FIELD COMMANDER

FIELD COMMANDER

8.5

Oplatilo sa čakať dlhé mesiace na prvú vojenskú ťahovku, inšpirovanú úspešnou sériou Advance Wars?

Recenzia na PSP verziu

Stratégie sú považované na konzolách za vyhynutý druh. Priestor dostávajú rôzne akčne ladené, prípadne kartové hry a raz za čas sa objaví nejaká ťahovka, ktorá najviac sedí gamepadom a špeciálne handheldom. Ak by sme sa pozreli na herný katalóg PSP, s kľudným svedomím môžeme prehlásiť tento žáner za mŕtvy. Typickú vojenskú stratégiu, v ktorej komandujete armádu, jednoducho v ponuke nenájdete. A práve túto medzeru šikovne vypĺňa Field Commander. Sony Online Entertainment (SOE) si za vzor vybrali Advance Wars a ich ťahovka je priamou odpoveďou na ťažkotonážnu sériu z GBA a NDS.

Field Commander vás postaví do role veliteľa organizácie ATLAS (Advanced Tactical Legion for Allied Security), ktorá pomáha slabším krajinám v boji proti terorizmu, diktatúre a iným aktuálnym chorobám sveta. Disponuje širokým arzenálom pozemných, námorných i vzdušných jednotiek a vás s týmto vybavením posiela priamo na bojiská, aby ste akúkoľvek hrozbu eliminovali. Pravdu povediac, príbeh rozvíjajúci sa formou brífingov, sa dá od prvých okamihov úspešne ignorovať. Dôležitý je samotný obsah hry.

Klony útočia

Náplň misií nijako nevybočuje zo zabehnutých koľají. Tradičné výpravy do nepriateľskej základne spestrujú občasné misie typu, ubráň územie po dobu 15 kôl, alebo znič nepriateľský konvoj. Najčastejšou úlohou však bude zničiť nepriateľa a to buď vyčistením celej mapy alebo obsadením veliteľstva. Presne o to isté sa snaží aj súper, ale zrejme ho teroristické bunky málo platia, pretože je málo aktívny. Agresivita mu nič nehovorí, o lákaní silných jednotiek do pascí pri zapnutom fog of war nepočul, kategoricky odmieta bojovať o obsadené budovy a koordinované útoky z viacerých strán sú absolútne cudzím jazykom. Rukopisom AI je zdržanlivosť a vie sa vyjadrovať iba prostredníctvom hrubej sily.

Field Commander

Niekde bude horúco.
Field Commander

Hrajte online a ukážke, kto je najväčším veliteľom (výsledky sa ukladajú do rebríčkov).
Field Commander

Efekty sú síce pekné na pohľad, ale z hrateľného hľadiska iba zdržujú.

Z týchto slov sa môže zdať, že kampaň s približne 30-kou misií je záležitosť jedného maximálne dvoch intenzívnych popoludní. Úvodné boje síce trvajú krátko, ale keď sa mapy nafúknu a arzenál zbraní narastie, od začatia bitky po jej víťazný koniec vás bude deliť neraz celá hodina! Nepriateľ vám dokáže „spríjemniť“ situáciu použitím divíznych síl a s kľudným svedomím vám rozpráši letku vrtuľníkov. Sú to však iba občasné pokusy o výpad, ktorý sa buď minie s účinkom, pretože vaša armáda je už takmer neporaziteľná, alebo vás na niekoľko minút oslabí.

Nepriateľa podceňovať nehodno, ale jeho slabinami sú strategické budovy, ktoré prinášajú na začiatku každého kola potrebný finančný obnos. Ak si zaistíte dostatok budov a tovární, nepriateľ sa bude snažiť kontrovať výrobou silných jednotiek, pričom zabúda, že o niekoľko kôl bude úplne odrezaný od prostriedkov. Zaistiť budovy (neutrálne, či nepriateľské) môže iba pešia jednotka, pričom samotné obsadzovanie je priamo úmerné počtu jej životov. Ak má vojak 10 životov, obsadí budovu s počtom životov 20 počas dvoch kôl.

Pripraviť napalm. Áno veliteľ!

Ponuka jednotiek, ako aj divíznych síl zodpovedá tej z Advance Wars. Nájdete tu raketometčíkov, ľahké transporty, pancierované delá, tanky, vrtuľníky, korvety, krížniky. Víťazstvo vo Field Commander neznamená vyrobiť štyri stealth stíhače, keď nedokážu zničiť pozemnú jednotku protilietadlových kanónov, ktoré si na moderných lietadlách naopak zgustnú. Úspech tkvie v dokonalom spoznaní výhod/nevýhod jednotlivých jednotiek a správne ich kombinovať s divíznymi silami. A čo sú divízne sily? Sú to dočasné power upy, zvyšujú obranné/útočné čísla jednotiek počas jedného kola, dávajú extra schopnosti peším jednotkám, alebo sa vám na každej obsadenej budove zjavia posily v podobe mierne handicapovaných vojakov. Divíznu silu možno aktivovať iba po zničení určeného počtu jednotiek a má dve varianty: slabšiu a silnejšiu pre trpezlivejších hráčov.

Field Commander

Pri všetkých jednotkách si môžete nechať vysvietiť ich dolet a dostrel.
Field Commander

Nebaví vás kampaň? Stiahnite si desiatky misií z oficiálnej stránky.
Field Commander

Mapou je možné otáčať, ale občas sa vám z dohľadu nejaká jednotka schová.

Ak vám nie je cudzia stratégia Advance Wars, tak ste sa až do tohto momentu nedočítali nič nové. Field Commander je v skutočnosti vylepšeným klonom. Na prvý pohľad sa obe hry od seba odlišujú iba prezentáciou, ale po ponorení sa pod povrch lacno vyzerajúceho 3D pozlátka, narazíte na prvky, ktoré tu nie sú iba do počtu. Majú strategický význam a často rozhodujú o vývoji bitky. Napríklad raketometčík môže útočiť nablízko samopalom, na diaľku raketami a navyše pokladať míny, čo oceníte hlavne pri mostoch a iných úzkych prejazdoch.

Ďalšou zaujímavosťou je vyšší počet jednotiek prepravovaných v transporte a v prípade tankov aj útok na ľubovolný terén v okolí. Takto si otvoríte cestičku cez les a dostanete sa k nepriateľovi z úplne inej strany, než tej, ktorú si za každú cenu bráni. Samotný terén ovplyvňuje pohyb mobilných jednotiek, ako aj ich obranné číslo. V bažinách môžu postupovať iba po jednom políčku na mape a napríklad vysoké vrcholky hôr nepreletí vrtuľník. Obrovskú výhodu v bojoch zaisťujú špeciálne budovy. Tie po obsadení produkujú počas niekoľkých kôl extra silný útok, ktorý môže znehybniť jednotky, zoslať smrteľný napalm alebo privolať bombardér. Takýto útok ovplyvňuje vaše aj nepriateľské jednotky!

Zničíme celý svet!

Nápadov mali autori isto viac a dovolím si tvrdiť, že sa niekedy v budúcnosti určite dočkáme aj druhého pokračovania Field Commander, ktorý si viac potrpí na väčší počet jednotiek, ale aj na podporu viacerých hráčov v multiplayeri. Hra totiž podporuje multiplayer iba pre dvoch hráčov, čo je rozhodne škoda. Viem si predstaviť, že pri Transmission móde, čo je vlastne hra cez email, iba s tým rozdielom, že ťahy si sťahujete priamo zo servera, by štyria hráči mohli hrať jednu hru aj týždeň, nehovoriac o rôznych alianciách a vzájomnej kooperácii. Realita je však iná a proti sebe sa vo všetkých módoch môžu na bojiskách stretnúť iba dvaja velitelia. Zmerať sily si môžete v hot seat móde, cez lokálne wi-fi, alebo online.

Field Commander

Multiplayer je v akejkoľvek forme silne návykový.
Field Commander

Obsadené budovy produkujú nielen peniaze, ale dopĺňajú jednotkám aj život.
Field Commander

Pri drahých jednotkách je dôležité sledovať údaje o munícii a stave nádrže.

Pokiaľ nebudete spokojný s dĺžkou kampane, môžete sa vrhnúť na Quick Battle, kde si určite vyberiete jednu z 50-tich misií. Obrovskou pridanou hodnotou je vytváranie vlastných máp v priloženom editore a následné posielanie/sťahovanie na server. Technická stránka hry trpí drobnými chybičkami, ako kratučkými, ale adrenalín zdvíhajúcimi lagmi z dôsledku načítavania dát z UMD, zdržovanie hry animáciami a efektami, ktoré sa síce dajú zrýchliť, ale v neskoršej fáze hry by ste poďakovali, keby sa dali vypnúť, pretože hra a hlavne vojna s väčším počtom jednotiek stráca na dynamike. Hra príjemne prekvapila po zvukovej stránke, všetky dialógy a brífingy sú nadabované.

Field Commander je vítaným rozšírením herného katalógu PSP, ktorý má tendenciu osloviť prakticky každého vďaka jednoduchým herným mechanizmom a zrozumiteľnému ovládaniu, pričom ponúka dostatočnú hĺbku aj pre ostrieľaných stratégov. Relatívnu krátkosť kampane vyvažuje rýchla hra, integrovaný editor a hlavne bohatý multiplayer. Čakať na prvú nefalšovanú vojenskú ťahovku sa vyplatilo a teraz hor sa do boja!


napísal spacejunker 18.9.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
FIELD COMMANDER
+ jednoduché princípy, ktoré pochopí každý
+ okamžitá hrateľnosť
+ online multiplayer
+ editor
- kvôli grafike je dynamika bojov pomalšia
- málo agresívna AI


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Ubisoft / LOGUS / Sony Online Entertainment
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk