BASTION

BASTION

9.0

Nové útočisko v ruinách starého sveta

Recenzia na PC verziu

Ak si myslíte, že akčné RPG neposkytujú veľa priestoru na inovácie, Bastion vás presvedčí o opaku. Pripravte sa na zaujímavý zážitok, kde sa naplno prejavila kreativita tvorcov. Žiadne tuctové boje a tisícprvý klon Diablo. Bastion ide vlastnou cestou a kráča sa s ním veľmi dobre.

Ocitnete sa v úlohe odhodlaného chlapca, ktorý v ruinách sveta rozdrobeného na kúsky, buduje nové útočisko. Náš hrdina sa teleportuje z jedného miesta na druhé, zhromažďuje zásoby a zdroje, z ktorých stavia prekvitajúce sídlo - Bastion. Spočiatku skromná bašta rozširuje svoje základy a postupne ju zastaviate šiestimi budovami, kde sa vylepšuje a mení hrdina a výzbroj. Pribúdajú aj obyvatelia väčšinou zachránení v misiách pri hľadaní úlomkov a plnení ďalších úloh. Občas s nimi prehodíte slovíčko a objasnia vám stav vecí, ale rozhovory nemajú hlbší význam.

Prím hrajú boje, ktorých si užijete do sýtosti. Jednoduchý, ale neošúchaný systém boja ponúka rôzne možnosti a rýchlo si ho osvojíte. Kladivom sa dobre rozbíjajú hlavy aj väčšina objektov v okolí, ktoré ukrývajú odvary a úžitkové materiály. Ciele v diaľke zasiahnete šípmi z kuše a luku. Zraneniam sa vyhnete kotrmelcami. Strely vykryjete štítom a dokonca ich odrazíte späť na útočníkov. Sortiment zbraní sa rozširuje a k slovu sa dostane mačeta, mušketa či dvojica pištolí. Obvykle majú dva režimy. Výzbroj dopĺňajú efektné schopnosti, často súvisiace s použitou zbraňou. Môže to byť ničivý vír s kladivom, vyvolanie pomocníka, vrhanie granátom a iné chuťovky. Za každé použitie sa však platí celou fľaškou špeciálneho čierneho odvaru.

Bastion
Bastion Rozbiť sa dá prakticky všetko.
Rozbiť sa dá prakticky všetko.


Bastion Hrdina naraz používa dve zbrane a jednu schopnosť, ktoré môže vymeniť.
Hrdina naraz používa dve zbrane a jednu schopnosť, ktoré môže vymeniť.


Bastion Bojuje sa v rozmanitých prostrediach, ktoré sa vám doslova skladajú pod nohami.
Bojuje sa v rozmanitých prostrediach, ktoré sa vám doslova skladajú pod nohami.





Súčasne môžete používať len dve zbrane a jednu špeciálnu schopnosť. Dajú sa vymeniť v zbrojnici, ktorú si postavíte v bašte alebo občas nájdete na bojisku. Výber vhodných zbraní je dôležitý a ovplyvňuje taktiku v teréne. Napríklad luk má veľký dosah a silný útok, ale je pomalý, takže možno radšej siahnete po muškete, ktorá zasiahne niekoľko cieľov naraz, ale zas má krátky dosah. Zbrane vylepšíte vo vyhni, kde investujete kryštály a na každom stupni vývoja si vyberiete z dvoch možností. Upravená mušketa po prvej voľbe zasiahne viac cieľov, alebo namiesto toho zraní vzdialenejších protivníkov a podobne.

V ďalšej budove, liehovare, si na každej úrovni vyberiete jeden pasívny bonus, pridáte zdravie, či zvýšite šancu na kritický zásah. Ponuka sa rozširuje a bonusy sa dajú meniť. Pomník vás odmení za 15 presných zásahov mačetou zaradom alebo iné pamätné heroické výkony. Vo svätostánku zvolíte obetné predmety, ktoré síce môžu posilniť protivníkov, ale v boji získate viac materiálov a skúseností. V budove strát a nálezov si kúpite schopnosti a doplnky, ktoré ste minuli pri doterajšom putovaní.

Po odchode z bašty sa presúvate na mapu, kde vyberiete miesto ďalšej misie. Doslova pod vašimi nohami sa z jednotlivých kúskov skladá terén, na ktorom pristávajú doplnkové objekty. Pôsobivá štruktúra dodáva hre osobitý štýl. Prakticky všetko sa dá rozbiť, ale pozor, pretože ľahko môžete spraviť krok do prázdna. Na vratkom povrchu, mostíkoch a ostrovčekoch na vás dorážajú rôzni nepriatelia a útočné veže. Ďobú, hryzú, strieľajú, spaľujú vás ohňom a vypúšťajú nové posily, ktoré chcú vašu záhubu. Obvyklým cieľom je nájsť kľúčový predmet na konci nástrahami posiatej trasy. Samozrejme, v závere často stojí nejaký super nezmar, ktorý vám dá poriadne zabrať. Na prejdenie každej misie máte dva životy a väčšinou to vďaka lekárničkám pohodlne stačí. Tri fľašky rýchlo užijete v kritických situáciách a nové nájdete v pozostatkoch obetí a objektov alebo doplníte vo fontánach.

Malý hrdina vo veľkej akcii.

Prostredia sa priebežne obmieňajú, postup je však vždy takmer identický a neskôr už ničím neprekvapí. Spestrením sú testy, kde sa ocitnete v ohraničenej oblasti a tam sa preveria vaše schopnosti. Musíte rýchlo zlikvidovať všetky príšerky a objekty s určenou zbraňou, zničiť sériu veží a útočníkov len pomocou štítu, alebo zasiahnuť terče s čo najmenším počtom výstrelov. Na základe úspešnosti dostanete jednu z troch odmien, ktorá sa objaví v otvorenej klietke.

Ručne animované postavy a prostredia majú svoje čaro. Dokonale ladia so sprievodným slovom rozprávača, ktorý komentuje každý váš čin od začiatku až do konca. Nebude vás nudiť, skôr vás svojim heroickým podaním utvrdzuje v tom, že ste žijúcou legendou. Ovládanie na PC vhodne kombinuje myš na mierenie a použitie zbraní s klávesnicou na pohyb, aktiváciu portálov a špeciálnej schopnosti. Druhou alternatívou je gamepad.

Bastion je naozaj prekvapivo kvalitná akčná RPG. Má unikátne spracovanie a herný štýl s dobre riešeným vývojom a aplikáciou zbraní. Nezanedbateľným faktorom, ktorý naklonil misku váh v prospech vyššieho hodnotenia, je výborná cena. Za 14 EUR získate hru, pri ktorej strávite hodiny kvalitnej zábavy. Bastion je to najlepšie, čo sa vám pred príchodom tretieho Diabla dostane na disky. 

Bastion
Bastion Útočisko sa rozrastá a v pristavaných budovách pribúdajú vylepšenia.
Útočisko sa rozrastá a v pristavaných budovách pribúdajú vylepšenia.


Bastion Štítom sa nie len obránite, ale aj odrazíte strely späť do útočníkov.
Štítom sa nie len obránite, ale aj odrazíte strely späť do útočníkov.


Bastion Hra má jedinečnú atmosféru.
Hra má jedinečnú atmosféru.






napísal uni 31.8.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
BASTION
+ atraktívny dizajn a priliehavý komentár
+ originálne nápady
+ skvelá hrateľnosť
+ nízka cena
- takmer identický priebeh misií
- vlažný príbeh
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 1,7 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA

Zaradené pod: umelecka hra, indie


RECENZIE HRÁČOV
Bastion
ANGELENAM    5.4.2015
PC
Xbox 360

Vývoj: Warner Bros. / CENEGA / Supergiant Games
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. august 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk