DRAGON BALL: XENOVERSE

DRAGON BALL: XENOVERSE

6.0

Márny boj a premrhaná šanca zaujať

Recenzia na Xbox One verziu

Koľko Saiyanov potrebujete na výmenu žiarovky? Stačí jeden, no trvá to tri epizódy a Krillin pritom zomrie. A to vždy, má to tak trochu v povahe. Ak ste fanúšikmi anime, mangy a čohokoľvek iného zo sveta Dragon Ball, určite ste si už jeho smrť užili mnohokrát. A zažijete ju znova, ak na polici v obchode siahnete po krabici s hrou Dragon Ball: Xenoverse. Čo sa však navonok môže javiť ako lákavá ponuka a povinná jazda pre fanúšikov Dragon Ballu, to je pri hlbšom pohľade len mačacím zlatom. Kde spravili vývojári z Dimps, spoluautori niekoľkých Street Fighter hier, chybu?

Séria Dragon Ball nie je svetu videohier vôbec cudzia, ba práve naopak. O niektorú z toho obrovského množstva hier snáď zavadil už každý a to aj vtedy, ak nie je fanúšikom anime/manga predlohy. Aj keď už séria nie je na výslní, stále patrí medzi celosvetovo najpopulárnejšie anime, a tak skutočne niet divu, že sa teší veľkej popularite aj medzi hrami a hráčmi. Jej herným inkarnáciám sa v minulosti darilo, čo dokázali aj podsérie Budokai a Budokai Tenkaichi. Dodnes predstavujú vrchol, ku ktorému by sa Namco chcelo vrátiť, no stále sa mu to nedarí. Aj keď sa teraz rozhodne vybrali dobrým smerom.

Xenoverse má jedno veľmi veľké lákadlo. Niežeby vám hra predstavila niečo úplne nové a nevídané, to vôbec nie. Ide na to presne opačne. Zažijete známe príbehy s milovanými aj nenávidenými postavami, no po prvý raz z vlastnej perspektívy. Vstupujete do známeho univerza ako úplne nová postava, ktorá je hrudkou hliny, ktorú si sami vytvarujete. Tým sa výrazne odvracia od všetkých predchádzajúcich hier, keďže uvádza nielen novú postavu, ale aj nové zasadenie. V úvode si vyberiete pohlavie a hlavne rasu podľa vlastného gusta. Na výber je človek, Saiyan, Namek, Majin a Friezova rasa. Zvolíte si zopár schopností, samozrejme, aj výzor a púšťate sa do nového dobrodružstva.

Dragon Ball: Xenoverse
Dragon Ball: Xenoverse Nepriatelia majú nad vami neraz prevahu.
Nepriatelia majú nad vami neraz prevahu.


Dragon Ball: Xenoverse Môžete prežiť známe momenty, no najskôr si ich musíte vybojovať.
Môžete prežiť známe momenty, no najskôr si ich musíte vybojovať.


Dragon Ball: Xenoverse Nechýba ani humor.
Nechýba ani humor.





Trunks pozbieral všetkých 7 dragon ballov a vyvolal draka Shenrona. Ten mu mohol splniť jedno želanie a tým želaním ste práve vy. Trunks totiž žiadal mocného bojovníka, ktorý by mu pomohol opraviť chyby v plynutí času. Niekto totiž spôsobuje obrovskú neplechu a mení priebeh udalostí v minulosti. Všetky tie slávne súboje, kedy Goku a ďalší hrdinovia známej série vyhrali nad nebezpečnými súpermi, sa zrazu stali úplne inak. A aj keď ste len novým regrútom v jednotke strážiacej čas, Trunks vám verí a čoskoro sa púšťate na cestu naprieč časom.

Xenoverse uvádza úplne nových nepriateľov, tí však operujú z úzadia a najčastejšie budete čeliť starým známym tváram. Vrháte sa vždy doprostred známych bojov. Hra sa skladá z 8 ság a prológu, pričom všetko z toho je založené na dobre známych príbehových aktoch. Pochopiteľne tak zažijete súboj, v ktorom sa proti sebe postavili Goku a Vegeta. Taktiež sa na scéne objavia ďalší Saiyani, neskôr aj Frieza so všetkými svojimi formami a podobne. No a zažijete aj tú Krillinovu smrť. Je to však veľmi šikovný spôsob, ako vás hra prevedie úplne novým štýlom niečím, čo pritom dobre poznáte. A to navyše nie je všetko, čo ponúka.

Xenoverse si chce dokonale zastať vlastný názov a nie je to lineárne narúbaná bojovka, ako by ste si mohli myslieť. Vytvára si vlastné univerzum, kde sú jednotky strážcov času skutočne početné a neustále naberajú nových členov. Hra sa prakticky snaží vyvolať MMO dojem. Hlavným hubom je Toki-Toki City, kde sídlite. Odtiaľto prechádzate k jednotlivým častiam hry, stretávate sa s ostatnými hráčmi, formujete priateľstvá, ale taktiež ich môžete vyzvať. Skutočne sa týmto konceptom hra začína približovať známym MMO titulom, ibaže navyše pridáva aj silný singleplayer element. A podobný dojem sa snaží vyvolať aj vtedy, keď hráte offline, takže je pre hru veľmi dôležitý. Mesto vám vtedy vyplnia mnohé NPC s rôznymi možnosťami interakcií.

Nebudete sa však neustále len pretĺkať dopredu príbehom. Jednak to nie je práve rozumné, no hlavne by vás to ani nebavilo. Hra ponúka množstvo okrajových možností. Tou najväčšou sú pravdepodobne vedľajšie úlohy, kde si do boja môžete prizvať aj dvoch online priateľov. Preletíte sa niekoľkými mapkami, vymlátite na nich všetko, dáte dole aj bossa a zhrabnete odmenu. Venovať sa však môžete aj súbojom s inými hráčmi, a to ako online, tak aj offline na jednom gaučí, kde to hre sedí asi najlepšie. A, samozrejme, nechýba ani možnosť veľkého svetového turnaja. Tu a tam navyše nejakú úlohu ponúkne aj jedna z mnohých NPC, na ktoré narazíte. A aby toho nebolo málo, môžete sa porovnávať s hráčmi v rôznych rebríčkoch.

Tomu všetkému sa oplatí venovať, ak to s hrou myslíte vážne a rozhodnete sa ňou prehrýzť až na záver. Za každú aktivitu vás totiž odmeňuje. V úvode ste skutočne biednou postavičkou bez výbavy a schopností. To všetko musíte postupne nadobudnúť. V prvom rade získavate skúsenostné body, pomocou ktorých si zlepšujete atribúty. Taktiež dostávate kredity, ktoré sa vám neskôr zídu. No a môžete získať aj predmety alebo dokonca útoky. Ak porazíte silného súpera, môžete takto získať jeho špeciálny útok. Odomknuté predmety a útoky si však môžete za kredity nakúpiť v obchode, prípadne namixovať z nazbieraných ingrediencií.

Síce si v úvode vytvoríte postavu, no je to vlastne len generická figúrka, ktorá sa až priebehom hry začína poriadne rysovať. Meníte jej výbavu, oblečenie, doplnky a najmä jej dopĺňate inventár a pridávate stále silnejšie útoky. Tie sa dajú získať aj vtedy, ak sa stanete učňom niektorej známej postavy. Nemôžete však dúfať, že sa vás hneď v úvode ujme Goku. Musíte postupne prechádzať z jedných rúk do druhých a získavať všetko, čo len môžete. A prečo? No pretože Xenoverse je všetko možné, len nie férová hra.

Latka náročnosti je nastavená skutočne vysoko. Nie tak, aby ste hru nezvládli. Skôr tak, aby vás frustráciou a stereotypom otrávila. Súboje v príbehovej línii budete opakovať stále dookola, kým sa vám nepošťastí zahrať si ich pri takej konštelácii planét, že vy nepriateľom spôsobíte veľa škody, oni vám málo a vaši spolubojovníci (ktorých riadi nešikovná AI) to nejakým zázrakom prežijú. Vtedy je dobré sa nasypať regeneračnými kapsulami a všetkým podobným, čo vám v boji dokáže poskytnúť výhodu. Keďže súperi sa, samozrejme, tiež v kľúčových momentoch regenerujú a postavičky ako Krillin musíte chrániť.

Ešte aj to by sa dalo prežiť, keby často súboje v príbehu a vedľajších úlohách neprebiehali len podľa jedinej šablóny. Prídete na scénu v zlomovom momente, vyzvete súpera, chvíľu bojujete, kým mu dostatočne neznížite zdravie. Naskočí animácia, súper sa nasrdí (alebo príde niekto silnejší) a idete znova. Ďalšia animačka a s ňou sa niečo stane na vašej strane (napríklad príde Goku) a bojujete tretí raz proti súperovi, ktorý je stále silnejší, pričom vy sa stále musíte starať aj o život spolubojovníkov. Vo vedľajších úlohách je to podobné, ibaže sú animačky nahradené príchodom novej vlny súperov, prípadne príde niekto silnejší.

Dragon Ball: Xenoverse
Dragon Ball: Xenoverse V súbojoch to už nie je len 1 na 1.
V súbojoch to už nie je len 1 na 1.


Dragon Ball: Xenoverse Najviac si budete užívať súboje s inými hráčmi.
Najviac si budete užívať súboje s inými hráčmi.


Dragon Ball: Xenoverse Ak v niečom hra boduje, tak to je prezentácia.
Ak v niečom hra boduje, tak to je prezentácia.





Je to skutočne ubíjajúce, keďže hra je naozaj skôr náročná a takto vás často núti opakovať rovnaké pasáže v rovnakých súbojoch, ktoré sú navyše často podľa rovnakej šablóny. To je miesto, kde hra prepadá najviac. Dokonca vás to, takpovediac, prinúti zanevrieť na jej súbojový systém. Ten je prístupný, no aj tak pomerne prepracovaný. Problémom je, že aj útokom ako Kamehameha akosi chýba sila. A tak sa obmedzíte na niekoľko málo kombo útokov, u ktorých budete mať overené, že fungujú, keďže naozaj nechcete, aby vám Cell opäť nakopal zadok. Vyblázniť sa s nimi však môžete v súbojoch proti živým hráčom (až 3 na 3 online). Aj keď by tam nezaškodilo oveľa viac deštrukcie všade naokolo - presne ako v anime.

Xenoverse však ponúka aj kvalitu, no treba ísť trošku hlbšie. V prvom rade sú to špičkové prestrihové anime animácie, ktoré vyzerajú presne ako pôvodná predloha v dobe svojej najväčšej slávy, ba možno ešte o niečo lepšie. V anime štýle sa nesie aj in-game grafika, ktorá nie je najhoršia a presne vystihla ducha celej série. Tu a tam dokonca badať príjemné „next-gen“ prvky, ako napríklad pohyb oblečenia pri pohybe, čo v minulosti nebolo samozrejmosťou. Hudba je skvelá a taktiež presne zapadá do konceptu anime, úvodnú skladbu (Fly Away) už majú fanúšikovia dávno v aute. Rozhodne poteší obstojný dabing, kde je okrem obligátnej angličtiny v ponuke aj pôvodná japonská zvuková stopa.

Dragon Ball: Xenoverse posúva ďalej to, čo sa pred rokom naznačilo v Battle of Z. V rámci konceptu je to úspech a veľký krok vpred, no hra si so sebou priniesla aj mnoho neduhov svojho predchodcu, ktoré sa nijako nesnažila vyvážiť/opraviť. V rýchlych súbojoch sa občas stratíte, veľa nagrindujete (aby ste so súpermi držali krok) a najmä sa pred vami takmer stále recykluje totožný súbojový kolotoč. Hru ťahá hore len veľmi slušný MMO dojem a živý svet, ktorý už pomerne dobre funguje a jeho potenciál sa ešte môže zväčšiť. Taktiež tu je slušná hromada obsahu, nový prístup k príbehu a možnosť prísť do známeho sveta s postavou podľa vlastného gusta. No to, bohužiaľ, nestačí na to, aby hra vo väčšej miere zaujala.


napísal matus_ace 27.3.2015
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
DRAGON BALL: XENOVERSE
+ množstvo postáv
+ funkčný koncept sveta v MMO štýle
+ možnosť vytvoriť si vlastnú postavu
+ anime vsuvky, japonský dabing, príjemná hudba
+ súboje hráčov navzájom
- rýchlo nastupuje stereotyp
- nemáte dojem sily
- grindovanie
- nefér nepriatelia
- hlúpa AI


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Namco Bandai / Dimps
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 27. február 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk