MUSHROOM MEN: TRUFFLE TROUBLE

MUSHROOM MEN: TRUFFLE TROUBLE

6.5

Hubový mužík na úteku

Recenzia na PC verziu

Huboví mužíci už zažili svoju premiéru na Wii a Nintendo DS, kde boli pomerne dobre prijatí a tentoraz zavítali aj na Steam v novej trojrozmernej plošinovke Truffle Trouble, ktorá má veľké problémy s prerastenými spórami.

Mushroom Men je hra s podivným názvom a ešte podivnejším hlavným hrdinom. Pax je totiž oživený zmutovaný hríb (vďaka hviezdnemu prachu huby a rastliny nadobudol vedomie v predošlej hre Spore Wars) a nažíva si v pokoji vo svojom malom domčeku, až kým raz nedostane list v tvare srdiečka od akejsi hľuzovkovej „princeznej“. Dotyčná nie je najmenšia a svojou veľkosťou by pokojne zdemolovala celý Paxov domček. Úplne zhrozený hríb radšej zalezie do svojej postele, kde sa začína jeho nočná mora a tým aj naša hra. Toto všetko je predrenderované vo veľmi peknom intre, za ktoré sa autori vôbec nemusia hanbiť. Nasledujúce menu nie je až také úchvatné, ale je funkčné a môžete hneď vhupnúť do Paxovho dobrodružstva.

Mushroom Men: Truffle Trouble je klasickou logickou plošinovkou s netradičným hrdinom a záporáčkou. Pax je, na rozdiel od normálnych húb, schopný skákať, rúčkovať, posúvať a zdvíhať bloky, a dokonca sa premieňať na rozličný hmyz, keďže je to vlastne jeho sen. Toto všetko bude Pax viac ako potrebovať, ak sa chce zobudiť z nočnej mory, kde sa ho jeho fanynka, obrovská prerastená a odporne vyzerajúca hľuzovková „princezná“, snaží dohoniť v každej úrovni. To sa Paxovi, samozrejme, nepáči a uteká pred ňou, čo mu jeho malé nožičky stačia, za zlovestných pokrikov prenasledovateľky (chce masáž, Paxove spóry a iné nechutné vecičky a určite nikto nechce byť ich svedkom). Všetky hrateľnostné prvky si budete môcť najprv vyskúšať v tutoriáli, čo určite padne vhod.

Mushroom Men: Truffle Trouble
Mushroom Men: Truffle Trouble So ženami sa neradno zahrávať a v Paxovom prípade to platí dvojnásobne.
So ženami sa neradno zahrávať a v Paxovom prípade to platí dvojnásobne.


Mushroom Men: Truffle Trouble S kanónmi si užijete kopu zábavy.
S kanónmi si užijete kopu zábavy.


Mushroom Men: Truffle Trouble Schody z krabičiek od klincov sú základom hry.
Schody z krabičiek od klincov sú základom hry.





Paxovi sa na jeho „spanilom" dobrodružstve postavia do cesty rôzni nepriatelia – väčšinou to budú rôzne druhy hmyzu, žaby a vtáky. Najotravnejšie sú určite sršne, včely a kolibríky, keďže zneškodniť ich môžete iba skokom na hlavu, čo nie je práve najľahšie. Najväčším Paxovým problémom ale je dostať sa na určité miesto včas, predtým, než ho jeho (ne)milá dostihne. Pritom treba využívať pomôcky v podobe kociek, ktoré musíte posúvať a zväčša je nutné vyrobiť si schodisko, aby ste mohli doskočiť na plošinu a pokračovať vo svojom úteku. Vďaka tomu, že ste v Paxovom sne, sa kocky, ktoré posuniete mimo plošiniek, udržia na mieste. Je nutné si na túto podivnú fyziku zvyknúť a využiť ju vo svoj prospech. Truffle Trouble tak hlavne stavia na hlavolamoch a budete sa musieť naučiť, ako postaviť schodiská čo najrýchlejšie. Zo začiatku to nie je veľký problém, ale v jednej úrovni toho už na mňa  bolo priveľa, keďže po každom dolapení princeznou treba začať level od úplného začiatku, čo začne po čase byť dosť otravné (dlhšie levely vám môžu zabrať 5 a viac minút). Našťastie hra ponúka mód bez princeznej, ale už to nemá taký náboj.

Veľká škoda je, že väčšina hádaniek spočíva iba v tom, ako si vytvoriť schodisko a nie sú veľmi variabilné. Okrem bežných kociek ale natrafíte aj na kanóny, s ktorými si užijete kopu zábavy (vďaka nim viete prekonať väčšie vzdialenosti veľmi rýchlo), kocky s lepkavým povrchom, ako žuvačka, či med, z ktorého viete iba pomaly vyliezť. Narazíte aj na ľadové kocky, na ktorých sa pri každom pokuse o skok pošmyknete a musíte si tak nájsť bezpečnú plošinku na skákanie. Pri behu preto musíte taktizovať a rýchlo riešiť postup vpred, uhýbať sa priepastiam a hocičomu, čo vás príliš spomalí, inak sa ďaleko nedostanete. Pri každom páde či dotyku nepriateľa vás však hra presunie späť na najbližší blok a môžete ďalej veselo pokračovať v úteku.

Počas úrovní nachádzate roztrúsené spórové guľôčky a po zozbieraní určitého počtu budete môcť použiť svoju alternatívnu formu. Pax sa vie premeniť napríklad na pavúka a hocikam vyliezť alebo na moľu a bez problémov preletieť cez prekážky. Táto forma mu vydrží iba pár sekúnd a na dokončenie levelu ju vôbec nepotrebujete, ale ušetrí vám čas. Každá forma sa odomyká zozbieraním dostatočného množstva výtrusov. Stlačením príslušného tlačidla sa potom Pax okamžite premení, akonáhle sa jeho spórometer naplní. Je to ale dosť otravné, lebo nápis „Spore Power“ je zbytočne veľký a neustále sa zjavuje.

V hre navštívite rôzne oblasti, ako Paxovu garáž, kuchyňu, záhradu a podkrovie a každá má desať levelov. Je škoda, že úrovne prvých dvoch oblastí sú si až príliš podobné a nepomáha ani to, že sú viacmenej poskladané zo šedivých nudných kociek. Jediné pozitívum je, že sa kocky levelov skladajú priamo pred vašimi očami, čo vytvára dosť zaujímavý efekt. Každá oblasť má iné pozadie a je dostatočne pestrofarebné a atmosférické. V kuchyni narazíte na špinavý riad, v záhrade zas leje a v pozadí na vás zíza z trávy trpaslík. Podkrovie je zas správne podivné s pavučinami a odloženými vecami, ako hlava jednorožca, spievajúca ryba na stene a iné. Nemôžem sa ubrániť dojmu, že ak by sa všetko odohrávalo priamo v týchto pozadiach, boli by levely zaujímavejšie. Takto hra viac než čokoľvek iné využíva fyziku a manipuláciu s kockami. Zvuková stránka je kvalitná, ale hudba je rovnaká pre každý z levelov v danej oblasti, čo neskôr môže liezť na nervy.

Kameňom úrazu je úplne nepochopiteľné rozloženie ovládacích prvkov na klávesnici, z čoho vás časom budú bolieť ruky. Musíte mať totiž prsty na „WSAD" a „JKLô", aby ste hru vedeli ovládať. Na skok slúži kláves „J" a medzerník je naopak šprintom. Formy sa zas aktivujú stlačením Y, U, I, O alebo P. Dá sa na to zvyknúť, ale je to dosť nepraktické a radšej použite gamepad. Problematické sú aj niektoré riešenia hádaniek, pri ktorých sa môžete zaseknúť položením kociek na nesprávne miesto. Takisto sa mi stalo, že ma hra oživila na nevhodnom mieste a bola som nútená reštartovať level, čo teda vôbec nepoteší. Obtiažne môže byť aj presné odhadnutie vašich skokov, keďže sa na hru nepozeráte z 90- stupňového uhla. Pri hraní som mala aj jeden špecifický problém s načítaním levelov, ktorý ale autori rýchlo vyriešili, čo sa cení. Hra nie je príliš dlhá, do takých piatich hodiniek ju prejdete, ale ak si chcete vylepšovať svoje časy alebo ju prejsť na každej obtiažnosti, tak vám to potrvá ešte o niečo dlhšie.

Celkovo Mushroom Men: Truffle Trouble ponúka zaujímavý nápad s oživenými hubami, ale, žiaľ, iba v priemernom prevedení. Hra môže po chvíli stavania x-tého schodiska z kociek začať nudiť. Nijako výrazne sa neodlišuje od ostatných plošinoviek a vie byť veľmi frustrujúca, pokiaľ ju budete hrať na normálnej alebo nebodaj najťažšej obtiažnosti. Ak si ju ale zahráte bez princeznej, už nemá taký spád a stane sa z nej oddychovka, v ktorej sa väčšinu času snažíte vyriešiť, ako sa s častým presúvaním kociek dostať z bodu A do bodu B. Animácie a pohyby postavičiek sú dobré, nadchne aj intro a prestrihové scény medzi levelmi. Je to poctivá plošinovka s peknou grafikou, ktorej ale chýbajú nápaditejšie úrovne a hádanky.

Mushroom Men: Truffle Trouble
Mushroom Men: Truffle Trouble Pajáci v krabici sú zákerní a odhodia Paxa dozadu.
Pajáci v krabici sú zákerní a odhodia Paxa dozadu.


Mushroom Men: Truffle Trouble Nové formy sú zaujímavé, ale častokrát zabudnete, že nejaké máte.
Nové formy sú zaujímavé, ale častokrát zabudnete, že nejaké máte.


Mushroom Men: Truffle Trouble Med a ľad nie je dobrá kombinácia a spomalí vás, ak nebudete opatrní.
Med a ľad nie je dobrá kombinácia a spomalí vás, ak nebudete opatrní.






napísal Raina Audron 15.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
5.5
Ohodnotiť
MUSHROOM MEN: TRUFFLE TROUBLE
+ hra o čas
+ kvalitné intro
+ pekné pozadia
+ solídny plošinovkový systém
- nevyužité Paxove premeny
- časová tieseň je neskôr frustrujúca
- opakujúce sa hádanky s kockami
- nevýrazné úrovne
- zlé ovládanie na klávesnici
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, VGA so Shader Model 3.0


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Red Fly Studio
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19903)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk