WIZARDS & WARRIORS

WIZARDS & WARRIORS

9.4

Recenzia na PC verziu

“POZOR POZOR, po svete sa šíri nová mutácia nebezpečného vírusu Wizardry. Ohrozený je každý priaznivec klasickej RPG, nemoc sa prejavuje prudkou závislosťou s trvalými následkami! Napadnutí jedinci majú v červených očiach zvláštnu žiaru a bľabocú nezmysly ako: Niviusova hrobka, Oráculum, Ishad’Nha. Preto sa vyhýbajte akémukoľvek kontaktu s nebezpečnou látkou WIZARDS and WARRIORS!”

A naozaj to je pravda – spomínate si na nádhené klasiky žánru ako Dungeon Master, Eye Of Beholder, Wizardry…? Práve na tú posledne spomenutú hru sa W&W podobá najviac. Má to svoj dôvod – stojí za ňou ten istý človek – D.W.Bradley (predtým spolupracoval so Sir-Techom). Možno poviete, že veď Wizardry pokračovanie (ôsme) sa tiež chystá na tento svet, ale ak ste videli demo, je vám jasné, že to už je o niečom inom. Podľa môjho názoru, to pravé pokračovanie Wizardry je práve W&W.

Takže k hre – vyšla 26.septembra na dvoch CD a je určená pre jedného hráča (toľko k objektivite).

Nájdete v nej herný systém, na ktorý si mnohý z nás tak zvykli…Na začiatku, ako to už býva, si po vzhliadnutí intra vytvárate postavy. Objavíte sa v meste (skôr dedine) a v hostinci si vyberáte z desiatich rás (poznáte ich zo sveta wizardry). Každá rasa má svoje výhody v základných štatistikách, čo oceníte pri špecializácii neskôr v hre. Či chcete zachrániť svet s mužmi, či s ženami, záleží na výbere – opäť postava dostáva nejaké bodíky (muži napr. silu, ženy inteligenciu J ). Pokračujete s výberom zo štyroch povolaní – bojovník, kúzelník, kňaz, zlodej. Zdá sa to málo? Nebojte, ako postava bude pracovať na sebe, bude sa môcť špecializovať vo svojej gilde (warlock, ninja, samurai, monk, bard, barbar, paladin atď.). Postave ešte pridelíte atribúty podľa vlastného uváženia a nejaké tie skills na úvod (meč, sekera, hádzanie, atletika, páčenie zámkov, druhy mágie…). Podľa rasy má postava ešte tzv.črtu (trait) – napr. videnie v tme, bojový pokrik, prirodzený vodca…ich vplyv je v hre dôležitý a viditeľný.

Mne sa páči aj tzv. nedobrovoľná špecializácia – to keď vašu postavu uhryzne vampír (NPC stretnete neskôr v hre), stane sa tiež vampírom (získava výhody v noci, trpí penaltami cez deň a živí sa krvou). Bŕŕŕ.

V hre sa stretnete s mnohými predmetmi – brnenia, zbrane, prstene, náhrdelníky – klasika. Získate ich zabitím kadejakých potvor, vykrádaním hrobiek, otváraním truhlíc (tu je nutný zlodej!), plnením questov a tiež v obchodoch. No kúpiť si dobré brnenie chce dosť zlaťákov a získavajú sa pomaly. Obchodovať môžete aj s NPC postavami (predaj aj nákup).

Poďme sa pozrieť do mesta – hostinec – kde si vytvárate postavy, aj uprostred hry môžete niekomu dať padáka a najať si nového partajníka. Krčma – dáte si pár pív a dozviete sa klebety. Radnica – slúži aj ako banka (žiaľ bez úrokov) a vedúci zadáva zopár questov typu doruč balíček, zabi pár kostlivcov a dones lebky). Tiež zadarmo povie, čo nového sa deje v jeho meste. Kostol – tu za prachy liečia všetko, kňaz môže vstúpiť do gildy. Veža mágov – nákup, predaj, identifikácia predmetov, možnosť očarovať predmet, vstup do gildy. Kováč – obchod so zbraňami, identifikácia, oprava vybavenia a vstup do gildy. Záložňa (v prvej dedine nie je) – obchod so všetkým, vstup do gildy zlodejov. Nájdete aj pár iných budov (samurajské Dojo), ale veď všetko nemusím vykecať…


Wizards & Warriors
Wizards & Warriors
Wizards & Warriors

Mimo hradby miest nájdete domčeky niektorých NPC, na cintoríne hrobku vrátane dungeonu, osadu žabích ľudí uprostred jazera (Nymph Lake). Mimochodom tieto nymfy pobehujú polonahé a lákajú dobrodruhov…. Nájdete aj Gypsies (cigáni, rómovia, ako len chcete) a ich vešticu hneď pri prvom meste.

Dôležité sú gildy – tu vašu postavu môžete špecializovať, pokiaľ spĺňa minimálne atribúty. Dostávate questy, za ktoré sú hlavnou odmenou experience (skúsenosti). Môžete postavu trénovať – zvýšiť atribút, naučiť novú skill alebo zlepšiť skill level, naučiť dokonca trait (črtu)! V gilde si môžete kúpiť aj lepšie predmety (sú aj drahšie).

Ak splníte quest, povedzme že sme našli Svätý prsteň, treba ísť do gildy a chvíľu počkať, nech sa gild master vykecá, on sám “zbadá” že quest je splnený a dá exp body a prípadne prašule. Občas to vykecávanie v gilde trvá až moc dlho….

Komunikovať by ste mali aj s NPCs – niektoré lokácie jednoducho nenájdete, kým sa NPCs nespýtate na všetky kľúčové slová a opäť to trvá celú večnosť.

Hrateľnosť táto vecička má vysokú, veď som takmer nešiel spať, čo pre zamestnaného človeka je krok ku spánku v práci…(nehovorte šéfovi, bol by to skok k nezamestnanosti J ).Takmer stále máte nejaký ten quest rozrobený a niektoré sú fakt dosť komplikované (sú aj choď a zabi, ale aj iné, kde sa môžete rozhodnúť, čo spravíte a znášať musíte aj dôsledky). Nepáči sa mi prehľad o stave questov, treba dosť listovať v journaly a čítať nadpisy, čo je a čo nie je hotové – dosť to zdržiava.

Takisto asi majú v hre bug (je ich viac), pretože jeden môj vtedy ešte len bojovník, nebol členom gildy, keď sa splnil quest – dvaja ďalší bojovníci dostali experience a level v gilde, on nič. No potom, keď som ho prihlásil do gildy, tak zrazu dostal exp dokonca 4-krát za ten jeden quest a tiež bol v podstate zadarmo level 4 warrior! Neskúšal som, či to funguje aj v iných gildách…

Wizards & Warriors
Wizards & Warriors
Wizards & Warriors

Že prečo som ešte nespomenul grafiku? Tu to máte – hra podporuje aj 3D akcelerátory, beží aj v software móde, nastaviť môžete viac rozlíšení podľa sily vášho PC, detaily textúr a iné. Prostredie, v ktorom sa pohybujete, je renderované ich vlastným enginom a nevyzerá vôbec zúfalo. Postavy a príšery sú plne 3D, celkom dojemné.

Na mňa grafika pôsobí celkom v pohode dojmom, síce nič prevratné, ale uspokojivé bez rušivých vplyvov. (Teda, mne subjektívne sa páči, ale napr. niekto by mohol namietať, že taký Quake engine je podstatne lepší a blablabla. Beriem.) Niektoré kúzla sa celkom vydarili a je radosť pozorovať nepriateľa uprostred bleskov a v kúzelnom ohni.

Mestá sú riešené zaujímavo – vlastne celé mesto je jedno mesto.avi, ktoré sa “pretáča” ako sa pohybujete po meste (je to 2D). Krajina mimo mesta je plne 3D.

Čo na mňa spravilo dojem, je zvukové spracovanie. Nahovorené postavy pôsobia veľmi reálne, žiadne blafy, ale kvalitný dabing! Hudba mi tak sadla na tento žáner a reálie hry, že snáď nemohla byť lepšia. Zvukové efekty – kroky, zbrane, kúzla, hlasy podsvetia v dungeonoch, plávanie vo vode a iné – paráda. Hra podporuje aj 3D karty, takže v dungeonoch budete vedieť, odkiaľ vietor fúka…

Bojový systém neutrpel nejaké významné zmeny oproti wizardry. Pridali prepínač z módu na ťahy aj na real-time mód, kto ako chce. 3D prostredie dáva priestor aj boju na diaľku - streľba z luku, kúzla...takto zabijete aj dosť silnú príšeru.

Kúzla sú delené v skupinách podľa typu špecializácie mága a učíte sa ich podľa levelu, prípadne z drahých kníh. Chýbajú mi in-game vysvetlivky ku kúzlam, mne sa fakt nechce listovať v príručke...

Pocestujete po krajine pešo, na koni, zaplávate si nad aj pod vodou, nájdete plť....všetko vierohodne ozvučené (keď po behu moja skupinka chytala dych, tak ktovie, čo si pomysleli susedia, že tu robím...)

Wizards & Warriors
Wizards & Warriors
Wizards & Warriors

 Hra sa zdá byť stabilná, nepadá a nerobí blbosti, inštalácia je jednoduchá. Testované na zostave celeron 566Mhz, Abit BF6, TNT2 32Mb, 128RAM, Soundblaster atď. S niektorými 3D kartami má hra problémy (rozpadnuté fonty), vtedy je lepšie použiť software rendering, ktorý je celkom kvalitný.

Na záver – hra sa vydarila a po dlhšej odmlke v žánri skutočne poteší. Odporúčam hráčom RPGčiek, ale aj ostatným. Zaberie nejeden večer a s myšlienkou: "ešte pozriem, čo je za rohom" zaspíte rovno za počítačom. Od únavy.

PS: jeden z bugov umožňuje celkom rýchlo zbohatnúť - melónik sa hodí, nie? Ale nechem nikomu kaziť hru...


napísal beholder007 14.10.2000
Páči sa mi!
9.4
Používatelia
6.6
WIZARDS & WARRIORS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20937)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk