GRAND THEFT AUTO IV

GRAND THEFT AUTO IV

Pokračovanie slávnej série je tu čo nevidieť a preto nebude od veci, ak si zhrnieme to, čo už vieme.

Už sa to blíži! Deň, kedy sa opäť ponoríme do sveta kriminality, deň, kedy nás opäť na niekoľko dlhých dní – týždňov zamestná hrdina, s ktorým by sme za normálnych okolností nechceli byť ani len susedmi. Reč je samozrejme o ENORMNE očakávanom pokračovaní série GTA, ktoré síce zažilo jeden nepekný odklad, ale vďaka nemu nám teraz sľubuje ešte väčšiu škálu možností, než všetky doterajšie GTA-čka dokopy. Narozdiel od konkurencie sa ale u tímu Rockstar dá na všetky sľuby spoľahnúť a preto nebude od veci, ak si teraz zbežne zhrnieme to, čo nás iste neminie. Tak teda, kalachy do rúk, jablko do úst, ide sa do New Yorku!

Pardon, Liberty City. Je jasné, že vyčíňať v skutočnej kópii veľkého jablka by bolo pre množstvo ľudí asi nestráviteľným sústom a preto sa tak ako v GTA3, aj pokračovanie odohráva vo vymyslenej metropole, svojimi architektonickými pamiatkami a mestskými štvrťami veľmi presne kopírujúcej charakter New Yorku. Jednotlivé štvrte až na zmenené názvy (Brooklyn – Broker, Bronx – Bohan a pod) vystihujú originál do tých najmenších detailov a kto spomínanú metropolu niekedy navštívil, určite mu séria lokalít bude pri najmenšom povedomá. V porovnaní so San Andreas sa síce herná plocha o čosi zmenší, ale na druhú stranu bude ponúkať omnoho väčšie množstvo zákutí, uličiek a pasáží, než na čo sme boli doteraz zvyknutí. Dostať sa tak z jedného miesta na druhé rozhodne nebude otázkou pár krátkych okamihov a bez dopravných prostriedkov vám to iste potrvá aj celú večnosť.


Grand Theft Auto IV

Bratranec už na prvý pohľad nevzbudzuje prílišnu dôveru.
Grand Theft Auto IV

Romantika? Kdeže... iba blížiaci sa pokus o samovraždu.
Grand Theft Auto IV

Little bit of the old in-out, in-out...

Aby ste sa teda mohli po meste pohybovať relatívne plynulo, okrem hromadnej dopravy a metra sa v drvivej väčšine prípadov rozhodnete pre niektorý z automobilov, pričom nebudú chýbať ani klasické žlté taxíky, ktorými je NY doslova zaplavený. Očakávať možno aj pozmenený jazdný model automobilov, aj keď v tejto oblasti by som nejaký výraznejší odklon k realizmu veľmi nečakal. Špekuluje sa aj nad prípadnými stvárnením interiérov jednotlivých vozov, čo konieckoncov potvrdzujú aj niektoré screenshoty, ale zatiaľ žiadne definitívne stanovisko k tejto veci vydané nebolo.

Čo ale možno s istotou povedať, je, že systém mierenia konečne dozná radikálnejších zmien a tak by sme sa v pokračovaní mali dočkať výrazne presnejšieho a logickejšieho mierenia, navyše doplneného o možnosť krytia sa, podobne ako v takom Gears. Nechýba ani streľba na slepo, takže ani z tohto hľadiska nebude hra ochudobnená. Čerešničkou na torte potom bude streľba počas jazdy, kde narozdiel od predchodcov už budete môcť presne mieriť, nie len strieľať tak povediac na slepo. Celkovo tak možno očakávať, že hra sa novinkami v oblasti akcie výrazne zintenzívni a už to nebude len bláznivé pobehovanie a strieľanie hlava nehlava, ale patrične spracovaný a z hľadiska hrateľnosti nepochybne zábavný simulátor gangstra.

Kto si zvykol na vskutku bohaté RPG prvky San Andreas, nech si radšej teraz zakryje oči. Autori sa totižto rozhodli tento model vyhodiť do koša a tak až na pár zbytkových fragmentov sa v pokračovaní so žiadnymi špeciálnymi aktivitami nestretnete. No dobre, možno to teraz znie až príliš spiatočnícky a tak aby sme vás upokojil, povieme vám, že zmena handier, ako aj nutnosť stravovať sa, tu našťastie ostanú zachované. Samozrejme, o nejakých bohatých možnostiach sa hovoriť nebude dať, ale čo hra stráca v tejto oblasti, plnohodnotne vynahradzuje v oblasti socializácie, teda spoločenských aktivít. Vzťahy s kľúčovými postavami totižto prerastú aj do súkromných sfér a tak sa vám neraz stane, že vás dobrý kamoš z “práce“ pozve na partičku bowlingu či biliardu, prípadne len na panáka – dvoch. Následná chôdza či nebodaj jazda pod vplyvom alkoholu sa rozhodne nebude dať považovať za prechádzku ružovým sadom. V súvislosti s uvedenými aktivitami nemožno zabudnúť na mobil, ktorý sa pre vašu postavu stane doslova bránou do života.


Grand Theft Auto IV

Jeden z mnohých pubov, ktoré budete mať tú česť navštíviť.
Grand Theft Auto IV

Už tam chýba len Megan Fox a Optimus a M. Bay jak vyšitý.
Grand Theft Auto IV

Pozor na dopravné špičky pri jazde na autách!

Dáte niekomu vaše číslo, ten niekto vám môže hocikedy zavolať. Skrátka, ako v skutočnosti. Prichádzajúci hovor môžete prijať, ale aj odmietnuť. Ako v skutočnosti. Po zodvihnutí sa môžete dohodnúť na stretnutí, či inom biznise, ale môžete aj odmietnuť. Ako v skutočnosti. Mobil môžete použiť aj na počúvanie rádia, presne ako v našom svete. Sú ešte nejaké pochybnosti o tom, či je prítomnosť mobilu v hre tak zásadná? Najnovšia technológia sa skrátka dostáva aj do sveta GTA a tak si okrem spomenutej životne dôležitej hračky veľmi rýchlo zvyknete aj na GPS navigáciu, ktorá v prípade že obsadíte drahšie modely aut, vás aj slovne bude navádzať k vášmu vytýčenému cieľu! Ďalšou novinkou bude akýsi centrálny register, prezentovaný v podobe počítačov, umiestnených v policajných vozoch. Tie vám umožnia prístup k hodnotným informáciám, ako je register trestaných osôb či miesto ich posledného pobytu. Následné dolapenie dotknutých osôb za účelom čohokoľvek bude len formalitou.

Náplň jednotlivých misií ostane po starom. Váš nepodarený bratranec vás postupne zoznámi s miestnym podsvetím a prostredníctvom mobilu budete vstupovať do jednotlivých misií. Po ich zdarnom splnení sa hra automaticky uloží, takže konečne odpadne nutnosť terigať sa po každej úspešnej prácičke domov, len aby si človek uložil hru. Ak sa vám ale danú úlohu splniť nepodarí, žiaden problém. Od zadávateľa zakázky obdržíte SMS-ku, informujúcu o možnosti opakovania prácičky. Skrátka, ak sa vám niečo nepodarí, hlavu vám za to rozhodne neodtrhnú.

A čo ďalšie novinky? Striedanie dňa a noci bude o čosi dlhšie, to preto, aby bolo možné reálne simulovať rannú, resp. poobedňajšiu dopravnú špičku. Chodci budú vykazovať nebývalu mieru aktivity, od čítania novín, jedenia a žobrania, až po kecanie, či rozčulovanie sa. Hra bude doslova prepchatá rozličnými odkazmi na reálne objekty, pričom nebude chýbať ani množstvo vtipných reklám a bilboardov, podobne ako tomu bolo u minulých dielov. Všetko uvedené bude navyše zabalené do už teraz bombovo vyzerajúceho technického spracovania a ak poviem, že ani tentokrát nebude chýbať množstvo hudobných staníc či profesionálny dabing, bude tento krátky prehľad takmer u konca.

Grand Theft Auto IV

Aj kriminálnik musí jesť...
Grand Theft Auto IV

Oddych... pred oddychom a nič nerobením. Holt, rodina sa asi do práce nehrnie.
Grand Theft Auto IV

It´s raining man...

Záverom už len treba dodať, že viac než pozitívne reakcie šťastnejších redakcií, ktoré dostali šancu si GTA IV zahrať, nie sú len klamlivým gestom a že sa už koncom apríla dočkáme titulu, ktorý nás opäť na niekoľko týždňov dokonale odrovná. A povedzme si na rovinu, podobné okamihy radosti a šťastia, aké nám doteraz priniesla séria GTA, neprichádzajú každý deň. Tešíme sa!


napísal blade 18.3.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GTA 4
| GTA 4
[30.3.2007]
Grand Theft Auto 4: PC
| GRAND THEFT AUTO 4: PC
[8.10.2008]
GTA IV - II. trailer
| GTA IV - II. TRAILER
[28.6.2007]
Iron Man - GTA IV mod
| IRON MAN - GTA IV MOD
[14.1.2013]
GTA IV - Portal 2 mod
| GTA IV - PORTAL 2 MOD
[21.7.2012]
GTA 4: Comrades
| GTA 4: COMRADES
[22.11.2008]
GTA IV - Move up, ladies
GRAND THEFT AUTO IV

Zaradené pod: grand theft auto


Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rockstar Games / CENEGA Slovakia / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. apríl 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk