WARNO

WARNO

Studená vojna s horúcimi bojmi

Dojmy

Eugen Systems pokračujú vo vývoji moderných vojnových stratégií, čo neznamená len konflikty zasadené do novšieho obdobia, ale hlavne svieži prístup k tomuto žánru. Warno je v podstate nástupca úspešnej série Wargame, čo cítiť na dizajne aj štýle hry. Momentálne je vo verzii s predbežným prístupom a teraz už aj s celkom slušným obsahom, s ktorým môžete stráviť dlhé hodiny zábavy.

Hra aktuálne ponúka krátke výukové misie, skirmish režim v ponuke pre jednotlivca a nájdete tam už aj prvé dve operácie. Dodatočne pribudne kampaň. Funguje už aj multiplayer, dokonca aj s rebríčkom, takže sa môžete konfrontovať s inými živými hráčmi. Operácie vám dajú sériu úloh vo vybranom prostredí, ktoré musíte splniť s jednotkami z prednastavených posíl. V ostatných režimoch je k dispozícii viac ako 25 máp pre dvoch až osem hráčov (v multiplayeri aj mega boje pre 20 hráčov), ktorí sú rozdelení do dvoch tímov. Pri sólo hraní spojencov aj súperov doplní AI, ktorej môžete zvoliť niektorú zo šiestich náročností. Bojuje sa v režimoch Destruction a Conquest. V prvom prípade treba dosiahnuť určené skóre likvidáciou protivníkov skôr, ako sa to podarí im. V Conqueste zas musíte ovládnuť a udržať viac sektorov na kumulovanie víťazných bodov.


Warno sa odohráva v období studenej vojny, ktorá však v tomto prípade prerástla do skutočnej vojny. Tomu zodpovedá aj výber frakcií. Na jednej strane je NATO s predvolenými vojenskými skupinami a jednotkami USA, Francúzska, Veľkej Británie a Nemeckej spolkovej republiky.  Protivníkom sú socialistické štáty bývalého východného bloku v Európe, konkrétne Sovietsky zväz a Nemecká demokratická republika. Pred bojom môžete editovať balíčky s armádou a vytvoriť si vlastný.

Ak máte predošlú skúsenosť s kolekciou Wargame, hrateľnosť vám bude povedomá. Nájdete tu však aj nejaké novinky a rozdiely. Boj sa odohráva na výreze krajiny s veľkou rozlohou. Práve preto je vhodne použitý zoom, ktorý vám umožní sledovať terén z veľmi veľkej výšky, ale súčasne dovolí priblížiť ľubovoľné miesto tak, že detailne vidíte jednotky a techniku. Pri postupe je optimálny pohľad zo strednej vzdialenosti, pri ktorom pekne vidíte vyznačené sektory, ktoré teba ovládnuť a jednotlivé vojenské skupiny s príslušnými ikonami.
 
Pri spustení scenára si zvolíte počiatočné sily na úvodných  pozíciách. Limitujú vás veliteľské body, ktoré potom počas hrania v reálnom čase (v skirmish režime s možnosťou zrýchlenia aj pauzy) v určitých intervaloch neustále pribúdajú. Ich počet závisí od sektorov, ktoré sú pod vašou kontrolou. Takže priebežne môžete na bojisko povolávať ďalšie jednotky až dovtedy, kým sa vám neminú limitované zásoby z vášho balíčka. 

Vojsko je rozdelené do niekoľkých kategórií, kde už si vyberáte konkrétne oddiely a bojové stroje. Logistika zahrňuje vozidlá a vrtuľníky, ktoré sú určené hlavne na zásobovanie pohonnými hmotami, ako aj muníciou najmä pre artilériu. Umožňujú aj opravy techniky. Záložka s pechotou obsahuje čaty ozbrojencov s mixom rôznej výbavy, pričom ich do terénu privážajú dopravné vozidlá a transportéry, prípadne vrtuľníky. Už spomínaná artiléria v tretej časti ponuky zahrňuje delá a raketomety, ktoré majú väčšinou veľký dostrel. Môžu atakovať vzdialených nepriateľov ostrou muníciou alebo vytvoriť dymovú clonu.

Tanky sú hlavnou bojovou silou pri dobýjaní. Rozviedka zahrňuje autá a ľahké pancierové vozidlá na prieskum a odhalenie nepriateľov na veľké vzdialenosti. Protiletecké jednotky ponúkajú stroje aj pechotu s orientáciou na zasahovanie vzdušných cieľov. V ďalšej sekcii sú bojové helikoptéry,  ktoré môžu byť účinné proti všetkým cieľom podľa ich vybavenia. Posledná záložka predstavuje lietadlá, ktoré ako jediné jednotky nezotrvávajú v oblasti. Po kúpe sa zhromaždia na letisku, odkiaľ ich posielate do oblasti, kde zotrvajú v limitovanom čase. Potom odletia, aby sa opravili, doplnili palivo a muníciu a čakajú na ďalšie pokyny.

Všetky druhy jednotiek pritom majú veľmi podrobné parametre, rôznu výzbroj, štatistiky, mobilitu, odlišné pancierovanie na rôznych stranách. Niekedy aj špeciálnu funkciu. Pri ovládaní jednotiek je na výber niekoľko rôznych povelov. Pri vedení útoku je napríklad vhodný pokyn lov – hunt, takže zvolený oddiel alebo tanky postupujú na určené miesto a pritom vyhľadávajú a ničia nepriateľov v dosahu. Svoju úlohu zohráva aj terén, napríklad lesy poskytujú slušné krytie a ochranu.


Na druhej strane by sa dalo očakávať, že presun po cestách bude rýchlejší, ale zatiaľ sa to tak nejaví. Navyše pri tom vidíte nedostatky v pathfindingu. Keď zadáte miesto, kam majú zamieriť privolané posily, idú tam najkratšou cestou, ktorá ale nie je vždy najlepšia. Takže aj keď zadáte príkaz na zrýchlený presun, trmácajú sa cez husté lesy, hoci určite by sa na určený bod dostali svižnejšie po cestách. Lepšia je tak manuálna koordinácia vojsk s postupom po kratších úsekoch.

Sektory, o ktoré sa bojuje, získate pod svoju kontrolu výlučne veliteľskými vozidlami po vyčistení okolia. Sú to špeciálne jednotky, ktoré ale môžu mať rôznu špecializáciu (tank, rozviedka, zásobovacie vozidlo) a čo je nedomyslené, máte ich len niekoľko. Zatiaľ čo u bežných armád to neprekáža a núti vás to rozumne používať a nasadzovať rôzne posily, v prípade, že sa vám minú veliteľské jednotky, nedokážete obsadiť ďalšie sektory. A to ani vtedy, keď máte vojenskú prevahu a celú danú oblasť zabezpečenú.

Odhliadnuc od vyššie uvedeného detailu (ale dôležitého) sa to hrá dobre. V teréne sa dá pekne taktizovať, kombinovať rôzne druhy vojsk a reagovať na stratégiu a sortiment súpera. V prípade, že hráte so spojencami, viete im posielať aj jednoduché signály, napríklad označiť miesto na požadovaný útok alebo obranu. Po výhre alebo prehre v scenári nasleduje bilancia a podrobné štatistiky, hráčovi sa pripočítajú skúsenosti a niekedy zvýši level.

Hoci pri spustení Early Access toho Warno veľa neponúkalo, odvtedy autori priniesli množstvo záplat, úprav a pekne rozširujú obsah. 40€ za rozpracovanú hru je ale napriek tomu pomerne veľa, i keď dokončený produkt zrejme bude za túto sumu stáť. Navyše je v príprave aj podpora modov, ktoré budú nesporným prínosom. Priaznivci vojnových stratégií by nemali byť sklamaní a ide len o to, či  sa im takáto investícia oplatí už teraz, alebo radšej počkajú na hotovú hru so všetkým, čo k tomu patrí.


napísal uni 3.5.2023
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
WARNO


Warno
PC

Vývoj: Eugen Systems
Štýl: Stratégia
Early Access od: 20. január 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19972)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk