RED DEAD REDEMPTION: UNDEAD NIGHTMARE

RED DEAD REDEMPTION: UNDEAD NIGHTMARE

8.5

Na divokom západe sa niečo pokazilo

Recenzia na PS3 verziu

Rockstar vie robiť poriadne datadisky. Presvedčiť ste sa mohli na vlastné oči už na prídavkoch ku GTA4, no aj pri novom prídavku pre Red Dead Redemption zostane nejedno oko ulahodené. Čo oko, ba priam mŕtvolné buľvy prehryzené červami budete valiť, ak vám teda ešte nevypadli. Niečo zhnité totiž cítiť na divokom západe a nie sú to Sethove spodky.

Ako sa autori popasovali s vložením datadisku o smrteľnej nákaze už do uzavretého príbehu Johna Marstona? Prezradím, no pre tých, ktorí ešte nemajú za sebou pôvodnú hru a nechcú si kaziť zážitok poprosím preskočiť na nasledujúci odstavec. Príbeh je zasadený takmer na samotný koniec kampane, kedy sa John vracia zo strastiplnej púte na svoju farmu, kde plánuje dohnať stratený čas s manželkou a synom. Jedného večera sa ale strýko správal nejako nekľudne. Mal podliate oči, penu u huby a po pohryzení rodinných príslušníkov sa John rozhodol jeho trápenie ukončiť guľkou do hlavy. Manželka so synom začali prepadať podobným symptómom a aj okolo domu sa obdobných „stravníkov“ začalo kopiť. John sa tomuto všetkému rozhodol pozrieť na zhnitý mŕtvolný koreň a vydal sa hľadať liek pre rodinku.

Infekcia sa šíri rýchlo a podivný opar sa vznáša všade tam, kde sú prítomní nemŕtvi. Zabudnite na krásne scenérie so zapadajúcim slnkom a poskakujúcimi zajačikmi. Lúče slnka sa cez mlžný opar dostávajú len ťažko a tak okrem tmavých miest bude vaším spoločníkom len vymretá pustina. Doslova. Z fauny prežili len predátori, ktorí prešli dramatickým faceliftom. Zombie medveď naháňa strach ešte väčšmi než v živej predlohe a ak sa pripletiete pod nohy svorke púm, tak radšej kopnite koňa do rebier a utekajte. Z bylinožravcov som počas putovania stretol už len kozy. 

Red Dead Redemption: Undead Nightmare
Red Dead Redemption: Undead Nightmare Rada na rebrík.
Rada na rebrík.


Red Dead Redemption: Undead Nightmare Pani Marstonová má zápal spojiviek.
Pani Marstonová má zápal spojiviek.


Red Dead Redemption: Undead Nightmare Pálenie rakví na cintoríne pomáha nemŕtvym nájsť večný pokoj.
Pálenie rakví na cintoríne pomáha nemŕtvym nájsť večný pokoj.





Ak máte šťastie a pumy si na jedálniček zaradia radšej tátoša ako vás, môžete ho hvizdom privolať späť, no tentoraz už len v nemŕtvej podobe. Výhodou je, že takýto nemŕtvy kôň beží pekelne rýchlo, no na druhej strane sa nedá spoľahlivo rajtovať a mení si smer ako sa mu zachce. Tento smerový defekt musíte, samozrejme, korigovať, no keď vás touto roztopašou prekvapí na vysokom moste, či nad hlbokým zrázom, tak by ste ho najradšej zabili. Inou sortou sú však takzvané štyri mýtické kone apokalypsy. Tieto si na určitých miestach môžete skrotiť a rozpútať s nimi tú pravú Vojnu, Mor, Hladomor a Smrť. Hladomor je najslabší zo štyroch bratov a okrem nekonečnej staminy (tak isto ako ostatní) nemá špeciálnu vlastnosť. Mor dokáže najviac odolávať hordám zombíkov, Vojna zasa podpáli každého, kto sa ho dotkne (okrem majiteľa, samozrejme). Posledný z bratov je Smrť a po dotknutí hocičoho vykoná instantne presne to, čo by ste čakali. Skrotiť sa dá ale až vtedy, ak už ste vlastnili aj všetkých predchádzajúcich žrebcov.

Undead Nightmare sa snaží vydávať smerom survival hororu po vzore Resiho a dobre sa mu to darí. Už žiadne peniaze nepotrebujete, pretože platidlom sú teraz náboje. Vlastne by sa dalo aj pochybovať, či sú platidlom, pretože ich nie je možné nijako kúpiť. Obchodníci sú buď tuhí alebo prežívajú ako posledná línia obrany v mestách a osadách. Ich domovy im môžete pomôcť vybojovať naspäť, za čo vás odmenia hlavne miestom na prespanie (a save pointom), nejakými tými nábojmi, novou zbraňou alebo pamlskami ako sú mapy pokladov a rastlín, zdravím, či doplňujúcim tonikom na spomalenie času.

Hlavne toho posledne zmieneného budete potrebovať mnoho, lebo presné mierenie je pol úspechu. Zombícke hordy totiž majú nepríjemnú vlastnosť, že sa im nechce zomrieť, ani keď z nich urobíte zbraňou sitko na cestoviny. Jediná istota, ako ich poslať na odpočinok, je rana do hlavy. Zombíci sú pomalí a budete sádzať jeden headshot za druhým hovoríte? Áno, no len jeden druh. Ostatní utekajú za vôňou vášho mozgu ako sliepka za flusom a nechcú sa nechať predbehnúť „spolustolovníkmi“. Bežné rady dopĺňajú elitnejší pľuvači zeleného slizu, zavalití „narážači“, ktorí vás s radosťou z rozbehu zvalia do blata, či ultrarýchli „creeperi“.

Red Dead Redemption: Undead Nightmare

Popravy je možné vykonať pôvodnými zbraňami, no pribudli aj nejaké nové. Zapálená fakľa nielenže dobre osvetlí okolie, no aj slušne zapaľuje prichádzajúce hordy. Indiánsky tomahavk okrem sečnej zbrane poslúži aj pri vrhaní na vzdialenejší cieľ a pri populárnej bambitke blunderbuske nabíjanej pozostatkami zombíkov ani nemusíte mieriť na hlavu a nemŕtvi to majú spočítané. Ku zbraniam masovej deštrukcie patrí aj kombinácia návnady a dynamitu, takže hordy si pre svoju smrť prídu aj sami, no a v neposlednej rade je tu obľúbený rozháňač davu s výbušným strelivom.

Pri putovaní za protilátkou narazíte na starých známych ako Seth, ktorý sa už kompletne zbláznil a snaží sa zo zombíkov urobiť svojich kamarátov, keď už so živými nemal toľko šťastia. Dickens ako správny obchodník predáva zaručene pravé anti zombie tonikum a znova mu bude tiecť do topánok. Vodca rebelov, Abraham Reyes, si pobyt vo svojej novej prezidentskej vilke až tak neužíva a nakoniec vás aj dovedie k riešeniu celej nákazy. Mimo tejto hlavnej dejovej línie samozrejme môžete robiť kopec iných vecí ako napríklad hľadať zmiznuté osoby z plagátov, pomáhať zblúdeným pocestným alebo skúsiť šťastie v sérií výziev.

Herná doba Undead Nightmare sa pohybuje okolo osem hodín, no ak sa rozhodnete robiť aj všetky bočné questy a výzvy, počítajte s dvojnásobkom. V multiplayeri pribudol Survival mód, kde s kamarátmi môžete ničiť vlny zombíkov a to už je veľmi dobrá ponuka za tých pár eur. Jediným závažnejším záporom je chýbajúci rýchly presun (možný len zo save do save pointov), nemožnosť postaviť tábor a uložiť a prijal by som aj nejakú nemŕtvu minihru, keďže tie pôvodné absentujú úplne. To sú však len drobné červy v porovnaní s tou kopou výborného mŕtveho mäsa na odstrel. Ak fandíte survival hororom a pôvodné RDR sa vám páčilo, tak Undead Nightmare je „must have“.

Red Dead Redemption: Undead Nightmare
Red Dead Redemption: Undead Nightmare Horda sa blíži. Obrana mesta bude ťažká.
Horda sa blíži. Obrana mesta bude ťažká.


Red Dead Redemption: Undead Nightmare Bežné dopravné prostriedky nahradili zombie kone.
Bežné dopravné prostriedky nahradili zombie kone.


Red Dead Redemption: Undead Nightmare Fakľa osvetľuje okolie.
Fakľa osvetľuje okolie.






napísal fendi 3.1.2011
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
RED DEAD REDEMPTION: UNDEAD NIGHTMARE
+ RDR ako survival horor
+ mýtické kone
+ opäť mnoho možností mimo hlavného deja
+ cena
- chýba zrýchlený presun


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: Take 2 / CENEGA / Rockstar Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk