SAM & MAX: ABE LINCOLN MUST DIE!

SAM & MAX: ABE LINCOLN MUST DIE!

7.0

Max kandiduje na prezidenta Spojených štátov. Stačí? Prezidentský úrad tras sa! Sam & Max prichádzajú!

Recenzia na PC verziu

V minulých častiach ste videli

Dynamické duo detektívov, ktorých zbraňami nie sú kolty, ale inteligentný humor, zažili úspech svojim comebackom a aby dokázali, že sú hodní epizodického formátu prvého videherného seriálu na svete, Sam & Max svojimi overenými metódami prišli na kobylku tomu, čo stojí za zmanipulovanými detskými hviezdami a oslobodili svojich susedov od ich vandalských chúťok. Neskôr (po druhom telefonáte komisára) natočili vlastnú televíznu šou a popri vystupovaní v relácii „Kto sa nikdy nestane milionárom“ odhalili spojitosti medzi starým a novým prípadom, kde opäť figurovalo manipulovanie mysle a hypnóza.

V poradí tretí prípad vyžadoval viac ako iróniu, bolo nutné odprásknuť dlhoročnú susedu Sybil, v tom čase zamestnanú ako nájomný profesionálny svedok. Max si konečne prišiel na svoje, a aj keď tiekol kečup, spolu so Samom infiltrovali kriminálnu organizáciu, ktorá nemala prsty v hazarde, nekalých praktikách a už vôbec netušila, že nejaká mafia existuje.

Dnes uvidíte

Vo víre prípadov a so stúpajúcou hviezdou, ako znamením úspechu, je nutné pri novom telefonáte komisára, ktorým odpaľuje štvrtú epizódu Abe Lincoln Must Die! vstať a zasalutovať. Ohrozená je bezpečnosť štátu. Prezident sa zbláznil! Riešenie problému vyžaduje diskrétnosť, rozum v hrsti a jednať treba vždy v rukavičkách, aj keď ide o výbavu boxerov, ktorá je mimoriadne obľúbená v rukách Maxa. Honba za odpoveďami necháva vyzdvihnúť sadistický charakter Maxa. Po nešťastnej udalosti v oválnej miestnosti Bieleho domu totiž kandiduje na prezidenta a cez kamery sa prihovára k voličom slovami „Jeden zajac, jeden zákon.“

Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Susedstvo sa veľmi nezmenilo, ponúka sa však opäť k hĺbkovému prieskumu.
Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Hmm, uzákoním povinné držanie zbraní alebo pravidelné pitie mrkvy?
Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Pán prezident o tom ešte nevie, ale zo Sama a Maxa príde o rozum.

Krivka klesajúcej kvality prechádzajúcich dielov má spoločné s aktuálnou epizódou iba jedno; nízke preferencie Maxa vo voľbách vzhľadom na ťažkotonážneho protikandidáta, o ktorom povieme, že naňho odkazuje názov epizódy. Ruky máme zviazané zmluvou s televíznou spoločnosťou Telltale, no dobre, tak pôjde o prezidenta Spojených štátov. Snáď nám nezrušia vysielacie práva. Zaprdený dedek sa nemôže rovnať Samovi a Maxovi, nie v prípade, ak sedí na prezidentskej stoličke strelený zajac, ktorý vyhlasuje nové sviatky na počkanie a pripisuje sto miliónové granty kvôli splesniveným párkom, ako prastarým artefaktom.

Humor je korením života, v dobrodružstvách Sam & Max je živnou pôdou pre satiru a paródiu. Tentoraz si do hľadáčika zobrali autori politiku najvyšších kruhov, byrokraciu nevynímajúc. Neboja sa ani takých odvážnych tém ako nezmyselnosť vyvolávania vojen či zosmiešňovanie terajšej vlády, ako aj prezidenta Billa Clintona s predpripravenou odpoveďou „Ja som s tou ženou nespal.“ Po papuli dostal aj tvorca detektívov Steve Purcell, ktorý sa ocitá v novinách s titulkou, že ho prepadla banda dvojhlavých opíc. Paľba gagov na pôde Bieleho domu, ktorý sa stáva novou lokáciou vo svete Sama a Maxa, nekončí bránicu dráždiacimi dialógmi, ale aj drobnými absurdnosťami ako dovolenkujúci potkan Jimmy Two Teeth vo fontánke pred sídlom najmocnejšieho muža planéty.

Vy nadávate, my počúvame

Televízna spoločnosť Telltale tvrdí, že počúvala výhrady divákov a všetky pripomienky boli zohľadnené práve v Abe Lincoln Must Die! Práve metóda epizodického formátu dáva priestor takémuto systému formou otázka odpoveď. Je však dostatočne flexibilná, aby autorom umožnila aplikovať všetky zmeny do epizód šíriacich sa s mesačnou periodicitou? Odpoveď je jasná. Nie. A práve preto sa prvé zmeny aplikovali až teraz. Pravdu povediac, nie je ich veľa. Nie počkať, osviežili sa staré známe lokácie, po ulici sa premáva auto, otvoril sa nový obchod a na vývesnom štíte sa objavilo nové zamestnanie Sybil. Kozmetické zmeny určite neboli najväčšou výhradou a aby zvýšili sledovanosť, trochu nám narástla obtiažnosť, zamaskovaná hlavne častým pendlovaním medzi východiskovou lokáciou a Bielym domom, čo teraz znemožňuje prekuknúť sled udalostí a v mysli si vybudovať dopredu riešenia logických problémov. Pribudlo aj hotspotov, nie však zbytočných, skúste s novým meračom veku pobehať po Boscovom obchode.

Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Nezameniteľný humor si udržuje svoju vysokú kvalitu, čo je o jeden dôvod na viac, prečo sa k novej epizóde vrátiť.
Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Naháňačka na aute je tentoraz zatlačená do úzadia.
Sam & Max: Abe Lincoln Must Die!

Jedna fotka do albumu pred totálnou deštrukciou najvyššieho úradu.

V budúcich častiach uvidíte

Kam sú až ochotní zájsť autori, ktorých Purcell označil za scenáristicky sebestačných? Vydajú sa po útokoch na celoštátnu televíziu a dobytí prezidenstkého kresla po globálnej moci, či nebodaj do vesmíru? Ak sa pozrieme na predchádzajúce časti, máme tu stálu kvalitu s pribúdajúcimi postavičkami, dokonale predstavených v štýle situačnej komédie. V rámci jedného dielu je vždy uzavretý prípad, ale spája ich doposiaľ schovaná dejová linka, ktorá posledne začína vystrkovať viac a viac rožky.

Už teraz môžeme povedať, že nasledujúce epizódy naberú na príbehových obrátkach, a i keď sa radikálne nezmení šablonovitý systém logických problémov, grafika a hlavne špičkový dabing nám bude neustála dávať najavo, že sa dívame na najhumornejšiu adventúru poslednej doby. Určite nezostane len pri klasickom cliffhangeri na konci, ale autori rozohrajú partiu, ktorá (dúfajme) nebude zasahovať do pripravovanej druhej série.

Komisár má už určite pripravený nový prípad, autori ďalšie postavičky, čakajúce na našich neodbytných detektívov a v rukáve minimálne niekoľko neopozeraných komických situácií. O kvalitu ďalšej epizódy sa rozhodne nemusíte báť. Zaručene si ju udrží a nezabúdajte, séria sa blíži do finále, čo znamená, že posledný diel je tu čo nevidieť a s ním aj záverečná známka pre celú sériu, ktorú si bude možné objednať na jednom CD. Zatiaľ, All hail Max!!!


napísal spacejunker 8.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SAM & MAX: ABE LINCOLN MUST DIE!
+ absurdné situácie
+ dabing postáv Sama a Maxa
+ neuveriteľný humor
- časté pendlovanie medzi lokáciami
- pre našinca cena


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: GameTap / Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk