FIGHTS IN TIGHT SPACES

FIGHTS IN TIGHT SPACES

Bitky proti presile, kde nestačí len hrubá sila

Bitky hráčov nikdy neomrzia, ale ich podoba môže byť rôzna. Často sú to potýčky v reálnom čase, ale môžu to byť aj taktickejšie ťahové boje. No to, čo ponúka rozpracovaná hra Fights in Tight Spaces, je naozaj ojedinelé. V súbojoch proti presile musíte využiť bojové umenia, ale aj logiku, šikovnosť, vynaliezavosť ...a karty.

Tvorcovia hry veľmi prezieravo obmedzili farebnú škálu a vytvorili strohý, ale na daný štýl hry ideálny dizajn.  Prostredia a všetko okolo vás sú biele, len s jemnými tieňmi a líniami, ktoré v potrebnej miere načrtnú okolie. Zvýraznené sú len postavy, ktoré sa ale tiež zaobišli bez detailov a sú to vlastne siluety, ľahko identifikovateľné podľa koloritu. Váš agent 11 – hlavný hrdina hry, je čierny, nepriatelia najčastejšie červení, hnedí, prípadne výnimočné osoby žlté či inak sfarbené.

Vaším cieľom je poraziť všetkých oponentov v malých priestoroch vytváraním bojových sekvencií. Tie sú vyznačené na kartách a používate ich v ťahovom režime. V úvode sa hodí tréning a po rozhovore so šéfom si vyberiete svoj kartový balíček a misiu. Spočiatku je dostupný len vybalansovaný set kariet s vyváženými útočnými a obrannými technikami. Neskôr si odomknete obranný s protiútokmi, agresívny a úskočný. Aj misia je najskôr len jedna a jej cieľom je prvý gang. Po jej zdolaní sa odomykajú ďalšie misie a klany, ktoré máte spacifikovať.


Každú misiu tvorí sústava rôznorodých miestností, ktoré sa na viacerých miestach vetvia. To vám umožní prebojovať sa po línii, ktorá vám najviac vyhovuje, až k finálnemu zápasu. Pobijete sa v bare, kuchyni, na parkovisku, v tetovacom štúdiu či na záchode.  Neskôr aj vo väzení so spoluväzňami, ale aj obrnenými dozorcami s puškami a obuškami. Vždy je to však len jedna separovaná miestnosť a spravidla veľmi malá, kde čelíte hneď niekoľkým protivníkom. Preto sú priestory tesné a musíte prejaviť veľkú šikovnosť a vynaliezavosť, aby ste to ustáli a všetkým dali KO, prípadne ich vykopli von z miestnosti, čím sú okamžite vyradení.  

V každom kole máte tri body hybnej sily momentum a dostanete niekoľko kariet z vášho balíčka. Použitie bežnej karty stojí jeden bod, ale občas aj za žiadny a vybrané karty sú použiteľné až po navýšení komba. Niektoré navyše generujú momentum. Sortiment, samozrejme, zahrňuje rôzne útoky, kam patria údery, kopy, chmaty. Iné karty sú pohybové, takže vám umožnia malý posun, či už je tu úkrok, prešmyknutie alebo prebehnutie za chrbát súpera. A potom sú to karty na obranu (s patričným zvýšením bodov na ochranu), čiže vykrytie, uhýbanie a niekedy rovno s protiútokom. V jednom kole teda stihnete použiť priemerne tri karty (ale môže to byť aj viac), čo optimálne znamená jeden až dva útoky a blok alebo malý presun.

Niektoré útoky je možné použiť len vtedy, keď stojí súper hneď vedľa, iné ak je o políčko ďalej. A potom sú špeciálne, ako je napríklad obitie hlavy, čo môžete urobiť len nepriateľovi pri stene alebo objekte, o ktorý ho otlčiete. Po skončení kola sú na rade súperi. Ak stojíte v ich dosahu, zvyčajne zaútočia a spôsobia vám zranenie. No ak ste vo svojom kole použili pohyb a postavili sa mimo dráhy oponentov, spravidla sa k vám premiestnia, ale už nestihnú použiť aj útok. Navyše sa môže stať, že vďaka vášmu úhybnému manévru sa zasiahnu nepriatelia medzi sebou. Najčastejšie sa to stáva, keď na vás mieri niekto s pištoľou a za vami je jeho kumpán. Spravíte krok vedľa a v nasledujúcom kole guľka trafí nešťastníka, čo pôvodne stál za vaším chrbtom.

No ako už bolo spomenuté, miestnosti sú úzke a niekedy sa skrátka nedá dostať z dosahu úderov protivníkov. Bez kombinácií útokov a pohybov ale nemáte veľkú šancu prežiť. A keď vaša postava zahynie, definitívne ste skončili.  Nie je tu žiadna druhá šanca na zopakovanie zápasu. Musíte začať od začiatku, no zostanú vám aspoň odomknuté balíčky kariet a misie. Hra vám to navyše sťaží tým, že do ďalšej miestnosti prechádzate len zo zvyškom zdravia. Váš život sa sám neobnovuje. Takže ak ste vyčistili predošlú komnatu, ale stratili ste tri štvrtiny zdravia, nasledujúci boj začínate s veľkým postihom a máte podstatne nižšiu šancu prežiť.

Pravidlá sa teda môžu zdať tvrdé, ale v hre sú aj súčasti, ktoré to vyvažujú a posilnia vás. Medzi bitkárskymi miestnosťami sú totiž prepojené aj podporné a tam môžete získať určité výhody. V liečebni môžete nakupovať za peniaze, ktoré ste získali za splnenie bonusových úloh v bojoch (porazenie všetkých, kým neuplynie X kôl, zobratie dôležitej tašky v danom limite...). Takže zaplatíte za doplnenie strateného zdravia, navýšite si maximálnu hodnotu života alebo necháte odstrániť úraz. V telocvični sa zas dajú kúpiť nové karty, prípadne odstrániť prebytočné. Ale hlavne si môžete ľubovoľné karty (ak máte dosť peňazí) vylepšiť, takže potom spôsobia podstatne ničivejší útok alebo stoja menej bodov.

Ešte natrafíte aj na miestnosti s neznámymi udalosťami. Za otáznikom sa môže skrývať  výzva na ilegálny súboj. Môžete ho ignorovať, priamo vyskúšať alebo sa spoľahnúť na šťastie a ak uspejete, získate extra peniaze. Inokedy vás tréner naučí nový ťah alebo vylepší kartu, niekto vás vydiera cez email, alebo môžete skúsiť získať korisť, ktorú strážia psy.


Už prvé zápasy vás pravdepodobne oslovia, ale až keď si osvojíte taktiku udrieť a presunúť sa, dostanete sa ďaleko. A neomrzí vás to ani pri viacnásobnom reštarte od začiatku. Môžete si totiž zvoliť trochu inú taktiku aj cestu a navyše sa miestnosti náhodne zoraďujú. Takže to nikdy neprebieha úplne rovnako. Ale pravdou je, že by hra mohla byť trochu lepšie vybalansovaná, čo však môže byť len otázka času.

Zrejme by stačili menšie zmeny, o niečo viac života pre hlavného hrdinu a určité úpravy v kartových balíčkoch. Stalo sa mi totiž, že sa niektoré súboje neúmerne natiahli len preto, že som v kolách nemal dosť bojových kariet na preniknutie cez veľkú obranu silného protivníka. Takže som hlavne uhýbal a len pomaly som mu ukrajoval zo života. Ďalšia vec je, že pri časových výzvach, ako je porazenie všetkých, kým neuplynie X ťahov, hra viackrát doložila do miestnosti protivníkov tesne pred vypršaním limitu. V jedinom zvyšnom kole sa jednoducho nedalo zadanie úspešne splniť. To sú ale veci, čo sa dajú do vydania kompletnej hry bez problémov vyladiť.

Fights in Tight Spaces momentálne môžete kúpiť a hrať vo verzii s predbežným prístupom, kde už teraz ponúka parádny atypický zážitok z boja. Nepriatelia vás neraz položia na lopatky po niekoľkých zápasoch, ale bude vás lákať skúšať to znova a znova. Je to naozaj chytľavé, o čom sa môžete presvedčiť aj v bezplatnom prológu. A potom možno neodoláte a zaplatíte za Early Access či Xbox Game preview, lebo budete chcieť väčšiu dávku.


napísal uni 18.3.2021
Páči sa mi!
FIGHTS IN TIGHT SPACES


PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Mode 7 / Ground Shatter
Štýl: Stratégia / Akcia
Dátum vydania: 2. december 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19847)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk