WORLD OF TANKS

WORLD OF TANKS

Veľké tankové bitky na vašom PC

Dojmy

Druhá svetová vojna sa v hrách objavila x-krát a nepochybne bude ešte stredobodom pozornosti mnohých titulov. Aj World of Tanks sa vracia do tohoto obdobia, avšak ponúka odlišný zážitok, pretože sa zameriava výlučne na multiplayerové bitky tankov.

World of Tanks bude bezplatná akčná MMO, kde si užívatelia vychutnajú tímové PvP boje, pričom na každej strane stojí až 15 hráčov a tankov. Uzatvorený beta test poukázal na kvality, ale aj nedostatky tohoto titulu a  čas do vydania hry sa neúprosne kráti, ale tvorcovia  robia pokroky. Môžeme vás pripraviť na to, aký  svet tankov bude.

Hra ponúka bojovú techniku šiestich veľmocí, USA, ZSSR, Nemecka, Japonska, Francúzska a Veľkej Británie, čo predstavuje bezmála 250 tankov z rokov 1930 -1960. Užívatelia vstupujú na virtuálne bojiská, kde je cieľom každého tímu obsadiť nepriateľskú centrálnu vlajku, respektíve eliminovať všetky tanky protivníkov. V testovacej verzii bol zahrnutý jeden režim bojov, voľná bitka, kde každý tím obsahoval akékoľvek tanky bez rozdielu, čiže bok po boku mohli bojovať ruský T-34 a nemecký tiger. Plná hra ale postupne ponúkne aj historické ťaženia, boje proti AI oponentom, 24- hodinový maratón a ďalšie módy. Tvorcovia sa snažili dodržať parametre dobových tankov a tak sa po bojisku pohybujú stroje s rozdielnymi vlastnosťami a kadenciou, a hoci to nesedí na 100%, snaha bola. Napríklad nijako výrazne sa neprejavuje rozdiel medzi tradičným tankom a ničiteľom tankov, ktorý by mal predstavovať zvýšenú hrozbu pre nepriateľskú techniku.


Hra sa ale nesnaží byť realistickým simulátorom, ale zábavným akčným titulom a to sa jej darí a prejavuje sa to aj pri nenáročnom ovládaní. Užívateľom stačí niekoľko kláves na pohyb tanku a mierenie a pohyb otočnej veže praktizujú pomocou myši. No hoci dať tank do pohybu a vystreliť je malina, s eliminovaním cieľov je to podstatne náročnejšie. Nepriatelia pred hlavňou sa síce zobrazia v červenom podfarbení, to ale nezaručuje, že cieľ naozaj trafíte. Vplyv na zásah má okrem pohybu cieľa hlavne terén. Prekážky v dráhe zastavia strely podobne, ako nezrovnalosti povrchu. Okrem toho až na výnimky treba na zneškodnenie tanku niekoľko striel a keďže nabíjanie je pomalé, vyrovnaný duel sa natiahne aj na niekoľko minút. Aj keď pri dobrom zásahu a vhodnej munícii sa to môže urýchliť. Tu za zmienku stojí poškodenie pásu, ktoré sa síce po niekoľkých sekundách automaticky opraví, ale toto zdržanie môže byť niekedy osudným. Obvykle však nejde o duely jednotlivcov, ale prestrelky viacerých tankov súčasne a vtedy smrť prichádza rýchlo. O víťazovi konfliktu nikdy nerozhodne jednotlivec, ale správny koordinovaný postup celého tímu a v bete na to evidentne mnohí hráči zabúdajú. Úplne nechránená centrálna vlajka, či zlé rozloženie síl pri útoku môže dostať na lopatky aj zdanlivo silnejšie družstvo.

V boji sa využíva technika rozdelená do niekoľkých tried. Ľahké, stredné a ťažké tanky, ničitelia tankov a mobilná artiléria. Správny výber súvisí s uprednostňovanou taktikou v boji. Ťažké tanky majú silný útok a veľa znesú, naproti tomu ľahké tanky sa horšie zasiahnu, pretože sú rýchle a to ich aj predurčuje na prekvapivé obsadenie nepriateľskej centrály, alebo identifikovanie cieľov. Odhalení protivníci sú potom ľahkým cieľom pre mobilnú artilériu s veľkým dosahom a špecifickým systémom mierenia. Artiléria veľmi pomaly nabíja, rýchlo sa dá zničiť, ale má smrtonosné strely, ktoré hráč navádza na známy cieľ pri prepnutí pohľadu z výšky. Jednou, maximálne dvomi presnými strelami naveky uspí každého odporcu. Pre hráčov v tradičných tankoch sú to veľmi nepríjemné jednotky, pretože vďaka nim sú vyradení z boja ničivými strelami, o ktorých ani netušia, odkiaľ prichádzajú. Postup popri skalách a obydliach však znemožňuje artilérii presné mierenie a tam sú tanky pred touto hrozbou v relatívnom bezpečí. V boji každý hráč používa iba jediný tank, ktorý si vybral a pripravil v depe pred vstupom do boja. Po zničení tanku zostáva na bojisku ako pozorovateľ.


Tankové depo je miesto, kde hráč uskladňuje a upravuje svoje tanky. Nová technika, vybrané doplnky, ako aj extra parkovacie miesta sa dokupujú za kredity a zlato. Pokročilé tanky a vylepšenia sa odomykajú pomocou skúsenostných bodov, ktoré pribúdajú podľa  úspešnosti v boji. Jednotlivým tankom sa potom za XP môžu zabezpečiť lepšie pásy, hlavne, vysielačky a iné doplnky a odomknú prístup k príbuzným tankom, ktoré patria do rovnakej vývojovej línie. Tie ale aj tak treba zakúpiť, len bez vývoja to nie je umožnené. Takto napríklad hráč získa prístup od nemeckých pantherov nižšej triedy až k elitnému tigrovi a podobne. Pred bojom si treba vždy doplniť muníciu, čo môže prebehnúť aj automaticky a vo výbave je niekoľko druhov striel s rôznym efektom a prieraznosťou. V depe sa aj opravujú poškodené a úplne zničené tanky po bojoch, samozrejme nie zadarmo. Najnovší update do hry priniesol do hry nové prvky a úpravy, ktoré ale treba ešte doladiť. Napríklad tankom pribudla posádka, ktorú je možné v depe meniť a do istej miery ovplyvňuje správanie techniky na bojisku.

Grafika je na tom dosť biedne, ale s každou novou úpravou sa zlepšuje.  Modely tankov sú síce spracované slušne, ale prostredia výrazne zaostávajú. Pričom niektoré mapy vyzerajú prijateľne, iné sú dosť odfláknuté. Fyzika ako-tak funguje, ale nie vždy a stáva sa, že tanky prechádzajú cez objekty a tie tam zostávajú, hoci by nemali. Inak tanky niekedy rolujú stromy a aj domy, ktoré vyzerajú skôr ako skladačky z papiera. Pripojenie na server je pomerne  stabilné aj pri troch desiatkach užívateľov na jednej mape. Ak vám náhodou hra predsa len padne, po opätovnom nalogovaní sa vrátite do už rozohratého boja, kde ste naposledy pôsbili. Nová verzia klienta priniesla určité grafické a technické zmeny a je vidieť snahu tvorcov o zlepšenie.


World of Tanks bude nenáročný tankový titul na odreagovanie. Keby sa za hru malo platiť, bolo by otázne, či  sa to oplatí. Ale ako free titul je fajn a hlavne je to niečo iné, ako väčšina dostupných MMO a preto si hra v treťom, respektíve mimo ruských krajín v poslednom štvrťroku 2010, kedy vychádza, nájde svojich priaznivcov.

Uzavretá beta World of Tanks bola práve spustená a ak sa chcete zapojiť kliknite sem


napísal uni 8.7.2010
Páči sa mi!
WORLD OF TANKS


PC
PS4
Xbox One
PS5
Free2play

Vývoj: Wargaming.Net / Wargaming.Net
Štýl: Akcia / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk