EYETOY: MONKEY MANIA

EYETOY: MONKEY MANIA

7.8

Ďalší prírastok do rodiny titulov ovládaných kamerou EyeToy sa nesie v infantilnom znamení farebných opíc.

Recenzia na PS2 verziu

Vedel, že nastal čas zomrieť. Išlo len o to, či umrie ako chlap, alebo ako mizerný požierač banánov. Sústredil sa na blikajúci majáčik na protivníkovej hlave a ruky pomaly spúšťal vedľa tela. Banány mal bohužiaľ zavesené až prekliate nízko a šimpanzov šialený pohľad mu dával jasne najavo, že nemá šancu. Vtom sa čas zastavil a on si spomenul, že to nemuselo byť tak, keby... keby sa mu nedostal do rúk ten prekliaty disk s nápisom Monkey Mania. Zrazu všetko zožltlo. Smrtiaci záblesk vystreleného banánu sa zlieval s poslednými spomienkami na konzolu, chuť chleba so soľou, štátnu vlajku, nápis Eye Toy a hlavne na svietiaci majáčik, milióny svietiacich majáčikov...

Áno priatelia, práca recenzenta je nebezpečná a môj úbohý kolega padol. Ale nebojte sa, ja som zdvihol pochodeň poznania a ponesiem ju ďalej, nehľadiac na obete. Prinášam vám neohrozenú reportáž písanú z opičieho obkľúčenia, z miesta posledného súboja zdravého rozumu a japonskej hry. Na perách mam citlivú melódiu hymny, ale v srdci mi horí oheň pomsty. Smrť banánom!

V Sony vypukla epidémia. Epidémia chŕlenia hier ovládaných netradičnými perifériami. Momentálne tento polrok dosiahla posadnutosť USB kamerami kritickú hranicu, takže žiadna z hier vydaných v tomto období spoločnosťou SCEE nebude už používať pri hraní bežné ovládače...

Nebojte sa, to je len môj klasicky dramatický úvod. Ale niečo na tom asi predsa len bude, lebo inakšie si nedokážem vysvetliť tú inváziu EyeToy titulov, akú môžeme sledovať v ostatných mesiacoch. Pred pár týždňami sme sa venovali prvému "dospelému" EyeToy titulu nazvanému Antigrav (recenzia) a dnes tu máme jeho presný protipól určený najmenším hráčom. EyeToy: Monkey Mania je asi najinfantilnejšia hra poslednej doby ponúkajúca jednoduchú zábavu. Napriek tomu si zaslúži vašu pozornosť. Pýtate sa prečo? Minimálne z dvoch dôvodov:

EyeToy: Monkey Mania
EyeToy: Monkey Mania
EyeToy: Monkey Mania

Prvým je fakt, že sa jedná o ďalší titul z legendárnej opičej série Ape Escape. Aby ste náhodou neohŕňali predčasne nosom, tak si pozrite všetky novinky ohľadne Ape Escape 3 a hoďte očkom aj na Metal Gear Solid 3, kde tie malé potvory tiež nájdete. Prelezte celý web a nenechajte nič na náhodu. Opice s majáčikom sú zákerné a podlé a vy musíte byť pripravení! Tie blikajúce beštie už dávno ovládli Nippon a už onedlho sa objavia aj na PSP, takže vidíte, že totálna invázia sa naozaj nedá zastaviť. Uff... Ale musím jedným dychom spomenúť aj fakt, že aj keď ide titul využívajúci licenciu kultovej hry, ktorý zasiahol pred pár rokmi už aj Slovensko, nejedná sa o tú istú ligu ako ponúka fenomenálna plošinovka Ape Escape 2. To teda rozhodne nie. Bohužiaľ. Nehodnoťte teda celú sériu na základe tejto hračky.

Druhým dôvodom je fakt, že ťažko nájdete nápaditejšiu prerábku klasickej doskovej hry, ktorá dodnes dokáže zaujať ľudí na celom svete. Monkey Mania je totiž "obyčajným" klonom nehynúcej klasiky "Človeče, nezlob se", ktorú pozná každý z nás. Nech to znie akokoľvek šialene, MM je výborná party hra určená pre hráčov bez rozdielu veku a IQ. Jej princíp je totiž tak triviálny a všeobecne známy, že ho pochopia aj školáci, ktorí sú mimochodom cieľovou skupinou tejto hračičky. Budem rád, keď teraz nenastane situácia, že tento titul každý v diskusii zavrhne. Je jasné, že to nie je STALKER, ale verte mi, že nájsť kvalitný a "bezpečný" titul určený pre herný dorast je dnes naozaj makačka. A mali by ste vedieť, že starostlivosť o dorast je vec dôležitá, veď keď sa detičky nebudú vzdelávať, tak kto by vám o pár rokov natrhol frak v Batlefield 5?

Hra Monkey Mania je zložená z dvoch jednoduchých častí. Prvou je už spomínaná dosková hra vtipne skrytá za tajomný názov Board Game. Keďže klasické „Človečko“ umožňovalo hru pre 4 hráčov, tak treba len privítať, že rovnaká možnosť je ponúknutá aj tu. Po spustení hry je vašou úlohou roztočiť virtuálnu ruletu a podľa čísla, ktoré vám padne, skákať po hracej ploche. Znie to triviálne, ale doba pokročila a tak to nie je len o vyhadzovaní, ale boli pridané rôzne bonusy, pasce, bomby a iné zlomyseľnosti, ktorými strpčujete život vašich protihráčov a naopak seba posúvate vpred k svetlým zajtrajškom. Po skoku na dané políčko máte ponúknuté rôzne možnosti, vždy závislé na farbe políčka.

Z toho dôvodu je dôležité naučiť sa švindľovať pri roztáčaní rulety – koleso je citlivé na dotyk, takže po krátkom cviku budete vedieť šikovne vytáčať požadované čísla. Ako som už spomínal, políčka majú rôzne funkcie, napríklad vám umožnia postup na vyššiu úroveň (herné pole je trojrozmerné), pridajú vám Pipo bonusy (univerzálne platidlo), za ktoré si môžete nakúpiť vtipné predmety, ponúknu nastavenie pascí z kúpených predmetov alebo aktiváciu minihier. Pasce a predmety sú zhruba tohto typu: skoč o úroveň vyššie, zober protivníkovi body, zastav ho na jeden ťah a podobne. Princíp je aj po modifikácii tak strašne jednoduchý a rokmi overený, že tu naozaj nie je čo riešiť. Tento režim je jadrom celej hry a svojou chytľavosťou dostane naozaj každého, aj tých, čo budú v diskusii chŕliť na detské hry síru: Človečko žije dodnes, jasné?!

EyeToy: Monkey Mania
EyeToy: Monkey Mania
EyeToy: Monkey Mania

Okrem základnej hry budete mať prístup aj k päťdesiatke minihier, ktoré dávajú tú pravú šťavu tejto zábavke. Druhý režim sa volá Mini Games a ponúka spočiatku iba ich obmedzený počet, ktorý sa ale utešene rozrastá hraním hlavného režimu a víťazstvami v minihrách, ktoré takto odomykáte. A o aký tip zábavy sa jedná? Kto hral EyeToy: Play iste tuší, že to nebudú žiadne zmysluplne činnosti, ale potrhlá zábava hodná opíc s majáčikmi na hlave. Napríklad budete v časovom limite rozbíjať ľadové bloky s uväznenými opicami, zahráte si hokej s výbušninami, budete ovládať balón s priviazanou opicou tak, aby sa neprepichol o steny jaskyne, zostreľovať opice z lanovky, ovládnete obriu snehovú guľu na kľukatej ceste, môžete dvíhať činky, balansovať s loptičkou na ploche a triafať sa s ňou do malej dierky, trhať zámky na debni s pokladom. Budete musieť zorganizovať veľký opičí útek, ovládať kŕdle lemmingoopíc, zhadzovať krabice, hrať na hudobné nástroje a veľa ďalších hier. Jednoducho budete robiť množstvo šialených vecí, ktoré takto opisne neznejú dobre, ale pred obrazovkou sa stávajú naozaj zábavné. Niektoré minihry sa podobajú na titul Crash Bash, ale niektoré sú úplne originálne. Rozhodne však neobsahujú násilie a ani iné neželáné neduhy moderných hier. Takže, ak máte v rodine juniora, ktorý neustále počúva, že hry sú zlé, tak jeho rodičom nenápadne podsuňte Monkey Maniu.

Pri podobných hrách nemá moc zmysel hodnotiť grafiku a hudbu, ale pre pokoj duše sa na tieto položky pozrieme. Grafika evokuje pocit, že nehráte na PS2 alebo na konzole od Nintenda. To znamená, že je jednoduchá, účelná a hlavne farebná. Všade je také množstvo farieb, že vám bude ohňostroj popri tomto pripadať ako totálna nuda. Ale zároveň je totálne jednoduchá a kľudne by hra mohla bežať na PsOne. Hudba je ambientná a verklíková. Napriek tomu, alebo skôr presne pre to, sa hodí na tento typ hier. Omnoho väčší význam má v tomto prípade spomenúť výborné ovládanie, hlavne ak si uvedomíme, že sa pred obrazovkou majú zmysluplne zabaviť až štyria hráči. Fotosenzitívnosť kamery je jednoducho kalibrovateľná, ale hra naozaj vyžaduje kvalitné denné svetlo. Ak máte televízor postavený oproti oknu, tak budete mať čo robiť, aby ste to rozbehali, ale pri vhodnom nasvietení hernej plochy sa to dá zvládnuť. Rozmiestnenie ovládacích prvkov je dobré a vidieť cit pre ergonómiu. Z tohto hľadiska nemám naozaj hre čo vytknúť.

Aj keď to možno spočiatku vyzeralo, že som z tej záplavy EyeToy hier na nervy, tak nie je tomu tak. Takto presne má vyzerať efektívna a efektná celosvetová podpora "nového" produktu. Povedzme si úprimne. Po prvej EyeToy hre nikto nedával novému železu takmer žiadnu šancu. No a dnes tu máme pol tucta hier, ktoré túto perifériu využívajú alebo podporujú a ďalšie sú na ceste. Najbližšie sa pravdepodobne stretneme s EyeToy titulom pri uvedení hry Kinetic, ktorá vôbec nie je hrou a ktorú vám už teraz odporúčam do pozornosti. Bude to prvý naozaj dospelý titul, takže preventívne neodpájajte svoje kamery od konzol.

EyeToy: Monkey Mania je dobrý titul vhodný pre rodiny s deťmi, dokáže ich zblížiť a ukázať, že nie je to vždy len o násilí. Dospelým otvorí oči a deťom zase spríjemní popoludnie. No, nie je to skvelé? Ale povedzme si pravdu, hodnotenie nebude moc vysoké, lebo je to príliš špecifický titul. V rámci svojich možností však má naozaj, čo ponúknuť.



napísal rišo 15.7.2005
Páči sa mi!
7.8
Používatelia
5.6
EYETOY: MONKEY MANIA
+ je to klasika – „Človeče, nezlob se“
+ príjemná a nenáročná zábava rodinného typu
+ 50 minihier
+ koncept hry nikdy nezostarne
+ farebné opice
- nie je to plnohodnotná hra zo série Ape Escape
- príliš infantilné
- na EyeToy existujú aj lepšie hry
- ak nie ste dostatočne detinský, tak túto hru obíďte veľkým oblúkom


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20172)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk