QUAKE LIVE

QUAKE LIVE

Starý dobrý Quake 3 sa vracia vo vynovenej a zaujímavej forme.

Dojmy

Píše sa rok 1999 a kniha s názvom Quake otvára svoju tretiu kapitolu. Revolučná grafika, skvelá akcia a geniálny multiplayer z Q3 urobili doslova ikonu svojho žánru a preto sa netreba čudovať, že hra si až dodnes udržiava širokú základňu fanúšikov. Všetci kvejkeri zbystrili pozornosť, keď sa začalo hovoriť o projekte Quake Zero, prerábke pôvodnej hry do čisto online podoby. Názov sa síce neskôr zmenil na Quake Live, ale prvotná idea a herné základy Q3 ostali zachované, takže ponuku využiť betatest sme si nemohli nechať ujsť.

V prvom rade si ujasnime, čo to ten Quake Live vlastne je. Jednoducho povedané –  BEZPLATNÝ Quake 3 cez webový prehliadač. „Inštalácia“ je veľmi jednoduchá, otvoríte si prehliadač (odskúšané pod Firefoxom i Explorerom), vyťukáte www.quakelive.com, zaregistrujete sa, stiahnete malý plugin, reštartujete browser a prvá fáza je úspešne za vami. Potom už len updatnete súbory a môžete sa vrhnúť na rozraďovací zápas proti botovi. Podľa toho, ako sa vám v tomto zápase bude dariť hra odhadne váš skill a pri zápasoch so živými hráčmi vám bude ponúkať rovnocenných súperov. Treba podotknúť, že spustenie celej online služby neprebiehalo úplne bez problémov a niekoľko prvých dní bolo takmer nemožné sa do QL prihlásiť. Servery praskali pod náporom hráčov a keď pred vami vo vyčkávacej slučke čakalo 20 000 – 30 000 hráčov, bolo potrebné sa obrniť riadnou dávkou trpezlivosť (čakalo sa až 30 minút). Teraz je už ale všetko oveľa lepšia a do hrania sa zapájate takmer okamžite.
Quake Live
Quake Live Ponuka serverov s vypísanými hernými módmi
Ponuka serverov s vypísanými hernými módmi


Quake Live Nastavte si vášho avatara podľa ľubovôle
Nastavte si vášho avatara podľa ľubovôle


Quake Live Súboj môže začať
Súboj môže začať





Keďže QL funguje v prehliadači, je možné ho spustiť takmer z akéhokoľvek počítača kdekoľvek, kde máte prístup do siete. Prostredie browsera prináša aj ďalšie  výhody, veľmi ľahko si vyhľadáte kamarátov, pridáte ich do svojho friendlistu, môžete s nimi i počas zápasu (ak to stíhate) chatovať. Vidíte, ak sa prihlásili do niektorej hry a okamžite sa k nim môžete pripojiť. Titul tiež ponúka širokú plejádu rôznych štatistických ukazovateľov, presnosť zbraní, odohraný čas, obľúbené mapy atď. Štatistiky sú, alebo skôr boli, druhou problémovou záležitosťou QL, nakoľko pár dní dozadu vôbec nefungovali, teraz naskočili, ale stále sa v nich nájdu chybičky. Zaujímavým doplnkom sú Ocenenia (obdoba achievementov resp. trofejí). Tie dostávate za psie kúsky typu zabitie 5 nepriateľov v rade a podobne.
Najväčšiu časť plochy webstránky quakelive zaberá okno s ponukou herných serverov (nové užívateľské arény nie je možné jednoducho vytvoriť, musíte sa pripojiť na existujúci). Ak sa ešte necítite na zápas proti živým súperom,  siahnite po tréningu s botmi. Z herných  módov nesmú chýbať klasický deathmatch, teamdeatmatch, CTF, duel, free for all a clan arena. O všetkých serveroch jednoducho zistíte aj ďalšie potrebné informácie – mieru jeho zaplnenia hráčmi, hraná mapa, čas do konca kola. Od pripojenia sa do hry vás v tomto momente už delí iba jeden klik, objaví sa známe načítavacie okno a vy sa ocitnete v hre.

Každý, kto už QL vyskúšal, vám potvrdí, práve v tomto okamihu začne neveriacky žmurkať na monitor a pretierať si oči, či to, čo vidí, je naozaj pravda. Ak si totiž myslíte, že QL je iba akási flashová veľmi zjednodušenina Q3, budete na veľkom omyle. V browseri sa totiž rozpúta to pravé kvakerské peklo v grafike tak dobrej a hlavne tak rýchlej, že sa to až zdá nemožné. Technická stránka hry je skutočne výborná a na to, že beží v internetovom prehliadači, takmer zázračná. Hra dokonca umožňuje zmeniť rozlíšenie a vychutnať si fragovanie aj na fullscreene. Keď už hovoríme o tých nastaveniach, samozrejmosťou je zvolenie si svojej postavy (smrtka, tučko, populárne oko s nohami atď), farby, tvary zameriavačov, profíci dokonca môžu siahnuť po konzole a inak neprístupné veci si zmeniť cez ňu.

Samotné hranie je v podstate 1:1 kópiou desktopovej verzie. Bez rýchlej ruky, presného oka a bleskových reflexov sa neobídete. Ak máte mapky z Q3 nacvičené, resp. ešte stále zapamätané, budete sa aj tu cítiť ako doma. Umiestnenie zbraní a upgradov, sekundové vypočítavanie ich respawnu a z toho vyplývajúce taktické varianty ďalšieho boja – to všetko QL prináša v stabilnom framerate a atmosfére tak dokonalej, že ani nebudete vedieť, že sa hráte cez prehliadač.
Zo zbraní sa opätovne predstavia všetky staré známe kúsky od dvojhlavňovej brokajdy, plazmagun, až po raketomet, railgun a BFG. Novinkami oproti Q3 sú rotačný guľomet, nailgun a proxy launcher. Medzi rôzne zbierateľné powerupy patria klasické doplňovačky štítov a zdravia, teleport, quad damage a podobne, ale aj tu pribudli špeciálne hračky (atómovka).

Quake Live ma doslova okúzlil a podľa reakcií ostatných hráčov nie som sám. Skutočne podarená prerábka multiplayerovej klasiky si zachováva všetky atribúty, pre ktoré sme mali radi Q3. A keď budete cez prehliadač ničiť svojich kamarátov a z ich úbohých telíčok cvičný terč pre svoj raketomet, naozaj sa presuniete v čase až do roku 1999, keď sme ešte boli mladí, krásni, múdri a perspektívni :).

Význam hry ale neostáva iba pri tom, že sa jedná o netradičný remake jednej (vyzerá to tak) nestarnúcej klasiky, ktorá má čo ponúknuť aj tým, ktorý si pôvodný Quake neužili v jeho najslávnejších rokoch. Toto dielko totiž otvára úplne nové brány a určuje, akým smerom by sa mohlo pohnúť vydávanie herných titulov v nasledujúcom období. „Digitálna distribúcia“ a „je to zadarmo“ sú dve frázy, ktoré by sme chceli počúvať čím ďalej tým viac. Quake Live určite nie je prvou hrou, ktorá sa dá hrať po internete zadarmo,  no v jej prípade môžeme hovoriť o VEĽKEJ a KVALITNEJ hre prístupnej za 0,00 € a my dúfame, že takýto trend bude pokračovať.

Quake Live
Quake Live Ingame billboardová reklama
Ingame billboardová reklama


Quake Live Skákanie bolo v Quake hrách vždy dôležité
Skákanie bolo v Quake hrách vždy dôležité


Quake Live Strety 4-5 hráčov naraz nie sú vôbec výnimočné
Strety 4-5 hráčov naraz nie sú vôbec výnimočné





Dôkazom, že web-based tituly, resp. tituly online charakteru s nulovou cenou vážne oslovili aj najväčšie ryby v hernom rybníku, je EA a ich Battlefield: Heroes. Ak sa systém mikroplatieb a ingame reklamy (tá sa mimochodom objavuje už aj na plagátoch v zatuchnutých kobkách či vesmírnych staniciach QL) osvedčí pre takéhoto giganta, môže to byť pozitívnym signálom aj pre iné spoločnosti, že táto nepreskúmaná krajina naozaj sľubuje „raj pre všetkých“.

Skúsme sa ešte na danú problematiku pozrieť očami obyčajného hráča. Obrovské a neustále opakované plus je nulová cena, ktorá však musí byť vykompenzovaná inými zdrojmi príjmov pre tvorcov. Ingame reklama v podobe plagátov väčšine ľudí nevadí, rovnako ako nevtieravá bannerová kampaň na webstránkach produktu. S tým všetkým sme sa už stretávali aj predtým a akosi sme si na to zvykli. Veľký, priam gigantický otáznik visí nad mikroplatbami. Prevedenie a obsah mikroplatieb je to, čo môže celý tento super nápad veľmi rýchlo stiahnuť pod hladinu. Pokiaľ si budeme priplácať iba za unikátne oblečenia, možnosť vytvárať si vlastné servery a podobne, je to v poriadku. Akonáhle ale začnú byť spoplatňované lepšie zbrane a vybavenie a zámožnejší hráči sa tak dostanú do výhody, môže to pre mať pre bezplatné onlajnovky fatálne dôsledky.


napísal je2ry 12.3.2009
Páči sa mi!
QUAKE LIVE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19989)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk