DARKSIDERS III

DARKSIDERS III

Čo nám prezradilo demo Darksiders 3?

Novinári majú na Gamescome tú výhodu, že ich nemusia zaujímať žiadne nekonečné rady čakajúcich na hry. Jednoducho majú svoje oddelené haly, kde sa hry prezentujú za zatvorenými dverami. Dostanete kávičku, o hre vám niečo porozprávajú samotní vývojári a popritom si zahráte demo. Nie vždy sa však podarí dohodnúť takéto stretnutie pre všetky hry. A aj keď nás THQ Nordic pozvali za svoje zatvorené dvere, už sme si tam nemohli vyskúšať Dakrsiders 3. Dostali sme však možnosť predbehnúť všetkých ľudí čakajúcich na hru vo verejnej hale a kým ma množstvo ľudí zabíjalo pohľadom, mal som možnosť okúsiť hnev Fury priamo v hre.

Prečo to takto opisujem? Lebo ako novinár chcem čo najviac informácií od autorov spolu s priestorom na otázky, čo som tu nemal. No taktiež tieto demá bývajú odlišné. Sú stavané na to, aby sa tam každých desať minút otočila kopa ľudí, ktorí budú šťastní s tým, že v jednom krátkom úseku sa im podarilo rozsekať všetko, čo im vošlo do cesty. Takéto demo tak úplne nereprezentuje finálnu hru, ale je len akousi maškrtou. Keď si už človek postojí tie 4 hodiny v rade a hrá len 10 minút, tak má mať pocit nezničiteľnosti.

Nehovoriac o tom, že mne sa navyše v tomto deme hneď na začiatku zasekol nejaký skript, takže sa mi v leveli neobjavili nepriatelia, kvôli čomu sa nedalo ani hrať či pokračovať ďalej. To nie sú veci, ktoré by vám hneď na úvod pomáhali budovať dobrý dojem, no nakoniec som od Darksiders 3 odchádzal spokojný. Možno niekde na hre badať problematickú históriu série, ktorá si už prešla krachom vydavateľa a aj rozpadom štúdia, takže technologicky na tom teraz nie je tak, ako by sa o hru dokázal postarať nejaký väčší vydavateľ s bohatším tímom, no badať tu lásku k pôvodnej dvojici hier.


Už tu bol Vojna a neskôr aj Smrť, no tretí jazdec sa radí k nežnému pohlaviu, aj keď to v boji tak nepôsobí. Fury je fialovovlasá žena vyzbrojená najmä svojím bičom, ktorým rozosieva smrť všade navôkol a ponúkne nám svoj pohľad na udalosti, ktoré prebiehajú paralelne s prvými dvoma hrami. Zem sa stala stredom vo vojne medzi nebom a peklom, takže to, kde sme sa v deme dostali, už pripomínalo len zničenú post-apokalyptickú mestskú pustatinu. Okolo nás sa síce týčili budovy, no život by ste tu hľadali len márne. To však neznamená, že by tu nebol čulý ruch. No všetky tie monštrá navôkol ste z tohto sveta museli zniesť.

Fury vo svojom príbehu potrebuje zničiť sedem smrteľných hriechov, ktoré sú v hre reprezentované démonmi a my sme mali možnosť bližšie sa pozrieť na Závisť, ktorá vedela narobiť problémy, no k tomu až neskôr. Fury má so svojimi „súrodencami“ hneď niekoľko vecí spoločných. Síce nevieme, či ich v hre stretneme, no pozrieme sa na niektoré už aspoň čiastočne známe miesta. Zároveň Fury neputuje spustošenou Zemou sama, ale má sprievodkyňu, ktorá sa v deme ukázala, no netušíme, kto to je. Reťaz nám však napovedá, že pravdepodobne s Fury nebude úplne dobrovoľne.

No to sú však všetky čriepky príbehu, ktoré sme v tomto krátkom deme mohli pochytiť. Rozhodne ale musím pochváliť dizajn spustošeného sveta, ktorý síce vyzerá jednoducho, no má svojskú atmosféru, ktorá vás k sebe ťahá. Ešte viac vás však priťahuje Fury, a to vôbec nie v nejakom sexuálnom zmysle. Má charakter, na čo stačila naozaj už táto krátka ukážka. Aj jej dabing sa prezentoval vo veľmi dobrej forme a ešte viac zvýrazňoval osobnosť hlavnej antihrdinky. Cítiť z nej pohŕdanie ľudstvom, dokonca aj jej oponentmi. Rieši si vlastnú agendu a pôsobí aj trošku egocentricky. Ak si v celej hre postava udrží takýto charakter a dabingová herečka si udrží nastavenú latku, bude to určite zaujímavá cesta naprieč svetom s takouto postavou.

Demo bolo hlavne o súbojoch, z ktorých som však mal pocit, že sú trošku zjednodušené oproti tomu, čo by sme mali očakávať. Najmä z hľadiska ovládacej schémy a aktivity nepriateľov. Na druhej strane sa však na ne pozerá veľmi dobre a Fury svojím bičom seká všetko navôkol s takmer baletnou eleganciou a nezáleží na tom, či sú to bežní démoni alebo práve Závisť. Útoky môžete viazať aj do komba, no práve v tejto oblasti demo trošku zaostávalo a často stačilo len dookola stláčať X.

To už neplatilo pri boji so Závisťou, ktorá bola jediným bossom v deme a stretnete ju v hale, ktorá práve jej dáva výhodu v boji. Envy totiž útočí najmä prostredníctvom tlakových vĺn, na ktoré si musíte dávať pozor. Opäť je to o učení sa schémy útokov vášho nepriateľa, kým neodhalí svoju slabinu a až potom môžete bezpečne zaútočiť. Nesmiete byť prekvapení, keď s vami prerazí podlahu, no ani tým, že sa začne „hra na schovávačku“, kedy musíte prekonať prekážky v prostredí, aby ste mohli zaútočiť. Vtedy využijete bič, ktorý je nielen na útoky, ale aj na prekonávanie prekážok. Umožňuje tiež vzdušné útoky a osvojiť s musíte aj úskoky v tom správnom momente. Nič, čo by k žánru už roky nepatrilo, ale hralo sa to dobre a aj sa na to dobre pozeralo. Škoda, že po porážke Envy to bolo už len o sekaní ďalších démonov.

Takže vidíte, aj keď nedostanete do rúk tú najlepšiu možnú ponuku a ešte aj to demo sa hneď v úvode pokazí, stále môže hra zanechať pozitívny dojem. Štylizovaná grafika dokáže osloviť, aj keď na trhu nájdete aj krajšie hry. Rovnako dokáže osloviť aj efektívny súbojový systém, no zároveň dúfam, že bude vo finále hlbšie prepracovaný ako tu. A Fury má gule. Je to postava s charakterom, zaujímavou zbraňou a ešte zaujímavejšími elementálnymi schopnosťami, keď dokáže prebrať napríklad ohnivú formu. Je tu toho veľa, na čo sa môžeme tešiť a rozhodne sa aj tešíme. Navyše to čakanie nebude dlhé. Hra totiž vychádza už 27. novembra.


napísal matus_ace 3.9.2018
Páči sa mi! (+2)
DARKSIDERS III


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Gunfire Games
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 27. november 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19959)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk