BALLANCE

BALLANCE

Väčšinou jednoduché logické minihry končia ako freeware, no Ballance je niečo úplne iné.

Dojmy

Gúľame sa gúľame, sťa dve malé loptičky... Napadlo ma, keď som si nainštaloval a spustil  Ballance. Tento popevok si pospevovali jabĺčka v istej rozprávke z môjho detstva. Ale k veci. Ako som už naznačil, hra, ktorá sa ukrýva pod spomínaným názvom, je o gúľaní. Teda, aby som bol presný, o navigovaní a posúvaní guľôčky v rozsiahlom  bludisku.

 

Úlohou hráča je pomocou nenáročného ovládania bezpečne previesť guľatý predmet do určeného cieľa. Trasa, ktorú musíte absolvovať je plná nástrah a prekážok. Pri neopatrnej manipulácii sa ľahko môže stať, že guľa vyskočí z labilnej trasy a spadne. Tým prichádzate o život. A hoci ich máte niekoľko a počas putovania môžete získať ďalšie, treba dávať pozor na každom kroku. Tým nemyslím spomaliť, pretože v hre hrá dôležitú úlohu čas a ten  na nikoho nepočká. Celkovo vás čaká dvanásť pomerne rozsiahlych bludísk. A buďte si istý, že ich zdolanie nie je chvíľkovou záležitosťou. Okrem viacerých pridelených životov vám cestu uľahčia aj pozície s automatickým uložením. Zvyčajne ich nájdete po sérii neľahkých prekážok. Stačí keď dorazíte na určené miesto a po prípadnej strate života pokračujete z tohto bodu.

Ballance
Ballance
Ballance

Guľa, o ktorú sa musíte trpezlivo starať, môže byť z troch materiálov:


Drevená -
bez vážnejších problémov prechádza chatrne zabezpečenými uličkami a zákrutami. Málokedy sa stane, že vypadne. Môžete s ňou rýchlo prechádzať po väčšine lokácií v bludisku.

 

Kamenná - je ideálna v prípade, že vám v ceste stoja rôzne nástrahy. Vďaka ťažkému materiálu ľahko prerazíte neželané prekážky a aktivujete vypínače. Nevýhodou je veľká nestabilita na úzkej dráhe. Problém nastane aj vo chvíli, keď je pred vami stúpanie do vrchu.


Papierová
- guľa je veľmi ľahká a využíva sa pri prechode na vyššie položené miesta. Vďaka prúdu vzduchu sa vznesie do výšky, čo s kamennou ani drevenou guľou nie je možné. Keďže má naozaj zanedbateľnú váhu, sotva s ňou prerazíte prekážky alebo aktivujete spínače.

 

Ballance
Ballance
Ballance

Počas dlhého putovania využívate všetky tri uvedené druhy gúľ. Určite celú trasu nezvládnete len s jednou z nich. Výmena je jednoduchá. Keď je vhodné zmeniť skupenstvo, narazíte  na transformátor. Ten vám v okamihu zmení napríklad papierovú guľu na kamennú a môžete nerušene pokračovať. Na niektorých miestach musíte uplatniť trochu logiky, ale predovšetkým šikovnosť. Odmenou za úspešné zavŕšenie bludiska vám bude ďalšia prekážková dráha a hm... povedzme dobrý pocit z dosiahnutého času. Ale ak nadobudnete dojem, že to bolo príliš pomalé, nič vám nebráni v tom, aby ste si bludisko zopakovali a pokúsili sa o lepší výsledok.

 

Celý produkt je zobrazený v pomerne nenáročnej 3D grafike. Pohľad na bludisko a guľu si môžete prispôsobiť podľa potreby. Kameru si nastavíte tak, aby ste mali najlepší prehľad o situácii a včas uvideli, čo vás ďalej čaká. O tomto je vlastne celá hra. Zdá sa vám to trochu málo? Treba povedať, že Ballance naozaj neprekypuje nápadmi a nemôžete od nej čakať veľa. Ale, paradoxne napriek istej chudobnosti, vás pravdepodobne očarí a strávite pri nej hodiny zábavy. Na to potrebujte, vzhľadom na obsah, dosť precenenú originálnu hru, 350Mhz procesor a 3D kartu.

Ballance
Ballance
Ballance

Ballance môžeme zaradiť medzi logické hry, aj keď, ako som už spomenul, viac dá zabrať vašej šikovnosti, ako mysleniu. Titul nie je ničím prelomový a určite nájdete mnoho hier, ktoré majú navrch. Napriek tomu, je to chytľavá vecička. Hlavne nenároční hráči, ktorí uprednostňujú nekomplikovanú zábavu a jednoduché ovládanie, si prídu na svoje. A potom, ešte pár mesiacov nebude takmer nič nové na hernom trhu. Tak prečo neskúsiť napríklad Ballance?

 

Oficiálna stránka Ballance ponúka v sekcii download okrem štvorice in-game ukážok,  hrateľného dema (doporučujeme), ktoré obsahuje jeden level, aj dve video ukážky, v ktorých vám hráči ukážu prekonávanie levelov v rekordnom čase.


napísal uni 22.7.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
BALLANCE


Ballance
PC

Vývoj: Atari / Atari
Štýl: logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (1)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk