postava, tým silnejšia, mýlite sa. Odomknuté postavy totiž nepredstavujú niečo lepšie, ale alternatívu s iným spôsobom hrania.

Assault je silová trieda a jeho jedinou úlohou je spôsobiť monštrám čo najviac škody. Support je už podľa názvu podporná trieda a slúži ako pri útoku, tak aj pri obrane pred monštrami. Úlohou Medica je udržať tím nažive a Trapper  je stopár a lovec v jednom. Jeho úlohou je monštrum vystopovať a chytiť. Každá z postáv má dvojicu zbraní, aj keď nimi niektoré postavy nemôžu priamo pôsobiť škodu. Okrem toho v rukáve schovávajú aj jednu špeciálnu schopnosť (všetky postavy v danej triede ju majú rovnakú) a jeden doplnok, ktorý v boji padne vhod a môžete tak napríklad na bojisko povolať drona, či využiť iné podobné vlastnosti.

Oproti 12 lovcom hra ponúka len 3 monštrá. Ďalšie prídu ako súčasť DLC, čo rozhodne mnohých nepoteší, no aj s trojicou si zatiaľ užijete slušnú porciu zábavy. Začínate s Goliathom, rýchlym a silným obrom, ktorý dokáže lovcom poriadne zakúriť pod zadkom, občas aj doslova. Je stavaný na priamy útok, no nemôže útočiť bezhlavo. Časom sa ale môžete dopracovať aj ku Krakenovi. Ten dokáže útočiť z väčšej diaľky, aj keď slabšie. Jeho výhodou je však lietanie. Wraith je posledným odomknuteľným monštrom a je z nich najviac zákerný. Dokáže sa teleportovať a jednoducho zmiznúť z dohľadu. Dokonca by sa dalo povedať, že ide o stealth postavu.

Evolve však nie je len o tom, či radšej útočíte alebo sa staráte o podporu, či liečenie. Aj v rámci jednej triedy dokážete zažiť diametrálne odlišný zážitok, stačí len zmeniť postavu a do rúk sa vám dostanú nové zbrane a nová schopnosť. To je základ toho individuálneho zážitku, kde si každý hráč bude môcť vybrať presne to, čo mu vyhovuje najviac. Postavy odomykáte postupne levelovaním v rámci triedy a tým, akí ste šikovní so zbraňami a výbavou. Hra vás tak núti využívať všetky vaše možnosti čo najefektívnejšie. A funguje to, v boji sa snažíte, chcete si vyskúšať nový unlock a keď už vo svojej triede máte všetky postavy, vyberiete si tú správnu.

Navyše môžete postavy vhodne dopĺňať, reagovať nimi na výber monštra súpera či naopak. Ak má súper pozemné monštrum, môžete si zobrať Hanka – supporta so schopnosťou privolať orbitálny útok. Dokonca aj menej zábavné úlohy, ako napríklad medik, sú v Evolve opäť svieže. Každá z troch postáv lieči, no každá inak a každá sa hodí v iných situáciách, pričom ich prínos v boji oceníte nielen pri liečení. A to platí pre všetky postavy vo všetkých triedach. Dáva to priestor na zlepšovanie na jednej strane a taktiež aj na zmenu, ak vás hra za jednu postavu začne nudiť. Všetky postavy, lovcov aj monštrá, navyše zastrešujete pod jedným globálnym ratingom, ktorý vám zas odomyká jednoduché perky, ktoré si do boja beriete – vždy jeden.

Nie je možné pustiť sa do hry a vždy hrať len s jednou postavou, pričom budete očakávať samé víťazstvá. Evolve je stavané kooperatívne a komunikáciou s hráčmi nič nepokazíte, no taktiež s nimi nemusíte prehodiť jediné slovo. Stačí len dobre poznať súpera, poznať spoluhráčov a ich postavy. Každá má silné aj slabé stránky a navzájom sa musíte dopĺňať. Ak napríklad viete, že assaultova zbraň má silný účinok, ale len na krátku vzdialenosť, musíte sa pokúsiť obmedziť pohyb monštra. Rovnako keď hráte za monštrum, môže sa vám hodiť, ak viete, kde je slabina medikovho liečenia. Hra je výborne vybalansovaná. Necítiť, že by mali buď ľudia alebo monštrá jednostranne navrch a je to vidno aj na bojoch, ktoré často nemajú jednoznačného víťaza, ale tvrdo sa bojuje dovtedy, kým sa jednej strane nepodarí utrhnúť do vedenia. A aj vtedy to nemusí byť definitívne. Len hru musíte dokonale poznať.

Evolve
Evolve Musíte fungovať ako namazaný stroj.
Musíte fungovať ako namazaný stroj.


Evolve Špeciálne schopnosti dokážu boj aj prežitie dosť uľahčiť.
Špeciálne schopnosti dokážu boj aj prežitie dosť uľahčiť.


Evolve Evolúcia je najsilnejšou zbraňou monštier, dostaňte ich čo najskôr.
Evolúcia je najsilnejšou zbraňou monštier, dostaňte ich čo najskôr.





Ťažiskovým režimom je Evacuation. Ponúka najväčšiu porciu príbehu a taktiež najvýraznejšiu dynamiku. Predstaví vám päťdňový súboj o životy ľudí na planéte. Každý deň predstavuje súboj partie hráčov proti monštru. Každý deň je iný režim a iná mapa. Hráči si volia režimy v lobby a vyhratý súboj predstavuje bod pre víťazný tím. Vyhráva ten, kto bude mať v konečnom zúčtovaní prevahu, pričom finále je režim Defend, v ktorom sa snažíte opustiť planétu. Evacuation však prichádza aj s doplnkami.

Hra sa sama snaží dosiahnuť balans medzi tímami a okrem toho sa stará o to, že žiadne dva súboje nebudú nikdy rovnaké. Nielen vďaka rôznej taktike hráčov a množstvu rôznych postáv, ale aj vďaka dynamickým eventom. Ak vyhráte súboj, v tom ďalšom dosiahnete niektorú z mnohých výhod v prostredí. Za ľudí napríklad získate silové pole, ktoré zoslabuje efekt schopností monštra, či obranné vežičky, ktoré vám v boji pomáhajú. Monštrám naopak môže hrať do kariet, keď ľudia prehrajú a v ďalšom dni rieky na mape zaplavia nebezpečné ryby, či zo zničenej základne unikne radiácia, ktorá, samozrejme, ľuďom škodí. Pripomína vám to niečo? Turtle Rock majú na svedomí sériu Left 4 Dead.

Evacuation však nie je jedinou možnosťou, ako si Evolve môžete užiť. Nájdete tu prekvapivo solídny režim sólo hrania a, samozrejme, nechýbajú ani možnosti privátnej hry, priatelia a rôzne tabuľky. Aj Evacuation sa však skladá zo štvorice režimov. Prvým je tradičný Hunt, kde na seba navzájom poľujú lovci aj monštrá. Druhým je Nest, kde majú ľudia za úlohu zničiť vajíčka na mape a zabrániť tak monštru, aby z nich vyliahlo svojich pomocníkov. Rescue je režim zameraný na ľudí – musíte zachrániť niekoľko osôb na mape, no, samozrejme, vám v tom bráni hráč predstavujúci miestnu krvilačnú faunu. Už spomínaný Defend je posledným vzdorom a preto je aj plný napätia v boji sústredenom na menšie plochy. Úlohou monštra v tom všetkom je vyvinúť sa prostredníctvom papania miestnej fauny. Priamo v boji tak môže získať nové alebo vylepšené schopnosti, pričom vyšší stupeň evolúcie znamená aj vyššiu šancu uspieť proti lovcom.

Evolve
Evolve V hre nechýba ani humor a spestruje tie najviac vypäté situácie.
V hre nechýba ani humor a spestruje tie najviac vypäté situácie.


Evolve Najskôr musíte utekať vy, neskôr budú oni utekať pred vami.
Najskôr musíte utekať vy, neskôr budú oni utekať pred vami.


Evolve Rôznorodosť postáv a ich charakterov hre len prospieva.
Rôznorodosť postáv a ich charakterov hre len prospieva.




V Evolve nájdete vyše tucet máp. Niektoré si môžete užiť naprieč viacerými režimami, pár z nich len v niektorých. Prostredia v nich sú rôzne, spájajú divočinu s jemne industrializovaným a kolonizovaným svetom, no ich najvýraznejšou spoločnou črtou je veľká rozloha. A to nie len do šírky, ale aj vertikálne, čo predstavuje pomoc pre monštrá. Je tu množstvo jaskýň, vrcholov a iných miest, kde sa dá schovať. Sú skutočne rozľahlé a členité, vďaka čomu sa súboje občas slušne naťahujú. A taktiež sú plné nástrah pre obe strany. Totiž na Shear vás chce skutočne všetko zožrať – mnohé menšie potvory a aj mäsožravé rastliny. A môžete tam zažiť aj dynamické eventy, ako búrky a podobne.

Shear však nie je len nebezpečným miestom, ale aj skutočne krásnym miestečkom vo vesmíre. Vďačí za to najmä CryEnginu a aj keď možno technicky nie je najkvalitnejšou hrou na trhu, kombinácia kvalitne odvedenej grafiky a vydareného, temne ladeného výtvarného štýlu vás osloví. Ešte viac však poteší zvuk. Dabing postáv je na vysokej úrovni, aj so všetkými tými prízvukmi. Prostredie žije nielen graficky, ale aj zvukovo. Všade niečo šuští, v kríkoch je krokodíl, zo skaly zase vzlietnu vtáky, ktoré vyplašil hráč v koži monštra. A to všetko je aj priestorovo zvládnuté na výbornú. Často tak viete mnoho vecí v prostredí identifikovať len podľa toho, odkiaľ prišiel zvuk. Čo je neoceniteľná pomôcka, keď vám niekto ide po krku.

Niekomu môže prekážať DLC politika hry, inému ju zas znepríjemnia ešte stále sa vyskytujúce bugy a problémy (občasný stuttering, kurzor myši zostáva v hre a vyrušuje v obraze a podobne), no najviac hráčov Evolve odplaší tým, že nie je bežnou multiplayerovkou. Nejde tu o fragy, asistencie a bodíky v záverečnej tabuľke, kde vyčnievate nad desiatimi ďalšími hráčmi. Ten pocit tu nikdy nezažijete. Zažijete tu však skvelý pocit zo spolupráce malého tímu v boji proti krvilačným monštrám. Na jednej aj druhej strane je to zábava, ktorá vám umožňuje zvoliť si štýl hry, ktorý najviac vyhovuje vašim loveckým alebo predátorským chúťkam. Evolve navyše spolupracuje aj s vlastnou mobilnou aplikáciou/hrou, kde okrem hrania puzzle rýchlovky môžete sledovať replaye, štatistiky a ďalšie veci.


napísal matus_ace 11.2.2015
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
EVOLVE
+ vyvážené strany
+ množstvo rôznorodých postáv
+ veľké a prepracované mapy
+ množstvo vecí na odomykanie
+ skvelý dojem z boja
- dialógy postáv sa po pár dňoch opočúvajú
- DLC politika
- niekoho môžu nudiť dlhšie súboje
- rôzne menšie technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo E6600/Athlon 64 X2 6400; 4GB RAM; GeForce GTX560/Radeon HD5770; 50GB HDD
Doporučená konfigurácia: Core i7-920/A8-3870K; 6GB RAM; GeForce GTX670/Radeon R9 280


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2k games / Turtle Rock Studios
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 10. február 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk