SCRAPLAND

SCRAPLAND

Možno robota zavraždiť? Odpoveď hľadajte v akčnej adventúre s rozľahlým farebným svetom a množstvom možností.

Dojmy

Známe meno predáva. Je jedno či sa objavuje v reklame na vložky, poisťovňu alebo je neoddeliteľnou súčasťou reklamnej kampane, ktorá je bez mena stratená. S licenciou v rukáve sa aj páni v čiernom dlho smejú nad predajnými rebríčkami a prstom ukazujú na svoj titul, ktorý podporilo známe meno. Meno však iba na prvý pohľad zaistí povestnú kvalitu a možno aj zaručí vysokú hrateľnosť. Nebýva to však pravidlom. Meno prezentuje a 3rd person akčnú adventúru Scrapland prezentuje pán menom American McGee.

Kto je ten Američan?

American McGee je dizajnér, mnohými považovaný za kontroverzného, so zmyslom pre humor. Či to už bola spolupráca s ďalším kontroverzným dizajnérom Romerom v id Software, jeho sarkazmus, svojský pohľad na herné tituly a svety mu nemožno uprieť. Od dizajnovania úrovní v Doome a v Quakoch sa rozhodol vytvoriť svoj vlastný titul a bol ním American McGee Alice, variácia na rozprávku Alica v krajine zázrakov. Toto meno sa objavilo aj pri ďalšom pripravovanom titule Oz, ktorého vývoj však bol pozastavený. Americanova posledná zastávka je pri akčnej adventúre Scrapland od tímu Mercury Steam Entertainment. Projektu Scrapland nielenže prepožičal meno, ale podieľal sa na každom aspekte titulu a ladil ho do poslednej podoby, aká sa dostane onedlho na trh.

Scrapland
Scrapland
Scrapland

Kto je Mercury Steam a čo je to to smetisko?

Nikoho nezaujímajú informácie o tom, že Mercury Steam Entertainment je zložený z 20tich členov a že pochádzajú zo Španielska. Pre nás hráčov, je dôležitý fakt, že nie sú v hernom svete nováčikmi s podbradníkmi. V tomto zložení fungujú od roku 2002 a Scrapland je ich prvým titulom. V ich minulosti možno nájsť skúsenosti a hlavne výbornú akciu zo stredoveku Severance Blade of Darkness (Rebel Act Studios). Mercury mali na vývoj Scrapland necelé dva roky vrátane vlastného enginu! Keď prišli s hotovou verziou za vydavateľom Enlight, požiadali ich o pomoc pri produkcii. V tomto momente dostal priestor American McGee, ktorý sa podľa slov spoluzakladateľa Mercury Steam, Rubia Munáriza, podpísal na prerobení postáv, rozhovorov a jeho rukopis je prakticky viditeľný na celej hre. Je to tak dobre?

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a povieme to na rovinu, Scrapland je len ďalšou sprostou kópiou GTA, bodka. A autori sa tým vôbec netaja. Scrapland ponúkne v hrubých rysoch rozsiahly svet, slobodu rozhodovania, množstvo postranných úloh a tým podobnosť končí. Porovnávať Scrapland s GTA nemá cenu, pretože s príchodom San Andreas môžu tejto sérii konkurovať iba jej autori. Na druhej strane v Scrapland objavíte množstvo originálnych prvkov, ktoré si teraz priblížime.

Kto je D-Tritus a čo je to Chimera?

Kdesi v hlbokom vesmíre existovala planéta, vlastne bol to asteroid, na povrchu ktorého prestal existovať život. Jeho jedinými obyvateľmi boli roboti a tí za niekoľko rokov vybudovali na asteroide Scrapland živú a fungujúcu spoločnosť, ktorá pohŕda tvormi z mäsa a kostí. Pre robotov bol najdôležitejší objav zariadenia Great DataBase (GDB), ktoré dokáže priviesť do funkčnosti každého robota vrátane jeho dát. V tejto obrovskej databáze sú uložené „duše“ robotov a na planéte sa takto zamedzilo „smrti“. Môže robot zomrieť?

Do hlavného mesta Chimera prilieta hlavná postava, robot menom D-Tritus Debris a začína si hľadať prácu. Jediné voľné miesto je reportér a prvá misia je urobiť interview s biskupom, ktorý rázne odmieta odpovedať na otázky a venuje sa dôležitejšej práci, kúpeli v horúcom oleji. Teplota v kovovej vani však začína stúpať a príjemná masáž dostáva prívlastok S/M. Biskupa nájdu vo vani zavraždeného a navyše niekto odcudzil jeho dáta. Prvá vražda na Scraplande a musí byť čím skôr vyriešená!

Scrapland je temnou detektívkou v sci-fi svete plnom robotov nasýtená humorom a paródiou. V rozhovoroch, v štýle grafiky a v stavbe herného sveta je možné nájsť odkazy na klasiky Blade Runner alebo Star Wars. Zdroje inšpirácií boli pre autorov oveľa širšie, vrátane kníh sci-fi autora Stanislawa Lema, ktorý vykresľoval svety robotov, ako odraz v zrkadle, kde môžeme vidieť diskutabilné stránky ľudského bitia. Svet v Scrapland je zložený zo štyroch obvodov (centrum, smetisko, priemyselná a obchodná zóna), každý s rozlohou 36km2. Čísla sú ohurujúce, ale v prípade raketového dopravného prostriedku bude prekonávanie vzdialeností otázka pár minút, ak nie sekúnd. Hneď od začiatku budú všetky úrovne sprístupnené.

Scrapland
Scrapland
Scrapland

Aký bude svet a aké sú možnosti v ňom?

Prostredie je veľmi živé, niekoľko úrovňové ulice brázdi množstvo korábov a v interiéroch je kvantum NPC postáv. Spoločnosť je rozdelená na niekoľko vrstiev a medzi robotmi nechýbajú priekupníci, gambleri alebo vysokopostavený funkcionári, ktorí sa radi obklopujú krásnymi vecami vrátane dlhonohých sexi robotiek. Má vôbec robot pohlavie? Otvorenosť sveta prakticky ponúka ľubovolné plnenie misií bez nutnosti venovať sa príbehovej línii. Koncepcia všetkých úloh (má ich byť cez 140) má mať spád, prakticky každá z nich je veľmi dynamická a akčná. Autori tvrdia, že pri hraní by hráč nemal naraziť na žiadnu bariéru, ktorá by mu znemožňovala ďalší postup.

D-Tritus sa hneď na začiatku hry dostane k fotoaparátu a hackovaciemu nástroju, ktoré mu umožní kradnúť identitu a vlastnosti iných robotov. Ukradnúť dušu môžete pomocou nabúrania sa do GDB alebo jednoduchým priplížením sa za postavu a stiahnutím jej dát. Táto činnosť je však ilegálna a ak vás prichytí polícia pri čine, bude sa vám ťažko utekať. Pri plnení množstva misií neraz oceníte túto možnosť a s každou postavou sa k riešeniu úlohy dostanete inou cestou. V hre budete môcť ovládať až 15 hrateľných postáv, starosta zaručene so svojimi politickými rečami uspí každého, funkcionár môže narušiť tok času a spomaliť ho a taký beholder sa zbavuje dotieravých nepriateľov obvinením ich zo zločinu, kedy sa o nich postará polícia. V interiéroch narazíte na množstvo NPC postáv a vaše činy budú ovplyvňovať ich vzťahy k vám.

Ak sa vykašlete na vyšetrovanie vraždy, do ktorej sa D-Tritus zaplietol, môžete poletovať mestom, vykrádať banky, skrývať sa pred políciou, kradnúť rakety, vylepšovať ich a zúčastňovať sa na súťažiach, vsádzať si na víťaza, vyzývať protivníkov a zarábať si tak peniaze. Dopravné prostriedky, rakety, sú veľmi dôležitou súčasťou hry, nielenže ich využijete na prepravu, ale sú zdrojom peňazí a samozrejme zábavy. Vo svojom hangári môžete mať zaparkovaných niekoľko rakiet a každú z nich si dodatočne vytunujete. Môžete vymeniť motor, prihodiť zbrane (bude ich veľké kvantum od samopalu až po super ničivé rakety) alebo zmeniť celé šasi. Každá jedna súčiastka má svoje opodstatnenie a inak ovplyvňuje rýchlosť, tuhosť, akceleráciu a váhu. Majiteľ smetiska Rusty dokáže vyrobiť absolútne všetky súčiastky, pokiaľ má k nim plán a tie dostanete za splnené misie alebo ich môžete hľadať po meste. Vylepšenú loď môžete okamžite vyskúšať v pretekoch, ďalej si sily budete môcť zmerať po sieti alebo internete v niekoľkých arénach a herných módoch CTF, DM a TDM. V prípade Xboxovej verzie nechýba podpora Xbox Live.

Scrapland
Scrapland
Scrapland

Má vás farebný svet v hrsti?

Mercury Steam pre Scrapland vytvorili nový engine, ktorý vyzerá vo finále a hlavne v pohybe veľmi pôsobivo. Svet Scrapland je veľmi farebný, všetko bliká, všade nájdete neóny, NPC postavy sú v pohybe, na ulici je rušno, polícia naháňa lumpov, strieľajú sa. Jednoducho živý svet, ktorý na vás čaká. Pestrosť sveta je niekedy problémom a pri rýchlych presunoch sa môže stať, že stratíte orientáciu kvôli krikľavým farbám alebo animovaným textúram. Jednou z predností Scrapland sú postavy a ich dabing. Sú rozmanité, humorné, chovajú ako ľudia a každá z nich je bohato animovaná. D-Tritusovi povievajú vlasy z optických káblov, sexi sekretárka krúti zadkom, gamblerovi preblikáva hlava. Rukopis Americana je viditeľný a je to práve on, ktorý dodáva postavám a svetu dušu a osobnosť! Odlišnosti medzi PC a Xbox verziou prakticky nebudú, okrem zmeneného ovládania a širšej možnosti nastavenia detailov grafiky v prípade PC verzie, ktorá sa má objaviť v polovici novembra. Majitelia Xboxov si budú musieť počkať na začiatok budúceho roka. Súčasťou plnej verzie budú aj modifikačné nástroje na vytváranie nových modov a máp.

Scrapland je veľmi nádejný titul, ktorý sa nebojí svojej konkurencie. Jeho prednosti totižto spočívajú v silnom príbehu, vyšetrovaní, stavaní a vylepšovaní lodí a predovšetkým v svojskom svete naplnenom kybernetickou spoločnosťou a paródiou.

Nech vás veľká databáza pri hraní sprevádza!


napísal spacejunker 4.11.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Scrapland
| SCRAPLAND
[1.10.2004]
SCRAPLAND


PC

Vývoj: Enlight Software / Mercury Steam
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk