HENRY HATSWORTH IN PUZZLING ADVENTURE

HENRY HATSWORTH IN PUZZLING ADVENTURE

8.5

Mario skombinovaný s Puzzle Questom? Prekvapenie tohtoročnej jari od EA!

Recenzia na DS verziu

Za svoj domov si Nintendo DS vybrali už dvaja elegáni. Postarší páni plní energie a chuti potierať zlo intelektom a dôvtipom. Obaja volia odlišný štýl, no spája ich viac ako len jedna platforma, jedno médium. Odhliadnuc od kvalít debutového titulu a faktu, či evolvoval do frančízy, alebo nie, zabúda sa na nich príliš rýchlo, aby sa potom často objavovali v koncoročných rebríčkoch najlepších hier. Najsmutnejšie na ich existencii je to, že sú hlavnými hrdinami výnimočných hier kombinujúc herné štýly originálnym spôsobom.

Ak ste zavetrili Profesora Laytona, pripíšte si bodík k dobru, ale stavím sa s vami, že ani na um by vám neprišlo ďalšie meno – Henry Hatsworth. Kto to je? Čaju holdujúci anglický gentleman na dôchodku, no stále so silou pre jedno (možno) posledné dobrodružstvo. Po kluboch sa šíria reči o obleku, ktorý svojmu majiteľovi prepožičia silu, nesmrteľnosť a vodcovské schopnosti. Svojho času pomohol mnohým dobyvateľom a práve po ňom prahne aj lovec pokladov a Henryho najväčší rival, arogantný Weasleby, ktorému ide len o jedno - dokázať, že je najväčší dobrodruh.

Henry sa pochopiteľne dostáva do priamej konfrontácie s Weaslebym pri hľadaní stratených častí zázračného obleku v odľahlých kútoch sveta. Ale kto by to bol povedal, že práve milovníci príležitostných hráčov z EA nahádžu pod nohy polená v podobe zdrvujúcej obtiažnosti. Henry Hatsworth in Puzzling Adventure vyzerá ako nevinná hopsačka snažiaca sa zaujať koncepciou využitia oboch displejov handheldu pre iný žáner. V podstate je to pravda, ale vo vnútri tie mechanizmy pracujú ako naolejovaný stroj, ktorý neodpúšťa absolútne žiadnu chybu.

Mario, prac sa mi z cesty!

Je to ako návrat do doby 8 alebo 16-bitov, do časov, kedy sa memorizácia levelov pokladala za nevyhnutnú súčasť interaktívnej zábavy, kedy čas strávený v novom leveli sa rovnal počtu tvrdo nasporených životov v sekundách. Hra si nezakladá na milimeter presných skokoch medzi plošinkami, ale na dokonalej symbióze paralelných svetov; v tom, v ktorom sa pohybujete a v tom, v ktorom presúvaním blokov nabíjate merač obleku a zbavujete sa nadobro nepriateľov.

Henry Hatsworth in Puzzling Adventure

Kombinovanie žánrov vás neustále núti konať.
Henry Hatsworth in Puzzling Adventure

Bossovia sa snažia imobilizovať puzzle mód rôznymi trikmi.
Henry Hatsworth in Puzzling Adventure

Mega robot je vašou jedinou záchranou v neskorších fázach hry.

Ak zabijete príšerku mečom, blasterom alebo bombami, zmení sa na farebný blok a pristane na dolnom displeji medzi ostatnými. Herné pole v puzzle móde sa neustále posúva smerom zdola hore a zapĺňa displej. Ak včas nespojíte tri farebné bloky v horizontálnej rovine, medzi ktorými je aj kameň s príšerkou, tak vykukne z dolného, objaví sa na hornom displeji a poriadne vám znepríjemní život. Už takto vybudované napätie a stres je znásobený časovým limitom obmedzujúcim pobyt v puzzle móde.

A keďže nebudete bojovať iba proti jednému nepriateľovi, ale často sa ich objaví niekoľko v rôznych formách, máte o zábavu postarané. Kľúčové je nabiť merač na maximum, kedy sa môžete vďaka obleku premeniť na obrovského robota s obmedzenými pohybovými možnosťami a super silou. Merač sa však nenabije čistením herného poľa obyčajnými blokmi, ale práve tými s príšerkami. Takže musíte sekať, strieľať a pritom si dávať pozor, aby vás nezasiahli. Po prvom zásahu sa odčerpávajú strieborné srdiečka, tzv. energia dodaná oblekom, ak prídete o ne, tak merač energie klesne na nulu, Henry zostarne a vy začínate odznovu.

Čaj o piatej

Nepriateľom nemôžete skákať na hlavy, zraní vás každý dotyk a keď vám uštedria poriadny úder, tak spadnete vďaka knock backu z plošinky, čo znamená reštart od najbližšieho checkpointu, ktorý je vždy v polovici úrovni. Aby toho nebolo málo, útoky na diaľku s blasterom pomaly vyciciavajú merač, čím sa stenčuje šanca na aktiváciu robota. A bez neho na niektorých miestach len sťažka prežijete. Okrem skákania a zdolávania tradičnej sady prekážok ako v iných plošinovkách, preverí hra aj používanie všetkých nadobudnutých a upgradovaných schopností v arénach, kde sprava aj zľava prúdia vlny nepriateľov. Že to nie je nič ťažké?

Čo potom taká laskomina, ako podlaha, ktorá sa pod bombami vypadávajúc z obrovskej steny, ktorá vám stojí v ceste a na nej je ešte jeden nepríjemný truhlík vypúšťajúc riadené strely, pomaly mizne a vy ju musíte zregenerovať skôr, ako padnete do lávy cez puzzle mód? Memorizácia levelov je neoceniteľná, učenie sa prejsť úroveň bez škrabancov jediným liekom na frustrované nervy. Henry Hatsworth je skutočne starou školou a pri hraní sa často dostavujú situácie, kedy vás škrabne raketa a pošle do bezodnej priepasti, že máte chuť rozdupať DS-ko.

Henry Hatsworth in Puzzling Adventure

Našťastie hra nie je až taká old school, ale dovoľuje pokračovať po vyčerpaní životov od posledného odomknutého levelu. Takisto obsahuje upgrade útokov na blízko, na diaľku, spomaľovanie limitu v puzzle móde, nakupovanie srdiečok za nájdené mince. Lenže, ak sa nesnažíte nájsť aj skryté levely a prechádzať s nadobudnutou novou schopnosťou tie predošlé, tak sa rozlúčte s nabúchanou postavou. S každou nájdenou časťou super obleku sa Henry postupne naučí dýchať pod vodou, robiť bleskový úhybný manéver alebo skákať po vertikálnych stenách.

Gentlemani ešte nevymreli

Puzzle a adventure časť sa dokonale dopĺňajú, vystrelený projektil môžete v puzzle móde poriadne nachargovať, alebo sa nechať zraniť, keď vám chýba kúsok energie do aktivácie robota a máte vyčistenú spodnú hraciu plochu. Jedna bez druhej by neprežila, nefungovala. Stavba úrovní sa striktne drží jednoduchého plochého dizajnu. Všetky obsahujú už videné prvky a puzzle módu by došiel rýchlo dych vďaka nízkemu počtu power-upov. Ak ich však spojíte, tvoria neoblomnú dvojicu. Pri hraní vás ani len nenapadne, že ste jednu alebo druhú časť určite niekedy dávnejšie okúsili na vlastnej koži.

Henry Hatsworth je rýchlo čitateľná vďaka prehľadnej, pestrofarebnej 2D grafike. V úrovniach je použitý paralaxný skroling a väčšinou jednoduché objekty. Postavy, nepriatelia a bossovia sú roztomilo animovaní a čo je najlepšie, často menia svoje chovanie, takže vás vedia aj po druhý, tretíkrát prekvapiť niečim novým. Obrovským prekvapením je mimoriadne kvalitný soundtrack. Nejde len o prostoduché melódie na navodenie dobrodružnej atmosféry, ale o chytľavé pasáže, niektoré sú dokonca aj naspievané. Kompletný soundtrack sa dá stiahnuť z oficiálnej stránky.

Ak by EA hru zjednodušili, trochu lepšie vybalansovali a eliminovali potrebu využívať Tea Time (aktiváciu robota), tak by bola otvorenejšia publiku príležitostných hráčov. Na druhej strane pod detským vizuálom nájde druhý tábor poctivú plošinovku zo starej školy netradične skombinovanú s puzzle elementami. Henry Hatsworth in Puzzling Adventure je mimoriadne príjemným prekvapením tejto jari.


napísal spacejunker 15.4.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
HENRY HATSWORTH IN PUZZLING ADVENTURE
+ netradičná kombinácia žánrov, ktorá funguje
+ hudba
+ vysoká obtiažnosť je výzvou
+ upgrady, skryté levely
+ prostredie konzervatívnych gentlemanov
- vysoká obtiažnosť v druhej polovici je prekážkou
- vybrané pasáže sa nedajú prejsť šikovnosťou, ale len hrubou silou
- málo checkpointov


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: EA / EA Czech / EA
Štýl: Logická / Adventúra
Dátum vydania: 20. marec 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk