SHAUN WHITE SKATEBOARDING

SHAUN WHITE SKATEBOARDING

6.5

Keď slávne meno nestačí

Recenzia na PS3 verziu

Slávne meno vám nezaručí výsledky i keď v skutočnosti vo svojej disciplíne nemá premožiteľa. Ubisoft to so Shaunom Whiteom už skúsil dvakrát na snehu a teraz lietajúcu rajčinu postavil na dosku na štyroch kolieskach. Všestranne talentovaný White zvláda akúkoľvek dosku, stačí to však na to, aby vrátil triky na pôde, ktorej neohrozene kraľuje Skate od EA?

Shaun White Skateboarding sa nestavia k problematike príliš vážne, takže profíci sa s výdychom môžu vrátiť k FlickIt, utiahnuť skrutky na truckoch a dať nejaký ten photo session v bazéne s kamošmi online. Ubisoft namiesto realistického poňatia skateboardingu prejavuje svoj zmysel pre inováciu a kreativitu aj v inak jasne definovanom športe s pevnými pravidlami. Kto povedal, že si nemôžete rail namaľovať vo vzduchu ako len vy chcete? A kde inde jazdou nakresliť rampu, ak nie v meste New Harmony?

Príbeh o nastolení slobody a strhnutí čiernobielej propagandy zlej spoločnosti Ministry plnej kravaťákov zaváňa revoltou, akú sme tu už mali. Na začiatku obujete otrhané vansy nového hrdinu, nie Shauna Whitea, ktorý čaká, aby ste ho vyslobodili. Fanúšikov lietajúcej rajčiny musíme ukľudniť, na ulici budete diktovať aj s niekoľkonásobným víťazom X Games. Handry, doplnky, účes, farba vlasov, pokožka, pohlavie a už drvíte asfalt. Inicializačný proces a zasvätenie do herných mechanizmov netrvá dlho, len sa zbytočne naťahuje príbehovými misiami.

New Harmony je rozdelené na štyri štvrte, každá je posiata vlastnými challengami, ale aj spoločnými výzvami previazanými na tradičné prehľadávanie každého kúta a zbieranie šípok, hľadanie reštaurácií Wendys či pokladov. O každej úlohe máte prehľad, môžete ich ignorovať, slepo nasledovať príbeh a potom sa k nim vrátiť. Keďže mesto je pod nadvládou „zlej spoločnosti" vašou prítomnosťou a vplyvom cez vrátené triky musíte dokázať, že máte na to, aby ste dokázali to, za čo sedí Shaun vo väzení. 

Shaun White Skateboarding
Shaun White Skateboarding Čoskoro čiernobiele prostredie hýri farbami a prekážkami na triky.
Čoskoro čiernobiele prostredie hýri farbami a prekážkami na triky.


Shaun White Skateboarding Jazda v rampe je zvládnutá na jednotku. Výborný pocit z výšky aj rýchlosti.
Jazda v rampe je zvládnutá na jednotku. Výborný pocit z výšky aj rýchlosti.


Shaun White Skateboarding Zábradlia sa dajú deformovať podľa vašich požiadaviek.
Zábradlia sa dajú deformovať podľa vašich požiadaviek.





Predstavivosť je vaším nepriateľom

Trikovanie, transfery, bazény, skoky, grinding, jednoducho čokoľvek, čo na doske spravíte, plní flow, čo je niečo ako kombo meter. Postupne narastie o dve úrovne a definuje, aký máte aktuálne vplyv. Čím je vyšší, tým viac chodcov zmeníte na skejterov, prefarbíte fádne fasády graffitami, vytiahnete z asfaltu múriky, transformujete lešenie na rampy, oslobodíte lavičky zo zovretia čiernobielej farby, vrátite korunám stromov listy a pod. Budovanie flow netrvá dlho, ak viete, čo robíte. Opakovaním trikov narastá pomaly a postupne sa táto činnosť stáva otravnou. Obvykle po aktivovaní úlohy klesá na nulu a musíte ísť od podlahy. Stane sa to aj pri páde alebo priveľkom experimentovaní.

Štvrte sa postupne odomykajú a menia svoj ráz, vybudujete skate parky, otvoríte si obchody, kde sa dajú za získané skúsenosti nakúpiť triky a nové oblečenie pre postavu. Challenge majú nastavené limity podľa medailí a ich plnenie je motivujúce. Väčšinou ide o skúšky typu, daj najdlhší manual, zgrinduj 70 metrov, sprav čo najviac rotácií, naakumuluj najviac času lietaním v rampe a pod. No a potom je tu séria úloh, ktoré sa skôr objavujú v iných žánroch, ale vzhľadom na strelený príbeh, sem zapadajú. Budete tak ničiť rozhlasové vysielače, vzducholode alebo bariéry, ktoré odrážajú váš vplyv.

Prostredie sa nahráva naraz a môžete sa v ňom voľne pohybovať a modifikovať ho ako len chcete a koľkokrát chcete. Neskôr budete môcť ohýbať zábradlia alebo kresliť dráhu podľa ľubovôle. Takto sa dostanete na miesta k bonusom alebo si otvoríte skratku či len pospájate raily do jednej dráhy. Hra týmto stiera potrebu mať v ponuke vlastný editor, ale práve takýmto spôsobom by sa dali veľmi jednoducho navrhnúť spoty. Stačilo by len jazdiť.  

Shaun White Skateboarding

Zábradlia sú nebezpečné

Ubisoft vsadil na štandardné urbanistické prostredia s výškovými budovami, širokými bulvármi, parkami, ale aj úzkymi uličkami či veľkým zábavným parkom, ktorý je na ostrove a slúži ako základňa odboja. Jednou z nevýhod Shaun White Skateboarding je hľadanie challengov, nedá sa k nim pohodlne teleportovať. Hlavné úlohy sú vždy označené šípkou. Gameplay je postavený na zbieraní skúsenostných bodov, rozširovaní trikov a neskôr inklinuje skôr k logickej hre, resp. zdolávaniu nástrah prostredia deformovaním railov a rámp tak, aby ste sa dostali na vrchol budovy alebo z nej bezpečne unikli pred vrtuľníkom skejtovaním dolu po strechách a koľajniciach.

Ovládacia schéma Shaun White Skateboarding je hybridná, využíva pravú páčku ako Skate, ale nie je jej základom. Cez predné shifty a trigery sa otvára cesta k flipom, trikom na zábradliach, grabom a pod. Ubisoft namiesto vytvorenia zábavnej ovládacej schémy korešpondujúcej s náplňou hry zatlačil na pílu autenticity a ovládacie prvky prekombinoval a niektoré tlačítka zaťažil natoľko, že majú trojitú funkciu. R2 napríklad sa používa na transfer v rampách, ale aj na flip, aj pri grinde, ak nechcete dať klasiku 50-50. Pomerne rýchlo sa naučíte zvládať aj tie zložitejšie triky vďaka rozkúskovaného tutorialu, ktorý vás postupne učí jazdiť v bazéne, dávať manualy či grindovať. Na dominanciu však potrebujete tréning.

Princíp transformovania prostredia sa dostal aj do multiplayeru, ktorý zápasí s prázdnymi servermi. Môžete si s kamarátom zahrať aj v splitscreene a pretekať o najväčší počet bodov, zabojovať si ako člen odboja proti Ministry kradnutím teritórií alebo sa účastniť Shaping Battle, kde najskôr trikmi odomykáte schopnosť meniť prostredie a potom si navzájom kradnete svoje výtvory. Technická stránka Shaun White Skateboarding nikoho neohúri, využíva veľmi zvláštny rozmazaný filter a nádych opotrebovanosti. Vizuálom aj skladbou soundtracku sa blíži k Skate 3, len toľko nekričí, ale drží sa pri zemi vzhľadom na rating.  

Shaun White Skateboarding
Shaun White Skateboarding Vašou jazdou ovplyvňujete všetko navôkol.
Vašou jazdou ovplyvňujete všetko navôkol.


Shaun White Skateboarding Nie je príliš autentická, ale zvláda aj zložitejšie triky, dokonca pozná aj pumpovanie do rádiusov.
Nie je príliš autentická, ale zvláda aj zložitejšie triky, dokonca pozná aj pumpovanie do rádiusov.


Shaun White Skateboarding Kým si zajazdíte s Whiteom, musíte obliekať inú postavu.
Kým si zajazdíte s Whiteom, musíte obliekať inú postavu.





Nesil to, buď priemerný!

Shaun White Skateboarding je dostupnejšou alternatívou ako Skate, no jeho krátke pôsobenie na trhu sa odráža na obsahu. Žiadne točenie vlastných videí, fotenie alebo sociálny charakter. Používa iné pravidlá a koncentruje sa iba na jazdenie a zábavu, ktorá s neskoršími úlohami skôr prerastá do frustrácie, keď vás zamestná dlhšie presunom z jedného konca mapy na druhý ako výkonom v challenge.

Hra je určená skôr pre mladších, nenájdete tu vážnosť ani autenticitu. Nejde o prísnu simuláciu, dovoľuje grindovať do kopca alebo na jeden odraz dať sto metrový manuál, nie je však príliš arkádová, aby zabíjala zábavu a serióznosť. Je presne ako žuvačky Stride tak hojne propagované na billboardoch, vydržia iba pár hodín, potom si musíte z balíčka vybrať nový plátok. 


napísal spacejunker 16.12.2010
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
SHAUN WHITE SKATEBOARDING
+ zábavnejší postoj k jazdeniu
+ skladba soundtracku
+ ovplyvňovanie prostredia jazdením
+ mladších nadchne
- Shaun White tvorí (opäť) iba krovie
- starších unaví pomerne skoro
- frustrujúci presun po meste
- previazanie gameplayu na riešenie enviromentálnych puzzlov
- slabá pridaná hodnota


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Playman / Ubisoft Montreal
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19948)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk