SERUM

SERUM

Drsnejší boj o prežitie, kde vás tlačí čas

Dojmy

Nálož survival hier sa zväčšuje a priaznivci žánru majú z čoho vyberať. Predstavíme vám ďalšieho kandidáta, ktorý nedávno vyšiel vo verzii s predbežným prístupom. Je dosť špecifický a stresujúci, ale možno práve o tom by hry tohto typu mali byť. Prežiť v nebezpečnom svete, v tomto prípade v ruinách a divočine so zmutovanými kreatúrami, totiž nie je hračka. Obzvlášť, keď sa môžete spoliehať len sami na seba.

Hlavný hrdina, teda vy, je otcom chorého Chrisa a peniaze na liečbu syna chce získať testovaním séra. To ale netuší, čo všetko ho čaká a ako sa situácia zvrtne. Zrazu sa ocitne v divočine so stopami zdevastovanej civilizácie a počítadlom času na ruke, s ktorou zjavne niečo nie je v poriadku. Hlas vo vysielačke mu dáva nevyhnutné inštrukcie a rady, ako si má počínať v novom prostredí a zachrániť sa. To najdôležitejšie pritom je, často si pichať sérum s látkou, ktorá stabilizuje infekciu v tele.


Vstúpite teda do podivne zelenkavého sveta, ktorý pripomína krajinu, čo sa spamätáva po jadrovej katastrofe. Dobrou správou je, že máte okamžite svoje útočisko – schátranú budovu s rôznymi výrobnými stolmi, kontajnermi na zásoby a dokonca aj hydroponickou farmou. Zlá správa je, že časomiera na vašej končatine ukazuje, že máte len pár minút života, ak niečo urýchlene nespravíte. A spraviť musíte sérum, čo najväčšie zásoby, lebo ho budete potrebovať neustále. Našťastie, rýchlo získate recept, v okolí sa dajú pohodlne nazbierať dva potrebné druhy bylín a huby a na fabrikátore - pracovnom stole je z toho základné sérum raz-dva. Jedna dávka vám predĺži život o päť minút, s čím sa musíte spočiatku uspokojiť pri objavovaní okolitého sveta a jeho nebezpečného prostredia.

Pri prvých výpravách sa nedostanete ďaleko. Aj keď totiž máte viac dávok séra, nemôžete ho používať bez určitých obmedzení. Vedľajším účinkom je zvyšovanie divokosti alebo jednoducho povedané otrava. A keď sa ukazovateľ naplní, ďalšie sérum nemôžete použiť dovtedy, kým sa neočistíte v takzvanom absorbéri – neprenosnom prístroji vo vašom útočisku. Ten vám okrem toho vždy pridá dve minútky času. Navyše vo vašej provizórnej základni sa časomiera vždy zastaví. Takže tam ste v bezpečí, kým sa nevzdialite, nič vám nehrozí a môžete v pokoji používať pracovné stoly na výrobu rôznych potrebných vecí. 

Suroviny a materiál získate zbieraním bylín a húb, ako aj šrotu, plechoviek, parfumov, bandasiek, klincov, bateriek, zvyškov látok, rádií a všetkého možného, čo sa povaľuje v krajine a ruinách ojedinelých domov. Neraz sú veci v skrinkách na náradie, vrakoch áut a to najlepšie sa ukrýva v špeciálnych debničkách, ktoré sa otvárajú vyriešením hlavolamu. Je to vždy ten istý druh puzzle, kde musíte uvoľniť cestičku na prietok energie od východiskového ku koncovému bodu. Vašou úlohou je pritom prepínať záklopky, aby sa tok po spustení nikde nezastavil a nezablokoval. Dôležitý je pritom fakt, že okrem neustáleho ubúdania času aj samotný mechanizmus hlavolamu používa váš čas ako energiu. Niekedy vám strhne dve minúty, ale sú prípady, keď je to aj desať. S tým treba počítať. 



Pri uvedenom systéme puzzle, ako aj samotnom digitálnom ukazovateli na ruke, si možno tak ako ja spomeniete na sci-fi film Vymedzený čas (In Time), v ktorom si zahral Justin Timberlake. Hlavnou myšlienkou bolo platenie za služby a všetko ostatné časom, ktorý reprezentoval zvyšok života. Pravdepodobne sa vývojári hry práve tam inšpirovali, čo im nemáme za zlé. Je to totiž zaujímavý systém, len škoda, že puzzle nie sú rozmanitejšie.

Každopádne, v teréne vás neustále tlačí čas, a to ešte musíte počítať s rôznymi nástrahami. Môže to byť neschodný terén, ale hlavne zmutovaná zver aj ľudia pripomínajúci zombie. Natrafíte aj na miesta s hustou hmlou, ktorá vás okamžite zabije. Musíte prehľadávať divočinu, ale aj rôzne stavby, kde treba nájsť významné informácie, kódy, dôležitý kľúč, používať generátory a riadiace pulty a čeliť pritom hrozbám. Bez stupňovanej prípravy vo vašom útočisku to nebude možné.

Čo všetko teda môžete a vlastne aj musíte robiť vo svojom prístrešku z úvodu? Už sme spomenuli výrobu séra a len doplníme, že so zvyšujúcimi sa skúsenosťami pri jeho varení sa sprístupnia aj nové druhy. Napríklad sérum na odolanie v spomínanej toxickej hmle, fyzičku podporujúce sérum, liečivé a iné. Na výrobu sa pritom vyžadujú rôzne suroviny a čo je zaujímavé, dá sa vyrobiť supersérum nakombinované až z troch základných. Vtedy sa efekty zlúčia a prejavia súčasne. Po vylepšení fabrikátora pri kresliacej doske viete sérum aj upgradovať. A je skutočne poriadny rozdiel aj úľava, keď základná forma predĺži váš čas nie o päť, ale desať minút! To už sa môžete mimo domu potulovať dlhšie. No a pri ďalšom vylepšení je to už štvrťhodina a bez generovania toxickej divokosti.


Pri pracovnom stole v útočisku môžete vyrábať zbrane aj rôzne produkty. Potrebujete na to buď priamo recept, alebo si postup osvojíte pri recyklovaní. Napríklad keď zrecyklujete dve octové fľaše, získate okrem extrahovaného materiálu aj návod na výrobu octu a môžete ho už potom vyrobiť svojpomocne. Skrátka, prakticky všetko takto dokážete rozoberať a skladať podľa toho, čo práve potrebujete. Odporúčame týmto spôsobom čo najskôr odomknúť recept na obväzy. Tie totiž skvele liečia v krajine a na rozdiel od séra a bylín nezvyšujú divokosť - otravu. A môžete ich mať pri sebe desiatky a rýchlo ich používať, čo je výborné obzvlášť pri súboji s bossmi, ktoré vás v hre príležitostne čakajú.

Zbraní síce zrejme objavíte len pár, ale pri pracovnom stole si ich nielen vyrábate a rozoberáte, ale aj opravujete a hlavne vylepšujete. Dostupných je viacero upgradov, ktoré zvýšia silu útoku alebo jeho rýchlosť, ochromia nepriateľa a podobne. Bez takýchto úprav výzbroje jednoducho nedokážete čeliť väčšine kreatúr, takže sú nevyhnutné. Pri samotnom boji pritom používate rýchle a silnejšie koncentrované útoky a blokovanie. Optimálne ste pritom neustále v pohybe, aby vás protivník ťažšie zasiahol.

Zmienili sme sa už o hydroponickej farme. Tam po vložení do niekoľkých priehradiek vám v pravidelných niekoľkominútových intervaloch vyrastú byliny, ktoré ste zasadili. Ak ich chcete viac, aj farma sa dá vylepšiť.  Rastliny sú skvelé do receptov, ale aj samé osebe majú určité povzbudivé účinky. Predovšetkým tiež pridávajú čas na prežitie, ibaže je to len nejakých 15- 30 sekúnd. No neraz aj to veľmi pomôže.


V pokročilejších fázach hry sa už môžete prepravným vozňom premiestňovať medzi vybranými lokalitami. A budú aj ďalšie biómy aj pokrok v príbehu. No ten príde postupne, podľa aktivity vývojárov. Na verziu s predbežným prístupom je to už teraz solídna várka a aktuálne úlohy splníte za niekoľko hodín. Potom môžete ďalej pobehovať po okolí, zbierať suroviny, vylepšovať a čakať na ďalšiu kapitolu hry.

Zrejme ste zvedaví aj na to, čo sa stane, keď sa vám minie čas – zomriete. No a potom máte dve možnosti. Buď sa oživíte v útočisku s tým, že veci z vášho osobného inventára získate späť, keď sa vrátite k svojmu nebohému telu. Alebo nahráte autosave -  výlučne takto sa ukladá progres a vy sa vrátite do posledného uloženého bodu v hre. To je neraz výhodnejšie, ako sa trmácať za svojím telom, kam vás síce naviguje kompas so značkou, ale bez prítomnosti mapy aj tak občas blúdite.

Graficky hra vyzerá výborne, je to jeden z najkrajších survival titulov, hoci v pomerne bezútešnom, ale veľmi dobre spracovanom prostredí. A s podporou TSR,  DLSS kvality a ostrosti, plus Nvidia Reflex. Hudba je výborne  zvolená, niekedy stiesňujúca, rovnako ako okolitý svet, v nebezpečných situáciách dramatická. Hrať sa to dá myšou a klávesnicou aj gamepadom. Zatiaľ bez možnosti premapovania klávesov, čo ale tvorcovia plánujú dopracovať popri odstránení nedostatkov, ktorých sú si vedomí. V najbližšej dobe autori sľubujú prerobené UI, nový bióm a kooperáciu!

Hoci má Serum na Steame aktuálne zmiešané reakcie komunity, myslím, že to nie je chybou hry, ale hráčov.  Mnohí totiž odsúdia Serum ešte skôr, ako porozumejú jeho herným mechanikám a odradia ich krátke časové  limity v úvodnej fáze hry. Ale skutočne, chce to len trpezlivosť a prísť na to, ako vlastne veci fungujú a predovšetkým vylepšovať sérum a čas prestane byť strašiakom. Napokon si treba uvedomiť, že v iných survival hrách ste nútení prijímať potravu, piť vodu a odpočívať. Serum ale nič z toho od vás nežiada, no namiesto toho si picháte dávky životabudiča. Ak si teda myslíte, že ste skutočným milovníkom survival hier, Serum nebudete brať ako problém, ale lákavú výzvu.


napísal uni 14.6.2024
Páči sa mi! (+3)
SERUM


Serum
PC

Vývoj: Toplitz Productions / Game Island
Štýl: Akčná Adventúra / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Účet na steam (2)
Potrebujem poradiť, súrne! Predala som hru, ktorú...
|Silent hill 2_1.04 patch labyr... (2)
Ahojte, dávam do pozornosti Patch 1.04 od vývo...
|Smart hodinky do 250€ (18)
Čaute, chcel by som sa Vás spýtať či by ste mi od...
|Smart home pomoc (7)
Cim viac na to pozeram tym som zmetenejsi. Napise...
|Problém s hdr (1)
Dobrý deň, čo urobiť v prípade ak mi PS5 dáva for...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27956)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk