GANGLAND

GANGLAND

8.4

Recenzia na PC verziu

Keď som pred nedávnom písal recenziu na Chicago 1930, ani vo sne by ma nenapadlo, že o pár dní sa s mafiánskou tématikou stretnem opäť. Tentokrát sa do tohoto nehostinného prostredia rozhodli zasadiť svoj titul maníci z MediaMobsters a myslím si, že to bol priamy zásah do čierneho. Gangland je totiž gangsterkou toho najhrubšieho zrna a poskytne vám ďalšiu možnosť, vyskúšať si život vraha na plný uväzok. Nie je to však len obyčajná akcia alebo stratégia, ako sme boli doteraz zvyknutí, ale niečo, čo tu ešte nikdy nebolo. Podarí sa ale tomuto hybridu všetkých možných žánrov, obstáť v tak tvrdej konkurencii, ako Mafia a Chicago 1930?

 

Gangland
Gangland
Gangland
 

Mario, Sonny, Angelo, Chico a Romano sú piati bratia, ktorí si spokojne nažívajú vo svojom rodnom talianskom mestečku Palermo a užívajú si nefalšovaný gangsterský život. Trom z nich však rupne v debni a rozhodnú sa zdrhnúť do Ameriky a na zostávajúcich dvoch bratov sa z vysoka vykašlať. Chico s nimi zásadne nesúhlasí a preto sa stane nechcenou potravou pre rybičky. Mario, otrasený činom svojich bratov, túto zradu rodiny nemieni tolerovať a rozhodne sa svojich bratov dolapiť a sprostredkovať im let prvou triedou rovno do pekla. Cesta k ich poprave však nebude ľahká, bude vyžadovať ovládnutie jedného celého Amerického mesta. Tak či onak, vitajte v Paradise City!


Po namáhavej ceste naprieč oceánom vás mesto Paradise City privíta s otvorenou náručou. Tu vás nikto nepozná, nie ste ani na miestnej listine policajtmi hladaných zločincov, ale na druhú stranu vystrkovať rôžky taktiež nemôžete, pretože by ste sa ihneď dostali do pozornosti niektorého z miestnych gangov. Našťastie máte v Amerike spojku, Vincenza Mangana, ktorý sa vás mile rád zhostí a zo začiatku vám bude obrovskou oporou. Bohužiaľ, nič netrvá večne a po sérii misí ho nájdete s rozstrieľaným hrudníkom. Nezostáva vám nič iné, len sa postaviť na vlastné nohy a ukázať mestu, kto je tu pánom.


Hra je mixom starého GTAčka, z ktorého si berie napríklad izometrický pohľad a riadenie áut, Syndicate Wars, z ktorého pre zmenu čerpá námet na ovládanie ostatných kumpánov, ale taktiež je tu možné nájsť prvky prevzaté z The Sims, ako je založenie si rodiny a príchod vlastného potomka na svet. Zo začiatku ste len mladý neskúsený zobák a tak, aby ste si vybudovali rešpekt a mohli si založiť vlastnú rodinu, začnete plniť misie, ktoré vám zadá Vinco. Jedná sa o vcelku jednoduché úlohy, ako výber výpalného, likvidácia práskačov, či donáška určitého nákladu. Postupom času, ale atmosféra zhustne a pred vami bude stáť prvá vážna úloha: zlikvidovať kmotra konkurenčného gangu, ktorý si taktiež brúsi zuby na ovládnutie danej časť mesta. Ale ako sám kôl v plote by ste sa ďaleko nedostali a tak si na pomoc budete môcť za našporené peniažteky zaobstarať viacero kumpánov, ktorí za dostatočne tučný obnos, budú ochotní za vás položiť aj svoj vlastný mizerný život. Aby nebol výber fádny, autori sa rozhodli týchto nájomných spolubojovníkov diferencovať na viacero typov, ktoré sa špecializujú na určitý typ zbrane. Okrem pištoľníkov, Tommy gunnerov si budete často najímať aj svalnaté korby, ktorí sa špecializujú na boj zblízka a s ním súvisiace pálky všetkých druhov. Poprípade zvolíte taktiku záškodníctva a využijete ponuku plynárok, ženských, ktoré až príliš často ťahajú všakovaké svinstvo do nosa a ak prijmete ich ponuku, radi sa s ním podelia aj s vašimi nepriateľmi, na ktorých ma doslova omračujúce účinky.

 

 

Gangland
Gangland
Gangland

 

 

Pomaly sa dostávam k RPG prvkom, ktoré vcelku výrazne ovplyvňujú kvalitu Maria a jeho spolubojovníkov, tým tvorcovia šikovne eliminovali problém s chytrákmi, ktorí by kumpánov menili, ako spodné prádlo. Zocelení neustálymi bojmi spolu s vašimi kamošmi, tak postupne nadobúdate čoraz presnejšiu mušku, rýchlosť alebo napríklad silu. Upgrade, sa ale deje automaticky a nemôžete si po nadobudnutí novej úrovne vybrať, kam tie skúsenosti investujete, čiže jedná sa len o taký bonus, ale aj tak tento RPG element považujem za chytrý krok smerom k zvýšeniu hrateľnosti. Bez munície a dobrého zázemia by ste sa nikam nedostali a tak prichádza na radu strategická časť, ktorá spolu s už spomínaným vylepšovaním postáv predstavuje spestrenie, bez ktorého by Gangland nebol tým, čím je. Mesto je totiž rozdelené do viacerých zón (napríklad Little Itally alebo Docks) s množstvom budov, pričom tieto mestské časti ovláda hneď viacero nepriateľských gangov resp. rodín. Každú misiu začínate s mizerným obnosom v kapse a s jedinou budovou vo vlastníctve, ktorá je zároveň vašou základňou, ostatné si potom budete musieť chtiac, nechtiac dokúpiť. Peniažteky sa vám posypú do kešeni jedine formou nelegálnej činnosti a to jednak spoluvlastníctvom jednotlivých podnikov a obchodov s ich majiteľmi (samozrejme pod hrozbou ich eliminácie), vyberaním poplatkov za “ochranu” (pre menej chápavých výpalné), ale taktiež za vykonanie nejakej špinavej práce (a tým nemyslím šurovanie hajzlov) pre iné kriminálne živly. Našporené bubáky budete musieť rozhajdákať na nákup už spomínaných stavieb, ktoré vám potom poskytnú viacero životne dôležitých služieb, ako stály prísun munície, zbraní, lekárničiek, ale aj prísun nových úchádzačov o vstup do vášho gangu. Treťou prísadou, ktorú MediaMobsters použili na dochutenie a zvýšenie už aj tak kvalitnej hrateľnosti je zaradenie prvkov, ktoré sú tak typické pre The Sims, a tak netypické pre drsné a krvou nasiaknuté prostredie, akým gangsterský svet určite je. Ide totiž o založenie vlastnej rodiny (tým myslím nájdenie si vhodnej žienky, ktorá by bola ochotná rozšíriť vaše pokolenie bez ohľadu na vaše pracovné zameranie) a sním spojené problémy, ako napríklad pozháňanie vhodného (a hlavne úplatkom nakloneného) kňaza na uzavretie manželstva, či ochrana rodiny pred nežiaducimi útokmi zo strany všadeprítomných nepriateľov.


Gangland obsahuje 16 Conquest misií, pričom stereotyp na vás určite nečaká, pretože okrem hlavnej úlohy (likvidácia bossov ostatných gangov), vám bude ponúknutých množstvo postranných úloh. Okrem toho je v hre pripravených 12 vedľajších levelov, v ktorých sa naozaj ukáže, čo je vo vás. Tieto challenge mapy nie sú povinné pre dokončenie hry, ale ich splnením si cestu k poprave bratov poriadne zjednodušíte. Získané bonusy za ich úspešné dokončenie v podobe sniperov, či zlodejov zužitkujete pri nejednej akcii. Singleplayeru sekunduje Multiplayer, či už online alebo sieťovo, v ktorom si to môžete rozdať až s ôsmimi kamošmi, a výsledky si následne porovnať vo vyhodnocovacej tabuľke, v ktorej sa zaznamenávajú vaše úspechy v podobe počtu zabitých nepriateľov, či množstva peňazí, ktoré ste stihli nahrabať.

 

Gangland
Gangland
Gangland

 

 

Z grafického hľadiska som bol dosť sklamaný, pretože postavy mali vyložene krabicový look a ani prostredie nehýrilo detailami. Neskôr som si však zvykol, ale aj tak musím autorov pokarhať, že z tohoto 3D enginu nevyťažili viac. Aspoň, že jednotlivé prostredia sa od seba odlišujú a tak nedochádza k stereotypu z neustáleho obiehania lokácii so stálym pocitom deja-vu. Škoda, práve grafika najviac zráža Gangland do nižších sfér, pretože zvuky a predovšetkým hudba sú jednoznačne super. Ďalším neduhom, ktorý ťaží túto gamesu je nedoladenosť enginu a pravdepodobne nedokončený betatesting. Ako ináč si mám vysvetliť to, že hra občas z ničoho nič spadne a v niektorých oblastiach neskutočne trhá. Darmo, všetko sa stihnúť nedá a keď je ešte k tomu niekto tlačený časom, výskyt chýb je nevyhnutný. Hra vám ináč v pohode pobeží na Pentiu 1200 s GeForce 4 MX-kou, takže si ju zahrá aj človek s priemernou mašinkou.


Celkový dojem z Ganglandu mám však viac než dobrý a poskytol mi takú istú zábavu, ako podobný titul Chicago 1930. Prechádzka mestom a plnenie misií vám pripomenie staré GTA, založenie rodiny zasa vyvolá spomienky na Sims-ov. Výborný nápad, skombinovať toľko žánrov do jedného celku, len to chcelo trošku doťuknúť. Ak vám však nevadí vcelku jednoduchšia grafika a nedoladenosť enginu prehltnete ako dúšok dobrého vínka, potom vás Gangland obdarí výbornou zábavou.


napísal blade 15.3.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
GANGLAND
+ hrateľnosť
+ RPG, Sims elementy
+ jednotlivé misie
- grafika
- nedoladenosť enginu
- nestabilita hry


RECENZIE HRÁČOV
Gangland


Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20013)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk