SUPER STARDUST PORTABLE

SUPER STARDUST PORTABLE

7.0

Ste pripravení nasadnúť do svojej vesmírnej stíhačky a vyčistiť vesmír od odpadu rôzneho druhu?

Recenzia na PSP verziu

Netuším, kedy presne začala táto „retro“ mánia. Osobne by som to dokonca ani za retro mániu neoznačil. Isté však je, že si podmanila svet a prvých pár lastovičiek naznačilo smer, ktorým sa neskôr začala uberať produkcia na online službách konzolových gigantov (na PC sa vždy našli obdobné kúsky, no neboli až tak komerčne známe a tlačené do popredia). Prvým takýmto kúskom, ktorý som ja zaregistroval, bol Geometry Wars. Najskôr vo forme extra minihry vzniknutej z nudného dopoludnia v Bizarre Creations, neskôr ako arkádovka s niekoľkými pokračovaniami na Xbox Live, PC, Wii, no všade okrem Sony platforiem. No a potom sa to už rozbehlo...

Sony teda potrebovalo tiež svojho ťažného koňa v obdobnom segmente hier a tak vznikol Super Stardust HD. Jednalo sa o novodobý remake staručkej hry Stardust, ktorá v roku 1993 dobila Amigu 500 (v tej dobe vykrádačka Asteroids obohatená o power-upy a rôzne ďalšie vymoženosti). V roku 1994 sa hra dočkala pokračovania s názvom Super Stardust. Vylepšená hrateľnosť bola vtedy devízou iba amigáckych verzií. PC port dopadol dosť zle a aj to bol možno dôvod, prečo sa meno Stardust odmlčalo na dlhé roky, až do roku 2007, kedy vyšiel spomínaný HD remake, ktorý zožal obrovský úspech hlavne neskôr, po zakomponovaní systému trofejí do PS hier.

Super Stardust Portable

Ani tie najhustejšie herné momenty nie sú neprekonateľné.
Super Stardust Portable

Pestrofarebná grafiká vám učaruje.
Super Stardust Portable

Treba sa mať na pozore aj pred úlomkami.

Teraz máme na PS Store prístupný Super Stardust Portable – malého súrodenca, ktorý je svojmu veľkému HD bratovi v mnohom podobný, no aj napriek tomu je dosť odlišný. Doslova tak do rúk dostávame starú hrateľnosť v novom kabátiku, pričom hra sa snaží dokázať, že aj tentoraz platí staré známe „V jednoduchosti je krása“. Neprejedli sme sa však už tej jednoduchosti?

Presne tá otázka ma chvíľku pred spustením hry trápila. Či bude to isté vydanie hry, len v bledomodrom ešte aj po toľký raz baviť. Obavy sa však vytratili hneď s prvými chvíľkami hrania. Spomienky na staručký Stardust vo mne neevokovala vôbec žiadne, čisto len na HD verziu. Hra sa neprezentuje ako vyleštený muzeálny kúsok pre pamätníkov, ale ako dnešný, nový počin a tak je to aj najlepšie. Princíp hry je rovnaký ako za starých časov (ale stále cítite ten pocit niečoho nového), prípadne ako vo „veľkej“ verzii. Pre neznalcov: treba si doplniť vedomosti z histórie videohier, prípadne čítajte ďalej.

V hre sa ujmete ovládania malej stíhačky, ktorá niekde v nekonečnom vesmíre po rôznych planétach bojuje so živlami z vesmíru. Obrovské asteroidy, menšie meteory, míny, zlé lietadielka, ale aj vesmírne húsenice; tomu všetkému budete v hre čeliť a to jedným jediným spôsobom – znič všetko, čo sa hýbe. K tomu nech vám dopomáha boh a rôzne druhy zbraní, ich vylepšovanie, bomby, turbo boost, štíty a mnohé iné power-upy. Tu by sa už dalo naraziť na prvý problém hry. Patrilo by sa povedať, že k hre treba sakra rýchle prsty, bohužiaľ to by nebola pravda. Hra je v porovnaní s ostatnými reinkarnáciami v sérii priľahká a vo väčšine prípadov asi nebude znamenať až takú výzvu.

Netreba maniakálne ničiť všetko navôkol, stačí si len počkať zopár chvíľ, kým sa na obrazovke objaví vesmírne teleso, ktorého zničením sa posuniete do ďalšej úrovne. V úrovniach existuje aj časový limit, ak sa dostanete pod jeho úroveň, tak získate body navyše. Avšak aj úplný začiatočník sa dokáže občas dostať hlboko pod tento stanovený čas. Rovnako výzvou nie sú ani finálne súboje s bossmi cez celú planétu. Pri nich sa len stačí vyvarovať chýb z nepozornosti a za chvíľku sa už opäť posúvate ďalej. Tej jednoduchosti je škoda, keďže jedine tá uberá na kúzle inak kvalitnej zábave. Hrateľnosť je veľmi účinná. Silne návyková, jednoduchá, priamočiara, ale hlavne rýchla. Ak sa teda do hry zažeriete, tak si užijete hromadu zábavy.

Super Stardust Portable

Asteroidy sú ešte len tým najmenším problémom.
Super Stardust Portable

Vášmu zničeniu môže zabrániť správne načasovaná bomba alebo rýchly boost.
Super Stardust Portable

Takto to vyzerá, keď bezbranne utekáte v režime Impact.

Ďalšiu výtku by so smeroval k dĺžke hrania. Hra síce ponúka 5 planét, no každá sa skladá iba zo 4 levelov a finálneho súboja. 25 úrovní by sa mohlo zdať, že postačí. Bohužiaľ sa nimi prelúskate veľmi rýchlo. Aj s naháňaním najvyššieho skóre je herná doba na úrovni 3 hodín +/- individuálne nejaká tá hodinka k tomu. V tom je zarátané aj hranie všetkých troch herných módov (prechádzanie planétiek po sebe, prechádzanie vybranej planétky, vytrvalostný režim – unikanie bez zbraní s cieľom vydržať čo najdlhšie). Samozrejme, že ešte stále môžete do odpadnutia naháňať lepšie priečky v globálnych rebríčkoch.

Super Stardust Portable je naozaj zábavná. Poteší aj jej pestrofarebnosť a zvuková stránka. Jednoducho svetielkujúce efekty výbuchov majú čaro. Rovnako treba autorov chváliť aj za veľmi jednoduché ovládanie a hra teda v ničom nestráca na dynamike. Jeho intuitívnosť vám okamžite prejde do krvi: jednoducho sa pohybujete pomocou analogu, znakové tlačidlá slúžia na streľbu do všetkých smerov, na šípkach si vyberáte zbrane a tlačidlami L a R používate boost, respektíve zhodíte bombu. Lákavosti hry určite napomáha aj veľmi priaznivá cena. Intuitívna a návyková hrateľnosť si získa každého jedného fanúšika podobného typu hier. Škoda len tých pár chybičiek. Záverečný verdikt teda znie: je to zábavné, je to rýchle a je to krátke.


napísal matus_ace 30.12.2008
Páči sa mi!
7.0
Používatelia
5.3
SUPER STARDUST PORTABLE
+ okamžitá a návyková hrateľnosť
+ jednoduchý a účinný koncept
+ pestrofarebnosť
+ cena
- dĺžka
- hra je príliš ľahká
- po čase absencia motivácie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (0)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19880)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk