LAST TRAIN HOME

LAST TRAIN HOME

S československými legionármi vlakom cez Sibír

Dojmy

Historické a životopisné drámy zažívajú v posledných rokoch akúsi formu veľkej obnovy a tak niet divu, že tento žáner začína prenikať aj do videoherného sveta. Našťastie, aj dejiny nášho regiónu ponúkajú pre adaptáciu vhodný materiál, veď sa stačí pozrieť na ospevovaný Kingdom Come Deliverance. Brnenské štúdio Ashborne Games sa rozhodlo tiež prerozprávať lokálny príbeh, no taký, ktorý bol zaznamenaný na temnejších stránkach kroniky ľudstva. Pripravilo nám tak strastiplnú železničnú výpravu naprieč občianskou, ale aj prvou svetovou vojnou rozpoltenou Sibírou. Hoďte na seba nejaký kožuch a pripravte si digitálne lopaty na prihadzovanie uhlia, lebo misia záchrany posledného vlaku československých legionárov bude mrazivá a dlhá!


Vlak, najlepší priateľ Čechoslovákov!

Premisa tejto historickej real-time stratégie kombinujúcej manažment vlaku a Xcom pripomínajúce príbehy jednotiek je veľmi jednoduchá. Na území Ruska resp. na Sibíri zatúlané jednotky československých légií zostanú kvôli občianskej vojne a uzavretým hraniciam odrezané od domova. Jediným riešením je tak zobrať „posledný vlak“  cez Transsibírsku magistrálu až do Vladivostoku, odkiaľ sa loďou preplavia legionári opäť naspäť domov. Keď už nič iné, cestu vám spríjemnia minimálne nádherne maľované artworky, portréty a aj prestrihové scény, ktoré môžete zbadať nielen počas načítavania hry, ale aj pri takmer každom dialógu.

Tu prichádza, samozrejme, extrémne esenciálna mechanika hry a to je správa vášho vlaku. Vlak ovládate v typickom strategickom izometrickom pohľade a to tak, že mu viete udať pokyn pre zastavenie, pohyb vpred a rýchlejší pohyb spaľujúci citeľne viac paliva. Okrem tohto obmedzeného pohľadu na lokomotívu alebo ktorýkoľvek vozeň, na ktorý máte možnosť prepnúť pohľad, hra poskytne aj strategickejší pohľad na mapu väčšej oblasti. Tú si predstavte podobne ako pohyb po Mount&Blade svete, kde vám budú ponúkané vedľajšie úlohy, dedinky určené na doplnenie zásob a tak podobne. Vtedy bude vašou úlohou z vlaku vyslať prieskumný tím poverencov, ktorí úlohu splnia.

Samozrejme, vo vlaku bude potrebné prerozdeľovať aj úlohy jednotlivým legionárom na základe ich skúseností a špecializácie. Vlak si vybavíte doktormi, kuchármi a robotníkmi, ktorí budú celú mašinku udržovať v chode. Potom, samozrejme, nesmiete zabudnúť aj na fakt, že každý z vojakov musí byť zdravý, najedený, šťastný, presvedčený o vašej misii a ešte aj oddýchnutý. Preto je potrebné, aby čas, kedy pracujú, bol oddelený od času, kedy majú voľno. Vlak sa môže aj pokaziť, a tak bude potrebné vo svete nachádzať alebo nakúpiť zdroje potrebné na opravu, aby ste mohli najazdiť ďalšie kilometre. Celú svoju 10000-kilometrovú cestu môžete zároveň kedykoľvek sledovať na mape celého ruského územia alebo priamo v menu.


Železnica, vychádzka, prestrelka a stopka

Či už sa tešíte na strategickú alebo manažmentovú časť hry, obe z nich by mali mať rovnocenné zastúpenie. Avšak môžeme predpokladať, že pri strategickom plánovaní strávi väčšina z nás určite viac času. Do rúk sa vám dostane častejšie iba hŕstka legionárov, a tak jedna výprava pozostáva maximálne z desiatich dobrovoľníkov. Označovanie jednotiek a ich posielanie na lokácie je tradične prítomné, avšak od Xcomákov a moderných stratégii si vypožičali autori skrývanie vojakov za objekty vo svete. Pre strategickejšiu hrateľnosť vie vaše mužstvo prejsť do tichého, prikrčeného stealth módu presunu alebo do módu útočného. Častokrát som však stealth v chaose bitky pozabudol vypnúť, a tak som sa stal obeťou nepriateľskej fatálnej streľby.

Nepriatelia v misiách nestoja prikovaní na jedno miesto, ale organicky robia vychádzky a držia stráž nad oblasťami. Vaše jednotky vždy vidia iba malú oblasť vo svojom okolí, a tak využijete napríklad ďalekohľad jedného z ostreľovačov. Občas je zase potrebné niečo odpáliť, a tak oceníte legionára s granátmi. Vo výsadku ale nikdy nesmie chýbať ani medik s limitovaným počtom bandáží, ktoré čiastočne nahradia zdravie vašich zranených, no nevyliečia symptómy. To, samozrejme, zvládne až nemocničné lôžko vo vlaku. Avšak niektoré choroby a mentálne rozpoloženie vašich legionárov nevyriešia ani doktori, ale budete sa o to musieť ako kapitán légií starať vy! Čakajú vás totižto dôležité morálne rozhodnutia, s ktorými sa nemusia všetci stotožniť...

Strategický postup po vyskladaní variabilného a všestranného výsadku dopĺňa navyše aj možnosť hru kedykoľvek zapauzovať a v tomto zmrazenom pohľade priradiť jednotkám úlohu, ktorú po odpauzovaní splnia. Je však potrebné rátať s tým, že podobne ako v Xcome, ani tu sa jednotky každým výstrelom netrafia, a tak často budete mať pocit, že sledujete akúsi parodickú scénu so Stormtroopermi zo začiatkov dvadsiateho storočia. Zopárkrát som dokonca vyšiel so súboja proti jednému dobre mieriacemu vojakovi horšie, ako keď by som sa rozhodol prejsť celú oblasť opatrne potichu. A potom je už iba na vás, či sú vám každú hodinu krvácajúci vojaci sympatickejší ako trochu dlhší tichý postup.


Brnenské odhalenie a nadšené očakávanie entuziastov stratégií

Rád by som v jednom odstavci vyjadril aj vďaku Ashborne Games za pozvanie na ich brnenské odhalenie hry novinárom, ktorého sme sa mohli zúčastniť aj my. V priestoroch Kino Art, samozrejme, nechýbal bohatý catering, dobrá nálada a aj nejaký ten promujúci merchandise ako darček. A ja sa tak s mojím dreveným vláčikom a promo tričkom na tento nadchádzajúci projekt zlatých českých ručičiek už veľmi teším.

Ashborne Gmes ako sesterské štúdio Nine Rock Games, ktoré vydalo úspešný lovecký simulátor Way of the Hunter, aj naďalej ukazuje, že aj náš drobný trh ponúka veľké množstvo kreatívnych ľudí, ktorí dokážu osloviť aj takého vydavateľského giganta, akým je THQ NORDIC. Pod jeho vydavateľskou hlavičkou by sme si mali zahrať na našich počítačoch Last Train Home ešte tento rok a úprimne som zvedavý nielen na to, ako si poradia domáci s takouto unikátnou hrou, ale aj ako prijme zahraničný trh titul vyobrazujúci kus našich dejín. Osobne aj dúfam, že dovtedy bude plne implementovaný aj sľubovaný imerzívny dabing, ktorý by mal obsahovať české, slovenské a aj ruské repliky, nakoľko akákoľvek lokalizácia v tomto preview bola totálne rozlietaná jedine medzi angličtinou a češtinou. A všetkým budúcim legionárom, ktorí sa na toto pochmúrne a strastiplné dobrodružstvo cez Sibír vydajú, prajem veľa zdaru!


napísal Taiven 17.8.2023
Páči sa mi! (+6)
LAST TRAIN HOME



PC

Vývoj: THQ Nordic / Ashborne Games
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania: 28. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19992)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk