WALLACE & GROMIT: THE LAST RESORT

WALLACE & GROMIT: THE LAST RESORT

8.5

Onedlho príde čas dovoleniek a ani dynamické duo hrdinov nechce zostať po zadu.

Recenzia na PC verziu

Presne v čase, kedy vonku strieda letná horúčava ľahký dážď a neskôr jesenné ochladenie s búrkou, dynamické duo Wallace a Gromit uvažujú o príjemnej dovolenke na piesočnatej pláži. Ich sen sa rozplynie ako ranná hmla v momente, keď za oknami ich domu na West Wallaby Street prepukne nefalšovaný lejak s hromobitím, ktorý sa nezaobíde bez škôd na majetku.

Ako sa ale hovorí, že všetko zlé je na niečo dobré, tak si Wallace povie, že pivnicu plnú vody využije, skultúrni a spraví z nej dovolenkový raj pre frustrovaných obyvateľov mestečka. S dynamickým duom sme už raz dovolenkovali, i keď išlo o cestu na mesiac v TV epizóde A Grand Day Out. Tentoraz zostávajú na zemi a úlohy sú viac ako jasné. Najskôr treba pripraviť pôdu pre jemný piesok, zaobstarať ostré umelé slnko a na zlatistej pláži nemôže chýbať ani slnečník. A potom prichádza najťažšia úloha, uspokojiť zákazníkov a starať sa o ich pohodlie.

Podľa pravítka

Wallace & Gromit: Last Resort udiera klinec po hlavičke práve v čase, kedy prvé slnečné lúče rozohnia túžbu vycestovať alebo aspoň intenzívne listovať v katalógu cestoviek a vyberať si svoju oázu kľudu. Pravá cestovateľská horúčka to nie je, ale aj v pivnici si môžete zaplávať na nafukovačke či postaviť z formičiek zámok. V poradí druhá epizóda zo štvordielneho videoherného seriálu od Telltale sa nesnaží narozdiel od debutu natlačiť do hernej doby 2 - 4 hodiny (v mojom prípade 2 a štvrť) všetko, čo charakterizuje predlohu.

Last Resort je netradičným dielom postaveným na schéme Fright of the Bumble Bees; úvodné trampoty v dome vás vytiahnu von do mestečka, aby ste sa neskôr vrátili nazad a vyriešili záverečnú záhadu. Druhá epizóda je kompaktnejšia, odohráva sa výhradne v dome a jeho blízkom okolí, pričom logické problémy sú ľahko čitateľné a dopredu viete ich riešenie. Oproti predchádzajúcej časti poľaviľa obtiažnosť, respektíve komplikovanosť, vďaka uzatvoreným priestorom nemusíte pobehovať hore dolu a inventár nie je zaplavený tonami predmetov.

Wallace & Gromit: The Last Resort
Wallace & Gromit: The Last Resort Wallacove vynálezy, ako obvykle, nefungujú.
Wallacove vynálezy, ako obvykle, nefungujú.


Wallace & Gromit: The Last Resort Vedľajšie postavy dostávajú tentoraz viac priestoru.
Vedľajšie postavy dostávajú tentoraz viac priestoru.


Wallace & Gromit: The Last Resort Jedna z akčných vsuviek dokonale oživuje už tak dynamickú hrateľnosť.
Jedna z akčných vsuviek dokonale oživuje už tak dynamickú hrateľnosť.





Drvivú väčšinu času budete ovládať Gromita, čo je aj dôvod, prečo dlhým rozhovorom odzvonilo. Kompaktné prostredie vás ťahá neustále vpred a nenechá dlho rozmýšľať na jednom mieste. Systém nápovedy inteligentne radí v hádankách a v žiadnom prípade z neho nevytrieskate priamu odpoveď. Telltale si neodpustili využitie pravidla troch prakticky na všetko. Na pláži bude trojica mimoriadne nespokojná, sú potrebné tri predmety doličné na usvedčenie vinníka, tri veci na rozbehnutie biznisu atď. Naberá nový rozmer a bije až tak do očí, že je až smiešne.

Podľa predlohy

Dej sa odohráva v už dôverne známych lokalitách, ktoré sú obývané známymi postavami. Pre niekoho môže byť práve toto problémom, Last Resort je však videoherný sitcom a tak mu to nemožno priamo vyčítať. Scenár výborne pracuje s už predstavenými postavami, rozvíja susedské vzťahy a osobnosť majiteľov maličkých obchodíkov, ktorí dostávajú väčší priestor. Policajný strážnik a paranoidný major sa dostávajú do konfliktu, na scénu vstupuje nápadník Wallaceovej susedy, veľkej milovníčky módy a náruživej psíčkarky.

Humor nepoľavil a okrem obligátnych narážok na predchádzajúce dobrodružstvá hra paroduje napríklad aj vyšetrovanie v štýle Sherlocka Holmesa a stavia postavy do absurdných situácií. Technická stránka sa v Last Resort prakticky nezmenila, ani nebol dôvod, výborná muzika z pera Jareda Emersona-Johnsona, dabing a vizuál verný predlohe robí svoju úlohu na výbornú. Novinkou sú zmeny počasia a akčné scény. Nejde o minihry v pravom slova zmysle, ale o zábavné situácie spojené s vodou.

Last Resort je učebnicovým príkladom toho, ako sa má narábať s licencovaným materiálom. Druhá epizóda Wallace & Gromit je zábavnejšia, hravejšia a celkovo dynamickejšia. Už sa nevieme dočkať, čo Wallace vymyslí v tretej časti a ako ho bude jeho štvornohý spoločník zachraňovať.


napísal spacejunker 7.5.2009
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
WALLACE & GROMIT: THE LAST RESORT
+ situačný humor
+ dvojica hrdinov
+ hudba a dabing
- čakanie na ďalšiu epizódu
- pre niekoho rovnaké prostredia
- evidentné pravidlo troch


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (0)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20257)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk