GIANTS UPRISING

GIANTS UPRISING

Ničenie v koži obra má svoje čaro

Dojmy

Kedysi žili obri a ľudia v harmónii, uzavreli pakt a dohodu o spolupráci dvoch rás. Ibaže človek je tvor zákerný, a tak boli obri podvedení, zradení a zotročení. Takto sa začína príbeh akčnej hry Giants Uprising, ktorú pripravujú poľskí vývojári z Varsav Game Studios. Ako to bude ďalej, to uvidíte a zažijete v ťažení, kde sa stotožníte s jedným z obrov, ktorý sa chce oslobodiť a pomstiť. My sme boli pri jeho prvých krokoch.

Aby sme boli presnejší, boli to prvé kroky veľkého otroka v aréne v rímskom štýle, kde ľudia po svojom pochybnom víťazstve začali používať obrov namiesto gladiátorov. Práve tam sa naučíte prvé slová... Nie, tie vlastne nie, váš vlasatý obor Rogbar totiž vydáva len nezrozumiteľné zvuky, ale všetko vám objasní jeho ľudský spoločník, čo mu sedí na pleci a sprevádza ho aj počas úteku. Kým ale k tomu dôjde, zistíte, že viete rozdávať silné základné údery, ktorými nielen zraníte iných obrov, čo sa podriadili ľuďom, ale aj rozmlátite budovy, drevené opevnenia a dokonca aj bežné stromy. Predsa len lepší na ničenie je však sekundárny úder priamo do zeme alebo dupnutie. V oboch prípadoch sa okolie zachveje a všetko padá ako domčeky z karát. Nehovoriac o armádach ľudí, ktorí vyzerajú ako mravce, ale svojimi oštepmi a šípmi z lukov vás štípu ako osy.


Likvidovanie objektov aj všetkého živého vám pritom prináša nielen potešenie, ale aj dopĺňa zdravie. Druhým spôsobom je zbieranie mäsa, niekedy aj priamo z trosiek, ktoré si môžete v dvoch porciách zobrať so sebou a kedykoľvek zjesť, aby ste zahojili rany. Okrem toho vie váš obor blokovať údery svojich prerastených protivníkov a uhýbať sa. Inak je však jeho pohyb pomalý a ťarbavý, hoci krátkodobo vie aj pobehnúť, čím však míňa svoju staminu. S tým treba počítať hlavne vtedy, keď sú na obzore veže vyzbrojené nebezpečnými kanónmi.

Na rozdiel od tých miniatúrnych človiečikov vám vypálené gule poriadne odkrajujú zo života a je preto dôležité sledovať dostrel veží, nestáť na jednom mieste a optimálne sa skryť. Zo všetkého najlepšie je ale čo najskôr zničiť tieto veže, čo sa síce niekedy dá aj údermi zblízka, ak stavby nestoja na vyvýšeninách, ale môžete to urobiť aj hádzaním rôznych predmetov. Bežne sú to drevené zvyšky domov, brvná, ktoré pri mierení použijete ako oštep, ale aj masívne kamene a dostanete sa i k výbušným sudom, ktoré pri náraze pekne explodujú. Vrhaním dokážete aj preraziť brány, zbúrať mosty a ich výstuž a, samozrejme, z väčšej vzdialenosti zasiahnuť protivníkov.

Napriek vašej nadmernej sile a schopnostiam sa ale neraz dostanete do úzkych. Čelíte veľkému odporu a môžete aj stúpiť do obrovských pascí na medvede, alebo vás spomalia záchytné laná a iné opatrenia tých drzých ľudí. Náročnosť je v rozpracovanej hre zatiaľ pomerne značná. Ale tých niekoľko misií, ktoré tvorcovia doteraz pripravili, viete s trochou obozretnosti a šikovnosti prejsť bez väčších komplikácií. Pomáhajú vám pritom aj checkpointy, takže pri úmrtí sa vrátite len o menší úsek späť.

Vaším hlavným zadaním je spravidla prejsť cez nejakú oblasť, kde musíte splniť špecifické úlohy, ktoré síce nie sú nejaké unikátne, ale pomerne pestré. Takže treba zastaviť prenasledovateľov zničením mosta, vyzabíjať určitý počet ľudských obrancov, prejsť cez zátarasy s poškodeným zrakom alebo čeliť bossovi z vášho rodu. Pri tom si budete užívať predovšetkým ničenie dedín, festivalových stánkov, opevnení, čo je v koži giganta naozaj veľmi efektné. Na všetko sa dívate z pohľadu tretej osoby a skutočne sa cítite ako kolos, ktorý má moc rozdupať všetkých, čo sa mu odvážia postaviť do cesty.
 
Úvod príbehu vám zaberie približne štyri hodiny s tým, že jednotlivé misie môžete potom znovu prechádzať a plníte pritom bonusové výzvy. Napríklad máte zničiť všetky veže, prejsť celý level v limitovanom čase alebo váš život nesmie klesnúť pod 80%. Okrem toho je v hre aj strohý, ale zaujímavý spôsob vylepšovania vášho obra. Namiesto bežného stromu schopností máte pred sebou maketu krajiny s tábormi a každý z nich prináša nejaké vylepšenie. Po investovaní skúsenostných bodov do ľubovoľných táborov sa tam rozpália ohne a vy získate z týchto miest permanentné výhody. Čiže si zvýšite hodnotu zdravia alebo staminy, urýchlite regeneráciu, silu  a svižnosť vašich útokov. To už sa potom svetom kráča rezkejšie a devastovanie si ešte viac vychutnáte.

Je pravda, že v prvých dňoch po sprístupnení verzie s predbežným prístupom sa hra hemžila chybami, tvorcovia však rýchlo zareagovali a teraz už funguje bez väčších problémov. Ešte by to chcelo skrátiť nahrávacie časy. Úvod príbehu si tak užijete so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane nadabovaných prestrihových scén, ktoré sú väčšinou riešené formou pekných statických obrázkov. A všetko krásne dopĺňa skvelá hudba v štýle severských kmeňových melódií aj so spevom.


Na ďalší obsah si treba počkať, ale vývojári sľubujú, že výsledný produkt bude masívny a hráči sa majú na čo tešiť. Radi im veríme, pretože návnada s prvými dobrodružstvami v koži toho veľkého mumlajúceho chlapáka zabrala a rozhodne chceme viac! Viac z príbehu, viac ničenia, viac misií. Keď sa to potom všetko vyladí, môže z toho byť parádna akcia s osobitým ponímaním aj hrateľnosťou, čo sa prejavuje už teraz.


napísal uni 17.11.2021
Páči sa mi!
GIANTS UPRISING


Giants Uprising
PC

Vývoj: VARSAV Game Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk