WAR FOR THE OVERWORLD

WAR FOR THE OVERWORLD

7.5

Je to Dungeon Keeper alebo nie?

Recenzia na PC verziu

Hry, v ktorých hráči prevezmú úlohy hrdinov a potom plienia podzemné bludiská, sú bežné. Ale tituly, kde naopak treba postaviť vlastný labyrint plný všakovakých kreatúr, sa až tak často nevyskytujú. Priekopníkom v tejto oblasti a kultovou legendou je nepochybne Dungeon Keeper, ktorým sa inšpirovali aj tvorcovia novinky War for The Overworld.

Subterranean Games možno až priveľmi čerpali z úspešnej klasiky a už pri prvom spustení vám podobnosť oboch hier priam bije do očí. Chvíľami budete mať dojem, že sa jedná len o remake úspešného hitu a jeho decentné vzkriesenie. Pre niekoho je to plus, no predsa len tvorcovia mohli použiť viac vlastných nápadov a nie len nehanebne kopírovať. V každom prípade sa to nehrá zle, hoci skutočne na každom kroku si uvedomíte, že toto ste už videli predtým, a dokonca to vyzeralo takmer rovnako.

Takže ste pánom bludiska, ktorý svojou božskou rukou označuje bloky v podzemí a tie potom poslušne vyhĺbia pokorní robotníci - impovia. Vyčistené plochy potom premeníte na konkrétne miestnosti, ktoré prilákajú do vášho bludiska kreatúry prichádzajúce cez bránu z podsvetia. Na začiatku stačia kasárne kde si zatrénujú prví krvilační obyvatelia, pelech na spanie a "jedáleň" kde si vaše potvory pochutnajú na prasiatkach. Postupne treba pristaviť ďalšie užitočné miestnosti, ako je hostinec či zlieváreň, kde sa vyrábajú obranné doplnky bludiska. Archív a svätyňa zas prilákajú okultistov vykonávajúcich temné rituály, skúmajúcich hriechy a artefakty. Hodí sa aj aréna, krypta pre nekromancerov a  žalár pre chytených hrdinov, ktorých succubus v mučiarni prinúti, aby sa pridali na vašu stranu.

War for The Overworld
War for The Overworld Jadro bludiska si musíte chrániť v každom režime.
Jadro bludiska si musíte chrániť v každom režime.


War for The Overworld Budete si odomykať nové kúzla, miestnosti a doplnky.
Budete si odomykať nové kúzla, miestnosti a doplnky.


War for The Overworld Prelomíme bránu a nepriateľ dostane výprask.
Prelomíme bránu a nepriateľ dostane výprask.





Čoskoro budete mať bludisko plné miestností a hávede, ktorá automaticky bojuje proti nepriateľom a poslušne nakráča tam, kde umiestnite banner. To sa hodí napríklad na kritickom mieste, kde sa náhle objaví väčšia skupinka protivníkov. Vaši zverenci pri tréningu a boji získavajú vyššie levely a za ich služby treba platiť mzdu. Potrebné zlato nakopú vaši robotníci na miestach, kde sa vyskytujú cenné ložiská, ale niekedy nájdete aj zlatú relikviu s nekonečnými zásobami. Dá sa využiť aj rituál, vďaka ktorému sa prebytočná mana, ktorú inak používate na kúzlenie, pomaly konvertuje na zlato.

Keď vybudujete brloh pre beštie, nasťahujú sa k vám aj rozmanité potvory z najhlbšej časti podsvetia, ktoré ani veľmi nestoja o peniaze, ale vyžívajú sa v bojoch a sú samostatnejšie ako bežné kreatúry. Dajú sa však tiež koordinovať. Niekedy je ale dobré chrániť svoje bludisko aj doplnkovými objektmi, ako sú dvere, ktoré protivníci najskôr musia vylomiť, delá a pasce, ktoré oslabujú alebo útočia na okoloidúcich nepriateľov. Predovšetkým treba chrániť jadro vášho bludiska - srdce dungeonu, ktoré nesmie byť zničené.

Určite sa oplatí používať aj kúzla, ktorými liečite svojich zverencov, môžete zoslať blesk na dotieravcov, vykúzlite viac robotníkov, odkryjete časť neznámeho územia alebo vytvoríte most na lávovom poli. Dá sa aj ovládnuť ľubovoľná kreatúra z vášho beštiára a vtedy sa môžete prechádzať v jej koži s využitím pohľadu prvej osoby. Okrem toho sa dajú zužitkovať aj odvary, ktoré majú podobné efekty ako kúzla, ale namiesto many vyžadujú pri použití zlato. Vďaka nim posilníte svojich zverencov alebo napríklad dočasne zmrazíte vybrané územie. Osobitnou skupinou  podporných doplnkov sú konštrukcie, ktoré majú špecifické využitie. Napríklad zasypú označené časti chodby alebo naopak - odpália nálož a zničia aj múry, cez ktoré sa nedá prekopať.

Na bludisko sa pozeráte zhora a máte ho pod sebou ako na dlani. Procesy koordinujete pomocou zobrazenej ruky, ktorou určujete, kde vykopať chodby a vyberáte položky z menu. Ale môžete ňou aj prefackať lenivých robotníkov alebo zobrať vaše kreatúry a premiestniť ich na iné miesto. Áno, väčšinu z toho poznáte z Dungeon Keepera, hoci si všimnete malé rozdiely a  hlas, ktorý vás sprevádza a radí pri formovaní bludiska, bol predtým hlbší a výraznejší. A možno sa vám zacnie za rohatým Hornym -  Horned Reaperom, ktorý v Overworlde nemá žiadneho adekvátneho nástupcu. Navyše napriek určitým pokusom v novej hre absentuje humor.

Za novinku v Overworlde môžeme pokladať systém odomykania pokročilých miestností, kúzel a doplnkov  pomocou nadobudnutých bodov hriechu. V tabuľke Veins of Evil  je niekoľko stĺpcov, do ktorých sú naukladané jednotlivé položky. Keď máte body, zvolíte si kúzlo alebo miestnosť a hneď ich môžete využiť pri zveľaďovaní dungeonu či v boji. Súčasne sa rozšíri zoznam ďalších prístupných prvkov.

Hlavným režimom je ťaženie, kde sa vývojári skutočne snažili, aby každá zóna (opäť členenie presne v štýle Dungeon Keepera) ponúkla nejaký odlišný cieľ. V zásade síce vždy ide o dobýjanie území, ale s rôznymi variáciami. Raz musíte zničiť portál, inokedy odolávať prívalom agresorov z impéria, chrániť jadro, kým sa nedokončí rituál alebo nájsť v bludisku hrobku imperátora. Kampaň teda môžeme hodnotiť kladne a je vydarená.

War for The Overworld
War for The Overworld Takto to vyzerá, keď sa prevtelíte do niektorého z vašich prisluhovačov.
Takto to vyzerá, keď sa prevtelíte do niektorého z vašich prisluhovačov.


War for The Overworld Mapa ťaženia je jednou z mnohých vecí, ktoré nápadne pripomínajú Dungeon Keepera.
Mapa ťaženia je jednou z mnohých vecí, ktoré nápadne pripomínajú Dungeon Keepera.


War for The Overworld Zlata máme dosť, treba len odrážať nepriateľské útoky.
Zlata máme dosť, treba len odrážať nepriateľské útoky.





Ďalšie hodiny zábavy sľubujú doplnkové režimy, ale zdanie klame. Skirmish obsahuje len tri mapy, kde musíte poraziť jediného súpera. Zvyčajne to trvá pár desiatok minút. Survival vám zverí do rúk rozostavané bludisko, kde čelíte vlnám nepriateľov. Môžete pristavovať miestnosti, používať pasce a koordinovať kreatúry, aby ste zastavili čo najviac dotieravcov, ktorí prichádzajú  zo štyroch smerov. Zlatá relikvia garantuje neustály prísun zlata. Sandbox je nuda. Nemáte nepriateľov ani žiadne obmedzenia, vďaka desiatkam bodov si hneď na začiatku odomknete všetky doplnky. Po bleskovej výstavbe všetkých miestností tam už nemáte čo robiť. Určitý potenciál má multiplayer, ale ten je ešte nedokončený, ako vlastne prakticky všetky režimy s výnimkou kampane. Tvorcovia sa tým netaja a plánujú všetko postupne dopracovať. Lenže hra je už prezentovaná ako kompletný produkt, nie verzia s predbežným prístupom, takže hneď niekoľko nedorobkov zamrzí.

Hra nevyzerá najhoršie, ale po vizuálnej stránke neprináša nič, čo by sa dalo vyzdvihnúť. Navyše pri zoome je všetko príliš kostrbaté a neforemné. Užívateľské menu je vcelku praktické - minimapa a menu s položkami bludiska v spodnej časti obrazovky, tabuľka s odomykateľnými prvkami sa otvára hore, informačné panely zobrazujú vpravo. Ozvučenie je solídne a dabing v poriadku, ale ako som už spomínal, ten hlas v pozadí nie je taký charizmatický ako v Keeperovi. Pri načítavaní úvodnej obrazovky hry som opakovane zaznamenal menšie komplikácie. Vždy treba pomerne dlho čakať, kým nezmizne čierne okno a ak náhodou medzitým niečo stlačíte, môže celá hra spadnúť.

War for The Overworld prináša príjemný zážitok a pohodlnú výstavbu bludiska, ale je to skrátka iba klon Dungeon Keepera s kozmetickými vylepšeniami. Na dobrú zábavu to stačí, ale je to len prevzatý nápad, ktorý nie je ničím výrazným ozvláštnený. A doplnkové režimy, ktoré sú navyše stále nedokončené, to nezakryjú. Skúsenejší hráči si všimnú, že hra nemá až takú charizmu ani humorný podtón ako klasika od Bullfrogu, ale nováčikovia zrejme nebudú mať žiadne veľké výhrady. V každom prípade to nedopadlo najhoršie a nudiť sa pri hre nebudete.


napísal uni 27.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
WAR FOR THE OVERWORLD
+ vcelku zábavná výstavba bludiska v štýle Dungeon Keepera
+ ťaženie s rozmanitými cieľmi
+ ľahko zrozumiteľný systém prístupný aj nováčikom
- až priveľmi podobné DK s minimom vlastných nápadov a inovácií
- pri načítavaní úvodnej obrazovky je hra nestabilná
- stále nedokončené a zatiaľ vlažné doplnkové režimy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 6 GB RAM, 512 MB VGA, OS Win 7/8


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Subterranean Games
Štýl: Managementová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk