MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER

MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER

Ukázala nám nová Marvel hra svoj potenciál?

Dojmy

Nintendu sa občas podarí získať naozaj netradičné exkluzivity od tretích strán. Také, ktoré by ste fakt ani nečakali, no nakoniec sa ukáže, že ak by ich pod svoje krídla nezobrali, asi by nevyšli nikdy. Asi tušíte, že hovorím v prvom rade o Bayonette, no podobných hier bolo ešte zopár. A teraz sa javí, že rovnaký osud postretol aj kedysi obľúbenú, no teraz takmer zabudnutú sériu Marvel Ultimate Alliance. Stala sa totiž doteraz nevídaná vec a Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order je prvou Marvel hrou, ktorá je produkovaná a aj vydávaná japonským gigantom. My sme teraz mali možnosť si vyskúšať E3 demo hry, ktoré nám ukázalo, čo môžeme od hry čakať.

Marvel si teraz hry riadi iným spôsobom a vidieť sme to mohli vidieť už na niekoľkých tituloch. Partnerov si dôkladne vyberá, hry nechce mať zasadené do niektorého už existujúceho univerza (teda hlavne filmového), no aj tak sa okolo tých filmov s hrami stále tak trochu obšmieta. A táto hra je len ďalším dôkazom toho všetkého. Odohráva sa totiž v novom univerze, ktoré je oddelené od toho, v ktorom boli zasadené prvé dve hry. Zároveň bude obsahovať postavy a motívy, ktoré sú príbuzné s tými na filmovom plátne, lebo práve tie zaujímajú masy.

Takže aj keď to má Thanos na filmovom plátne už dávno za sebou, tu bude práve on hlavným zloduchom a v ceste za ním vám bude stáť jeho Black Order. Zaostávať však nebudú ani ďalší známi zloduchovia a E3 demo nám ukázalo, že budeme bojovať napríklad aj proti organizácii The Hand, ktorú môžete poznať z Daredevila od Netflixu. Mali sme bojovať s jej prisluhovačmi a pomôcť tiež Iron Fistovi. Čakajú tu tak na vás naozaj známe motívy a to ani nemusíte byť fanúšikmi komiksov. Stačí, ak ste posledných 10 rokov chodili do kina na MCU filmy, či sledovali rôzne seriály.


Samozrejme si však najviac užijú práve fanúšikovia komiksov, keďže toho obsahu tu bude naozaj veľa a ak môžeme súdiť z dema, občas možno bude aj trochu náročné absorbovať to všetko, čo sa pred vami deje. Už len tých hrateľných postáv tu bude cez 30, k tomu si pripočítajte zhruba 30 bossov a ešte aj mnohé známe NPC. Nájdete to Avengerov, Guardianov, Defenderov, Inhumanov, hneď trojicu Spider postáv a mnoho ďalších. Pozitívom je, že odkedy Disney odkúpil Fox, tak Marvel začal zase prejavovať lásku X-Menom a tí sa tak výrazne vrátili nielen na stránky komiksov, ale nájdete ich vo väčšom zastúpení aj tu.

Vydanie hry je už za rohom (na Switch príde už 19. júla), no aj tak oficiálne o príbehu veľa nevieme. Vieme akurát to, kto bude proti komu bojovať, no akékoľvek detaily o tom, čo spojilo všetkých známych hrdinov do jedného tímu sú nám neznáme. A svetlo do príbehovej oblasti neprinieslo ani demo, ktoré nás hodilo priamo do akcie a bolo zamerané skôr na ňu. Stačilo si v priestoroch európskej centrály Nintenda nájsť ďalších troch parťákov, vypočuť si inštrukcie k hraniu a išlo sa na vec.

V deme ani zďaleka nebola ponuka všetkých postáv z hry. Tie si navyše budete musieť postupne sprístupňovať progresom v príbehu. Aj tak bola ale ponuka už na úvod pomerne bohatá a bolo si z čoho vyberať. Každého z hrdinov veľmi dobre poznáte a môžete si vybrať, či budete hrať za niekoľko s útokmi skôr z väčšej diaľky, alebo vsadíte na silu a päste. Nepáči sa vám vaša voľba? Stačí v hre prísť na logo SHIELDu a môžete si v menu vybrať niektorú z ďalších dostupných postáv. Navyše je hra robená pre kooperatívne hranie vo štvorici, no ak nie je plný počet hráčov, medzi tými dostupnými sa viete prepínať. Postavu neobsadenú hráčom totiž môže ovládať umelá inteligencia. Kooperácia v hre však funguje na drop-in/drop-out systéme, takže sa kedykoľvek môže niekto pripojiť a aj odpojiť, takže naozaj ideálne na hranie s priateľmi na gauči.

Postavy sú síce rôznorodé, no koncept hrania s nimi je vo všetkých prípadoch rovnaký. Keďže je hra klasickou jednoduchou hack and slash, máte k dispozícii ľahký útok, ťažký útok, blok a množstvo možností kombinácií týchto základných prvkov s pohybom. Postavám taktiež nechýbajú špeciálne útoky, no keďže je to tímová hra, nájdete tu aj tímové synergie medzi postavami a taktiež tímové špeciálne útoky, do ktorých sa môžu pokojne zapojiť aj všetky štyri postavy naraz a rozpútať tak na obrazovke skutočnú apokalypsu.

Problém je, že to je celé trochu neprehľadné. Možno to bolo spôsobené tým, že nás demo len vrhlo do akcie možno aj niekde v polovici hry, no občas bolo náročné sa v tom všetkom dianí orientovať. Nepriateľov sú tu hromady, efekty vyzerajú parádne, užívate si túto akčnú jazdu, potom zrazu spustíte tímový špeciálny útok a stratíte prehľad. Uvidíme, čo sa na tom zmení v plnej verzii, prípadne ako sa to zmení, keď si hru budeme môcť prejsť od začiatku. Zatiaľ ale poteší, že to všetko vychádza z predlôh. Teda postavy majú také útoky, ako by ste od nich čakali. A dokonca aj pohyb, ktorý je pre ne typický.

Je to akčné, je to chytľavé a celé je to intuitívne. Rozdávať údery a kopance dokáže hneď naozaj každý. Tu a tam sme čelili aj silnejším súperom, ktorí toho zniesli viac, no nebolo to nič, čo by sme spoločne nedokázali prekonať. Hra k tomu navyše pridáva aj RPG prvky. Možno si to v zápale boja ani nevšimnete, no počas hrania vám tu a tam vybehne notifikácia, že tá alebo hentá postava dosiahla nový level, čo pre ňu znamená možnosť zlepšenia. Každá postava tu má vlastné štatistiky, no bohužiaľ to nebola vec, do ktorej sme sa v tomto deme vedeli hlbšie ponoriť, takže si ešte chvíľu počkáme, kým sa pozrieme na to, akú hĺbku RPG systém v hre ponúkne.


Hra môže byť občas chaotická, no je tu aj vec, ktorá sa vám snaží pomáhať a to je automaticky sa meniaca perspektíva podľa toho, kde sa vaše postavy pohybujú a čo sa deje na obrazovke. Niekedy na ne nazeráte priamo zhora, inokedy sa uhly menia, stále sa však perspektíva hry snaží postarať o to, aby ste dobre videli, kde sa bojuje, prípadne kadiaľ dokážete postupovať stealthom tak, aby vás v danej pasáži nepriatelia nevideli. Kamera stále tu a tam dokáže nahnevať, postav sa stále dokážu tu a tam zaseknúť, no ak niekto zaostáva, hra ho automaticky teleportuje tam, kde to práve vrie.

Grafika je pekná, vynikajúco komiksovo štylizovaná, aj keď jednoduchá. Má to však svoj dôvod. Ide tu totiž o to, aby všetko bežalo hladko, nech sa na obrazovke deje čokoľvek. Nakopávate zadky desiatkam nepriateľov, používate efektné útoky, no aj tak hra beží stále hladko. To v takto dynamickej akcii určite každý ocení. Vtipné je tiež sledovať, že sa Marvel snaží, aby postavy nevyzerali ako vo filmoch a seriáloch, no zároveň chce, aby tak trochu aj vyzerali ako ich filmové a seriálové verzie.

Marvel Ultimate Alliance 3 nebude zbierať desiatky a podobné známky, no úprimne to asi ani netreba. Chceme od hry poriadne chytľavú akciu pre hranie s priateľmi, ktorá ponúkne obľúbené komiksové postavy, prehnané efekty a príjemný audiovizuál. Za vývojom hry stoja Team Ninja, jej príbeh zas píše komiksový autor Marc Sumerak, čo sú všetko ľudia dostatočne skúsení na to, aby to všetko dotiahli do úspešného konca. A, našťastie, už nebudeme musieť dlho čakať na to, kým sa presvedčíme o tom, či sa im to podarilo.


napísal matus_ace 2.7.2019
Páči sa mi!
MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER


Switch

Vývoj: Nintendo / Team Ninja
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19. júl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19512)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk