SOLASTA: CROWN OF THE MAGISTER

SOLASTA: CROWN OF THE MAGISTER

Noví hrdinovia na obzore

Dojmy

Ak by sa ma niekto ešte minulý rok opýtal, aké najzaujímavejšie a najlepšie (taktické, ťahové) RPG hry vyšli, tak by som menoval Wasteland 3 a Baldur’s Gate 3. Nové pokračovania starých známych značiek priniesli kvalitu a možno by sa aj dalo povedať, že sa popri nich (hlavne BG3) nedostalo toľkej pozornosti ďalšej zaujímavej hre. Solasta: Crown of the Magister je taktická ťahová RPG od štúdia s príznačným názvom Tactical Adventures. Hra je založená na Dungeons & Dragons SRD 5.1 pravidlách a rovnako ako Baldur’s Gate 3 je zatiaľ k dispozícii vo verzii s predbežným prístupom.

Váš osud tak budú určovať nielen rozhodnutia pri bojoch či dialógoch, ale aj kocky. V hre sa dostanete do fantasy sveta Solasta, ktorý bol v dávnej minulosti postihnutý ničivou katastrofou. Okrem hlavného príbehu sa budete môcť venovať aj vedľajším úlohám, spolupracovať s rôznymi frakciami a, samozrejme, prechádzať starými ruinami či podzemím, v ktorých vás čaká, ako inak, boj.


Všetko začína tvorbou postáv. Hoci v ponuke sú aj autormi vytvorené postavy, oni sami zároveň odporúčajú, aby ste si vytvorili vlastnú partiu štyroch hrdinov. Pokiaľ sa ale chcete rovno pustiť do hrania, môže to byť menší, zato ale príjemný problém. Editor postáv je totiž veľmi kvalitný a rozsiahly, pričom postavy sa budú aj ďalej vylepšovať v priebehu hrania. Množstvo rás, tried, podtried, zručností, vlastností a ďalších atribútov ponúka veľký počet kombinácii. Vytváranie vlastných hrdinov si vďaka tomu užijete a je možné, že ním strávite aj niekoľko desiatok minút.

Nechýbajú tu klasiky RPG žánru, ako napríklad človek, elf a trpaslík medzi rasami, medzi triedami zas bojovník, kúzelník či palatín. Niektoré postavy si následne môžu vybrať aj božstvo alebo bojový štýl. Každá postava bude mať určité pozadie, ako napríklad aristokrat, špión alebo filozof, s ktorými budú súvisieť vlastnosti, ako egoizmus, cynizmus, chamtivosť, opatrnosť a ďalšie. Potom prídu na rad zručnosti, ktoré sú základné a vedľajšie. Základných ako sila či inteligencia je spolu šesť a môžete si ich výšku navoliť sami alebo pomocou kociek. Vedľajších je viac (akrobacia, zakrádanie, presviedčanie, prežitie,...) a do veľkej miery závisia od vašich predchádzajúcich volieb, aj keď malé úpravy sú povolené. Na záver nechýbajú vizuálne úpravy.

Rozhodnutia, ktoré učiníte pri vytváraní postáv, sa následne odzrkadlia pri možnostiach hlavne v bojoch. Budete mať na výber z veľkého počtu zbraní, zbroje aj kúziel. A nakoniec v danej oblasti šikovní hrdinovia budú môcť používať aj nástroje, ako set na odomykanie zámkov, výrobu odvarov, zvitkov a podobne. V hre nechýbajú ani dialógy, v ktorých si budete môcť vyberať odpovede. Charizmatický hrdina tak môže skúsiť niekoho presvedčiť, zatiaľ čo ďalší hrdina môže zas klamať a iný môže mať možnosť prejsť od slov k činom a rovno si vyberie boj.


Boj bude najčastejšou náplňou hry. Na začiatku určí hod kockou poradie, v akom budú postavy a nepriatelia konať. Keď príde rad na vás, budete mať k dispozícii viaceré možnosti, ako je pohyb, útok, zoslanie kúzla, vypitie odvaru, odstrčenie nepriateľa a podobne. Pohybové možnosti má každá postava iné a ovplyvňuje ich aj hmotnosť inventára a teda čím viac si toho naložíte, tím menej bodov pohybu budete mať k dispozícii. Útočiť môžete nablízko pestrou ponukou zbraní, v ktorej nechýbajú meče, kladivá, sekery, jednorušné aj obojručné a na diaľku zas kušou, lukom a môžete aj hodiť dýku. Úspech útoku bude závisieť nielen od štatistík postavy, ale opäť prichádza rad aj na kocku.

Svoju úlohu tu zohráva aj prostredie, kde sa autori veľmi šikovne pohrali s vertikálnym spracovaním, ale aj rôznymi plošinami a premosteniami, po ktorých bude pohyb komplikovanejší. A keďže sa často budete pohybovať v temnom podzemí a jaskyniach, v ktorých nie je prirodzený zdroj svetla, tak aj na to treba myslieť, hlavne pri útokoch na diaľku. Pomôcť v tomto dokáže pochodeň, ktorú môže postava držať spolu so zbraňou. Zapracované je tu aj zakrádanie, hoci nie až v takej miere, že by sa vám podarilo úplne vyhnúť boju. Lepšie sa však skryjete pred nepriateľmi a môžete využiť element prekvapenia, vďaka ktorému prekvapená skupina dostáva postih a v prvom kole nemôže konať. Tiež pomôže odhaliť pasce, ktoré potom môžete zneškodniť.

Celkovo sú boje väčšinou zábavné a hlavne napínavé. Neraz som sa dostal aj do menších či väčších problémov, keďže nepriateľov býva viac a potom stačí jedno zlé rozhodnutie, k tomu hod kockou na nízke číslo a oheň je na streche. Pokiaľ vám jeden hrdina z partie umrie, končíte, respektíve sa musíte vrátiť k predchádzajúcej uloženej hre. Určite by tu padla vhod možnosť výberu obťažnosti, ale zatiaľ absentuje. Autori sa však nedávno vyjadrili, že túto možnosť plánujú zapracovať. Možno už v plánovanej jarnej aktualizácii.


Určitú prácu by potreboval aj technický stav. Našťastie, bugov nebolo veľa, väčšinou sa len niečo zaseklo, ale znovu načítanie hry vždy pomohlo. Keďže je hra ešte len vo verzii s predbežným prístupom, tak je to akceptovateľné. Čo však pokrivkáva viac, je vizuál, hlavne postáv. Všimnete si to už na začiatku pri ich vytváraní. Jednak možnosti samotného vzhľadu sú pomerne skromné a navyše ani kvalita nie je na úrovni dnešnej doby, skôr ako spred pár rokov. Je to trochu škoda keďže aj prestrihové scény týmto utrpia. Treba však brať do úvahy aj to, že vizuál postáv je skôr vedľajší. Inak svet vyzerá o niečo lepšie, aj keď i vďaka tomu, že často naň budete pozerať z dostatočnej výšky.

Solasta je veľmi príjemným prekvapením minulého roka. Hoci konkurovať Baldur’s Gate 3 až tak nemôže, aspoň čo sa týka popularity, dokáže si získať svojich priaznivcov. Hra je stále vo vývoji a neponúka ešte všetko, čo autori plánujú, hlavne po príbehovej stránke, ale nejaké zásadné zmeny hrateľnosti nečakáme. 


napísal AdamXMX 11.3.2021
Páči sa mi! (+1)
SOLASTA: CROWN OF THE MAGISTER


PC

Vývoj: Tactical Adventures
Štýl: RPG
Early Access od: 20. 10. 2020

Dátum vydania:  2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19894)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk