SO BLONDE

SO BLONDE

6.0

Sunny Blonde je ufrflaná blondína a je hlavnou hrdinkou exotickej adventúry s dovolenkovou atmosférou ako bič.

Recenzia na PC verziu

Je ufrflaná, rozmaznaná, hriešne bohatá a vyvracia teóriu, že s blondínami sa spájajú iba dobré vtipy a mozog v kinder vajci. Sunny Blonde je výnimkou (ne)potvrdzujúcou pravidlo a je hlavnou hrdinkou exotickej adventúry So Blonde s dovolenkovou atmosférou ako bič. Steve Ince jej vtĺkol charakter rozmaznanej tínedžerky, ktorá namiesto fyzickej roboty radšej bude špekulovať o tom, ako si nezlomiť necht pri otváraní plechovky s diétnou kolou. Ale nezabudol rozviesť ani scenár, čo ak sa takáto pipka ocitne na opustenom ostrove bez svojich kamošiek, ktoré by jej povedali, čo je nové vo svete módy a kto s kým spal, a bez rodičov, čo znamená bez prachov.

Možno by sa z nej vykľula mladá dáma a možno by zarástla ako amazonka a dieťa kvetov. Možno. Dvorný scenárista Revolution Software (autori série Broken Sword) bohužiaľ nie je Ron Gilbert, aby hlavnú pirátsku tematiku rozviedol do opusu rozmerov Monkey Island a nie je ani Roberta Willams, aby zápletku a charakterizáciu postáv vykresal do podoby Gabriel Knight. Steve Ince je jednoducho na dovolenke a užíva si. A So Blonde pripomína jednu takúto dovolenku, ale z katalógu, kde aj dvojhviezdičkový hotel ponúka neskutočný luxus a priestor. Realita je však vždy iná a vie byť šokujúco prekvapivá.

Som tupá bloncka, čo mám robiť?

Na prvý pohľad zaujme príťažlivým vizuálom a zaujímavou story s neotrepanou zápletkou. Sunny sa plaví proti vlastnej vôli na výletnej zaoceánskej lodi s rodičmi, ktorí oslavujú výročie svojej svadby. Pri flirtovaní s jedným z cestujúcich naša blondína nechtiac preskočí palubu a skončí v gumovom člene a ten ju vyplaví na exotickom ostrove, kde jednoducho zastal čas. Vládne tu doba pirátov, plachetníc, pohŕdanie hygienou a barov, kde vám nalejú iba rum a pivo. Čiže nič pre Sunny.

So Blonde
So Blonde Ponúkaná zmena charakteru Sunny zostala nevyužitá.
Ponúkaná zmena charakteru Sunny zostala nevyužitá.


So Blonde Ručne animovaná grafika je jednou z devíz hry.
Ručne animovaná grafika je jednou z devíz hry.


So Blonde Okrem Sunny budete ovládať aj starostu a malého zvieracieho pomocníka.
Okrem Sunny budete ovládať aj starostu a malého zvieracieho pomocníka.





Normálny človek by dostal záchvat strachu, zmocnila by sa ho panika a drasticky by sa zmenili priority v snaha o prežitie. Sunny má dlhé vedenie. Myslí si, že sa dostala do luxusného rezortu a tak hľadá prvotriedny hotel a telefón. Rozvíjanie charakteru hlavnej hrdinky cez neznámo ponúkané prostredím zostalo opomenuté. Výzvy v podobe bežne vykonávaných úloh vyžadujúcich fyzickú námahu nekončia humorne komplikovanou situáciou, sú jednoducho iba vykonané, bez frfľania, ktoré v začiatkoch tak často počujete.

Na 17-ročnú fiflenu dokáže Sunny veľmi rýchlo zobrať rozum do hrsti a prehodiť kabát. V jednom okamihu vedie rozhovory ako učená dáma, ako skúsená stroskotankyňa vie opraviť potrubie vodovodu, bez slov podojiť kravu a ako samaritánka sa rozdávať na všetky strany a pomáha miestnym domorodcom s nesmyselnými úlohami, ktoré ju bližšie k jej cieľu (kontaktovať rodičov) vôbec neposúvajú. Prvá polovica hry je mĺkva a slúži iba na zoznámenie s novým prostredím.

Tá druhá polovica poriadne nakopne príbeh, predstaví skutočnú hrozbu a ide do tuhého. To je už však neskoro a vo vzduchu visia záverečné titulky. Nestačíte sa čudovať, načo ste sa vlastne snažili variť capuccino, organizovať svadbu atď. Márnotratný charakter Sunny vyletel hore komínom a s ním aj humor. Škoda. Príliš všeobecný výber postáv do vedľajších úloh vo vás vyvolá otázky: kde som ich už len videl a kde som ich už počul? Nevyužité zostali aj drobnosti zakomponované do backgroundov, ako X-Wing v bažinách, hviezdička z Maria na polici, zajac vykúkajúci zo sudu alebo rohožka so žmurkajúcim medveďom. Sunny ich nekomentuje a tak ich existenciu možno pripísať iba vzdaniu holdu veciam, ktoré majú autori radi.

So Blonde


Ospravedlňte krehké žieňa

Nech už je dobrodružstvo na pirátskom ostrove akokoľvek opozerané a suché, náladu vám rozhodne nenapraví interakcia cez inteligentný kurzor a navigácia v prostredí. Pre navodenie starých časov bola zvolená klasická schéma prieskumu cez ľavé myšítko, pričom pravé obhosporaduje až dve funkcie – prieskum a vykonaj! Zbytočné a neefektívne. Fantastickým príkladom ako pracuje kurzor v hre, je páčenie šuflíku v kapitánskej kajute. Po použití pilníku na nechty zistíte, že potrebujete niečo užšie. Tak hľadáte, hľadáte, narazíte na malého černoška ako sa trápi s kanónom, pomôžete mu, ale on ani nepoďakuje, ani vám nepovie, že zhodou okolností má šidlo, čo je ideálny nástroj na páčenie (za predpokladu, že ste už neskúšali páčiť pilníkom).

Po dlhých hodinách sa nakoniec k šidlu dostanete a rýchlym dvojklikom dávate signál Sunny, aby dobehla k šuplíku a konečne ho už otvorila. Ale ona začne trepať, že určite sú tam ukryté tajomstvá, ktoré ona tak zbožňuje. Mám zlý nástroj? Budem potrebovať ihlu? Ale kdeže! Treba ešte raz kliknúť, pretože ten prvý dvojklik len objekt preskúmal! Kurzor s vami hrá veľmi neférovú hru a často radšej činnosti overíte dvakrát. Po použití kľúča na dvere väzenskej cely sa Sunny neunúva dvere víťazoslávne otvoriť, vykopnúť ani zvolať, super som voľná. Musíte to spraviť vy, pričom vás hra necháva v tom, že kľúče po zmiznutí z inventára neboli použité!

So Blonde používa aj iné zákerné taktiky, ako neviditeľné predmety, používanie predmetov až po vykonaní inej činnosti na druhej strane ostrova. Pri riešení alebo hľadaní vám nik nepomôže a hrdinka odmieta komentovať daný problém a tak vám naznačiť, kde by ste sa mali zájsť pozrieť, alebo kde videla niečo alebo niekoho, kto by vedel poradiť. Systém použi všetko na všetko a všade je nevyhnutný aj dôvodu, že predmety z inventáru absolútne nezmiznú, rovnako ani hotspoty po preskúmaní.

So Blonde
So Blonde Na ostrove nič nechýba ani skrýša obávaného pirátskeho kapitána.
Na ostrove nič nechýba ani skrýša obávaného pirátskeho kapitána.


So Blonde Minihry v takomto počte nepamätá žiadna adventúra.
Minihry v takomto počte nepamätá žiadna adventúra.


So Blonde Časté pobehovanie po ostrove by skrátila mapa.
Časté pobehovanie po ostrove by skrátila mapa.






Dovolenková zábava

Najväčším lákadlom príliš blonďavej adventúry je jej príťažlivý vizuál. Ručne animované a tak bohato vyšperkované backgroundy sa nevidia každý deň, svojou kvalitou môžu kľudne súperiť aj s tými v Runaway 2. Množstvo lokalít a časté pobehovanie z jedného konca ostrova na druhý vám neuľahčí mapa, ktorú síce vidíte po opustení každej obrazovky, ale nemôžete použiť! Malým kazom výbornej grafickej stránky sú časté loadingy a málo výrazné postavy, ktoré do prostredí zapadajú, no technika cel-shadingu bez obrysových čiernych liniek im uberá na osobnosti a emóciách vyjadrených emotikonmi v titulkoch. Ďalším svetlým momentom So Blonde sú minihry v štýle vajcovky ako zbieranie kvapiek do vedra, lozenie po bambusoch či pretláčanie rukou, ktoré sa dajú po dohraní opakovane spustiť.

So Blonde je presne ako dovolenka vystrihnutá z katalógu, kde je zobrazená destinácia lákavo, no po príchode sú sny o relaxe v prekrásnom prostredí skazené neskreslenou realitou. V dovolenkovom období a hernom suchu môže však aj takáto adventúra padnúť vhod, len ju musíte brať s rezervou. Srandy si užijete len odtiaľ potiaľ ako s tou blondínkou z vtipov.


napísal spacejunker 8.8.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
So Blonde
| SO BLONDE
[4.4.2008]
6.0
Ohodnotiť
SO BLONDE
+ grafika
+ pirátsky ostrov s blondýnou
+ minihry
- interakcia „inteligentným“ kurzorom
- hrdinka nepomáha pri riešení problémov
- príliš opozerané a už niekoľko krát videné dobrodružstvo
- nevyužitý potenciál charakteru Sunny
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM (Vista 1024 MB), VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC
Wii
DS

Vývoj: ANACONDA / Wizarbox
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 14. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk