BESIEGE

BESIEGE

Keď sa kreativite nekladú medze

Dojmy

V poslednej dobe začínajú byť populárne hry, ktoré sú zamerané na konštrukciu rôznych objektov a strojov. Určite má na tom zásluhu aj Minecraft, no na trhu okrem toho nájdeme aj komplexnejšie tituly a simulátory, ktoré sa vyslovene špecializujú na inžinierstvo a mechaniku. Do tejto kategórie patrí aj Besiege.

Základnou ideou hry je vytvorenie obliehacích strojov, ktoré potom hráč otestuje v praxi - pri ničení určených objektov a likvidovaní stredovekých rytierov. Najskôr si treba vybrať niektorú z oblastí na planéte. Vo verzii s predbežným prístupom je zatiaľ prístupná len jedna oblasť, ale v kompletnej hre ich bude niekoľko. Navyše je plánovaný aj sandbox s voľnou výstavbou a k tomu konštrukcie na Mesiaci. Každú oblasť tvorí niekoľko sektorov a sú to vlastne odomykateľné levely, kde treba vždy splniť nejaký cieľ. Spravidla je to už spomínané ničenie budov a masakrovanie vojačikov, ale občas sa len stačí dostať na určené miesto alebo musíte niečo zobrať a preniesť. A to pomocou stroja, ktorý si sami navrhnete a vyrobíte z dostupných súčiastok a materiálov. Nie vždy je to však také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá.

Prvé úrovne sú síce pomerne jednoduché, ale nároky rýchlo stúpajú a musíte v sebe prebudiť zručného konštruktéra, ktorý sa nezľakne žiadnej výzvy. Inak sa ďalej nedostanete. Na zbúranie domčeka, ktorý len tak stojí pred vami, stačí k centrálnej kocke pripevniť pár brvien a kolesá a dať jednoduché vozítko do pohybu. Ale keď je dom chránený múrom, z ktorého vás navyše ostreľujú lukostrelci schopní zničiť váš výtvor, treba vymyslieť prešpekulovanejší vynález. Nehovoriac o stavbách a delách na vyvýšeninách, kam sa po zemi nedostanete.


Hra však ponúka sady nástrojov, z ktorých sa dajú vyrobiť úžasné veci. Treba len použiť fantáziu, kreativitu a ľubovoľné súčiastky a materiály, ktoré sú dostupné hneď od začiatku. Použiteľné prostriedky sú rozdelené do niekoľkých kategórií, od jednoduchých blokov, cez mechanické časti, až po odolné materiály slúžiace ako ochrana. Nechýbajú ani zbrane, medzi ktorými nájdete popri ostrých čepeliach aj ohnivé gule a dokonca aj plameňomet a delo. A vďaka krídlam sa dokážete aj vzniesť do oblakov. Všetko môžete použiť a ľubovoľne umiestniť na vašom výtvore.

Keď ste spokojní s konštrukciou, potom jednoducho použijete tlačidlo na spustenie akcie a ovládate pohyb stroja aj jeho zbrane. Spravidla to trvá len pár desiatok sekúnd a vám sa buď podarí splniť úlohu a dosiahnuť  percentami vyjadrenú úspešnosť, alebo váš stroj skončí rozbitý na kúsky. Vtedy sa jednoducho vrátite k návrhu dizajnu, poupravíte svoj výtvor alebo urobíte celkom nový a znovu sa pokúsite splniť zadanie. Systém pokus- omyl je pritom úplne bežný. Pri vyšších leveloch budete zlyhávať často.

Dôvodom neúspechov pritom nemusí byť vaša neschopnosť, zlé výpočty alebo málo odolný materiál. Všetko je založené na fyzike, lenže tá, bohužiaľ, nie je veľmi realistická. To, čo by v skutočnosti pravdepodobne bez komplikácií fungovalo, v hre neraz neobstojí. Či už hovoríme o vlastnostiach materiálu alebo reakcii na určité podnety. Napríklad hrubý drevený trám sa zlomí po zásahu šípov a pri pretočení volantu sa váš podvozok rozláme na kúsky. Fyziku v Besiege by som prirovnal k hrám, kde ovládate postavičky, ktorých končatiny sa ohýbajú do všetkých strán aj mimo línie prirodzeného pohybu. Nezodpovedá to skutočnosti, ale pri hre sa to dá využiť.

Napriek tomu si už hráči Besiege obľúbili. Hlavným dôvodom je možnosť schuti sa vyblázniť pri navrhovaní  realistických, ale pokojne aj bizarných strojov a sledovať, čo dokážu v praxi. Ak už nie nič iné, je to zábava, aj keď niekedy dosť drsná - spálených vojakov vám možno ľúto nebude, ale zvalcovaných ovečiek áno. Šialené výtvory komunity už teraz zaplavujú internet a pri niektorých sa naozaj schuti zasmejete.

Veľmi sympatická je grafika a dizajn úrovní. Nejedná sa o masívne územia, ale skromné políčka s limitovanou rozlohou, kde je na holej ploche umiestnená len skupinka kľúčových objektov. Pred sebou teda uvidíte pár domčekov, stromčekov, vojakov a nejaké trsy trávy. Všetko ostatné je  jednoliate a bezvýrazné až do momentu, kým to všetko vďaka vášmu vyčíňaniu nepohltia plamene a nezafarbia krvavé škvrny. Minimalizmus je ale v prípade Besiege veľkým plusom a celé to vyzerá veľmi efektne a štýlovo.

Na hre by sa dalo nájsť pomerne veľa chýb a vecí, ktoré by sa mohli urobiť lepšie. Lenže je zjavné, že tvorcovia, ktorí sú mimochodom len dvaja, stoja ešte iba na začiatku a finálnej verzie sa tak skoro nedočkáme. Takže môžeme predpokladať, že to bude čoraz lepšie a výsledok napokon môže byť interesantný. V každom prípade si hra už teraz našla veľa fanúšikov, ktorí sa pri nej dobre bavia a naplno prejavia svoju kreativitu. Za skromných 7 € sa k nim môžete pridať aj vy.



napísal uni 29.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BESIEGE


PC

Vývoj: Spiderling Studios
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18384)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk