SNOWTOPIA: SKI RESORT BUILDER

SNOWTOPIA: SKI RESORT BUILDER

Postavte si stredisko snow

Dojmy

Zima sa nezadržateľne blíži a pre mnohých z vás to znamená, že už sa tešíte na to, ako vytiahnete z puzdra lyže či dosku, navoskujete ich a pomaly sa vyberiete na svahy. Síce vzhľadom na situáciu bude opäť raz lyžiarska sezóna slabšia, ale to vás predsa neodradí. Ja sám si roky každú zimu hovorím, že ak kolená dovolia, zase začnem lyžovať, stredisko mám za domom. Spoločne sa na zimnú sezónu môžeme pripraviť v manažmentovke Snowtopia: Ski Resort Builder, aby sme už teraz nasali atmosféru krásne zasnežených svahov.

Snowtopia nie je žiadna novinka, v Early Access fáze je na Steame od začiatku tohto roka a postupne sa rozrastá o nový obsah, vylepšenia a aj opravy. Hlavne ale ťaží z toho, že takýto tycoon tu naozaj ešte asi nebol. Alebo ste sa už niekedy predtým chopili riadenia lyžiarskeho strediska? Aspoň zistíte, aké ťažké to tí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk majú. Aj keď...ale k tomu sa ešte neskôr dostanem.

Ponuky hry je aktuálne len veľmi strohá, čo je trochu škoda. Od januárového vydania predsa len už ubehlo dosť času na to, aby autori aj rozšírili obsah. Takto tu je prakticky len jeden jediný režim, v ktorom si vyberiete kopec a na ňom staviate zjazdovky. Rozohrané hry si môžete ukladať a loadovať a to je asi tak všetko. Ešte tu fungujú cheaty, ale s nimi asi hrať nechcete. Minimálne nie na prvý raz, potom asi už môžete skúšať, čo všetko vám v hre dovolia. Každopádne je to dosť málo a nepomáha ani fakt, že samotný tento režim nie je hernou náplňou práve najbohatší a najviac variabilný. Ale opäť, stále je to Early Access.


V hre zatiaľ nájdete 7 rôznych kopcov, ktoré sú tu rozdelené podľa náročnosti, ktorú označujú hviezdičky. Samotná náročnosť sa delí na základe 5 kritérií, medzi ktorými nájdete prístup do zón, homogenitu povrchu, diverzitu zjazdoviek a podobne. Reálne to ale znamená, že čím ťažšie sa na kopci stavajú zjazdovky, tým vyššia je náročnosť. Nelíšia sa však len náročnosťou, ale trochu aj prostredím. Niežeby ste zrazu narazili na nejaké úplne iné prostredie, všetky sú typologicky rovnaké, ale niekde sú menšie kopce, inde zas vyššie vrchy aj so skalami, prípadne tu nájdete aj jednu mapu s plesom., takže časom nielen hráte na vyššej náročnosti, ale aj na inej mape.

No a teraz k samotnej náplni, ktorá je na každej mape prakticky rovnaká a stále máte dojem, že je to rozsiahly tutoriál. Začínate na holom kopci s dedinou v doline pod ním a z nej musíte postaviť svoj prvý vlek a vybudovať tiež svoju prvú zjazdovku. Keď to postavíte, začnú prichádzať prví návštevníci a tí si začnú vyžadovať aj nejakú kvalitu a nejaké služby, takže postupne naskočíte na slučku nových lyžiarov – nutnosti vybudovať služby a zvýšiť kvalitu – to zase privedie ďalších ľudí – zase musíte priniesť služby a vyššiu kvalitu. Každým krokom vás sprevádzajú inštrukcie, čo máte robiť, aby ste sa posunuli ďalej. Teraz vybudujte toto, tamto, upravte hento a môže sa ísť na ďalšiu štvoricu krokov. Akurát časom začnú pribúdať požiadavky na stúpajúci počet lyžiarov, takže to je o tom, aby ste zlepšovali podmienky tak, aby prichádzali noví lyžiari a všetci boli spokojní.

Spokojní budú vtedy, ak budú mať dostatok zjazdoviek, tie budú v dobrom stave (takže na celý kopec nestačí jeden ratrak), nebudú čakať dlho v radoch na lanovku (to nenávidíme všetci), bude postarané o ich bezpečie na zjazdovkách a navyše nebudú chýbať služby – aby si napríklad v nejakom bufete mohli dať predražený vyprážaný syr a rum s čajom. Takže pomaly klčujete hlava-nehlava celý kopec na štýl Borisa Kollára, aby ste všade nasadili vleky, lanovky, zjazdovky, bufety a ďalšie budovy, len aby smajlík nad hlavami virtuálnych lyžiarov bol zelený a vysmiaty.

A to je možno aj trochu problém celej hry zatiaľ. Bez ďalších herných režimov a bez hlbšie prepracovanej hrateľnosti je to vlastne len celé takáto „tutoriálová“ naháňačka za smajlíkmi nad hlavami lyžiarov. A nič viac, čo je málo. Takto je to totiž zábavka na pár hodín, ale tycoonu sa majú hrať desiatky, ak nie aj stovky hodín. Chýba tu výzva (ak za výzvu nepovažujete len čas, ktorý tomu musíte obetovať, aby ste dosiahli vysoký počet lyžiarov a vysmiatych smajlíkov) a chýba tu aj hlbšie prepracovanie cieľov hry.

Pritom sa nedá povedať, že by samotná hrateľnosť bola plytká. Naopak, je pomerne hlboká, len tie ciele nie sú zodpovedajúco spracované. Možností je tu totiž naozaj veľa a keď si otvoríte centrum výskumu, dokážete vyskúmať naozaj mnoho nových technológií, ktoré ďalej rozširujú hrateľnosť a umožňujú vám stavať väčšie a lepšie strediská. Len čo z toho, keď máte parádne možnosti stavania a úpravy, ale stále si pripadáte ako na úplnom začiatku, keď ste stavali jednoduché vleky pre 25 ľudí. Chcelo by to mechanizmy, ktoré naozaj využijú tieto nové možnosti a hranie vám nebude pripadať repetitívne.

Povedal by som, že veľkou mierou je na vine fakt, že hra nemá na rozdiel od iných tycoonov ekonomickú stránku. Môže sa tak otvoriť aj úplným nováčikom a casual hráčom, ale chýba výzva a cieľ. Nie sú tu totiž peniaze. Môžete postaviť a vyvinúť všetko, potrebujete len dostatok ľudí. A tých dostávate automaticky vo forme dobrovoľníkov (takže robia zadarmo) v istých časových intervaloch. Takže ak vám nemá kto postaviť vysokohorský bufet, len počkáte, kým vám hra vygeneruje dobrovoľníka. Pre vás je dôležité len to, aby mali dobrovoľníci kde bývať.


Výhrady mám aj voči niektorým častiam hrania samotného, respektíve stavania. Niektoré veci vám hra neumožní postaviť a ani poriadne nevysvetlí prečo. Na veľa vecí tak prídete vlastnými pokusmi. Napríklad si myslíte, že by nemal byť problém postaviť nejakú zjazdovku takto, no hra vám to nedovolí. Alebo dovolí, ale potom povie, že ju nemáte prepojenú s lanovkou, aj keď vám to pripadá tak, že máte. A nie som úplne nadšený ani z toho, že niektoré veci tu trvajú strašne dlho. Stavba je ešte v poriadku, ale napríklad výskum nových technológií je len o veľmi dlhom čakaní, kedy prakticky nemáte nič iné na práci. Toto sú všetko veci, ktoré treba lepšie vybalansovať  a ideálne už teraz v Early Access.

Autori Snowtopia vsádzajú na jednoduchý low-poly grafiku, ktorá ale nevyzerá zle. Síce je to zatiaľ kostrbaté hlavne z pohľadu animácií, ale hra má svoje jednoduché čaro. Navyše to beží aj na veľmi starých a veľmi starých zostavách, čo je plus. Hudba je, ako by som to povedal, taká výťahová, jednoduchá. Na druhú stranu znie dosť relaxačne, takže ak pri hraní chcete len odpočívať a na chvíľu vypnúť, nepadne vám zle, no na zadok z nej zas nepadnete vy. Zvuky ambientne dotvárajúce atmosféru, ako sú vietor, zvuk lanovky a podobne, pekne dokresľujú celé dianie na obrazovke a aj keď sú pomerne nenápadné, zážitok z hry pozdvihnú.

Snowtopia má do vydania pravdepodobne ešte ďaleko a rozhodne tu je potenciál. Avšak zatiaľ je to len taká hra na chvíle relaxu. Rozohráte si nejaký kopec, uložíte si to a o mesiac-dva sa k tomu vrátite, možno už aj s ďalšími vylepšeniami a rozšíreniami. Ale autori potrebujú akútne prekopať balans niektorých herných prvkov a hlavne pridať ciele, ktoré vás tu udržia, ak už nechcú priamo zakomponovať ekonomiku. V úvode som naznačil, že hra úplne nenaznačí to, aké ťažké je vybudovať fungujúce lyžiarske stredisko a to je zatiaľ jej najväčšia chyba. Pritom to nemusí byť ani ťažké, stačila by aspoň nejaká výzva, viac hĺbky a väčšia variabilita hernej náplne.


napísal matus_ace 22.11.2021
Páči sa mi!
SNOWTOPIA: SKI RESORT BUILDER


Snowtopia: Ski Resort Builder
PC

Vývoj: Goblinz Studio / TeaForTwo Games
Štýl: Managementová
Early Access od: 26.1.2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk