SENGOKU

SENGOKU

Prvý krok k prosperujúcemu Japonsku

Dojmy

Manažmentové stratégie od Paradox Interactive patria k najlepším. Najčastejšie sa zaoberajú búrlivou minulosťou v Európe, majú na muške priemyselnú revolúciu, prvú či druhú svetovú vojnu. Sengoku nás však zavedie do historického Japonska. Hráči budú mať v rukách osud krajiny vychádzajúceho slnka.

Píše sa rok 1467 a po kolapse šogúnov Ashikaga sa krajina zmieta v občianskej vojne. Rozdrobené kolónie bojujú sami za seba, zrada a smrtiace zbrane číhajú na každom kroku. Hráč si zvolí jednu z japonských honosných rodín a cieľom je ovládnuť aspoň 50% územia krajiny a stať sa novým šogúnom. A to buď priamo ovládnutím jednotlivých provincií alebo prostredníctvom vazalov. Úlohu pri tom zohráva vojenská sila, diplomacia, politika, náboženstvo a ekonomika.

Sengoku sa odohráva na globálnej mape s japonskými ostrovmi, rozdelenej na sektory. Prepínaním pohľadov mapy sa zvýrazní situácia v krajine podľa požadovaných parametrov. Postupuje sa v reálnom čase s možnosťou zrýchlenia a pozastavenia hry. Na významnejšie udalosti upozorňujú správy, ktoré si hráč číta otvorením obálok. Mapa sa dá vzďaľovať, približovať a otáčať podľa potreby.


Pri všetkom asistuje trojica zástupcov - poverených poradcov, ktorých si hráč zvolí v úvode hry a podľa potreby ich kedykoľvek nahradí lepšími kandidátmi. Majú odlišné parametre a predpoklady na šéfovanie v troch kľúčových odvetviach. Majster ceremónií má na starosti vzťahy so susedmi, ako aj hospodárstvo v krajine. Môžete ho vyslať do ľubovoľnej provincie, kde koordinuje výstavbu a infraštruktúru. Návštevou iných mocnárov zlepší susedské vzťahy, môže vyberať aj extra dane, čo ale zvýši nespokojnosť v radách domorodcov. Armádny veliteľ má na starosti vojenskú oblasť, postredníctvom jeho osoby staviate hrady a zdokonaľujete opevnenia vo vašich provinciách. Okrem toho dokáže vyhľadávať roninov, samurajov bez pánov, ktorých je potom možné presvedčiť, aby bojovali na vašej strane. Popri tom dozerá na stabilitu v regiónoch. Ideálne je využiť túto možnosť v čase vyslania nepopulárneho vyberača daní.

Napokon je tu veliteľ stráží, ktorý dozerá na bezpečnosť vášho lídra a jeho rodu a prispieva aj k pokročilému rozvoju provincií. Dozerá na výstavbu spoločenstiev, rozvoju ideí, dielní a pokročilých technológií. Môže aj vyvolávať sváry medzi nepriateľskými rivalmi a ich vazalmi. K tomu vyhľadáva klany ninjov, ktoré sa dajú najať a využívať na sabotáž a záškodnícke aktivity. Poradcovia v jednotlivých odvetviach môžu vykonávať len jednu činnosť súčasne v určenom regióne. Po zavŕšení sú pripravení na ďalšiu úlohu. Hráč ich však môže predčasne odvolať, premiestniť a kedykoľvek poveriť iným poslaním. Prítomnosť poradcov v regiónoch je zvýraznéná modrým, žltým a červeným symbolom.

Prehľad klanu je miesto, kde vidíte zoznam a charakteristiky všetkých členov rodu, vládcu, manželiek a potomkov. Každá postava je osobnosťou s odlišnými črtami. Primárnou menou je česť, ktorá sa získava za chrabré činy a slúži na posilnenie moci. Pri investovaní cti je treba konať obozretne. Ak klesne pod nulu, líder musí spáchať očistnú samovraždu, seppuku, a na jeho miesto nastupuje príslušný dedič. Ak nie je nástupca, hra končí, je preto dobré mať manželku alebo aj niekoľko, ktoré porodia deti. Tradičným hodnotným platidlom sú popri cti financie, najčastejšie získané z daní.


Vojsko tvoria dva základné druhy jednotiek: pechota ashigaru a jazda samurajov. Neskôr, po kontakte s Európanmi, pribudnú strelci - arkebuzníci. Obrancovia sú vydržovaní v opevneniach a nastupujú do boja pri útoku nepriateľa. Štandardné jednotky sa ukážu na mape vo forme figúrok a je možné ich presunúť do ľubovoľného regiónu. Sú efektnejšie, ak majú priradeného veliteľa. Pri strete s nepriateľom nasleduje automaticky generovaný boj, kde zohráva úlohu počet a morálka. Pokles jednotiek na nulu znamená porážku, nulová morálka spôsobí ústup a mimo bitky sa regeneruje. Pri obliehaní je kľúčový dostatok pechoty.

Významná je diplomacia, kde sa lídri môžu zlučovať do klanov, vymieňať si zajatcov, posielať dary, ponúknuť svadbu a rozdávať tituly. Vplyv v krajine určujú aj náboženstvá. V provinciách sa stavajú chrámy a môžete sa prikloniť k  budhizmu, šintoizmu alebo kresťanstvu. Súčasťou postupu sú aj úklady, ktoré zvýraznia vybraný cieľ, ktorý hráč aktivuje a potom sa snaží vytvoriť podmienky a dohody na jeho splnenie. Môže to byť napríklad útok na vybraný klan s podporou ďalších spojencov.

Sengoku je grand stratégia, to znamená, že sa venuje výlučne manažmentu a vyžaduje premyslené kroky pri plánovaní postupu a spravovaní krajiny. Nebude to konkurencia pre Total War, pretože sa jedná o odlišný štýl hry. V Sengoku nezažijete epické bitky, v ktorých by ste priamo ovládali jednotky, ale pocítite väčšiu spätosť s krajinou vychádzajúceho slnka pri riešení jej interných problémov. 

Sengoku vychádza 13. septembra.



napísal uni 26.7.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SENGOKU


Sengoku
PC

Vývoj: Paradox Interactive / Paradox Interactive
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. september 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18381)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk