VAMPIRE: BLOODLINES

VAMPIRE: BLOODLINES

Dojmy

Poznáte to, vyberiete sa cez víkend na poriadnu párty do obľúbeného podniku, zabudnúť na problémy čo sa na vás nalepili v priebehu celého týždňa. To je ten jediný okamih. Tých pár hodín vás dostane z bežného, nudného života medzi životom prekypujúci dav. Dobrá hudba, príjemný ľudia a chutné pitie. Po pár drinkoch už prestávajú existovať zábrany, opadne ostych a bez váhania sa dávate do konverzácie s cudzími návštevníkmi zábavného podniku. Už na začiatku vám padne do oka atraktívna bruneta s ostrými črtami tváre. Jej nadradenosť nad ostatnými bije do očí a to je dôvod prečo doteraz sedela pri bare sama. Ľudia sa ju boja osloviť zo strachu, že by mohli niečo pokaziť, že nebude mať záujem a vám nezostane nič iné ako sklopiť zrak. Viditeľne dáva najavo, že by mohla mať o vás záujem, často si prekladá nohy, olizuje si pery a sem tam na vás žmurkne. Upierate na ňu pohľad, ako vedie svoju ruku po dekolte a druhá zachádza niekam pod sukňu. Pristupujete k nej, vezme vás za ruku a ťahá vás z podniku von. Hmm, možno má vonku auto, pomyslíte si . Nezastavuje sa a prechádza do temnej uličky za podnikom, oprie vás o stenu a začne nežne dráždiť na krku horúcimi bozkami. Tep sa vám zrýchľuje od doby čo ste k nej pristúpili pred necelou minútou, teraz srdce bije takou rýchlosťou, že čoskoro prerazí hrudný kôs. Ste bezmocný a stuhnutý, čo ona okamžite využije a prerazí vašu krčnú tepnu svojimi zubami. Nestačíte zareagovať, na krik už nie ste dostatočne silný, odpadávate. Stali ste sa obeťou krvilačného tvora, nakŕmili ho vlastnou krvou.

Netradičný začiatok? Takto podobne (teda nevieme, či vás vyláka z podniku žena alebo chlap) začína pripravovaná FPS/RPG Vampires: Bloodlines od tímu Troika Games, založená na pravidlách stolovej hry Vampire the Masquerade (White Wolf). Autori tohto nádejného titulu nie sú žiadnymi nováčikmi na konte majú Arcanum a Greyhawk: Temple of Elemental Evil, členovia tohto tímu sa pred založením spoločnosti Troika podieľali na vytváraní geniálneho Fallouta!

Vampire: Bloodlines začína naozaj netradične, vašou smrťou a precitnutím v upíra. Táto premena však bola ilegálna a váš tvorca je okamžite mŕtvy. Los Angeles už nie je bezprávnym mestom, už tu nevládne anarchia, metropola je teraz pod dohľadom princa Sebastiana La Crioxa. Vás však nechá žiť, možností na výber niet. Tak sa z vás stáva poskok, ktorý plní úlohy pre princa. Na príbehu sa spolupodieľali tvorcovia stolovej verzie hry White Wolf. V Bloodlines sa objaví množstvo prvkov v rovnakej vizuálnej forme ako práve v stolovej hre (výber postavy). Interface, štatistiky a všetky ostatné potrebné informácie sú navrhnuté tak, aby ich pochopil aj absolútny začiatočník.

Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines


Hráč nebude musieť byť oboznámený z pravidlami stolovej hry, ak ich však ovláda bude hranie omnoho intenzívnejšie. Týmto nechcem povedať, že by ste mali začať študovať hrubé knihy pravidiel, je to reálny fakt, aj keď sa snažia tvorcovia akokoľvek, človek znalí pravidiel sa bude môcť ponoriť do príbehu oveľa rýchlejšie a prežiť ho naplno, ako ten čo tento svet nepozná. World of Darkness je komplikovaný, upíri sú rozdelený na dve skupiny, na tých čo sa riadia kódexom Masquerade a tých, ktorým je ukradnutý. Zástanci Masquerade udržujú ľudí v domnienke, že upíri existujú iba vo filmoch a rozprávkach na dobrú noc, pritom sa medzi nimi dennodenne pohybujú a jednajú s nimi. Kódex zakazuje vysúvať zuby na verejných miestach, rovnako, ako keď niekto z nich schytá guľku, musí zostať ležať na zemi a hrať mŕtveho, namiesto pobehovania s guľkou v hlave. Takisto sa musia udržať na uzde, keď prichádza hlad, žiadne hryzenie do krkov dlhonohých blondínok pri kúpe spodného prádla. Čo je motiváciou upírov v tejto situácii je nám záhadou. Pulzujúca žila na krku alebo dráždivé spodné prádlo, ktoré si práve kupuje? Odporci kódexu považujú ľudí za potravu, pohŕda nimi, je im jedno, že sa jedná o živé bytosti.

 
Hráč si bude musieť na začiatku vybrať príslušnosť k jednému zo siedmich klanov: Brujah, Gangrel, Malkavian, Nosferatu, Toreador, Tremere, Venture. Brujah sú bojovníci, riadiaci sa pravidlom, že iba najsilnejší prežije, Gangrel sú na rozhraní monštier a upírov, sú mierumilovný k okoliu, obchody robia v meste, žijú však v otvorenej prírode. Malkavian sú niekde medzi zdravým rozumom a demenciou, Nosferatu sú stelesnením páchnucich kriplov, sú fyzicky znetvorený, iba vďaka Obfuscation sa môžu premávať po uliciach. Toreador sú presným opakom Nosferatu, nenávidia ich, väčšinou ich nájdete medzi výtvarníkmi, umelcami, režisérmi, Tremere vlastnia silnú krvavú mágiu Thaumaturgy a Venture sú diplomati, ktorí komandujú ľudských politikov používaním svojich mentálnych schopností. Každý z klanov ponúka iné možnosti, iné úlohy a iné kúzla. Prakticky každá nová hra za iný klan sa bude od tej predchádzajúcej odlišovať. Podľa autorov sa aj vďaka dialógom a ich vetveniu, generovanom za základe vašich štatistík, príslušnosti klanu a predchádzajúcich skutkov, budú jednotlivé hry od seba líšiť. Na rozhovoroch si dali veľmi záležať, na otázky neexistuje zlá odpoveď. Ak budete v klane Toreador a budete sa rozprávať bude vaše dialógové okno ružové s krásnym písmom.


Vaša náklonnosť k jednému z klanov vám sprístupní špeciálne sily tzv. Disciplines, napr.: Celerity zvyšuje rýchlosť, čo má za následok, že všetko naokolo sa spomalí (bullet time), po aktivovaní Potence narastie postave sila, Obfuscate (Nosferatu) urobí z upíra neviditeľného, Dementate schopnosť, ktorá spôsobí, že sa cieľová NPC postava zblázni, Blood Boil doslova uvarí krv vo vnútri obete a potom exploduje. V poslednom in-game videu sú predvedené niektoré z vymenovaných kúziel. Vedľa Disciplines (kúziel) môže hráč použiť Blood Buffs, čo umožní dočasne prepožičať postave rýchlosť, obratnosť, staminu a zvýšiť tak jej vlastnosti. Vyborným príkladom Blood Buffs, je keď postava nevládze niečo ťažké zdvihnúť, stačí si aktivovať túto vlastnosť a nie je problém zdvihnúť tažký predmet alebo vytrhnúť dvere a potom s nimi umlátiť zopár nepriateľov. Jednotlivé vlastnosti sa samozrejme vylepšujú za každú splnenú úlohu alebo zabitého nepriateľa. Vaším zdokonaľovaním sa vám otvárajú ďalšie dvere, ako hackovanie pri použití PC alebo rýchlejšie mierenie pri streľbe.

 

Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines

 

Jednotlivé úlohy, ktoré budete dostávať budete môcť vyriešiť niekoľkými spôsobmi, rovnako závisiace na vašej príslušnosti, konkrétne druhá misia, ktorej cieľom je získať ukradnuté výbušniny. Brujah to vyrieši silou, zoberie brokovnicu a postrieľa všetkých, Toreador využije svoje mentálne schopnosti a donúti zlodejov aby mu výbušniny vydali dobrovoľne. Nosferatu sa budú zakrádať pomocou Obfuscate, kúzlo Auspex, dovolí, že budú vidieť aj cez stenu, vytvorí okolo postáv červenú auru.


Pri hraní bude dôležité sledovať Masquerade meter, ktorý meria koľko ľudí vás videlo pri kúzlení, zabíjaní, každý takýto priestupok sa odrazí na tomto teplomery a ak klesne na nulu, pôjde po vás každý upír. Ak sa ikona Masquerade zmení na pištoľ, je to tzv. free zone, môžete zabíjať, kúzliť alebo sa kŕmiť. Ďalším meradlom je Blood Pool, ekvivalent k mane, určuje akú máte zásobu krvi, pomocou nej môžete kúzliť a vylepšovať dočasne vlastnosti, ak svoje zásoby vyčerpáte, postava dostane záchvat zúrivosti a budete napádať čokoľvek s teplou krvou v tele, pokiaľ sa hlad neutíši. Posledným meradlom je Shadow a ukazuje ako je vás vidieť, pre Nosferatu je tento ukazovateľ veľmi dôležitý!


V Bloodlines však nebude používať len upírie sily, rovnako sa k slovu dostanú aj konvenčné streľné zbrane alebo nekonvenčné vaše zuby a drápy na rukách. Nepriatelia majú reagovať na každú maličkosť, neobvyklý zvuk spôsobí, že pôjde protivník skontrolovať situáciu. Na scéne sa má objaviť aj vlkolak (Werewolf, vo svete World of Darkness nazvaný Garou), úhlavný nepriateľ upírov, ak náhodou naňho narazíte, okamžite pred ním utekajte, ináč skončíte na jeho jedálnom lístku.


Vampires: Bloodlines je prvou hrou, ktorá využije licencovaný Source Engine (Half Life 2), autori si ho však museli prispôsobiť. Aby temné prostredie bolo atmosférickejšie museli preprogramovať prácu so svetlami, prerobený bol aj particle systém a používa iné triky pri zobrazení oblečenia. O grafickej kvalite snáď nemusím písať, stačí sa pozrieť na okolité obrázky a je všetko jasné, postavy používajú Facial Animation na reprodukovanie pocitov a synchronizáciu pier pri rozhovoroch, ich pohyby majú byť veľmi verné. Vampires sa odohráva v centre LA, navštívime čínsku štvrť, Holywood, Santa Monicu, dostaneme sa výhradne to tajomných a hlavne temných miest. Už sa nevieme dočkať!

 

Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines
Vampire: Bloodlines


Bloodlines má okrem silného singleplayeru obsahovať aj multiplayer, v ktorom sa proti sebe postavia upíri a ľudia (The Society od Leopold). Aby boli jednotlivé strany vyvážené, ľuďom okrem množstva zbraní ako kolíkomet, pištole so striebornými guľkami budú sekundovať sily Numina, ekvivalent ku kúzlam.


Sila tohto titulu pramení hlavne z veľkej replayability (znovuhrateľnosti), ktorá vďaka dialógovému systému umožní prakticky nekonečné variácie. Rovnakým lákadlom je niekoľko zakončení hry a voľnosť rozhodovania pri riešení úloh. Titul Vampire: Bloodlines mal vyjsť podľa posledných správ začiatkom roku 2005, ako sa však neskôr ukázalo bola to len špekulácia a autori sa snažia dodržať termín jeseň 2004. Dovtedy si upgradujte počítače a začnite sa predzásobovať krvou.


Načo sa najviac tešíme:

-úžasná variácia riešenia úloh
-dynamické dialógy
-nelineárny postup
-Source Engine
-kúzla
-upírske prostredie
 


napísal spacejunker 15.3.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
VAMPIRE: BLOODLINES


PC

Vývoj: Activision / Troika Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. november 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk