BATTLEFIELD: VIETNAM

BATTLEFIELD: VIETNAM

Dojmy

     Všetko to začalo demom. Battlefield 1942 bola multiplayerovo orientovaná first-person akcia, zasadená do obdobia druhej svetovej vojny. Akcia, ktorá vám dovolila sa vžiť do role vojaka a taktiež vám ponúkla možnosť zabojovať si na bojiskách s ostatnými hráčmi online. Tieto možnosti zneli zaujímavo, ale nikto nečakal to, čo prišlo s vydaním hrateľnej ukážky. Hra s obrovským tempom ponúkla hráčom nielen vrhnúť sa do boja v koži jedného z viacerých typov vojakov, ale umožnila kedykoľvek naskočiť do niektorého z množstva prítomných vozidiel ako napríklad tankov, jeepov, stíhacích lietadiel a dokonca aj takých oblúd ako lietadloviek a krížnikov. Nebola to však len zbesilá akcia, pretože každý z tímov bol limitovaný počtom dostupných kreditov, ktoré predstavovali počet možných respawnov padnutých vojakov. Každé bojisko pritom bolo rozdelené na niekoľko okupačných zón, ktorých zabratím ste nielenže získali novú základňu operácii, ale taktiež ste znížili počet dostupných kreditov znepriatelenej strany. Tým, ktorému došli zásoby vojakov ako prvému, ukončil svoje ťaženie porážkou. Hra sa za krátku dobu stala hitom, čo viedlo k neskoršiemu vytvoreniu dvoch datadiskov a inšpirovalo viacerých kutilov k vytvoreniu rôznych modifikácii.

Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam

     Máme tu rok 2004 a tvorcovia originálnej hry, EA Games a Digital Illusions, vkladajú veľké nádeje do ich ďalšieho výtvoru, Battlefield Vietnam. Tento ich nový počin nás zavedie do krvavej Vietnamskej vojny a umožní nám prežiť toto peklo na vlastné ruky v uniforme Amerického resp. Spojeneckého vojska, alebo v koži člena Severovietnamskej armády, poprípade Viet Congu.  

 

     V Battlefield Vietnam, hráč dostane možnosť si vybrať jedno zo štyroch dostupných povolaní – útočník, engineer, expert na ťažke zbrane a scout(prieskumník). Medik bol z konceptu hry vypustený, hoci viacero povolaní bude mať možnosť pribaliť si do akcie lekárničky. Ako pred tým, aj teraz bude mať výber vybavenia vplyv na rýchlosť vášho pohybu, takže ťažké útočné jednotky vlečúce so sebou masívne kulomety M60 nebudú schopné takého rýchleho presunu ako napríklad scout, nesúci M21 sniperku. Každopádne, závisiac od mapy ktorú hráte, budete mať možnosť zvoliť si jednu zo štyroch uniforiem Amerického vojaka – Americká armáda, Americká námorná pechota, Armáda Republiky Vietnam a Americké špeciálne jednotky – a jeden z dvoch Vietnamských oblečkov, presnejšie Severovietnamskej armády (NVA) alebo Viet Congu (VC). Okrem toho tu bude možnosť zmeniť výzor vojaka výberom z dvoch typov hláv :) a dvoch rozličných tiel, čo má viesť k väčšej rozmanitosti medzi postavami jednotlivých hráčov. O mnoho dôležitejšie je ale to, že pre každé povolanie existujú hneď dve alternatívne zbraňové kompilácie, z ktorých si vyberáte pri každom respawnovaní. A tak napríklad ako engineer, môžete ísť do boja vybavení claymore mínami, alebo sa rozhodnete dať prednosť ničivému (ale nepresnému) mínometu. To isté platí aj pre ostatné classes, pričom žiaden náklad nieje oproti tomu druhému zvýhodnený. Čo sa týka náradia, ktorý vám verne poslúži na kosenie nepriateľov, armáda Ameriky bude vybavená klasikami ako kulometom M60, presnou sniperkou M21 alebo samopalom M16. Vietnamčíkom sa do ich žltých tláp dostane hlavne arzenál ruskej výroby ako napr. svetoznámy automat kalaschnikov 47, odstreľovačka SVD, samopal RPD (taký mix Thompsonu a AK47), či RPG-čko.

Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam

     Vozidlá, s ktorými sa vhrnete do krvavých dobrodružstiev, predstavujú vojnovú techniku danej doby a sú patrične rozmanité. Za Amíkov si zasadnete do tankov Sheridan a Patton, zalietate si v stíhačke Corsair a smrteľnom Phantome a za vojská NVA, resp. VC, na vás pre zmenu čakájú raketové nákladiaky BM21, ruský tank T-54, stíhačky MiG 21 a MiG 17, či protilietadlový tank ZSU 57 2. Zdaleka najväčšiou novinkou spomedzi dopravných prostriedkov je však implementácia helikopotvor, ktoré už boli prítomné vo viacerých módoch pre BF 1942 a hru výrazne obohatia. Vrtulníkov je hneď viacero typov, či už útočných alebo transportných, takže o zábavu a smrtelné výsadky nebude núdza.

 

     Nová hra nás tentokrát obšťastní len 14 (oproti 16 mapám v BF 1942) obrovskými, do detailov prepracovanými mapami, pričom niektoré z nich budú prítomne v dvoch verziách, a síce podľa historických reálii obsadené a neskôr znova dobité nepriateľskou armádou. Hra bude mať štyri základné módy. Prvým z nich je assault, kde jeden z týmov útočí na základňu oponenta. Pre tento mód je pripravených deväť máp, vytvorených podľa historických reálii ako bola ofenzíva na Hue alebo cestička Ho Chi Minh. Nasledujú dve mission mapy, v ktorých má útočiaca strana splniť dopredu zadané úlohy a brániaci sa tím má jej v ich splnení zabrániť. Okrem toho bude v Battlefield Vietnam prítomný aj mód obliehanie, reprezentovaný jedným bojiskom, kde jedna strana útočí na osamotenú, statickú základňu. Ak ešte spomeniem, že hra ponúkne aj dve conquest mapy, bude tento zoznam úplný.

 

     Obrovským vylepšením oproti predchádzajúcemu dielu je pridanie okrúhleho meradla, ktoré sa zobrazí v prípade, že ste blízko kontrolného bodu a odpočítava čas do jeho obsadenia.  V prípade že nepriateľ je nablízku, odpočítavanie sa zastaví a to je signál pre vás, aby ste sa kryli. V BF 1942 takáto vec viditeľné chýbala a tak pri dobývaní určitého postu človek nikdy nevedel koľko času mu ešte zostáva.   

Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam
Battlefield: Vietnam

      Veľkú zmenu v oblasti grafiky doznalo jednoznačne prostredie. Keďže hra je zasadená do Vietnamu, viacero špeciálnych systémov muselo byť napísaných, aby bolo možné vytvoriť husté pralesy a bujnú vegetáciu, ktorá je tak typická pre oblasť juhovýchodnej ázie. V dôsledku toho je bojisko komplexnejšie a poskytuje viacero taktických využití lesného, resp. trávnatého porastu. Tieto zmeny však zákonite musia viesť k zvýšeniu hardwarovej náročnosti, ale podľa slov autorov ich cieľom je, aby hra plynule bežala “už” na Pentiu 1.8 Ghz.


     Podľa posledných informácii by sa hra mala dostať na pulty obchodov 16. marca ale vietnamčík nikdy nevie. Ak však k tomu dôjde, vypukne druhá Vietnamská vojna a v tom prípade, nech je Boh s nami (a nech nás sila sprevádza :).


napísal blade 23.2.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BATTLEFIELD: VIETNAM

Zaradené pod: battlefield


Battlefield: Vietnam
PC

Vývoj: EA / Digitall Illusions
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk