NIGHTINGALE

NIGHTINGALE

Pôvabný svet s obvyklým systémom prežitia

Dojmy

Osamotený chodec medzi sférami musí čeliť nástrahám divočiny, chladu a temnej sile, ktorá ohrozuje ľudstvo, a to všetko v zaujímavej viktoriánskej atmosfére, skombinovanej s mágiou. Podarí sa vám dostať do Nightingale, jedinej nádeje ľudstva, jeho pokroku a boju proti nemilosrdným, mocným magickým Fae?

Na takéto dobrodružstvo si v prvom rade musíte vytvoriť postavu. Tu sa skutočne dá vyhrať, máte na výber z mnohých účesov, typov očí, viete detailne upravovať črty tváre atď. Tvorbe rodokmeňa by som ale vytkol, že nekategorizuje mužov a ženy, jednoducho hodí všetky postavy do jedného zoznamu a musíte si manuálne selektovať ľudí podľa pohlavia. Je tiež zvláštne, že namiesto „male“ a „female“ hra vybrala pomenovanie „body A“ a „body B“.

Po tvorbe postavy si viete vybrať aj krátku biografiu. Po vytvorení postavy si vyberáte obťažnosť. Tu sa vývojári taktiež vyhrali a každej obťažnosti pridelili nejaký popis k situácii postavy, ktorá jej začiatok hry buďto značne uľahčí, alebo sťaží. Tutoriál vám podrobne vysvetlí všetko, čo potrebujete vedieť. Na druhej strane je ale hrozne zdĺhavý a nedá sa preskočiť. A ak by ste mali ďalšie otázky alebo nepochytili nejakú mechaniku, môžete si o nej prečítať v menu, čo sa cení.


Vo svojom jadre je Nightingale pomerne obyčajnou survival hrou. Preskúmavate značne plochú mapu, hľadáte suroviny, bezhlavo sekáte do vlkov kvôli kožušine a mäsu, vyrábate a staviate. Žiaľ, z hľadiska prežívania nejde o žiadnu slávu. Staráte sa len o úroveň hladu, únavy a života. Hlad a únava vám takmer vôbec neklesajú a utíšiť tieto potreby je smiešne ľahké. Jedlo nájdete takmer všade a vyrobiť si posteľ, ohnisko a základný stan ako prístrešok je otázka zopár pozbieraných paličiek a zrúbaných stromov.

Čo sa ale cení, je značná ťažkopádnosť postavy. Blokovanie útokov nie je dvakrát efektívne, úskoky nemôžete vyložene spamovať a pád z priveľkej výšky môže mať za následok zlomenú nohu, čo vás nehorázne spomalí a znemožní skákanie. Nehovoriac o všetkých možných negatívnych efektoch, ktoré sú výsledkom nepripravenosti na chlad alebo dážď. Všetky tieto elementy prispievajú k celkovému pocitu snahy prežiť v krutom svete, a k ťažkopádnosti vašej postavy, ktorá, samozrejme, nemá byť žiadny nabúchaný anime a svižný protagonista, ale úplne obyčajný človek.

Samotné súboje, žiaľ, nie sú veľmi zábavné. Ako som už spomínal vyššie, blokovanie útokov začne byť rýchlo neefektívne pri silnejších nepriateľoch, čiže vám ostanú len dve možnosti – uskakovanie a jednoduché obchádzanie nepriateľov pri útokoch. Uskakovať môžete len s nožom v ruke, s ťažšími zbraňami, ako sú sekery a krompáče, už len blokujete. Väčšinu nepriateľov ale skutočne stačí len obchádzať, prípadne ich umlátiť, občas pobehnúť dozadu, vyliečiť sa a bezmyšlienkovito mlátiť ďalej. Na jednej strane nie je prepracovaný systém potýčok nutnosťou pre takúto hru, ale je ich tu pomerne dosť, takže by som ocenil trochu premyslenejší a zábavnejší boj.

Čo ale poteší, sú prvky hier ako Diablo alebo Path of Exile – môžete hľadať alebo vyrábať rôzne infúzie, čo sú v podstate buffy, ktoré pridelíte vašej výbave a môžete aj vylepšovať základné štatistiky vašich zbraní a oblečenia. Takto si postupne môžete puntičkársky upravovať svoj build.

Dôležitým aspektom Nightingale je aj vyrábanie predmetov, a stavanie. Suroviny sa nájdu všade, navyše ich môžete nakupovať aj u obchodníkov, plus nájdete veľa pokročilejších potrieb aj v truhlách poschovávaných po otvorenom svete a v bludiskách. Vaša sprievodcovská kniha obsahuje popisy všetkých typov stavieb a predmetov, spolu s návodom na ich výrobu. Môžete si ich dokonca označiť ako úlohy, aby ste vľavo hore mali stále na očiach, aké zdroje hľadáte a nemuseli tak stále sprievodcu otvárať a zatvárať. Musím ale povedať, že v hre je možno až priveľa rôznych pracovných stolov a iných nástrojov, ktoré slúžia na výrobu iných vecí. Začne to byť otravné a ak ich postavíte vedľa seba pre efektívnosť, tak sa ľahko stratíte v tom, kde sa čo vyrába. Navyše na výrobu musíte vždy čakať, čo je nehorázne otravné.

Inventár nepoteší. Je neprehľadný, neviete si vyhľadať konkrétny predmet, neviete si veci roztriediť. Ďalším neduhom je, že uvarené mäso je tu roztriedené na mäso z koristi a predátora, čo vlastne nemá veľmi zmysel. Model a náhľadový obrázok majú rovnaký, efekty taktiež. A takto je to aj s kožušinou a kosťami zvierat.


V otvorenom svete budete prevažne čistiť rôzne stavby a ruiny od nepriateľov, prípadne „riešiť“ hudobné hádanky, ktoré ale nie sú nijaké náročné, preto tie úvodzovky. Jednoducho sledujete poradie, v ktorom sa nad jednotlivými piliermi objavil znak, potom na ne v takomto poradí kliknete a bum, otvorili ste mreže vedúce k truhle. Tieto aktivity začnú byť veľmi rýchlo nezáživné.

Jednotlivé biómy, ktoré sú v hre zatiaľ prítomné tri – les, barina a púšť, sú v skutočnosti sféry oddelené portálmi. V praxi to znamená len to, že namiesto plynulého prechodu medzi lokáciami musíte nájsť portál a počkať na relatívne zdĺhavé načítavanie, kým môžete začať preskúmavať novú mapu. Za mňa je to po hernej stránke zbytočne zdĺhavý prístup, nehovoriac o tom, že na jednotlivé mapy potrebujete najprv karty, ktoré do portálu vložíte. Tie si môžete vyrobiť, prípadne kúpiť, čo, našťastie, nie je príliš zložité, ale napriek tomu otravné. Veľké pozitívum ale je, že týmito kartami viete pozmeniť aj počasie, prípadne podmienky a pravidlá danej mapy. Napríklad budete získavať lepšie odmeny z truhiel, výmenou za nižšie odolnosti vašej postavy, prípadne znížené poškodenie.

Premisa hry nie je ani originálna, ani zábavná. Hra je však plná folklóru. Za každým rohom nájdete nejaké dokumenty alebo listy, ktoré vysvetľujú, čo sa na danom mieste stalo alebo myšlienky ľudí, ktorí v ňom zahynuli. Taktiež sa môžete na všetko vypytovať postáv v štýle akejkoľvek RPG. Žiaľ, dabing nemá nikto okrem Pucka, ktorý je vaším sprievodcom. Práve on vás previedol tutoriálom, poskytol vám sprievodcovskú knihu a sprevádza vás dejom hry. Má aj pomerne zaujímavý dizajn – humanoid, ale zjavne inej rasy, je oblečený veľmi opulentne a jeho dabing je celkovo kvalitný. Hra, samozrejme, obsahuje veľa pojmov a fráz staršej angličtiny a hoci to občas bolí čítať, pretože si nie ste istí významom, pridáva to na atmosfére. Dialógy sú celkovo dobre napísané.


Vizuálne je hra veľmi príjemná. Snaží sa o trochu realistickejší tón, zároveň ale krásne kombinuje rôzne fantasy prvky, mágiu a viktoriánsky námet. Esteticky je hra v podstate perfektná a plná mystických miest, napríklad uvidíte zvláštne kamenné bloky, vznášajúce sa vo vzduchu a obklopujúc mohutný, mysticky pôsobiaci strom alebo niečo obyčajnejšie, ako je kvitnúca zeleň a nádherné modré nebo. O chytľavej alebo zaujímavej hudbe sa tu hovoriť veľmi nedá, skôr očakávajte veľmi príjemnú ambientnú hudbu, ktorá perfektne dotvára atmosféru, niečo na štýl otvorených svetov Elder Scrolls hier.

Nenarazíte na priveľa technických problémov, každopádne, ikonky vo vašom rýchlom slote na zbrane a predmety sa často všetky z nejakého dôvodu zmenia na ikonku lopaty. A raz mi hra spadla, pravdepodobne problém so servermi. Čo mňa osobne značne štve je to, že offline hrať nemôžete, hoci môžete hrať kompletne sólo.

O žiadny zázrak tu aktuálne nejde. Hra neprekvapí žiadnymi zaujímavými mechanikami, vlastne ani nie sú veľmi zábavné. Minimálne ale poskytne postačujúcu variabilitu buildov, dobrú atmosféru a príjemný vizuál. Zabaví vás možno na pár hodín, s kamarátmi môžete ešte nejaký ten čas pripočítať. Hra je, každopádne, stále v predbežnom prístupe a je vidieť, že je robená s láskou, potrebuje však ešte čas a zmeniť sa toho môže veľa.


napísal Sammy 19.4.2024
Páči sa mi!
NIGHTINGALE


Nightingale
PC

Vývoj: Inflexion Games
Štýl: Akcia
Early Access od: 22. februára 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20248)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk