CIVILIZATION IV: COLONIZATION

CIVILIZATION IV: COLONIZATION

Kolonizovanie Ameriky v podaní majstra manažmentových stratégií neznie zle, čo poviete?

Dojmy

Návrat ku koreňom, asi tak by sme mohli charakterizovať najnovší prírastok do série Civilization. Nie náhodou je podtitul hry Colonization, čo je aj pomenovanie hry Sida Meiera z roku 1994. Toto označenie navyše trefne vyjadruje, o čo v hre pôjde. Kolonizovanie nového sveta, teda Ameriky, v podaní majstra manažmentových stratégií neznie zle, čo poviete? Vyskúšali sme si hrateľnú ukážku a tak sa vám teraz môžeme zdôveriť s našimi dojmami.

Váš osud sa začne odvíjať pod rúškom anglickej, francúzskej, španielskej alebo holandskej vlajky, a s vybraným lídrom, ktorý vám prinesie určité bonusy. Výber frakcie môžete nechať aj na náhodu. Potom sa už pustíte do spoznávania nového sveta, prípadne uprednostníte mapu Karibiku. Nasleduje voľba obtiažnosti, rýchlosti hry a rozmeru sveta, potom sa už nalodíte na vaše prvé a zatiaľ jediné plavidlo.

Asi si aj povzdychnete, pretože zoznam úloh, čo vás čaká, sľubuje strastiplné dobrodružstvo a splniť všetky požiadavky nebude vôbec ľahké. Hráči však určite ocenia zmysluplný cieľ hry,  ktorým je vytvorenie prosperujúcich kolónií, ktoré povedie k revolúcii a vyhláseniu nezávislosti. To by ste mali dosiahnuť skôr, ako vaši rivali, takže treba čo najskôr nájsť vhodné miesto na pevnine a založiť prvé sídlo. Založí ho ľubovoľná jednotka, ktorá sa potom stane súčasťou sídla. Pionierov je však dobré ušetriť, pretože sú vhodnejší na výstavbu ciest, klčovanie lesov a údržbu okolia.


Nové mestečko dostane názov a môžete začať s jeho rozvojom, teda v prvom rade výstavbou úžitkových budov. Najprv je vhodné postaviť prístav, čo umožní rozvoj rybolovu, sklady a prepravné vagóny na suroviny, v opačnom prípade môžete stratiť pri nadbytku časť produkcie. Neskôr sa oplatí stavať aj obchodnú stanicu, budovu na spracovanie tabaku, či zbrojnicu. Netreba opomenúť ani objekty na kumulovanie bodov bádania, náboženstva, vojenstva a politiky. Potrebujete ich na najímanie takzvaných otcov, čo sú významné osobnosti histórie, ktoré prinášajú rôznorodé, spravidla permanentné bonusy. Môže to byť skrátenie lodnej prepravy, lacnejšie vojenské jednotky či zjednodušená komunikácia a lepšie vzťahy s domorodcami. S tým posledným vám pomôže samotná Pocahontas. Okrem nej sa môžete bratríčkovať s Hernandom Cortezom, Johnom Winthropom a mnohými ďalšími. Čím viac osobností, tým viac bonusov. Ponúkajú sa samostatne podľa obdobia a treba za ne platiť spomínanými bodmi. Pridajú sa k tomu, kto skôr využije ich ponuku.

Prvú kolóniu založíte bezplatne, no domorodci nezabudnú pripomenúť, že je to ich zem, ale akceptujú váš príchod. Na vytvorenie ďalších miest spravidla potrebujete peniaze, teda pokiaľ nechcete riskovať zhoršené vzťahy susedmi, čo sa v úvode neodporúča. Napokon, skôr či neskôr budete mať problémy s vašim kráľom, takže udržiavať dobré diplomatické vzťahy v novej domovine nie je na škodu. Obchodovanie s inými frakciami, výmena informácií a spoločné pakty môžu byť výhodné. Poprípade vymáhanie poplatkov od pokorných domorodcov dokáže slušne zaplniť vašu pokladnicu. To však samo osebe nebude stačiť. Aspoň nie na počiatku. Preto budete hojne využívať svoju loď na cesty do Európy, kde môžete jednak slušne predať suroviny z kolónií a cestou naspäť poveziete nové pracovné sily, ktorých v Amerike nikdy nebudete mať dosť. Ľudia, čo sú ochotní vycestovať za more, majú rôzne povolania, tie sa však dajú podľa potreby meniť. Každý človek môže vykonávať hociktoré povolanie na pevnine, no odborníci zaručia lepšie výsledky vo svojom odbore. Obzvlášť majstri, ktorých si tiež môžete nalodiť na palubu, ale za poriadnu kopu peňazí.

Ako využijete kolonistov, rozhodnete po otvorení menu mesta. V prehľadnom okne vidíte zdroje surovín v okolí, v pravej časti zas úžitkové budovy. Postavy v meste jednoduchým označením a posunom myšou presuniete do požadovanej lokality a tak zvýšite prísun vybraných zdrojov. Napríklad keď kolonistu presuniete na pobrežie, môže rúbať stromy, alebo rybárčiť, takže sa vám zvýši prísun rýb alebo dreva, v inej budove vám budú pribúdať nástroje alebo zbrane potrebné na najímanie pionierov a vojakov atď. Niekedy je možné priradiť k jednej činnosti viac postáv a tým urýchliť procesy (okrem toho, že tam nasadíte spomínaných odborníkov).

Civilization IV: Colonization

Cesty do Európy zrejme časom obmedzíte, pretože jednanie s kráľom sa stane neúnosným. Vyžaduje totiž platenie daní a percentá zo zisku pri obchodovaní so starým kontinentom, inak vám zakáže obchod s vybranou surovinou a ešte k tomu vás núti bozkávať jeho tučnú paprču. Navyše, ak sa budete často podriaďovať kráľovým rozmarom, vzdiali sa aj váš cieľ, osamostatniť sa, pretože kolonisti sa budú cítiť závislí od panovníka a to ovplyvní ich mienku. Vaše aktivity sa tak budú sústrediť najmä na novú domovinu a diplomacia nadobudne dôležitý význam.

Po krajine sa môžete voľne pohybovať len na neutrálnych územiach a lokalitách domorodcov. Európske mocnosti pokladajú vstup na ich územie za vojnový akt. Ak už dôjde k vojne a nepomôžu zmierovacie rokovania, musíte sa pokúsiť eliminovať vášho soka. Pri tom využijete najmä vojakov, na ktorých sa zmenia vybraní kolonisti, keď im pridelíte pušky. Pri boji potom stačí presunúť figúrky s vojakmi k nepriateľskej jednotke alebo mestu a čakať na automaticky generovaný výsledok. Sila miest závisí hlavne od počtu zbraní v oblasti a prítomných kolonistov.

Grafika si zachováva štandard titulu Civilization IV, všetko je dostatočne prehľadné a riešené praktickým spôsobom, ktorý plne vyhovuje potrebám manažmentovej hry. Všetko nasvedčuje tomu, že titul bude príjemnou oddychovou záležitosťou s dobre riešeným užívateľským rozhraním. Do hry sa rýchlo dostanete a zrejme sa vám z nej už nebude chcieť odísť, pretože kolonizácia vás pohltí.



napísal uni 14.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
CIVILIZATION IV: COLONIZATION

Zaradené pod: ati


PC

Vývoj: 2K Games / CENEGA / Firaxis
Štýl: stratégia / ťahová
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20303)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk