THE EYE OF JUDGMENT

THE EYE OF JUDGMENT

7.0

Klasickým kartám odzvonilo premiérou hry, ktorá dokáže všetky tie kúzla a monštrá zhmotniť na obrazovke!

Recenzia na PS3 verziu

V dávnych dobách, keď neexistovali mobilné telefóny sa mladí ľudia zgrupovali za kulturákom, tajne šlukovali, popíjali z plastových pohárov lacné víno a hrali sa karty. Vlastná iniciatíva prekaziť zaužívaný každodenný stereotyp zo sladkého letného ničnerobenia sa ukázala ako mylná cesta pre nanajvýš spokojných študentov utápajúcich sa v idei, že ďalšiu diskotéku bude najkrajšia baba v okolí práve ich. Magic the Gathering bol španielskou dedinou a príliš zložité pravidlá boli prebité hraním pokru o 50 halierniky.

Rozliate mlieko

Cesty sa rozišli s prvým zamestnaním, štartovný balíček mi zostal a peniaze na boostre sa rozkotúľali na iné, oveľa užitočnejšie veci (hry). Možno chýbala inšpirácia, možno boli hry príliš dlhé a nudné, ale v prvom rade chýbala predstavivosť a rozvíjanie fantázie bojov príšer a kúzelníkov na betóne. Snáď keby technológia predbehla svoju dobu a prišiel by som s Eye of Judgment, tak by sa na poker zabudlo a začali by sa zvádzať tuhé boje o políčka na papierovo-žltom plátne.

Plakanie nad rozliatym mliekom a premárnenou šancou vydupať si novú zábavu je však neskoro. Eye of Judgment je tu a teraz a primárne pre všetkých priaznicov kartových hier všetkého druhu predstavuje nirvánu najhrubšieho zrna. To, čo sa odvíjalo po dlhé roky iba v mysliach dvoch proti sebe bojujúcich hráčov, je teraz realitou a divadlom pre okolo stojacich. Karty na stole ožívajú, príšery medzi sebou bojujú, kúzla sa zosielajú, posilňujú pozície a miesto padlých zaujímajú nové čerstvé posily.

Život kartám s digitálnym kódom vdychuje kamera EYE a práve vďaka nej sú boje zase o niečo iné ako tie predtým. Je to ako keď dodávané slúchadlá (špunty) k MP3 prehrávaču vymeníte za referenčné. Obľúbené skladby vnímate vďaka vyššiemu frekvenčnému rozsahu oveľa intenzívnejšie, rozpoznávate jednotlivé nástroje a z pozadia sa možno prederú do popredia aj nedostatky či prehmaty hudobníkov. Hranie kariet pred kamerou je skutočne iné, ale všetko má svoje medze a limity a Eye of Judgment nie je výnimkou.

The Eye of Judgment
The Eye of Judgment Boje príšer sprevádza efektná (a neskôr otravná) animácia.
Boje príšer sprevádza efektná (a neskôr otravná) animácia.


The Eye of Judgment Silu monštier si môžete vyskúšať na nečisto, alebo ich len tak podrážtiť prstom.
Silu monštier si môžete vyskúšať na nečisto, alebo ich len tak podrážtiť prstom.


The Eye of Judgment Stavíme sa o čokoľvek, že v takejto podobe ste doteraz kartovú hru nikdy nehrali.
Stavíme sa o čokoľvek, že v takejto podobe ste doteraz kartovú hru nikdy nehrali.





A karty ožili

Boje zvádzate na hernej ploche s rozlohou 3x3 políčka. Cieľom hry je pomocou monštier, dobre zvolenej taktiky, pascí s predčasným ukončovaním kola a vyvolávaniu falošného pocitu výhry u súpera obsadiť 5 a viac políčok z deviatich. Hrá sa tradične na kolá, pričom jedno je obmedzené piatimi minútami. Môžete ho špeciálnou kartou ukončiť skôr, ako rozdáte všetky príkazy, dokonale naštudujete schopnosti vyvolaných príšer, posilníte svoje rady kúzlami a premyslíte ďalšiu stratégiu.

Základom pre hru je vaša mana, zdroj magickej energie, pomocou ktorej je každý váš krok svojím spôsobom obmedzený. Zo začiatku si môžete dovoliť privolať malý šík vojakov, ale keď sa na stole objaví viac vašich jednotiek, mana pool sa začne zväčšovať a k slovu sa dostanú aj príšery a monštrá za 9 bodov many. Hra o čas a manu je v tomto prípade kľúčová. Akýkoľvek uponáhľaný krokom môžete nahrať protivníkovi do karát, čo vám neskôr môže zamedziť obsadiť dôležité políčko s elementom vody.

Herná plocha je pred štartom každej novej hry rozdelená rovnako, avšak políčka menia svoj charakter. Raz je to zem, les, inokedy voda, oheň či biolith. Pôda pod nohami vyvolaných monštier priamo ovplyvňuje ich útok i obranu. Taká voda má negatívny efekt na ohnivého elementála a naopak. Všetky potrebné údaje, ktoré potrebujete vedieť o kartičke, sú na nej zaznamenané malými piktogramami. Nájdete tu nielen informáciu o potrebnej mane na vyvolanie, ale aj smer útoku, defenzívy, základné hodnoty útočné a obranné číslach, priamo ovplyvnené elementom políčka.

Počiatočný guláš

Začiatočníkov určite nepotešia pravidlá. Inštruktážne videá sú vláčne, zbytočne rozťahané, maximálne vás uvedú do základov, pričom pokročilé taktiky alebo triky si autori nechali pre seba. Hranie je preto pre nováčikov skúškou ohňom. Obrovským nedostatkom Eye of Judgment je absencia akéhokoľvek ťaženia proti silnému mágovi ohrozujúceho krajinu. Singleplayer kampaň by dala začínajúcemu hráčovi oveľa viac ako sledovanie nudných videí. Ak navyše nemáte po ruke skúsenejšieho kamaráta, ktorý by vám vás zasvätil, máte tu veľký problém.

The Eye of Judgment
Ako sa Eye of Judgment hrá, vám vysvetlí komentované video.

Zahrať si môžete ihneď proti AI v štyroch úrovniach obtiažnosti, sledovať boje AI vs AI a rozohrať partičku proti živému protivníkovi online. Často som dostával otázky, ako je to s podvádzaním a možnosťou meniť karty podľa ľubovôle v tuhom turnaji. Na online hranie si potrebujete zostaviť svoj vlastný balíček 30 kariet (pri kúpe vám ani nič iné nezostane, keďže boostre ešte nie sú v predaji) a zaregistrovať ho elektronicky. Potom už len závisí od hráča, či sa bude riadiť pravidlami fair play, alebo si bude ťahať z balíčka karty, ktoré sa mu práve hodia. Online multplayer podporuje posielanie textových správ, ako aj voice chat. Eye of Judgment ďalej dovoľuje dokonale preštudovať každú kartu a podráždiť monštrá štuchancami prstov a v móde Judgment môžete sledovať boje ľubovoľných kreatúr proti sebe a sledovať ich kúzla a útoky v akcii.

Boje novej dimenzie

Herné podmienky na hranie sú individuálne od vašich svetelných podmienok v miestnosti. Kto by zase hral doskovú hru pri vypnutých svetlách že? Ak si chcete spraviť totálnu atmosféru a hrať pri sviečkach, alebo tlmenom svetle, vedzte, že karty sa budú načítavať dlhšie alebo sa nenačítajú vôbec, čo v spojení dlhých sprievodných animácií pri vyvolávaní kariet len zbytočne natiahne hru a ukráti vám čas potrebný na premyslenie stratégie. Animácie totiž pri pokročilých fázach skúsenejších zdržujú a pozerať po stý krát ako sa z karty načíta digitálny kód, čakať kým AI zahlási, koľko je vám pridaných mana bodov začne byť otravné. Na druhej strane, vždy poteší, ak vidíte víťaznú animáciu lukostrelkýň ako rozstrieľali nemotorné ale silné monštrum.

Za Eye of Judgment sa skrýva kus poriadnej technológie, ktorá otvára more príležitostí. V kooperácii s výrobcom kartičiek Hasbro môže vzniknúť situácia, že trh bude zaplavený nielen booster packmi, ale že sa objavia aj nové tituly tretím strán s úplne novými kartami (Marvel, Yu-Gi-Oh), čo rozhodne prispeje k predĺženiu životnosti nielen periférie, ale celého herného mechanizmu oživovania kariet, ktoré boli doteraz iba snom v divokých predstavách hráčov stolových hier.

Na prvý pohľad primitívna hra s kartičkami dokáže byť rovnako pohlcujúca ako čokoľvek iné. Otázkou je, či svoje okolie dokážete presvedčiť, aby ste začali v partii bojovať o políčka. Ak máte kartové hry v krvi, nemožno Eye of Judgment nedoporučiť. Pokiaľ s nimi však skúsenosti nemáte, dvakrát si rozmyslite kúpu. Cez nepriepustné pravidlá vás hra tak ľahko nepustí. Zvyšok fanatikov si pripočíta k finálnej známke toľko bodov, aký majú veľký mana pool.


napísal spacejunker 25.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
THE EYE OF JUDGMENT
+ hlbšia forma hrania kariet
+ online multiplayer
+ obrovský potenciál vďaka technológii
- pre neznalých veľmi ťažké začiatky
- slabučké tutorialy
- bez kampane


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / SCEJ
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. október 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk