JET PAC REFUELED

JET PAC REFUELED

8.5

Jet Pac bol znovu natankovaný a môže vzlietnuť k novými výšinám.

Recenzia na Xbox360 verziu

V Rare sa pred pár mesiacmi robilo veľké upratovanie a popri vyhadzovaní stoviek krabíc z pizze našli za skriňou zapadnutú svoju starú hru Jet Pac, klasiku z 8-bitov, ktorá vo svojich časoch zaujala svet. Ako si tak hru pustili na starom Sinclairi, zaujala ich tak, že sa od nej dokázali odtrhnúť až keď polámali všetky joysticky. Keďže sa nové ťažko zháňajú, dopálilo ich to a rozhodli sa, že musia hru spraviť pre Xbox360. Znovu teda natankovali palivo do Jet Pacu a preleteli s hrou do novej doby. Samozrejme nie je to plná, dva roky trvajúca a milióny dolárov stojaca 3D konverzia do 60 dolárovej hry, ale malý remake do arkádovej hry pre Xbox Live za veľmi nízku a veľmi prijateľnú sumu 5 dolárov.

Ako je pri konzolových arkádových remakoch na Xbox360 zvyklé aj Jet Pac Refuelled v sebe obsahuje pôvodnú hru v 8-bitovej grafike so všetkými 16 levelmi a aj novú hru s vylepšenou next-gen grafikou, 128 levelmi, množstvom nových zbraní a aj kopou nových nepriateľov. Naozaj to bude pre fanúšikov pôvodnej hry veľmi príjemné oživenie nostalgických spomienok.

Jet Pac Refueled

Titulka naznačuje akciu
Jet Pac Refueled

8-bit verzia má stále štýl.
Jet Pac Refueled

Next-gen verzia má particle efekty.

Pre tých, kto pôvodnú hru nehrali a netušia o čo v nej ide, krátke info. Jet Pac vás vnesie do postavy astronauta, ktorý stroskotal na neznámej planéte. Stroskotanec si teraz musí zložiť svoju rozpadnutú raketu, pozháňať do nej palivo a čo najrýchlejšie odletieť. Samozrejme, nebude to také ľahké, úlohu mu znepríjemňujú miestne dotieravné živočíchy, ktoré síce po ňom nestrielajú, ale každý ich dotyk mu roztrhne skafander a atmosféra plná jedovatých plynov ho zabije. Na tie sa musí hráč zameriavať primárne a strieľať ich, prípadne sa im vyhýbať. Popri tom bude vyhľadávať potrebné veci (časti rakety, palivo) a spúšťať ich na svoju raketu. Koncepčná nenáročnosť, akú by sme od 20 rokov starej hry čakali, ale obtiažnosť, to už je iná vec.

Po naplnení rakety palivom odlietate z levelu a prilietate do ďalšieho. Tu už astronaut nebol taký babrák a nerozbil svoju raketu znova, len ju potrebuje dotankovať aby mohol letieť ďalej. Problémy mu robia ďalšie nepríjemné kreatúry. Takto to pôjde ďalších 4-5 levelov, pokým sa raketa nepokazí a nebude potrebovať novú. Vtedy vás znovu čaká skladanie ďalšej, vždy trochu inej rakety, znovu jej napĺňanie a znovu strieľanie ďalších znovu nepríjemnejších oxidantov. V levely, keď začínate stavať novú raketu, vždy hra ukladá aktuálny stav a môžete po zabití začať z tohto levelu. Prejsť naraz 128 levelov by bolo trochu náročné, vlastne prejsť aj tých 4-5 levelov s tromi životmi je často dosť kruté.

Keďže v novom remaku autori výrazne rozšírili typy a aj počty nepriateľov, museli rozšíriť aj zbrane. V prvej hre bola len jedna zbraň, tu okrem štandardného laseru získate aj laser páliaci hore, trojitý laser, plazmové strely a hlavne megabombu, ktorá vyčistí level od všetkých nepriateľov (samozrejme na chvíľu, lebo tí sa stále znovu materializujú vo vašom okolí). Tieto veci sa vám náhodne spúšťajú do levelu a pri rôznych typoch nepriateľoch je vhodné použiť iný typ zbrane. Niektorí lietajú len rovno, ďalší sa odrážajú po celej obrazovke, iní vás prenasledujú, niektorí sa po zostrelení zmenšia, ale stále žijú atď. Bude ich veľa, ale stále platí - ak sa vás dotkne, zomriete (až na výnimku keď nesiete palivo, vtedy ste chránení proti jednému dotyku, ktorí vám palivo zhodí).

Jet Pac Refueled

Nechýbajú megabomby.
Jet Pac Refueled

Samozrejme multiplayer pre dvoch hráčov.
Jet Pac Refueled

Finálny odlet umožní prstom oddýchnuť si.

Fanúšikov pôvodnej verzie určite poteší, že všetko v orignálnom 8-bitovom Jet Pacu ostalo zachované a navyše gamepadom s plynulým plynovým pedálom sa to hra ovláda výrazne lepšie. Takže zážitok sa určite ešte zvýši. Aj keď, zdalo sa mi to už trochu ľahšie ako bývalo. 8-bitová grafika však vrátila spomienky na staré dobré časy jednoduchých a zábavných hier.

Grafika v novej Reloaded hre už nie je stará 8-bitová 16 farebná, ale pekná hi-res next-gen, aj keď čisto 2D kreslená s 3D efektmi, ale naozaj sa hodiaca k tomuto štýlu. Zvuky sú rovnako na vysokej úrovni a v porovnaní s pípaním starej 8-bitovej verzie aj tam budete počuť veľký pokrok.  Multiplayer je pri Xbox Live hrách samozrejmosťou a ani tu nechýba spoločné skladanie rakiet dvomi hráčmi, súťažiacimi, kto ju bude mať raketu poskladanú a napumpovanú skôr a pomáhajúcimi si navzájom s návalmi nepriateľov.

Celkovo je hra jedným z najlepších remakov 8-bitov, ktoré momentálne nájdete na Xbox Live. Ak ste hrávali starú klasiku, toto určite nepremeškajte a rovnako, ak ste ju nehrávali, vyskúšajte, je to zábava. Aj keď je hra náročná a prejsť 128 levelov, alebo len 16 levelov v pôvodnej hre nie je ľahké.



napísal saver 19.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Jet Pac: Refueled
| JET PAC: REFUELED
[7.3.2007]
8.5
Ohodnotiť
JET PAC REFUELED
+ zábava
+ zachovaný 8-bitový originál
+ multiplayer
- neskôr v hre chýbajú veci, ktoré by ťahali prejsť hru až do konca
- obtiažnosť môže odradiť


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Rare
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk