KNIGHTS CONTRACT

KNIGHTS CONTRACT

4.0

Zbytočný hon na čarodejnice

Recenzia na PS3 verziu

Namco Bandai v časovom rozmedzí troch mesiacov servíruje ďalšiu hru s dvojicou vzájomne si pomáhajúcich hrdinov. Knights Contract na rozdiel od Majin kope za klub rýchlych hack'n'slash akcií, kde sa pokúša sériou zaujímavých prvkov oživiť naháňanie tých najvyšších známok za kombá a pritom sa nebojí použiť mágiu alebo siahnuť po nesmrteľnosti. Papierovo nepriestreľné fakty strieda skoro vytriezvenie a prídete k záveru, že Knight Contract je strata času.

Zoberme si takú nesmrteľnosť bývalého kata Heinricha, ktorý odpravil na onen svet množstvo čarodejníc, medzi nimi aj jeho spoločníčku Gretchen. Nesmrteľnosť sama o sebe smrdí podvodom, Heinrich môže byť podobne ako Highlander sťatý, resp. rozštvrtený. Keďže jeho zdravie nesleduje žiaden merač, pred koncom síl sa začína pomalšie pohybovať, až padne na kolená a je dočasne paralyzovaný, kým ho nepostavíte divokým mydlením tlačítka. Rovnaký, ale oveľa dlhší button mashing nastáva aj pri absolútnej smrti – rozštvrtení. Nesmrteľnosť je vykúpená bolesťou vašich rúk, netreba snáď pripomínať, že k takýmto momentom dochádza práve vo chvíľach, kedy visí na vlásku aj život Gretchen.

Je bezbranná, disponuje mimoriadne účinnými kúzlami, ale po väčšinu času zavadzia. Stúpne si do ohníka, nechá sa odtlačiť bossom, zasekne sa o krátery, kľudne sa necháva rozdupávať. Sama v bojovom poli predstavuje iba terč a vy v roli ochrancu musíte odháňať sily pekelné. Heinrich je vlastne osobným bodyguardom a keď je zle, môže ju zobrať do náručia, čím jej doplní život. Knights Contract inými slovami chce, aby ste sledovali zdravie postavy, ktorú v zápale bitky nemôžete mať v zornom uhle, pretože mastíte príšery s ochrancom.

Knights Contract
Knights Contract Kúzla a chladná zbraň idú k sebe, v reále však takto ukážkovo nespolupracujú.
Kúzla a chladná zbraň idú k sebe, v reále však takto ukážkovo nespolupracujú.


Knights Contract Veľmi častý úkaz, žena v náručí a útek pred monštrami, kým sa nedobije zdravie.
Veľmi častý úkaz, žena v náručí a útek pred monštrami, kým sa nedobije zdravie.


Knights Contract Nepriatelia vybuchujú v oblakoch krvi pri upgradovaných finišoch.
Nepriatelia vybuchujú v oblakoch krvi pri upgradovaných finišoch.





Príbeh čarodejnice a jej kata, najlepšieho priateľa

Vzhľadom na mizernú AI a vysokú pravdepodobnosť, že Gretchen sa stane behom sekundy volavkou, sa často zo súbojov uteká so žienkou v náručí. Pre manévrovanie však niet priestoru, lokality sú navrhnuté ako úzke chodby prepájajúce centrálne nádvoria, kde sa vždy niečo zomelie. Obyčajne vysoké tempo diktované žánrom je zrazené na kolená povinnou sociálnou interakciou. Koncentrácia na Gretchen sa odráža aj na odomykaní iba čarodejníctva. Kúzlam sa dajú postupne zvýšiť sila a účinnosť a je ich možné opakovane (ak sú nabité) zosielať na bojisku.

Na tlačítka so symbolmi sa dajú namapovať naraz štyri a podľa situácie alebo nepriateľov ich meniť. Napríklad lietajúce bosorky sa dajú zabiť iba hodením oštepu, ktorý sa pre zvýšenie frustrácie hádže z pohľadu vlastných očí. Mimoriadne účinné v zápale boja. Jej kolegyňu zase k zemi pošle obrovská päsť a jedného z úvodných bossov chytí za nohu magická pasca. Každé kúzlo má svoj charakteristický finiš zakončený QTE, ktorý môžete ignorovať a namiesto dorážačky vypustiť na nešťastníka ešte jedno kúzlo. Zreťazenia nie nepodobné tým v Bayonetta sú efektné, vypĺňajú celú obrazovku a silnejú s každým ďalším upgradom.

Zatiaľ čo mágia dobre že neodtrhne strop levelov, Heinrich sa drží u zeme, nevyskočí ani päť centimetrov a oháňa sa výhradne kosou. Je iba figúrkou, ktorú bývalá obeť využíva k porazeniu svojich sestier zosielajúcich na svet mraky čierneho moru. Štokholmský syndróm na ruby. Rúbanie monštier je vzhľadom na trojmetrovú zbraň adekvátne pomalé, kombá väčšinou končia mimo svoj cieľ, čo vás núti držať medzi nepriateľmi intímnu vzdialenosť a riskovať, že vás jedným úderom pošlú k zemi, čo im dá dostatok času vrhnúť sa na Gretchen. Obyčajne máte chuť po niekoľkých súbojoch chuť rozpárať jej handy, čo má na sebe a preraziť jej lebku zarazením čepele do zadnice.  

Knights Contract

Takže ste nakoniec prišli?

Beštiár Knights Contract je prinajmenšom na smiech, rovnaký typ monštra s odhalenou svalovinou je navlečený do rôznych kostýmov. Nik sa s dizajnom nemaznal, nieže by mali byť kostlivci modelmi, ale trochu presvedčivosti by im nezaškodilo, pokus o hrôzu vyvolávajúce telá vyvoláva úsmev na tvári. Aj hlavné postavy sú nevkusne oblečené, dialógom nevenujete pozornosť, pretože to, čo majú postavy povedať, už dávno viete. U bossov je situácia iná, predstavujú to najlepšie, čo hra ponúka. Za nápaditosť nezískajú cenu, ale ich rozmanitosť predčí očakávania. Väčšinou je takýto súboj rozfázovaný na viacero pasáži a hra sa nebojí meniť nielen uhly kamery, veľkosť bojísk, ale ignoruje aj zlaté pravidlo s kruhovými arénami. Všetko by bolo s kostolným poriadkom, nebyť najhorších QTE na svete. Symbol tlačítka sa nestihne ani objaviť a už opakujete súboj s bossom.

Trápenie v Knights Contract je rozdelené do 20 kapitol, z každej sa zapisuje do globálnych rebríčkov dosiahnutý čas, pestrosť komb a iné nepodstatné údaje. Podobne rozkúskovaný je aj postup hrou, po loadingu nasleduje cut-scéna, loading, prejdete cez dvor zasypaný metormi, loading, cutscéna, loading, minútový súboj, loading atď. Na prostrediach nie je čo obdivovať, ich dizajn je priamočiary, opakujú sa objekty, je vyslovene pravouhlý a jeho členitosť vás iba zdržuje od nevyhnutného kontaktu s bossmi.

Namco Bandai vsádza v Knights Contracts na boje s použitím mágie, bossov a svet zmietaný v horúčke čierneho moru doplneného o niekoľko zaujímavých prvkov, ktoré predstavujú dizajnérsku výzvu. Vo výsledku však ide o mimoriadne frustrujúci zážitok, ktorý hráčov od seba odháňa. Nepodpisujte zmluvu s diablom prezlečeným za peknú čarodejnicu.


napísal spacejunker 16.3.2011
Páči sa mi!
4.0
Vo svete
5.2
Ohodnotiť
KNIGHTS CONTRACT
+ niekoľko zaujímavých nápadov
+ kombinovanie mágie pri finišoch
+ variabilita bossov a ich častý výskyt
- častá kolízia polygónov, zasekávanie sa o prekážky
- AI Gretchen na bode mrazu
- prerušované tempo hry cut-scénami
- fádnosť prostredí, obyčajnosť monštier


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: Namco Bandai / CENEGA / Namco Bandai
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. február 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk