MAFIA: DEFINITIVE EDITION

MAFIA: DEFINITIVE EDITION

Prechádzka v uliciach Lost Heaven

Márne by ste v tomto regióne hľadali hru, ktorá je väčším kultom ako česká Mafia. Hru vytvorilo štúdio Illusion Softworks predtým, než sa stalo súčasťou gigantu 2K a jej scenár napísal Dan Vávra. Zaviedla vás do fiktívneho mesta Lost Heaven v 30. rokoch a inšpiráciu mnohými gangsterskými klasikami ani neskrývala. Dopad hospodárskej krízy, prohibícia a konkurenčný boj gangsterských skupín o boj nad touto videohernou verziou New Yorku podmanili nejedného z hráčov a zhodou okolností práve v piatok hra oslávi presne 18 rokov od svojho vydania. Pomerne vhodná príležitosť na to, aby sme si ju pripomenuli, čo poviete?

Navyše si ju nepripomíname len tak pre nič za nič. Budúci mesiac vyjde jej remake v podobe Mafia: Definitive Edition a my sme mali možnosť zahrať si celkovo šesticu misií, z čoho vám môžeme priniesť hodinu záznamu. Tá hodina je však málo, celá preview verzia sa do nej ani náhodou nezmestí, tak vám aspoň opíšem ten zvyšok, aké dojmy vo mne hra zanechala a či sa česká legenda dočká pocty, akú si zaslúži. Asi netreba zdôrazňovať, že tento remake bude kontroverzný, ale myslím si, že aj dosť dobrý.

Prečo bude kontroverzný? Lebo nie je 1:1 s pôvodnou hrou. A nemyslím teraz len hrateľnosť, na ktorú ste sa už mohli pozrieť v gameplay videách. Ono sa tu dosť zmenilo aj v scenári, v dialógoch, niečo málo dokonca pribudlo, rozvinie sa viac dejová vetva s Tommyho ženou a podobne. Perfektne to celé ilustruje úvod hry. Spomínate si ešte na úvodné titulky v Mafii? Začína to na pobreží, prelet krajinou, dostávame sa do mesta, nasávame atmosféru jeho ulíc a do toho hrá príjemná hudba. To isté je aj tu a budete mať z toho zimomriavky, potom ale príde scéna vystúpenia z vlaku a niečo vám nesedí.


Nastáva osudové stretnutie, ktoré ovplyvní osud hlavnej postavy a spoznávate ju. Už to ale nie je Tommy ANgelo, ktorý prichádza do bistra, ale detektív Norman. Jadro je rovnaké, ide o dohodu medzi gangstrom a policajtom, ale odohrávajú sa pred vami iné situácie. Tommy si už neobjednáva kapučíno, detektív Norman v rozhovore vystupuje inak, bavia sa o trochu iných veciach. Dabing hry je nový a zmenený. A mnohým sa to určite nebude páčiť, aj keď o v zásade veľa vecí nemení. Napríklad sa mi páči nová dynamika v tomto rozhovore, ktorá pôsobí tak, že to je medzi postavami vyhrotenejšiu. Aspoň teda v úvode.

Nové tváre, nové dialógy, ale určite vás poteší, že budete počuť staré známe hlasy. Síce to bolo otázne, no nakoniec sa v 2K rozhodli, že hru opäť nadabujú aj v češtine a pokúsia sa zohnať toľko pôvodných hlasov, koľko len bude možné. V tejto úvodnej scéne tak sledujete výmenu medzi Marekom Vašutom (Tommy) a Alexejom Pyškom (Norman). A známe hlasy sa vracajú aj neskôr. Vedeli by ste si napríklad predstaviť Paulieho bez hlasu Petra Rychlého? Sam a Frank taktiež prehovoria starými známymi hlasmi, Donovi Salierimu tentoraz prepožičal hlas Marcel Vašinka a podobných prípadov je tu ešte pár.

Avšak sám som s dabingom narazil na jeden menší problém a týka sa jeho kvality. Nemyslím teraz tej technickej kvality, keďže tá pôvodný dabing prekonáva míľovými krokmi. Nedával by som to ani za vinu hercom, aj keď sú už o takmer 20 rokov starší a dabujú tie isté postavy. Možno to je chyba réžie, že niekedy z hercov nedostali to, čo si daná scéna vyžaduje, alebo to hrali bez obrazu. Pred vami sa odohráva naozaj vypätá scéna, no z hlasov to nepočuť. Našťastie sú tu aj opačné momenty, kedy sa herci presne trafili do tónu scény. Napríklad dialógy v aute, keď Tommy, Paulie a Sam idú do motelu vybrať výpalné. No a ešte jedna drobnosť k dabingu – väčšinu z vás by to nemalo prekvapiť, ale keďže sa hra robí od základov, postavy v štúdiu stvárnili noví herci, ktorí im prepožičali tváre. Nielenže sú iné, ale pohyb pier sedí na anglický dabing. K češtine však nechýba české menu a české titulky.

Síce som sa už dotkol aj nejakých ďalších vecí, ale v zásade som ešte stále pri tej úvodnej scéne v bistre. Až po nej hra začína a Tommy začína rozprávať príbeh o tom, ako sa stal gangstrom. Vlastne teda hráte retrospektívu, ktorá je občas doplnená vnútorným rozprávaním či dokonca intermezzom z bistra. Tommy ako obyčajný taxikár rád ťahal nočné šichty, lebo vynášali viac ako len 30 centov za jazdu do kostola. Jedna takáto jazda sa mu stala osudná. Spoznal Paulieho a Sama, cez ktorých sa nakoniec dostal až do rodiny Dona Salieriho.

Nebola to však priama cesta a kým sa tam dostanete, čaká vás jedna adrenalínová nočná naháňačka, niekoľko bežných taxikárskych jázd po meste a aj jedna nepríjemná nakladačka, z ktorej vás dostanú vaše rýchle nohy a Paulieho brokovnica. Už ste teda síce v rodine, ale nemôžete očakávať, že sa ihneď stanete Donovou pravou rukou. Po mafiánskom kariérnou rebríčku sa stúpa pomaly a postupne, takže si odjazdíte výber výpalného, no príde aj na sabotáž. No a keďže ste mafiánskym šoférom, ak slepé kura k zrnu sa dostanete aj do pretekárskeho monopostu, v ktorom musíte vyhrať preteky.

Preview verzia hry obsahuje prvých 5 kapitol z hry a následne nás hodila do desiatej nazvanej Výlet do prírody, kde si užijete aj peknú akciu uprostred upršaného nočného vidieka, čo má veľmi dobrú atmosféru. Celkovo tak 6 kapitol a ako ste sa už asi dovtípili, tak aj vrátane legendárnej pretekárskej kapitoly, ktorá bola v pôvodnej hra známa tým, že bola až prehnane náročná. A teraz už nie je. Zároveň to ilustruje, ako bola celá hra prekopaná tak, aby bola ani nie tak jednoduchšia, ako skôr prístupnejšia.


Stále si z Mafie totiž viete spraviť ťažkú hru a naozaj milo ma prekvapilo množstvo rôznych nastavení, ktoré tu ovplyvňujú hrateľnosť. Akcia vám tak dobre nejde, ale jazdu chcete mať reálnejšiu a náročnejšiu? Pokojne. Môžete si tiež upraviť to, ako na vás reagujú policajti v uliciach mesta. Don Salieri síce má podplatených pár pochôdzkárov, ale na najvyššom nastavení polície vám ani to nepomôže. Navyše hra poskytuje aj klasický režim, ktorý síce tiež nie je 1:1 s pôvodnou hrou, ale aspoň sa snaží napodobniť  niektoré veci, ktoré boli pre ňu typické. Ak teda túžite po náročnejšom a vernejšom zážitku, toto je režim, v ktorom chcete hrať.

Ak vôbec čítate tento článok a nepozeráte náš hodinový gameplay, určite si tú hodinu pozrite. Nájdite si na to čas, stojí to za to. Načrtne vám príbeh, predstaví vám dabing, hudbu a hlavne hrateľnosť. Či je to akcia, alebo aj jazda v aute. Trochu mi je ľúto, že sme nedostali možnosť užívať si režim voľnej jazdy, ale ako môžete vidieť vo videu, v preview verzii toho jazdenia rozhodne nebolo málo. Dokonca aj ponuka áut bola pomerne pestrá, akurát tie toľko propagované nové motorky tu neboli. Pri jazde v aute môžete počúvať dobovú hudbu a ak sa bojíte polície, bude sa vám hodiť aj obmedzovač rýchlosti, aby ste v uliciach neprekračovali rýchlosť a nepútali tak na seba píliš pozornosť. Na mape ale policajtov vidíte, tak ak sú nejakí v blízkosti, dodržujte pravidlá a budete v pohode. Ak vás začnú naháňať, musíte sa im pokúsiť ujsť, na čo tu slúžia rôzne zátarasy.

Zároveň jazda po meste ukazuje niečo, čo asi mnohí z vás tušia – Mafia: Definitive Edition je vystavaná na základe tretej časti. Takto sa dnes robia hry, vývoj je náročný a ak máte niečo hotové, oplatí sa to použiť aj v ďalšej hre. A nie je to len o engine, ale aj o ďalších veciach. Ako je napríklad jazdný model, ktorý jasne vychádza z trojky, ale je upravený. Trojka ma až tak nebavilo a veľa času som v nej nestrávil, ale tu sa mi jazdí lepšie aj na základnom nastavení. Je to zábavnejšie, zaujímavejšie, auto má jasnú váhu aj zotrvačnosť, takže ak zbadáte policajta a dupnete na brzdy, nemusíte to dobrzdiť. Kvalitne je spracovaná jazda na mokrej ceste, ktorá vie dať zabrať. Navyše si teda ešte dokážete detailnejšie nastavovať jazdný model a vybrať si viac simulačný.

Z trojky sú prebraté ale aj ďalšie veci. Napríklad animácie, na ktorých t vidíte na prvý pohľad, či už je to pohyb postáv, alebo aj akcia. Nie je to nutné zlé, trojka mala niektoré animácie na vysokej úrovni, DE vyzerá veľmi dobre a naozaj ako moderná hra. Zároveň to ale trochu ovplyvňuje aj samotná hrateľnosť, ktorá sa vzdialila od pôvodného konceptu a priklonila k tomu, čo poznáte z dvojky a trojky. Pribudol tak napríklad cover & shoot štýl, takže sa môžete kryť a strieľať spoza úkrytu. Aspoň sa vám ale hneď neregeneruje zdravie, keď sa na chvíľu skrčíte na nejakou debnou. Ale to by autorom hráči asi len ťažko odpustili.

Rovnako grafika jasne vychádza z trojky, ale je potiahnutá trochu ďalej a s peknou porciou rôznych nastavení, ktoré sú v PC verzii už teraz. Postavy by síce mohli byť aj lepšie, ale autá a aj mesto sú parádne. Skombinujte to a užijete si napríklad parádnu jazdu nočnými ulicami Lost Heaven, ktoré sú tu a tam vysvietené nejakým veľkým nápisom a pôsobia aj dosť živo. Už len treba vychytať správanie NPC, aby to občas nepôsobilo tak, že idú prakticky nikam. Pôsobí to veľmi strojovo a neprirodzene v porovnaní s niektorými inými open worldami. Aj tak je ale celkový dojem hlavne z atmosféry mesta veľmi dobrý a naozaj škoda, že sa nedalo voľne jazdiť, ale museli sa plniť misie. Veľmi rád by som si tu len tak zajazdil s dynamickou dennou dobou a počasím.

Už to nebude dlho trvať a Mafia: Definitive Edition bude tu. A podľa mňa sa je na čo tešiť. Boli tu nejaké chyby a menšie glitche, niektoré zmeny sa vám nemusia páčiť, ale základ z pôvodnej hry zostal bez zmien. Bavil vás pôvodný príbeh? Užijete si ho aj tu, ale v modernom audiovizuálnom spracovaní, takže vás ulice Lost Heaven pohltia a z hudby vám naskočí husia koža. A jedna drobnosť ma tu potešila už teraz. Keď vás začnú naháňať policajti, tak aj bez nastavenia na to už dynamicky reaguje podsvietenie vašich periférií, takže sa policajné majáky rozblikajú aj priamo okolo vás. Je to drobnosť a detail, ale ešte som asi ani nevidel, aby táto drobnosť bola zakomponovaná už v nefinálnom builde hry.


napísal matus_ace 26.8.2020
Páči sa mi! (+10)
MAFIA: DEFINITIVE EDITION


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2K Games / Hangar 13
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 25. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk