DUST 514

DUST 514

Priekopník v žánri free to play

Dojmy

Mnohí analytici, vývojári a možno aj hráči vidia vo free2play distribučnom modeli budúcnosť herného biznisu. Aj keď na PC sa už jedná o samozrejmosť a na nevôľu verejnosti, na tento model prechádzajú aj tie najväčšie mená. Čo sa konzolového trhu týka, tu sa ešte len objavujú prvé lastovičky, ktorých úlohou nie je presadiť sa, ako skôr preskúmať možnosti tohto modelu. Jedna takáto lastovička sa práve chystá odrieť na PS3. A je to veru lastovička o rozmeroch poriadneho moriaka.

Dust 514 je možno trochu nečakane titulom zadarmo. Skôr na PC sa dajú očakávať veľké tituly s bohatým rozpočtom v segmente free2play hier, o to viac je prekvapivé zameranie tejto multiplayerovej novinky. Stavia sa totiž do pozície priameho súpera populárnych multiplayerových bitiek na poliach v Killzone či MAG. No ešte predtým, ako si vás svojimi bohatými možnosťami získa, tak vás takmer úplne odradí od samotného hrania.

Od chvíle, kedy Dust 514 nájdete ako sťahovateľnú položku na PSN, k jej reálnemu hraniu vedie dlhá cesta. Doslova pôrod, kedy sa vás pokúsi otráviť všemožnými varovaniami o pripojení, odsúhlasovaním licencií, sťahovaním záplat, snáď aj upísaním vlastnej duše diablovi. Všetky tieto procedúry sú zbytočne zdĺhavé a vo chvíli, kedy už máte chuť konzolu vypnúť, tak sa všetko zmení. Pred vami začne pôsobivé sci-fi intro, ktoré vás zavedie do herného sveta. Dust 514 totiž nie je len takou bežnou multiplayerovkou. Svojou hĺbkou na trhu vyniká a aj keď príbehové zasadenie sa v tomto odvetví môže javiť ako druhotné, tak rozhodne to v tomto prípade len pridáva na celkovej atraktívnosti titulu.


Dust 514 majú na svedomí autori vesmírneho MMORPG Eve Online a novinka z ich malého portfólia dokonale zapadá do už vybudovaného a medzi hráčmi populárneho sveta situovaného 21 000 rokov do budúcnosti. Ľudstvo sa v ňom dostalo až tak ďaleko, že mu nestačila vlastná planéta a začalo kolonizovať nie len svoju galaxiu. Môže za to objavená červia diera, ktorá umožňuje cestovať naprieč vesmírom. Po jej náhlom kolapse však zostávajú vzdialené kolónie odrezané od materských svetov a spoločnosť tak prechádza nevyhnutnými zmenami. Nový život do rozpútanej vojnovej vravy prináša objavenie „nesmrteľnosti“. Možnosť prenášať vedomie do veľkého počtu klonov zabezpečí hlavne prísun stále nových síl na bojiská v tejto časti vesmíru.

Univerzum Eve Online je skutočne bohaté a Dust 514 prináša úplne nový pohľad naň. A nie len to, hra ponúka aj rôzne možnosti prepojenia a priamo ovplyvňovania súbojov hrami navzájom. Hráči z Eve si môžu „najímať“ hráčov z Dust 514 ako svojich bojovníkov dolu na planétach a takto spolu jednotlivé frakcie bojujú o zdroje a teritóriá. Takto bohato začlenené prepojenie nie je náhodné. Autori totiž dúfajú, že to pomôže obom hrám a takto prilákajú hráčov z jednej aj do tej druhej.

Na začiatku vás čaká niekoľko rozhodnutí. Prvé je vybrať si svoju „rasu“. Na výber máte štvoricu: Gallente, Minmatar, Caldari, Amarr. Každá má svoju špecifickú charakteristiku. Potom si musíte vybrať z troch frakcií. Samozrejmosťou je pohlavie, no a potom už je na rade výber povolania. Trieda Arbiter je určená na velenie v boji, začiatočníci však do rúk dostanú sniperky. Enforcer je čisto bojová trieda, sú to pešiaci určení do boja. Sentineli sa špecializujú na boj proti vozidlám a dokážu aj opravovať. Artificer je podporná trieda. Ku každej triede patria vlastné schopnosti, ich výber a úprava sú už na vás. Autori dokonca tvrdia, že v hre je toľko kombinácií, že ich naučenie pre každú triedu by zabralo 7 rokov. Na posúdenie tohto je ešte priskoro, no zrejmé je z toho zameranie na to, aby sa hráči zlepšovali len v jednom preferovanom štýle. Na ich vyvážení sa ešte pracuje, no zatiaľ v niektorých prípadoch nie je najlepšie.

Vaša postava sa na bojisko dostáva v „dropsuite“, čo je oblek pre orbitálny vpád na bojisko. V hrách sa jedná o známu vec. Tento si však môžete postupne upravovať podľa svojich možností a preferencií. Základom je váš osobný hub, kde si modifikujete dropsuit, pozeráte rebríčky a vyberáte hry. Po výbere hry sa dostávate už do spoločného hubu s ďalšími hráčmi. Zase si môžete konfigurovať veci, medzi nimi aj vozidlá. A odtiaľto sa vydávate rovno do hry.

Dust 514 beží zatiaľ len v otvorenej bete a je to badať. Prvý problém nastáva už pri výbere hry a pripájaní sa do nej. Zlyhá vyhľadávanie alebo vás po neúspešnom vyhľadaní privíta chybovou hláškou a dôjde k odpojeniu. No hneď v zápätí vás po tomto odpojení niekam pripojí a môžete hrať. A podobných momentov je tu viac. Konektivita ešte hapruje a ideálna nie je ani stabilita, občas vám hra padne. To je však niečo, s čím sa potýka snáď každá podobná hra a treba dúfať, že autori do vydania tento systém vyladia a pripravia na plnú záťaž.

Po pripojení sa potom ocitáte v spoločnosti ďalších 35 hráčov. Rozdelenie do dvoch tímov občas nereflektuje skill jednotlivých hráčov, teda nie vždy je dobre vyvážené. Na bojisku by ste však mali všetci ťahať za jeden povraz. Prax však ukazuje, že tímová hra tu nefunguje takmer vôbec a často vás nikto neoživí, aj keď prosíte o pomoc a všetci okolo vás veselo pobehujú. Takže je to len na vás a vašej smrteľnej výbave. Do akcie sa dá dostať veľmi rýchlo, nie je veľmi špecifická, skôr naopak. O to rýchlejšie sa však do hry dostanete a môžete začať po bojisku rozosievať smrť.


Mapy sú pomerne rozsiahle a okrem širokých priestranstiev sú posiate aj budovami. Tie sú niekedy  viac inokedy menej členité. To isté platí aj pre mapy. Za istých okolností môže ale nastať situácia, ktorá hrá do karát sniperom. Na holej pustatine sa takmer nemusia pohnúť a hravo všetko likvidujú, kto im príde do mušky z jedného miesta. Takéto mapy však vyžadujú aj dopravné prostriedky. Okrem útočenia môžu poslúžiť aj na výsadok. Jazdný model vozidiel je však veľmi slabý. Akoby plávali. a vôbec nemáte pocit, že sa dotýkajú povrchu. Mapy trápi ešte jeden problém - chyby spawnovania. Pri ňom hra totiž neberie ohľad na to, či vás vrhne rovno medzi súperov. Využiť sa to dá šikovne, no často sa dostanete aj do smrteľného zovretia.

K dispozícii máte dva základné herné režimy, ktoré zodpovedajú štandardom žánru. Je tu dobíjanie oporných bodov na mape. Vďaka ich obsadzovaniu tak ničíte mobilné veliteľské centrum súpera (čo je vlastne veľká loď) a hra končí pre ten tím, ktorý je v bránení vlastného centra menej úspešný. Druhý režim je čistý team deathmatch, v ktorom sa proti sebe postavia tímy s obmedzeným počtom klonov, ktoré možno použiť na respawn. Ak sa vášmu tímu minú rezervy skôr, končíte.

Dust 514 je poháňaný dobre známym, no nie najmladším Unreal enginom tretej generácie. To so sebou prináša všetky jeho plusy aj mínusy. Nesmú vás prekvapiť dlhé loadingy ani načítanie textúr. Hra taktiež neašpiruje na popredné priečky v technickom spracovaní a skôr jej kraľuje sterilita prostredia. Avšak hýbe sa už teraz dobre a nemali by vás trápiť žiadne prepady fps (ak teda nebude štrajkovať pripojenie). Horšie sú na tom zvuky. Vojnová hra by rozhodne mala znieť viac autenticky, nie tak umelo, sterilne a nevýrazne.

Dust 514 dokáže zaujať už teraz, ponúka doteraz nevídané možnosti prepojenia s inou zo stálic MMO hier. A taktiež obsahuje bohaté možnosti, ako si jej hranie prispôsobiť čo najviac svojmu gustu. Trápia ju však nemalé chyby, ktoré môžu hranie nepríjemne narúšať. Nevyniká ani svojim technickým zameraním. Je však priekopníkom vo free2play sfére na konzolách a to najdôležitejšie, čo rozhodne o jej osude, bude nakoniec vyvážanie systému skillov a vybavenia pre platiacich aj neplatiacich zákazníkov. Menu Aurum totiž možno získať len za reálne peniaze, ISK zas hraním. Sľuby autorov o vyvážení systému dvojitej meny pre hráčov sú síce pekné, no o ich naplnení sa presvedčíme až neskôr v priebehu tohto roku.


napísal matus_ace 20.2.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
DUST 514


Dust 514
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / CCP Games
Štýl: Akcia / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk