MAIN ASSEMBLY

MAIN ASSEMBLY

Čo si postavíš, to si aj odskúšaš

Dojmy

Chceli by ste tvoriť, dizajnovať, programovať a následne aj testovať roboty, drony, stroje a vôbec čokoľvek, čo vám napadne? Môžete. Možno nie v reálnom svete, ale určite aspoň v tom videohernom. Existujú viaceré tituly, ktoré vám niečo z toho ponúknu a najnovším je Main Assembly, ktorý je zatiaľ ešte v Early Access.

V hre budete ovládať malého guľatého lietajúceho drona, s ktorým budete tvoriť či už v sandboxe, alebo v rámci rôznych výziev. Ešte predtým je však dobré vyskúšať si tutoriál, ktorý vás naučí úplné základy. Tam vás bude sprevádzať robotický hlas, ktorý vám bude radiť a vysvetlí vám, ako v hre fungujú základné veci.

Samotná tvorba a dizajnovanie sú jednoduché, teda ak sa uspokojíte s kockou a štyrmi kolesami. Nie ste však obmedzení len na ostré hrany a uhly. Postupne sa budete môcť púšťať aj do odvážnejších dizajnérskych kúskov a pre tých najlepších nebude problém vytvoriť repliky reálnych strojov, či už áut, stíhačiek alebo čoho len chcete. Tým však vaša práca nekončí.


Musíte ešte umiestniť motory, kolesá, prípadne trysky/vrtule, ktoré sú dostupné v rôznych veľkostiach a kolesá sa delia na niekoľko typov (terénne, hladké,...) Najdôležitejšia je však dokovacia stanica, vďaka ktorej budete váš výtvor môcť ovládať. Okrem týchto častí máte k dispozícii aj množstvo ďalších súčiastok rozdelených do kategórií. Môžete tak využiť napríklad piesty, pružiny, svetlá, senzory, zbrane a mnohé ďalšie.

Po skompletizovaní vášho stroja po dizajnovej stránke prichádza na rad programovanie. Nemusíte sa hneď desiť, v základe ide len o nastavenie ovládania tak, aby vaše nové „vozítko“ jazdilo a zatáčalo. Viete si tiež upraviť výkon motorov aj maximálny uhol natočenia kolies. To je však opäť len základ, pre pokročilejších je tu množstvo matematických, logických, trigonometrických a ďalších funkcií, ktorými ešte podrobnejšie nastavíte ovládanie a správanie. To však bude skôr pre tých pokročilejších. Celkovo sa s programovaním viete veľmi dobre pohrať a upraviť si fungovanie rôznych vecí tak, ako chcete alebo potrebujete.

Okrem maximálnej slobody pri tvorení a programovaní vyniká Main Assembly aj veľmi dobre spracovanou fyzikou. Ovládanie ovplyvňuje povrch terénu, po ktorom jazdíte a je preto dobré zvoliť vhodné pneumatiky, buď na asfalt, do terénu, alebo aj na ľad/sneh. Zároveň si musíte strážiť hmotnosť. Tú neovplyvňuje len samotná veľkosť a množstvo prídavných súčiastok, ale aj materiál. K dispozícií je niekoľko druhov rozdelených podľa hmotnosti. Kým najľahšie vám poskytnú len malú odolnosť, taká oceľ vám za cenu vysokej hmotnosti (ktorá zas ďalej ovplyvní ďalšie veci) ponúkne najvyššiu odolnosť.

Rovnaké pravidlá platia aj pri lietajúcich strojoch. Zároveň sa pri nich dajú dobre využiť materiály s lepšími aerodynamickým vlastnosťami. Zatiaľ si však v hre len zajazdíte a zalietate. Simulácia vztlaku do hry nie je zapracovaná a vytváranie lodí a brázdenie vodných plôch si neužijete. Myslím však, že autori toto do hry postupne zapracujú, určite by to nebolo na škodu. Kolízie by mohli fungovať aj lepšie, taktiež model poškodenia by sa dal ešte vylepšiť, ale napriek tomu sa viete celkom pekne „rozbiť“.

Túto časť hry si užijete asi najviac, samotné hranie až také zábavné nie je. Nájdete tu totiž len sériu postupne sa odomykajúcich výziev a sandbox (sólo alebo aj multiplayer). Vo výzvach sa tak napr. budete pokúšať prejsť na druhú stranu haly, cez dráhu plnú prekážok a za paľby basketbalových lôpt, ktoré vás môžu poľahky zničiť. Alebo budete manipulovať s nákladom, zachraňovať tzv. „dummies“, čo sú testovacie figuríny, a neskôr aj ďalšie výzvy, ktoré sa odomykajú. Privítal by som však nejaké nápovede, ktoré by hráčovi pomohli splniť hlavne tie náročnejšie úlohy.

V sandboxe máte k dispozícii jednu veľkú a veľmi dobre spracovanú mapu. Nájdete tu všetky druhy terénov, roviny aj kopce a dokonca aj pretekársky okruh. Na mape je niekoľko pretekov, po zemi aj vo vzduchu a veľký skok. Ďalšie aktivity budú postupne pribúdať. Nové mapy by tiež boli fajn, napr. taká púšť alebo mapa inšpirovaná Mesiacom by mohli byť veľmi zaujímavé a zábavné.


Tých pár aktivít si však sami neužijete. Práve preto príde vhod možnosť pozvať do hry kamaráta. Okrem pretekov môžete vďaka poslednej aktualizácii vyskúšať aj kooperačné hranie, kedy jeden bude riadiť a druhý ovládať nejaký iný mechanizmus, napr. zbraň. Pribudli (zatiaľ len experimentálne) kolízie. Môžete sa tak skúšať navzájom zničiť použitím zbraní, ako je napríklad kotúčová píla alebo vrták. Po tejto stránke je tak hra zatiaľ dosť chudobná a treba počkať na viac obsahu.

Napriek tomu, že je Main Assembly stále EA titulom, po technickej stránke to zvláda výborne. Grafika je jednoduchá, ale pekná, hra sa hýbe skvele a nezaznamenal som ani žiadne iné problémy, chyby či pády. Dostanete tak zaujímavú tvorivú záležitosť, ktorá sa bude ďalej zlepšovať a rozširovať, ale samotného hrania a zábavy si sami až toľko neužijete.


napísal AdamXMX 18.8.2020
Páči sa mi! (+2)
MAIN ASSEMBLY


PC

Vývoj: Team17 Digital / Bad Yolk
Štýl: Managementová / Simulácia
Dátum vydania: 26. január 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk