DESPOT'S GAME: DYSTOPIAN ARMY BUILDER

DESPOT'S GAME: DYSTOPIAN ARMY BUILDER

Nádejné pixel-artové bitky v bludiskách

Dojmy

Ruskí vývojári z Konfa Games síce veľa vody nenamútili v mori nezávislých hier, ale to sa veľmi ľahko môže zmeniť po ich poslednom RPG strategickom počine Despot's Game Dystopian Army Builder pod hlavičkou distribútora tinyBuild. Ten má vo svojom katalógu také skvelé kúsky, ako sériu Hello Neighbor, horor Garage Bad trip alebo unikátnu sériu Party Hard.

Podľa všetkého je hra Despot's Game Dystopian Army Builder takým nepriamym pokračovaním hry Despotism 3k, ktorá má síce iný typ hrateľnosti, ale prepožičiava si rovnaký štýl grafiky, postáv a atmosféru. Táto Early access hra je radená do RPG štýlu so strategickými prvkami, kde máte za úlohu pomocou beztvárnych ľudských obetí čí pokusných králikov prejsť naprieč krutým dystopickým svetom plným rôznorodých až bizarných arén a nepriateľov, aby ste sa nakoniec mohli popasovať s ich tvorcom. 

Po navolení novej hry, ktorá okrem easy a normal ponúkne aj iné obťažnosti, (buď po prejdení hlavnej hry alebo po splnení určitých úloh počas hrania) si taktiež môžete vybrať typy postáv či zbraní, s ktorými začínate. Hra síce určuje sériu postáv na výber, ale postupným splnením konkrétnych úloh bude ich výber väčší. Okrem postavičiek so zbraňami môžete začínať aj s nahým človiečikom, ktorému neskôr, keď budete chcieť, pridelíte zbraň / oblečenie.

Zbrane spadajú do určitých tried, do ktorých sa zaradí človiečik podľa pridelenej výzbroje. Na výber máte okultistov, ktorí využívajú temnú mágiu, vedcov s divokými vynálezmi, šermiarov s chladnými zbraňami, bitkárov na boj zblízka, liečivých záchranárov, pozitívne naladených čarodejov, obrancov so štítmi, vrhačov všakovakých vecí, strelcov s horúcimi zbraňami, figliarov v divokých kostýmoch a, samozrejme, nováčikov, ktorí sa o seba postarajú aj s holými rukami. Akonáhle určíte človiečikovi zbraň / triedu, ostane v nej až do svojej smrti či porážky. Nedokážete mu ju odobrať alebo meniť medzi postavičkami, čo trocha obmedzuje hrateľnosť. Avšak po smrti vášho bojovníka vám zbraň/oblečenie ostáva a môžete ich znovu prideliť.

Despot's Game: Dystopian Army Builder
Despot's Game: Dystopian Army Builder Na začiatku si môžete okrem obťažnosti zvoliť aj typ postáv, s ktorými chcete hrať.
Na začiatku si môžete okrem obťažnosti zvoliť aj typ postáv, s ktorými chcete hrať.


Despot's Game: Dystopian Army Builder Mapky úrovne sú síce krátke, ale prehľadné.
Mapky úrovne sú síce krátke, ale prehľadné.


Despot's Game: Dystopian Army Builder Hra je prehľadná a obsahuje jasný tutoriál a vysvetlivky.
Hra je prehľadná a obsahuje jasný tutoriál a vysvetlivky.





Každá trieda má zatiaľ 5 typov zbraní od typických, ako pištoľ, meč, boxerské rukavice, cez atypické, ako raketa na stolný tenis, stôl, defibrilátor, až po bizarné ako sado-maso bič, chladnička alebo chápadlá. Pochopiteľne, každá zbraň má vlastný účinok a efekt, ktorým sa postupne vylepšujú štatistiky po získaní skúsenostných bodov a kombináciou postáv s rôznymi typmi zbraní z jednej triedy  Po pridelení zbrane si postavičky môžete strategicky rozostaviť na hracej ploche ako chcete.

Keď je v aréne nepriateľ stlačíte „boj,, a masaker začne. Fakticky boj spočíva vo vyslaní vašich pokusných králikov na smrť. Priebeh boja sa nedá nijako ovplyvniť, všetko musíte naplánovať dopredu. Jediné čo viete spraviť, je boj pozastaviť alebo zrýchliť, všetko ostatné závisí od umiestnenia vašich bojovníkov, ich štatistík a zbraní. Bude len na vás, akú taktiku uprednostníte, i keď zo začiatku to budete hrať formou pokus-omyl. Ovládanie je jasné, menu prehľadné a s krátkym tutoriálom a s jasnými vysvetlivkami pochopíte spôsob hrania pomerne rýchlo. Pred každým bojom však máte možnosť vidieť, kde presne bude nepriateľ umiestnený a jeho veľkosť, čo vám môže dopomôcť lepšie taktizovať. Keď prežije aspoň jeden z vašich, je to výhra, keď vám neostane nikto, permadeath to istí.

Základom je spojiť zbrane rovnakých tried, aby ste tak vytvorili buď špeciálny útok, zbraň, alebo vzkriesili určité monštrum. Napr. vynálezcovia spolu vytvoria silnú laserovú anténu a okultisti chápadlá z podsvetia. Po vyhratom súboji zinkasujete kredity, vylepšené štatistiky a postup do ďalšej miestnosti. Hlavnou úlohou je v jednotlivých úrovniach nájsť boss arénu a zlikvidovať v nej všetko, čo na vás útočí. Následne sa otvorí priechod v tvare trubičiek do ďalšieho levelu a keď už nemáte chuť objavovať súčasný level, môžete sa posunúť o úroveň ďalej.

Vývojári sa vcelku s nepriateľmi vyhrali a okrem takých typických, ako sú roboti či zombíci, tu stretnete divokých pešiakov, dizajnovo surreálne ladených bojovníkov a pekne tuhých bossov, ktorí málokedy útočia sami. Obťažnosť hry, aj keď sa od úrovne k úrovni stupňuje, je aj tak nastavená vysoko a to dokonca aj keď hráte na easy. Porážka nepriateľov a výber zbraní nie sú jediné možnosti ako si vylepšiť vaše postavy. Po vyhratom súboji a len v určitých miestnostiach môžete získať mutácie, ktoré vám buď vylepšia triedy a štatistiky postáv, alebo dodajú špeciálne vlastnosti, alebo pridajú pomocníkov v súbojoch. Taktiež si môžete za vyhraté kredity kúpiť dodatočné vylepšenia vašich bojovníkov alebo aj zľavy v obchodoch. 

Despot's Game: Dystopian Army Builder
Despot's Game: Dystopian Army Builder Mutácie vylepšia vlastnosti postavičiek, ale tiež môžu pridať rôzne druhy pomoci.
Mutácie vylepšia vlastnosti postavičiek, ale tiež môžu pridať rôzne druhy pomoci.


Despot's Game: Dystopian Army Builder Po splnení úloh vedľajších postáv získate špeciálnu odmenu.
Po splnení úloh vedľajších postáv získate špeciálnu odmenu.


Despot's Game: Dystopian Army Builder Nevšedné postavy tu majú nevšedné potreby. Napr. tento netvor by rád listy šalátu.
Nevšedné postavy tu majú nevšedné potreby. Napr. tento netvor by rád listy šalátu.





Obchody sú rozmiestnené na mape náhodne, ale férovo. Vždy ponúknu za rôznorodé ceny náhodný výber zbraní pre vaše postavičky a taktiež nových členov do vašich radov. Výber v obchode je síce limitovaný, ale dokážete si v ňom 2x zadarmo rolovať s možnosťou vylepšiť ho za kredity vylepšiť, aby bol väčší výber zbraní. Avšak ak raz odídete z arény, kde ste mali obchod alebo výber mutácií, po návrate už bude aréna prázdna. To však neplatí v aréne, kde je ponúkané jedlo. 

Vaši pokusní ľudkovia sú z mäsa a kostí a musia z niečoho žiť. Osobne si myslím ,že nápad ich kŕmiť jedlom nebol úplne šťastný, keďže vám to nedáva žiadne iné výhody, len zbytočne komplikuje hrateľnosť. Pri každom presune do novej arény vaši bojovníci musia zjesť podľa ich počtu určitú dávku jedla. Čím viac ľudí máte v tíme, tým viac jedla sa spotrebuje. Keď vám dôjde jedlo, ľudkovia začnú hladovať a neskôr zomrú. Limitovaný počet potravy si viete kúpiť v určitých miestnostiach, v ktorých nekúpené jedlo ostane aj pri ich opustení. Najesť sa môžete, aj keď obetujete jedného pokusného králika z vašich radov do jamy, ktorú obsahuje každá jedna aréna. Jedlo sa vám však nemíňa, keď sa presúvate medzi teleportovacími miestnosťami na mape. 

Jednotlivé úrovne sa skladajú z náhodne generovaných máp, ktoré síce nie sú príliš veľké, ale zato ponúkajú vyvážené rozloženie arén a miestností s obchodmi. Mapa sa vám postupnými víťazstvami a presunom odomyká a aj ukazuje, čo v danej aréne môžete po výhre očakávať. Okrem nepriateľov naďabíte náhodne na ceste za slobodou aj špeciálne postavy, ktoré vám dajú rozličné úlohy. Napríklad smrtka vám dá za úlohu nájsť zbeha, ktorý s vami bude vyjednávať vlastnú slobodu. Šialený vedec vám pri splnení úlohy dá do partie zombíka a taký rastlinný netvor vás obdarí špeciálnou mutáciou, keď mu z úrovne prinesiete listy šalátu. Taktiež na začiatku nového levelu vám hra ponúkne náhodnú udalosť, kde pri správnom výbere odpovedí môžete zinkasovať kredity, mutácie, vylepšenia štatistík, ale aj možnosť stratiť zdravie a jedlo.

Jednotlivé arény síce pôsobia rovnako, ale ponúkajú pekne temný, štýlový a unikátny pixel art dizajn. V skutočnosti sa menia len steny arén a hracie pole je stále rovnaké, čo pôsobí trochu lenivo. Animácie postáv sú síce jednoduché, ale dodávajú atmosféru a humor sveta hry. Rytmicky chytľavá hudba a kvalitné zvuky vyzdvihujú hrateľnosť a zábavnú stránku celku a hráča vtiahnu hlavne pri súbojoch do stredu diania. 

Despot's Game: Dystopian Army Builder
Despot's Game: Dystopian Army Builder Súboje su jeden veľký masaker.
Súboje su jeden veľký masaker.


Despot's Game: Dystopian Army Builder V hre nájdete aj rebríčky najlepších.
V hre nájdete aj rebríčky najlepších.


Despot's Game: Dystopian Army Builder Takto vyzerajú všetky arény s malými estetickými obmenami.
Takto vyzerajú všetky arény s malými estetickými obmenami.





Sekcia King of the Hill by mala slúžiť ako rebríček najlepších hráčov v určitých sezónach, ale všetko závisí na hráčovi - akú si zvolí obťažnosť hry a možnosti hrania. Obťažnosť je v tejto hre výzvou, ale súčasne aj tŕňom v oku. Chápem, že hráč musí nájsť správnu stratégiu, zoskupiť počas hrania konkrétnych bojovníkov, získať správne mutácie a vedieť kedy a kde vojsť do správnej miestnosti na mape, aby vyťažil z nej maximum, ale hra je aj na najľahšej obťažnosti dosť náročná a nových hráčov tak môže odradiť. Avšak teší ma, že sa tvorcovia snažia tento projekt vo svojej Early access verzií neustále aktualizovať a okrem updatov prinášajú špeciálne eventy. Napríklad naposledy vcelku chytľavý Christmas Brawl, kde si môžete zmerať sily postavičiek s hráčmi z celého sveta vo vianočne ladených arénach. Očakával som v tejto hre aspoň lokálny multiplayer, ktorý by mohol byť príjemným oživením hry. Síce tu nič také nenájdete, ale možnosť jeho zaradenia do celku je v Early Access verzii stále otvorená.   

Despot's Game Dystopian Army Builder spadá podľa mňa skôr do žánru klasickej RTS, kde si vytvoríte vojačikov rôznych druhov a vyšlete ich do boja a dúfate, že vaša armáda bude väčšia, akú má váš nepriateľ a vy tak vyjdete z boja ako víťaz. Čo nepôsobí veľmi originálne. Možno by skôr hráčov potešilo, keby mohli mať v hre aj iné možnosti ako len vyzabíjať svojich bojovníkov. Tiež by nebolo zlé priniesť hru aj na mobilné zariadenia ako predošlý titul vývojárov v adekvátnej cene, čo si tento zaujímavý projekt aj trochu pýta. Rozhodne by tiež stálo za pokus rozšíriť výber zbraní, ktorých nie je až tak veľa, ako hráč očakáva a po určitom čase sa môžu zunovať. Bolo by skvelé viac vybalansovať hrateľnosť, keďže náročná obťažnosť, jedlo a nemožnosť zasiahnuť počas bojov robia postup v hre pekne frustrujúci. Avšak ak ste fanúšikom ťažkých výziev, dystopickej atmosféry pixel artu a radi sa vyžívate v posielaní svojich postavičiek na smrť, Despot's Game Dystopian Army Builder vo vašom prípade rozhodne stojí za kúpu.


napísal jinxed 27.1.2022
Páči sa mi! (+1)
DESPOT'S GAME: DYSTOPIAN ARMY BUILDER


Despot's Game: Dystopian Army Builder
PC

Vývoj: tinyBuild / Konfa Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 14. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19816)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk