DJ HERO 2

DJ HERO 2

8.5

A klub je v plameňoch

Recenzia na Xbox360 verziu

Odnož DJ Hero nebola od začiatku odsúdená na úspech, všetci chceli byť gitaristami a bubeníkmi a nie jazdcami na platniach. Ostatne ani o klávesákov z Rock Band 3 nie je až taký záujem. A práve na sklonku jednej éry hudobných hier, kedy revolucionárom z Harmonix hrozí zánik, sa zrodila tak kvalitná vec, akou je DJ Hero 2. Nie je však priamo úmerná počtu predaných kópií, pretože ak by bola, tak sa tento rok žiadna z hudobných hier nedostala na svoj vrchol.

Po predchodcovi, ktorý komerčne prepadol na plnej čiare, prichádza pokračovanie prekliate rovnakým osudom. To najsmutnejšie na tom je to, že Freestyle Games tvoria skutoční DJ-i a práci sa rozumejú ako nik iný. DJ Hero 2 už odvážnejšie kráča po vyšliapanej cestičke, základnej hernej mechaniky sa vôbec nedotýka, avšak dýcha takou klubovou atmosférou, že vás dokáže v okamihu pohltiť. Na tomto mieste sa patrí vyzdvihnúť jeden z najlepších front-endov tohto roku. Tak čisté, prehľadné, svižné a informáciami nabité položky menu nevidíte na každom kroku.

Skôr než začnete uvažovať o kúpe DJ Hero, treba si uvedomiť jednu základnú vec a tou je cieľovka. Zabudnite, že tu budete mixovať vami zvolené dva tracky, hra vás nenaučí ani prechody, aby ste potom zažiarili na diskotéke v Hornej dolnej. U každej rytmickej akcie rozhoduje hudba, neexistuje nič, čo by oslovilo všetkých rovnako. Vkus má predsa každý iný a u soundtracku DJ Hero 2 to platí dvojnásobne. Na obale nájdete slávne mená, lenže do kapusty Metallice lezie Kanye West, Sean Paul dáva s Rihannou a taký Pitbul (viem, že ho nik nemusí) zažiaril v skvelom tanečnom mixe s Nightcrawlers.

Stavba soundtracku prvoplánovo počíta so známymi menami, ale výsledok je v ostrom kontraste s tým, čo vám servírujú hudobní dramaturgovia v rádiách. Moderná komercia tu má jednoducho červenú, použitá chytľavá popová linka, efekt alebo celý refrén je chytro namixovaný s melódiou druhého tracku. Muzika v DJ Hero 2 sa pohybuje často za hranicami toho, čo nájdete na maxi singloch. A táto jedinečnosť vzbudzuje záujem o počúvanie a v neposlednom rade aj o hranie jednotlivých mixov. Staré klasiky sú preložené novými odrhovačkami. Pre toho, kto sa nevezie na novej vlne, je práve DJ Hero veľkým zadosťučinením, pretože prijíma progres diktovaný súčasnými hitmi, ale aj časom overené veci, ktoré nestarnú. To, že sa k nim opakovane vracajú interpréti len poukazuje na ich nezodrateľnosť. Hudbu z DJ Hero 2 nenájdete na diskotékach, ale iba v kluboch. 

DJ Hero 2
DJ Hero 2 Battle sú výborným spestrením kampane, kto čisto mixuje, ten vyhráva.
Battle sú výborným spestrením kampane, kto čisto mixuje, ten vyhráva.


DJ Hero 2 Vlastnému DJ-ovi odomykáte novú výbavu a doplnky.
Vlastnému DJ-ovi odomykáte novú výbavu a doplnky.


DJ Hero 2 Skvele namixované skladby a výborný vizuál = dokonalá klubová atmosféra.
Skvele namixované skladby a výborný vizuál = dokonalá klubová atmosféra.





Správne krútiť gombíkmi

A práve v kluboch začínate šíriť svoju slávu. Od Ibizy, cez Berlín, Londýn, až po Šanghaj, odpaľujete svoje sety, ktoré vrcholia súbojom vždy so známym DJ-om. Raz je to David Guetta, potom DEADMAU5 či Tiesto. Stačí vám nazbierať za čistú hru dostatok hviezd a môžete sa posunúť ďalej, alebo sa vrátiť k už odohraným skladbám a naučiť sa ich na vyššej obtiažnosti. Herný systém sa vôbec nezmenil, cross faderom miešate dve stopy, pričom medzi nimi sa nachádza efektová a tá je úplne nová.

Zatiaľ čo v jednotke, ste muziku mohli vyšperkovať nevkusnými policajnými sirénami, výkrikmi alebo inými lacnými samplami z 80-tych rokov, v DJ Hero 2 sú nahradené zvukovými efektami priamo z daných skladieb. Pri hraní máte tak oveľa väčšiu kontrolu a mix presne sedí, čomu sa venuje priamo Freestyle. V každej skladbe sa vyskytne pasáž, kedy si môžete dovoliť improvizovať a do reproduktorov vypustiť vašu kreáciu. Scratchovanie nie je už také prísne, takže flow skladby sa nekazí tak často. Body na konto narastajú utešene, čomu je prispôsobené aj hodnotenie šiestimi hviezdami namiesto piatich za dokonalé odohranú skladbu. Zostala zachovaná aj schopnosť vrátiť pasáž späť zatočením taniera, ak nerobíte zbytočne chyby a aktivácia Euphoria, keď naplníte merač žiarivými notami.

Empire mód, ako sa nazýva nosná kampaň, obsahuje okrem mixov aj špeciálne 15-minútové sety, kedy nerušene hráte skladby od Tiesta či Guettu. Tieto mimoriadne podporujú úžasný pocit, že vystupujete v natrieskanom klube. DJ Hero 2 sa nedá hrať potichu. A možno aj preto pomáha, ak gramofón vytiahnete na párty. Poriadne vypečený zosilňovač, ktorý dokáže pomasírovať vnútornosti basovými linkami, dostane divákov poriadne do varu. Hra vypustila podporu gitary, ale zase si môžete s mikrofónom vyskúšať, aké to je byť MC a ak patríte medzi to 1% majiteľov s dvomi pultami, tak si môžete strihnúť aj Battle.

(Ne)Dostupná výbava

Multiplayer, či už lokálny alebo ten online, je podporený niekoľkými módmi a rôznymi pravidlami. Môžete si nastaviť modifikátory bodového ohodnotenia napríklad indexom násobiča, hrať len na body alebo bojovať o ovládnutie jednotlivých sekcií nasekaných do checkpointov, pričom dvaja hráči hrajú na striedačku jednu skladbu. Multiplayer je výborný a sú na ňom postavené aj bitky v kampani. Ak sa chcete baviť naraz dvaja (traja, ak nájdete speváka), pripravte sa na to, že budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Set s dvojicou gramofónov a mikrofónom vyjde na cca 170 EUR.  

DJ Hero 2

DJ Hero 2 po vzore staršieho rockového brata Guitar Hero umožňuje hrať všetky songy v Arcade režime alebo v párty móde. Celkovo je na soundtracku 83 mixov, ich počet rozširujú už vydané a pripravované balíky DLC. Pochvalu si zaslúži manažment skladieb, u každej vidíte jej dĺžku, BPM, zložitosť prvkov a náročnosť, dajú sa rôzne sortovať, pridávať do playlistov, aj hádzať medzi obľúbené. Detailná štatistika vás zase informuje o tom, koľko krát ste ich odohrali a koľko toho potrebujete ešte spraviť, aby ste si odomkli všetky achievementy.

Na prvý pohľad toho veľa DJ Hero 2 neprináša, ale tie drobné detaily vylepšujú každý jeden aspekt, či už ide o komfort, hernú ponuku, kvalitu mixov alebo samotný zážitok. Nemalou mierou sa na tom podpísal aj drasticky vylepšený vizuál a zladenie hranej hudby so svetelnými rampami, gestami DJ-ov, komunikáciou s publikom, hosťujúcimi go-go tanečníkmi, stroboskopmi a šialenými nájazdami kamery. Vo výsledku sa DJ Hero 2 nielen výborne počúva, ale aj zasýti grafickými efektami a tanečnou atmosférou.

DJ Hero 2 nie je hrou, s akou sa dostávate do kontaktu každý deň, rovnako ani skladby na soundtracku. Do pokračovania Freestyle Games vložili dušu a je to poznať v každom aspekte. Takto má vyzerať pokračovanie!


napísal spacejunker 2.12.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
DJ HERO 2
+ geniálna vizuálna prezentácia
+ nerušené hranie setov, sample určené pre dané mixy
+ rozšírený mulltiplayer
+ špičkový soundtrack
- vysoká cena
- nedá sa pokaziť skladba
- neosloví každého


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Wii

Vývoj: Activision / ABC Data / Activision
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19421)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk